Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
gothic20
aktív tag
Nem tudom, talán tényleg lehetne valami hasonlót össze hozni az általad említett led szál felhasználásával. Ez csak akkor derülne ki ha valamelyik cég készítene ilyet. Bár ami késik az nem múlik
Nietzsche: "Az ellentmondás elviselésének képessége nagyfokú kultúrára vall."
-
gyulank
addikt
Én is azt mondtam, hogy arra gondoltál szerintem. De mindegy, mert a VF akkor is olyan, mint a LED, a cső is olyan, mintha egy LED kijelzőt betennél egy búrába. A LED szál alatt én COG LED-re gondoltam.
tecsu: Nem írtam, hogy szerintem.
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gothic20
aktív tag
Szerintem nem ugyanarra gondolunk. Én a vfd csövekre gondolok IV 4,IV 18, IV 22.... és társai. Szóval én a panel alatt azt értettem amit te linkeltél.
Led szál .... az nagyon más hatást keltene szerintem mint egy nixie cső még akkor is ha ugyan azt a "dizájnt" kapná. De azért vannak kreatív ötletek.(igaz itt csak a plexi lapok vannak gravírozva de nekem bejön ). Nem tudom, hogy láttál-e már élőben nixie csőből készült órát de szerintem elég látványos és érdekes alkotások. Főleg ha egy kreatív és ügyes ember áll neki akkor ilyen is lehet a végeredmény. Sajnos az enyém nem néz ki ilyen dizájnosan[ Szerkesztve ]
-
tecsu
addikt
Egyéni véleményem, hogy ennek a nixie-csőnek csak olyan környezetben van esztétikai értéke (ha már a retró említve lett, mint indok), ahol a többi használati tárgyat (és a díszeket is) hasonló korból válogatták.
Egy modern lakás berendezései között a "romabarokk" szintjén van és nem feljebb - az pedig még az átlag számára is undorító giccsként hat.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
gyulank
addikt
válasz Dr. Akula #41 üzenetére
De a VF-en nem látni, csak esetleg a nixie-n. Én arról beszéltem, hogy az, hogy nekem igényem lenne parázsfény lámpára, mondjuk láng alakúra, vagy CRT monitorra, azt nem mondanám úgy, hogy igény van rá. Az igényt én arra mondanám, hogy mással nem lehet helyettesíteni, vagy olcsóbb, vagy kevesebbet fogyaszt.
Mivel ez az effekt csak a nixie-nél látszik, a VF-nél nem, csak a hülyeség miatt jobb a VF, mert ugyanolyanra, és kevesebbet fogyasztóra megcsinálhatnák LED-ből. De azt se tartom teljesen kizártnak, hogy ha akarnák a nixie-t is lehetne utánozni, hisz önthetnék olyan műanyagba, amin szóródik a fény. És a design megmaradna az élmény megmaradna, jobban bírná a mechanikai terhelést, és kevesebbet fogyasztana. Kvarcóráról nem beszéltem.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Na, elektroncsőn azt írták, hogy VFD-ben a D a display, amit te gondolom zárójelben panelnek mondasz. Miért más? Az ugyanazt, azt értsd úgy, hogy nézel egy VFD-t, és ha akarnák ugyanazt a grafikát ugyanazokkal a színekkel meg lehetne csinálni LED-el. Ne abból induljunk ki, hogy más designnal csinálják a LED-est! Lehet akármilyen vékony, és alakú, és színű. Csak a fényerő lehet más, de szerintem a LED is tud olyan fényerőt leadni, plusz az ilyen kijelzők általában sötétítő mögött vannak, gondolom, hogy kevésbé látszódjon ami nem világít. Egyedül az olyanoknál nem lehet utánozni, ahol látszik, hogy a gáz világít. Mondjuk, hogy úgy nézzen ki, mint a képen, azt meg tudnák csinálni, mert rendes lámpát is csináltak már "izzószálas" LED-el. De szabad szemmel más, ha egy rúd világít, mint ha gáz. De másban nem igen különbözik. És ez is csak a nixie-re vonatkozik. A VF pedig olyan, mintha LED kijelzőt tettek volna egy búrába.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gothic20
aktív tag
Azért van rá igény mert "retro". Nyilván nem több tíz milliós darabszámban de van rá igény.
Ha rákeresel a neten "nixie clock"-ra akkor számtalan webshop árul nixie csöves órát, hőmérőt és gondolom ha nem venné senki akkor nem is árulnák.
Csináltam már 7 digites led órát de az kinézetre meg se közelítette a nixie csövest.
A vfd cső kicsit közelebb áll hozzá (nem vfd panel). De az is másmilyen.
Aki ilyen órát szeretne azt nem hiszem, hogy érdekli mennyit fogyaszt vagy éppen mennyivel könnyebb elkészíteni a ledet. Ez kb olyan, hogy minek mechanikus óra ha van digitálisNietzsche: "Az ellentmondás elviselésének képessége nagyfokú kultúrára vall."
-
gyulank
addikt
Azt mondd meg, hogy miért lenne rá igény, ha van LED? Kevesebbet fogyaszt? Olcsóbb előállítani?
Nekem is tetszik, de szerintem, ha akarnának, LED-ből is csinálhatnának ugyanolyan kijelzőt.
Legalábbis olyat, mint a VFD. A parázsfény effektet nem igen. De szerintem ezt annyira se veszik igénynek, mint a jó CRT monitor előnyeit.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gothic20
aktív tag
Azokat ebay-en vettem egy ukrán eladótól. De azóta vettem már vatrán,hobbielektronikán és lomis piacon is. Sikerült felhalmoznom egy kis készletet a jövőbeni projektekhez Most egy vfd kijelzős órán ügyködök éppen.
-
gothic20
aktív tag
Szerintem alábecsülöd az igényeket a nixie cső iránt. Én kb 5-6 éve raktam össze az órámat a 6db használt cső akkor 3800ft-ért vettem. Most ugyanezeket 6k ért tudnám megvenni. Az áruk rohamosan emelkedik ahogy fogynak a régi készletek. És az enyémek még az olcsó fajták voltak. A nagyméretű IN-18-as csőből egy nem használt 6-os szett az ebayen 60-80k körül szokott elmenni. (és nem hónapokig van kint a hirdetés)
-
slaci007
senior tag
Régen a Tungiba is készültek ilyenek.
Tungsram 1896-2022
-
törölt tag
Ha lenne rá időm építenék egyet, de nem SMD alkatrészekből, és nem mikrokontroller-el.
Hagynék rajta helyet, ahova az aktuálisan a legpontosabb -lakosságnak elérhető- időbélyeget lehetne levenni, és a saját hőmérséklet-kompenzált kaviccsal működő osztómű között átkapcsolható lenne.
Természetesen akkumulátoros táplálással.
Ezt ~2000 USD-ből össze tudom rakni, ha nem kapkodom el kibír 100 évet.Ha már óra legyen pontos.
Persze nem kell ilyennel szenvedni, mert 20 USD-ért dfc-s ébresztőórát kapsz, amiből 1'000'000 db-ot eladnak évente.
-
tecsu
addikt
válasz #16939776 #29 üzenetére
Értem az emócikat és azt, hogy társadalmunk úgynevezett fejlődése valójában rossz felé haladás, de te veszel nixie-csöves órát? Jópofa, meg minden, de én sem. Magyarországon eladnak belőle mondjuk négyet, Belgiumban meg tizenötöt, azt nem hívnám "szükségesnek".
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
cami][us
senior tag
Kiment a divatból? Jópofa.
-
törölt tag
De szükséges, azokat a tárgyal való kapcsolat közben létrejövő érzelmeket hozza vissza, amit a tömegtermelés és a miniatürizálás elvitt.
Én a tudásra, türelemre gondoltam ami mögötte van, mégis csak rááldozza valaki a az idejét. Szükséges ilyen embereknek lenniük, különben nem lenne összehasonlítási alapod hogy hol tartunk, nem tudnál egy "elektromos órára" rácsodálkozni hogy milyen szép.Lényeg hogy van rá igény, és most már értéke is van. Más is járt így, hogy amikor fénykora volt akkor mindenki húzta a száját hogy ez sz@r, megbízhatatlan, sz@ré-húgyé szórták, megmaradt készletek nagy része ment ki a szeméttelepre bezúzni. Ma meg 20X-es áron veszik ami működik, és sorbaállás van érte, hiába nagy, és elavult...
[ Szerkesztve ]
-
TA68
őstag
válasz -=RelakS=- #25 üzenetére
Hogy ez régen miért nem jutott az oroszok eszébe? Talán mert nehéz volt az akkut a hátukon cipelni.
-
tecsu
addikt
válasz #16939776 #24 üzenetére
Azért annyira nem "szükséges". Elég kevés ember vásárol kétezer dollárért olyan asztali órát, ami elfoglalja a fél asztalt és por sem érheti.
Én inkább a szoba hőmérsékletét íratnám ki ilyen csövekkel, falba beépítetten, de még az sem lenne valami praktikus.
A PH-cikkben éppen leírt hanglemezekre nagyságrendekkel nagyobb igény van például.Az élőmunka, pontosabban manufaktúra egyre szűkebb igényt szolgál minden területen.
Csak a luxusban marad tere.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
-=RelakS=-
veterán
Nixi csöves karórát valaki?
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
törölt tag
Nekem már ez a szuper videó is elég volt, látni, hogy a magas élőmunka igénye mellett is szükség lesz erre a technológiára.
Lehetnek később is olyan érdeklődő fiatalok, akik össze tudnak rakni egy-két elektroncsövet, ha rászorulnak.
-
szat8
tag
Tutturú!
-
TA68
őstag
Több mint 20 éve én is építettem nixie csövekkel órát. Nagyon jól nézett ki, csak sajnos már nincs meg.
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
elvitathatatlan
Miért kell bele az el??// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
haxiboy
veterán
hát, elfogadnék 6db csövet, mert rohadt jól néznek ki, aztán építenék magamnak egy szép órát
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
VIC20
őstag
,,George és Zoltan Haydu (Haydu K. György és Haydu Zoltán)"
Szűcs Péter! Ez most valami rossz vicc?!
-
gyulank
addikt
Pénztárgépbe is ilyen volt. De a hosszabbító kapcsolójában, a régi éjjeli fénybe is ilyesmi volt nem? És az alakos parázsfénylámpákban. A videókban, és Hi-Fi-kben mi volt? Ami nem cső, nem LED, zöld, narancs, piros.
Gondolom ezek azért többet fogyasztanak a LED-nél.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Perdedor
tag
-
Adams007
tag
Gyártanak még meghajtó IC-ket, a Microchip gyártja a korábbi Supertex nagyfeszültségű IC sorozatát. Például a HV5623 egy 32 csatornás open-drain meghajtó, amiből kettővel egy teljes Nixie-óra katódvezérlése megoldható. Illetve vannak 8 csatornás változatok is, ha multiplexált kijelzést szeretnénk.
A cikkhez: nagyon szép csövek, csak elég drágák, egy 6-csöves óra 145×6=870$ lenne ezekből (plusz a vezérlés és a ház). Ha megfelelnek a régi orosz csövek, akkor ebay-en sokfélét lehet kapni. Ezek jellemzően nem használtak, és ha kisebb karakterméret is elég, akkor jóval olcsóbbak (kb. 50$ 6 db kisebb cső).
-
duc
aktív tag
Gyönyörűek. Egyszer lesz egy ilyenem az biztos.
üdvöske, redmondi óriás, tetszetős, rendre, légkavaró, akár, megoldás, kicsike, ipar.
-
Az hogy a Haydu fivérek miért is mentek el Magyarországról, az eleg furcsa a cikkben, mert a céget 1936-ban alapították, amikor még sehol sem voltak a "második világháború borzalmai". Emellett egy másik forrás arról ír, hogy támogatták a Trianon és kommunista ellenes mozgalmakat.
-
optikus
senior tag
nem teljesen ertem a cikket, sztem nixie csovet sokaig gyartottak, a ruszkik talan meg most is. egy haverom nagyon nyomta ezt a nixie cso dolgot meg nem olyan regen is, de ahogy elnezem most is lehet kapni egy csomo felet, szoval nem tom mi a truvaj ebben...
Buy books not gear.
-
-=MrLF=-
senior tag
Videó végén a bal felsőben a 6-os selejtes. Nem lehetett könnyű összehozni ennyi spéci berendezést a gyártáshoz, jó a kézügyessége!
protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
Petyyyyy
addikt
Kell egy ilyen óra.
Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star
-
core2trio
tag
Very Nice
-
buherton
őstag
ködfénykisülés
Ha az ember megnézi közelebbről, akkor nagyon szép kékes aurája vannak ennek.
izzókkal
A Nixie-cső annyira izzó, mint a LED, azaz semennyire. Az andórácsról kilépő elektronok becsapódása a katódba a látható fénytartományban lévő foton felszabadulását eredményezi. A lényeg pedig a katódon van. Fűtés sem kell - szemben az elektroncsövekkel - , mert kevés elektronnal is szépen kirajzolódik a karakter. Viszont a meghajtás már nem olyan triviális, mint LED és LCD kijelzők esetén, mert 100-150 V-os előfeszítés kell a csőnek és erre már IC-ket nem gyártanak. Egyedül a 74141 volt erre alkalmas, de már alig lehet kapni, így marad a tranzisztoros mókolás.
A videóban befigyel az IKEA-s evőeszköztartó: [link]
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
myckie2
őstag
EL PSY CONGROO
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest