- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Nincs.
Letöltöttem a 16.04-es Xubuntu-t és az Ubuntu MATE-et, mindkettőt kipróbáltam VB-ban. A Xubuntu valahogy nem nyerte el a tetszésem. Nekem túl minimalista, Elnézést a fan-októl, de ennél még egy Win95 is ingergazdagabb.
A MATE elég kezesnek tűnt a rövid próbán, így unalmamban este telepítettem a hisztis laposra.
Ugyanúgy felzabál minden RAM-ot, mint az Unity-s Ubuntu, de mégsem tekeri annyira szerencsétlen gépet. Intuitív, az oldalsáv (nálam inkább alulsáv) eleinte hiányzott, de 5 perc után elmúlt az érzés és van mód a pótlásra (dock szerűség).
A szoftveráruháza elég nehézkes, de a lehetőség a GNOME, vagy az Ubuntu áruház telepítésére adott, az Ubuntu áruház eléggé fogta a gépet, a GNOME, nem, így az maradt.
Kb. 45 perc alatt felment a rendszer és még kb. 30 perc elég volt a belakás ~80%-ára. Ez a használni kívánt programok - XnView; Foxit Reader, RAWTheRapee, GIMP, PSensor, Chromium, KeePassX, stb... - és a frissítések telepítését tartalmazta.
Az SSD-t - TLC-s Samsung 840 - nem tudom mennyire fogja megviselni, hogy hagytam alapértelmezetten a file-rendszer létrehozását (elvileg van SWAP is)Slussz poén, a másodlagos monitor amivel annyit szívtam, a D-SUB kimeneten, mókolás nélkül röhögve működik!
HDMI-t eszköz híjján nem tudom kipróbálni.
Úgy érzem, egyelőre "itthon vagyok".
-
vadkörte
addikt
Ha rajt van a külső monitor ezt mondja a parancs:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 800, maximum 8192 x 8192
VGA-0 connected (normal left inverted right x axis y axis)
1680x1050 60.57 + 74.89
1600x1200 75.00 60.00
1400x1050 74.87 59.98
1280x1024 75.02 60.02
1280x960 60.00
1152x864 75.00
1024x768 75.08 70.07 60.00
832x624 74.55
800x600 72.19 75.00 60.32 56.25
640x480 75.00 72.81 66.67 60.00
720x400 70.08
LVDS connected primary 1280x800+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 261mm x 163mm
1280x800 60.00*+
1280x720 59.86
1152x768 59.78
1024x768 59.92
800x600 59.86
848x480 59.66
720x480 59.71
640x480 59.38
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
A "VGA-0" külső TFT panel - az asztalim monitora D-SUB-on - az LVDS a laptop saját kijelzője.Tiszta telepítés lesz, mert a PPA módszerrel nem ment fel. Éjfél utánra van egy 100GB-os keretem, letöltöm őket, legfeljebb lesz elfoglaltságom a következő napokra.
Nem a beállítások miatt morgok. A TLP-t meg az ujjlenyomatszenzort lassan csuklóból telepítem. Inkább az elpazarolt idő miatt. -
vinibali
őstag
válasz
vadkörte #391 üzenetére
próbálj ki egy Xubuntu-t.
az eltűnő wifi-nél azt kellene megnézni, hogy a livecd csomagverziói milyenek vagy a kernel verzió változik-e frissítés után.
viszont szerintem ha ablakkezelőt váltasz, akkor célszerű egy tiszta telepítést csinálni. ha elvesznének a dolgok és a belakott rendszer miatt is aggódsz, akkor célszerű lehet a /home/user/.config mappa tartalmát bemásolni az új rendszerre. sok beállításod megmarad.
nekem is volt olyasmi, hogy a szintén két monitorból az egyik nem ment. ilyennél bekapcsolás után, csináltam egy scriptet, ami az xfce indítójában volt, szóval az ablakkezelő indulása után le majd bekapcsolta a kijelzőt.xrandr --output DisplayPort-0 --off
xrandr --output DisplayPort-0 --auto --left-of DVI-0 -
vadkörte
addikt
Azzal kezdtem. 1024x768-ban megy, egyéb méretben össze akarja "mosni" az elsődleges és a másodlagos monitort és közli, hogy akkora felbontást a VGA nem támogat.
Az a gond, hogy a bőség zavarában nem tudom melyik disztró lenne a számomra ideális. A MATE szimpatikusnak tűnik. Holnap le kapom a cégnél, az itthoni korlátos (mobil)netem havi keretéből kb. 300MB lehet vissza...
-
vadkörte
addikt
Üdv ismét!
Az utolsó "bejlentkezésem" óta történt ez+az. Nos. Az SSD-m ugyebár egybe lett partícionálva, mivel UBI drága törölt mindent róla. A GParted-dal sehogy sem tudtam átméretezni - NEM az futó rendszeren próbálkoztam, annyi eszem volt - még a live módban futtatott telepítővel sem, hiába csatoltam le a partíciót.
Ekkor úgy döntöttem, manuálisan partícionálom újra. Így a szépen belakott rendszerem ment a levesbe. Újrapartícionáltam, létrehoztam neki a kívánt csatolási pontokat, fel is ment hiszti nélkül. Első indítás után leszedett Wi-Fi-n némi frissítést, majd újraindult. Nos innentől kezdve nem volt Wi-Fi-m...
Azt hittem én rontottam el valamit, ezért újratelepítettem. Pontosan ugyanez történt ismét. Meguntam a hülyeségeit és újraraktam úgy, hogy mindent automatán hagytam.
Azóta mindenki boldog, nincsenek anomáliák, napok óta elégedetten használom a szemétládát. Pedig minden (fájlrendszer, csatolási pontok) ugyanaz, mint amiket manuálisan hoztam létre.Némi guglizás után az ujjlenyomat olvasót is sikerült beüzemelni, ami tökéletesen működik is. Így jelszóbepögyögéssel alig kell foglalkozom.
Másodlagos monitort viszont nem tudok életre kelteni. A betöltőnél még megvan a monitor natív felbontással, majd a Unity betöltődésénél átmegy fekete képernyőbe. ATI RS690M a chipset-em (X1200-as IGP-vel)Bírkózunk, nem adom fel. Úgyis ÉN fogok nyerni!
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Uhm, arra esetleg vmi ötlet, hogy tudom visszaállítani a Windows bootloadert? Amióta dual boot van, azóta a fél percből 3 perc lett, mire használható lesz a laptop Win10 alatt.
Nem érdekes. -
sg22
senior tag
Azoknal a jatekoknal szerintem semennyire. Wine-nal nyilvan nem fog mukodni. Ha nagyon bivaly geped van akkor annyit lehet tenni hogy KVM-mel csinalsz egy Windows-os VM-et es GPU passthrough-ot hozza.
Ezzel az a baj, hogy amikor toltodik befele a Fedora a diszkret GPU-dat nem fogja betolteni, be sem fog kapcsolni, csak ha elinditottad a VM-et. Magyarul az integraltad marad Linuxozni, viszont teljesen nativ Windowsos FPS-t kapsz a jatekoknal a VM-ben. A masik dolog hogy 1 eve amikor en szorakoztam ezzel akkor meg igen nehez volt behekazni hogy mukodjon, szerintem most mar konnyebb, probald meg. Keress ra, GPU passthrough KVM, Fedora.Itt egy video, nem neztem meg de cim alapjan klappol
-
shifty!
senior tag
Magam is nemrég tértem át Ubuntu-ról Fedorára
Nemrég kezdtem újra linuxozni - és itt hálát nyilvánítanék a cikk írójának, nagyon hasznos gyűjtemény- a mozgatórugó az Ubuntu 16.04 eljövetele volt, tetszett is, de voltak problémák - mint azt előttem már említették - ezért keresgéltem...elementaryOS a gyönyörű felhasználói felülettel, de az asztali ikonok hiánya és az egyszerűség oltárán lecsupaszított felület miatt mentem tovább...Linux Mint 17.3, nem tudtam megszeretni, majd vissza Ubuntu 14.04, de itt meg notorikusan előjön a hiba, hogy akármilyen fixet alkalmazok, nem tudom állítani a fényerőt a kijelzőn (szerk: ez Fedora alatt is kijött, de ott egyből működött a fix...)... és megcsappan az aksi idő...nem gyerebe hiba...
Aztán a rendszergazdánk ajánlotta, ha már linuxozhatnékom van, Fedorázzak, abból is most nemrég jött ki új verzió, hátha ez tetszik majd...és tetszik! Eddig a legösszeszedettebb, legjobban konfigurálható és bővíthető linux distro, amit kipróbáltam, nagy megelégedéssel nyüstölöm.
És kezdi kiváltani - a napi használatra és munkára már teljesen megtette - a Win7-et a dualboot másik oldalán - egyetlen visszatartó erő, hogy legyen Windows a gépen, a játékok -> Kérdés: mennyire érdemes valamilyen virtualWindows megoldást alkalmazni, hogy a Win-es játékokat így futtassam? A teljesítmény-probléma lenne érdekes, mert azért egy BF3-4 + FarCry 3-4 annyira nem szimpla játékok. Gondolom, natív win teljesítményt nem érdemes elvárni. -
sg22
senior tag
válasz
King Unique #376 üzenetére
kinek a pap, kinek a paplan
-
King Unique
titán
Hát nekem a GNOME 3 baromira nem áll kézre... akkor már inkább a Unity. Telepítésnél meg Fedora esetén is lehet választani, hogy hova telepítse a GRUB-ot, ha jól nézegettem. Illetve ennyi erővel szinte mindegyik felülírja a már meglévő rendszerbetöltőt, ha a főlemezre telepítik.
-
sg22
senior tag
válasz
inspiroyhome #372 üzenetére
Nekem a Fedora jott be, iszonyat jo munkara. A gnome 3 meg fenomenalis szerintem.
Vigyazni kell telepitesnel, a GRUB-ot atirja, aztan tok mindegy hogy hol az OS
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zubuntu... Van két jó Linux topic itt PH!-n, kérdezz, segítünk.
-
spammer
veterán
válasz
Érdemes lenne más disztrót is kipróbálni: pl. Antergos vagy Manjaro (Arch alapú, rolling, folyamatosan friss), vagy akár Fedora. Ha nincs nagyon friss hardver, akkor akár még a Debian is jó, ott nincs sok variálás (kb. 2 évente van új stabil főverzió). Szóval vannak lehetőség, kár leragadni egynél, illetve alapvetően csalódni egy-egy bugos kiadás miatt.
-
inspiroyhome
senior tag
válasz
vadkörte #208 üzenetére
"hogy a kis rohadék lesatírozta a másodlagos partícióm
Nem gond van róla mentés, gParted-dal majd átméretezem."
Iszonyat módon vigyázni kell ezzel.. Anno majdnem beszoptam, kiírta, hogy talált előző linux partíciókat és hogy szeretném-e annak a helyére telepíteni az új rendszert. Rányomtam az igenre, majd majdnem reflex szerűen a következő lehetőségnél is igent nyomtam..
De szerencsére nem. Kiderült ugyanis, hogy az NTFS partíciókat is megjelölte törlésre, csak erre az égvilágon senki nem kérte.
Másik hasonló eset pár napja volt, SSD-ről windows fut, HDD üres volt.
HDD-re telepítettem egy Ubuntut, ezek után többé nem bootolt az SSD.
telepítővel meg CMD-vel sikerült helyrehozni, de azért érdekes.
Minden félévben kb eljutok odáig, hogy én biza most megtanulom a linuxot, megpróbálom megkedvelni, testreszabni.. A telepítős mizéria után, csak egy sima blendert akartam használni alatta openCL GPU renderrel. Nagy nehezen sikerült megoldani hogy működjön, használtam jó pár órán keresztül, kezdtem örülni hogy végre van rá indokom hogy használjam a linuxot. (Windows alatt az új AMD driver miatt összefosta magát a blender GPU rendere, és gondoltam megpróbálom ezt előbb, mint régi drivert vissza.)
Elégedett voltam, sikerült is dolgozni kicsit, gép kikapcs, semmilyen beállítást nem módosítottam. Másnap reggel openCL error, hiába rakom újra a librariest, a blendert minden szart, sehogy nem akar működni. Egyik napról a másikra a semmitől tönkrement.
Gondolom majd itt is megkapom a szokásos user error bélyeget, de gondoltam pár szóban összeszedem az eddigi tapasztalataimat, hátha más is találkozott hasonlóval, és ne adj Isten neki sikerült megoldania anélkül hogy 2 órán keresztül fórumokat böngészne azért, hogy egy amúgy alap funkciót működésre bírjon.
-
pomorski
őstag
Ó, a régi szép idők! Akkor volt még a volkov commander is, meg olyan norton-féleség, ami kettő helyett négy panelt kezelt. Ó de jó volt... Akkor még a turbo pascal assemblerét használtuk... Ó de jó volt az is. Akkor még semmi könnyítő alkalmazás vagy gugli nem volt. Csak magadra számíthattál, meg max. az IRC-s csetre.
-
én nem igazán vagyok kivételnek nevezhető, mert én annak idején highscreen 486 sx-25mhz-cel kezdtem, dos 5.0-val.
na ott kereshetted a guit! aztán később ott is lett norton commander, de addig is éltünk és nem haltunk bele. sőt, ott volt csak igazán szopózás mindennel, mert nem volt prohardver fórum, ahol folyamatosan fikázhattuk a dos-t a dos topikban, hogy milyen szar, mert mindig elfogy a base memory -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Dave™
nagyúr
válasz
#88470784 #358 üzenetére
Egyetértek, a cikket ugyan kedvcsinálónak szántam, de az olyan kérdésekre nem válaszolok én sem, ami fél perc kereséssel megoldható. Ha valaki ennyit nem képes a saját problémájával rögtön az elején foglalkozni, akkor annak tényleg nem való. Vannak viszont pozitív kivételek is, pl. Narasim.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#88470784 #350 üzenetére
Mert a Windowshoz nem kell helpdesket nyújtanod? Szerencsés vagy, nekem sajnos kell. Ha Linuxra állítod át valakinek a netezős gépét, akkor legalább a vírusok meg az ilyen vackok kikerülnek a képből. Meg az erőszakos frissícséwin10remertazjóneked.
Cyrin: a metódusra értettem, hogy kulturált csomagkezelő ott van kb. minden asztali disztrón. Most ha élből nem a Chrome hanem a Chromeium van benne, az nem nagy para. (úgy is Firefox rulz
)
De amúgy jah, jó az ilyen kulturáltan megcsinált disztró. Ezt még nem próbáltam személyesen, de majd megnézem. -
Cyrin
addikt
válasz
CPT.Pirk #344 üzenetére
Azért nem teljesen, mert itt a listában benne vannak olyanok is amikhez deb file-okat kell külön letöltögetni (pl. skype, chrome), vagy amivel még letöltögetve is lehet szívni pl teamviewer, ami nem megy 64 bites rendszeren, csak trükközve, itt meg össze van szedve egy kattintás amit a fórumtárs hiányolt, kezdőknek pont ideális.
MaxTorque
Hát az most vagy boardcom, vagy qualcomm atheros
atherossal én is küzdöttem épp a hétvégén, csak nekem fordítva, mert 14.04 alatt simán megy, 16.04 alatt pedig bár látja a hálózatot, de nem tud csatlakozni.
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Felraktam egy netezős gépre. Lenne pár kérdésem. Az általános sebesség nem rossz de rosszabb mint windows 7-en. Lehet ezen javítani valamilyen specifikus driver feltelepítésével? (Asrock A780GM alaplap, phenom II X4 proci, 4gb ram, intel ssd) . Az egérgörgő sebességét lehet állítani, mert nem találtam ilyen opciót? Át lehet állítani egy kattintásosra az egeret? A tálcát át lehet rakni alulra és a programbezáró X-et a jobb oldalra? Láttam egy screenshot-ot (most nem találom) ahol a cpu terhelés és a memóriahasználat látható volt a desktop-on. Szeretnék ilyet ha lehet.
-
Solten
őstag
Ez valami bug ami javitva lett (kb fel perc guglival megtalalhato a megoldas is a problemara). Elso lepeskent nem a Chrome-ot kell telepiteni hanem a rendszert kell frissiteni (felugro ablak jelzi is hogy vannak frissitesek) ujrainditas utan siman telepitheto a Chrome.
Amugy sokan hangsulyozzak hogy Windowson szocializalodott egyenek ne az unitys ubuntuval kezdjek a linuxal valo ismerkedest mert siras lesz a vege. Nem akar Windows lenni es arra hasonlitani.
Kubuntu, (esetleg) Xubuntu, vagy Mint. Kezdoknek ubuntu. Miert? Nagy a kozossegi tamogatasa es ha falba utkozik az ember 99%-ban tuti talal megoldast xy oldalon/forumon.(#350) csiribá:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Átfogó bemutató az alternatív operációs rendszerről, legyen szó általános felhasználásról, munkáról vagy szórakozásról.
- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- Google Pixel topik
- Diablo IV
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Tőzsde és gazdaság
- Parkside szerszám kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Microsoft Excel topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest