- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Forrmell.enn
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Grincs
veterán
Ez azért elég combi volt
, Szerintm a Pioneer vagy a Yamaha még ma felveszik főmunkaidőbe hangfaltervező mérnőknek és kisiparosnak és eltanulják a mesterséget.
Végülis ez is egy megoldás a drága hangfalak helyett. Én is gondoltam rá, hogy csináltatok, és akkor olyan lesz amilyet én akarok, és kb annyiért is.
De azért még mindig verhetetlenek a márkás hangfalak.Komolyank indult, de csalódtam
-
kissthomas
csendes tag
válasz
commanDOS #35 üzenetére
Bizony bizony...
ez teljesen igaz... elméletilekben olyasmi lenne a lényeg hogy a reflexcsőben vagy labirintusban levő levegő súlya megegyezzen a membrán súlyával vagy vmi ilyesmi... az áramirány meg annyira igaz, hogy fanatikus hifiépítő a egy egyszer már használt kábelt a világért se kötne be aztán fordítva, mert hogy ''úgy lett bejáratva''
nem tom mennyire igaz, de azt mondják, ha már egyszer a piros a + és úgy van tekerve, és úgy hajtottad jódarabig romlik az átvitel ha gondolsz egyet, és mindkét oldalom megcseréled a vezetékelést... de ehhez szerintem már ''wájtfül négyzet'' hallás kell
Amúgy meg zárt box a király.. dehát senki nem épít 200 literes ládát, úgyhogy be kell érnünk a jó kis zuhogós reflexekkel
és -150 liter hely... Amúgy nekem egy Genius SW5.1 fadobozos cuccosom van otthonra, a maga kis nyűgjeivel, olcsó, de még így is olyat szól a dupla annyiba kerülő házimozikhoz képest, hogy öröm hallgatni... aki meg minőségre vágyik az úgy sem maga kezdi el építgetni a hagfalait, mert túl sok idő, túl sok pénz, és amúgyis szebben mutat egy Bose felirat a tv mellett
-
commanDOS
senior tag
válasz
kissthomas #33 üzenetére
Reflexcsövön nemcsak ki ömlik a levegő, hanem ki/be mozog, hogy minél kisebb legyen a levegő csillapítása a membrán felé. Meg hogy jó nagyot torzítson
Meg mondjuk az se mind1, hogy bass-reflex láda vagy band pass, sőt abból is létezik kétféle.
szarabbnál szarabb megoldások
Egyébként meg valóban csak egy irányban folyhat az áram, pl komolyabb kábeleknél jelölve van a húzásirány. Mert úgy van a futás optimalizálva.
[Szerkesztve] -
dr faustus
senior tag
Lehet, hogy ''jobb'' hangja van mint a gyári szpíkernek de ez kicsit barbár megoldás....
Miért lenne barbár? Sufnituning, nagyszerű elfoglaltság, és a saját cucc mindig jobban szól, mint a gyári. ;)
És ha egyszer jobb, mint a speaker, akkor már végképp nem értem, hogy miért is ne.
[Szerkesztve] -
kissthomas
csendes tag
Srácok ezt már én sem bírom szó nélkül
egy jobbfajta erősítő akár 10-100 ampert is kitol a hagszórókra (P=U*U/R=I*I*R). ehhez képest egy lapos/ceruzaelem... A másik a bekötés... nagyon is fontos... bizonyos építésnél befele kell löknike a membránnak (ált diszkóba való mélyládák amiken hatalmas reflexnyílásokon őmlik ki a levegő,és olyan hagszórók hajtják amik úgy lettek kialakítva hogy ezt egyáltalán kibírják, különben a membrán beverődik, kopog, torzul, majd megszorul és leég
kellemetlen... valamint ha meglesel egy erősítő karakterisztikát rájössz miért is lehet pl összekötni a - szálakat.... mivel földelve vannak... ígyhát azon az áram mindig egy irányban folyik... tehát a kimenet nem váltakozó áram, hanem csak változó. Ezért is van az hogy a hangszóró egy irányba lök... Ami a soundforge-ban +- hullám, az a hangfalon 0...x amper... Amúgy aki ezt a postot felrakta igazi szakbarbár a javából
csak gratulálni tudok hozzá
röhögni jó volt... nem véletlen csinálják a hangfalakat keményfából.... szerinted az a papír hogy fog zörögni a rezonancia-frekvenciáján? (amit amúgy ugye számolni kéne és tervezni, ellensúlyozni, és a hangszóró gyári adatai kellenek hozzá.. nem a kibökött és meghackelt membránnal....) u.i.: kiakar egy cipősdobozt nézni egész nap?
-
villamos
őstag
Belátom, hogy butaságot írtam, igazából nagyszintű, tehát 100V -os hangszórók működőképességét szoktam ilyen módon tesztelni. Viszont egy kisszintű hangszórónak tényleg árthat az elem. Bölcsebb lett volna csendben maradnom.
Természetesen kiváncsian várom, hogy mi az igazi, veszélytelen, és HiFi őrültek számára is elfogadható, illetve követhető, alkalmazható módja annak, hogy megállapítsuk egy hangszóró polaritását. Amennyiben ennek van bármilyen nemű jelentősége...
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Egyrészt az, hogy itt felmerült egy olyan módszer, ami szerintem kerülendő, még nem zárja ki azt, hogy máshol is felmerüljön, másrészt én biztosan nem venném meg azt a hangszórót, amit laposelemmel teszteltek.
De nyilván a hifiről alkotott véleménye mindenkinek más és más. Akikre én szakmailag felnézek, azok kicsit más szemléletben kendácsolnak hangfalat. -
concret_hp
addikt
ez 1 kissé ütött
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban nem szinuszjellel hajtom, de mikor megnéztem hangfelvételeket hangszerkesztő progiban, ott a jelalakok kvázi szinuszos jellegűek, értem ez alatt hogy amekkora jelcsúcs volt a + tartományba, ugyanakkora a - ban is, ebből gondolom, hogy visszafelés is rántódik a membrán ugyanakkorát.
Az elemes módszerre meg azt tudom mondani, hogy mikor boltban vettem hangszórót, aztis laposelemmel vizsgálták meg. Bár újabban mérőműszer szakadásvizsgálójával is nézték már. -
törölt tag
Arra gondolsz, hogy esetleg az elemben lévő 4,5 voltos feszültség károsíthatja a hangszórót? Szerintem egy erősítő kimenetén nagyobb feszültségek, áramok is előfordulhatnak ennél.
De csak a másodperc töredrészéig.
Másrészt viszont nem hinném, hogy vitatéma lenne az, hogy fontos-e a hangszóró bekötése. Ez kb olyan, mint ha a monitor hátát bámulnánk az eleje helyett. -
villamos
őstag
Nemtudom már jópár hangszórót vizsgáltam az általam leírt módszerrel (igaz csak abból a célból hogy működőképes e) Egyik sem károsodott, mindegyik működött utánna.
Arra gondolsz, hogy esetleg az elemben lévő 4,5 voltos feszültség károsíthatja a hangszórót? Szerintem egy erősítő kimenetén nagyobb feszültségek, áramok is előfordulhatnak ennél.
[Szerkesztve] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
burgatshow #20 üzenetére
Villamos megadta mindkettőnknek a korrekt választ...
Hmmm, Orion mély pótálására mit vettél? Van két HS-280-asom, de az egyik mélye nagy hangerőnél megadja magát. Úgy tudom, a Hangszóró2000 kft. gyártja ezeket... -
villamos
őstag
Egy hangszórónál valóban fontos a helyes bekötés, ha dobozba építjük, több másikkal együtt, (leszámítva eme aktuális esetet) Egy laposelem segítségével lehet megállapítani, hogy a hangszórónak melyik pólusát kell a melegpontra kötni, melyiket a földre. A hangszóró kivezetéséhez tesszük az elem pólusait egy pillanatra. Ha a hangszóró membránja kifelé mozdul akkor helyes polaritással tettük rá, tehát az elem pozitívján van a hsz. melegpontja, a negatívján a földpontja. He befelé mozdul, akkor fordított polarítással tettük rá, tehát meg kell fordítani...
[Szerkesztve] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
burgatshow #18 üzenetére
Szerintem ezsem korrekt, mert az erősítők max hangerőt nézve átlag +-50V-ot (maximális kivezérlésnél, de a szám itt most lényegtelen) küldenek a hangszórókra, ami mert szinusz jellegű, ezért befelé is mozdítja a membránt és kifelé is. Az amit írtam, az valami hullámmechanikai jelenség, megnézhető este a kádban, ha egymás felé mozog az ember keze, akkor nagy hullámok lesznek, ha egymással szinkronban, akkor meg nem. Kvázi ez okozza a basszus eltünését, ilyen esetben valameklyik hangszórón kell ''polaritást'' váltani, és jólesz.
Az amit írtál, az a detektoros rádiók esetében lenne értelmezhető, ott valóban csak az egyik feszültségtartomány volt. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végülis, láttunk már műanyagkannába belevágott, majd fára feltett hangszórót, ahoz képest nemis rossz.
Viszont kijavítanám a bekötéses részt, nem mindegy hogy milyen ''polaritással'' kötöd be a hangszóróakt, ha nem azonos, akkor a membránok ellentétessen mozognak és elvesznek a mélyhangok. (nem mintha itt lennének ilyenek...)
-
Sipi16
őstag
Ez azért durva... Én már túl vagyok 2 pár épített hangfalon is de azért ennél én is komolyabban vettem a dolgot. Méretezés ohne.... Lehet, hogy ''jobb'' hangja van mint a gyári szpíkernek de ez kicsit barbár megoldás....
-
villamos
őstag
Ez csak poén gondolom...
de akad errefelé komolynak gondolt hasonló kaliberű írás is... -
bambano
titán
Elvileg ha szakszerűen hajtanák végre, hozhatna mindenféle változást (az külön vitát érdemelne, hogy ezek jó vagy rossz irányba mutatnak), de az ilyen házibarkács csak azt veszélyezteti, hogy nem fér el a tekercs a mágnesben és frankón csikorogni fog, amikor hozzáér.
De ilyenről, hogy a dobozt méretezni illik a hangszórókhoz, meg rendes kábelezés, meg keresztváltó, meg stb. már ne is beszéljünk -
DarkByte
addikt
Ez most micsoda
Nem vagyok egy HiFi technikus, de most azzal hogy kicseréled a tekercset rézre - egy ekkora hangszórónál - mi a rák pluszt hoz?
-
törölt tag
Bazzeg, te nagyon hülye vagy!
Először azt hittem komoly, de mikor ''megtisztítottad a drótot a tisztább hangzás érdekében''hát akkor leestem a székről.
Végre röhögtem egy jót! Köszi! -
bambano
titán
-
bambano
titán
Mindjárt elküldöm a linket egy-két komolyabb hangfalgyárnak, biztos sírva adják vissza a diplomájukat
-
The DJ
addikt
Sufnituning Rułz
Emlékszem diákéveimre, én is készítettem hasonlót, poénnak jó is volt még akkor
Amúgy nem mindegy hogy hogy kötöd be a hangszórót -
poénnak nagyon jó, de ha komoly akkor...
-
Dufresne
addikt
Ez most komoly
-
Tirexi
addikt
Hát ennél még én is jobbat csináltam 100W-os autóhangszóróból és funér lemezből meg deszkákból össze szegelve.
-
anjani182
őstag
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Forrmell.enn
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- DOOM - The Dark Ages
- Subaru topik
- Milyen routert?
- Autós topik
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Eredeti Sony PS4 Dualshock 4 kontroller - Vezeték nélküli
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest