Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sz.Miki
őstag
Azt én is észrevettem, hogy mocskos mód melegszenek, ha avalamelyikkel, komolyabb másolást végzek, akkor a Hard Disk Sentinel szerint már kritikus 50-52 fokot produkál!
Alapjáraton meg 35 fokon mennek.
Én is a WD-t tartom a leg megbízhatóbbnak, pláne, hogy talán ők azok akik még nem olvadtak/olvasztottak be magukba más cégeket!
Viszont tényleg elég hangos is, kikapcsoláskor akkorát kattannak, hogy az már ilyesztő
Működős közben meg hol finoman recseg, hol pedig olyan mint ha a fém belsőt esztergálná a fej
-
cochy
tag
Viszont sztem valami gond van a firmware cuccával, mert hőfokban nálam rendesen fölémér. Multkor teleraktam a 250G-t , kb 1 óra másolás után everest 85 fokon állt. azóta megy rajtuk a venti...

-
Sz.Miki
őstag
Üdv
Volna egy hülye kérdésem
Vettem két WD1600JS hdd-t, ellátogattam a westerndigita honlapjára, és ott az összes képen teljesen fekete a hdd, nálam pedig mind a kettőnek sima fém színű fedlapja van semmi festés. Ugye ez nem jelent hamisítást vagy ilyesmi...
-
g@bo
nagyúr
teszt után másfél évvel be is figyelt egy 250-es wd.
14000 ruppós vételára kellemesnek mondható.
-
Dracula
őstag
Fel!

Üdv! -
Dracula
őstag
Na ez jó hír, hogy elégedett vagy vele és hogy halk.
Én egy 250-est tervezek, RE-t, RE16-ot vagy SE16-ot...
Nekem amúgy is csak Sata1-et tud a lapom, de úgysincs különbség... NCQ meg ki tudja, bár azt se tudja a lap (most).
Viszont Sata2-es ''kábel''-ről nem hallottam még, szerintem ilyen nincs, mert mind2-höz ugyan az a kábel kell, nem?
Üdv! -
gg72
veterán
Megvan az új WD1600YD RE 16MB SATA vinyó! Nagyon csendes (az eddigi legcsendesebb vinyóm, pedig volt egy Samsung SP0802N Nidec-motoros HDD-m is) és gyorsabb, mint a SATA2-es Hitachi 7K80-as, kb. egy szinten van a Hitachi 7K250 160GB PATA vinyómmal,de annál is halkabb. Valóban mostanság ez az RE-széria lehet a leghalkabb desktop HDD...
Ami érdekes: kb. egy óra hosszat szenvedtem, mire sikerült felismertetnem a rendszerrel, ui. míg az alaplapom (Gigabyte GA-K8N Ultra-9) SATA1-es vezérlője (Sil3114) felismerte, de az XP nem. Aztán áttettem a SATA2 csatira (nForce4 Ultra vezérlő), ahol megfelelő Raid beállítás után (JBOD) már minden tökéletes. Lehet, hogy a vinyó valóban SATA2-es lenne, mint azt a WD honlapján is néhol olvasni lehet?
Fura, mert különben mindenhol sima SATA-ként szerepel. Vagy lehetséges az, hogy egy SATA1-es vinyó egy SATA2-es vezérlőchipről menjen, SATA2 kábellel? Mert ez most nálam így műxik. -
Dracula
őstag
Hát érdekelne engem is a tesztelők és tulajok tapasztalata... hogy P120 250GB-os vagy a WD bármely 250-ese halkabb-e. Mert jókat írtak mind2-ről a tesztben.
De a Samsungnak hullámzó a minősége... Mert, hogy nideces-e a motorja, azt még csak meg tudom nézni a vételkor, de ha nincs jól ''kiegyensúlyozva'', vagy hogy ''süvít-e'', motortípus ide vagy oda (vannak ilyen Nidec-es motorosok is
) azt csak első tesztkor látom... És úgy nem vihetem vissza, hogy ''hangos''. 
Üdv! -
gg72
veterán
Mivel egy (nagyon) halk rendszervinyó nyomában járok, így esett a választásom először a WD800JD, majd a PH-s cikk hatására a WD1600YD (Raid Edition 16Mb cache) vinyóra, szerintetek ez mennyiben marad el teljesítményre és halkságra a 250GB-os változattól? Lehet különbség?
A másik. A WD honlapjáról származó technikai specifikációk alapján ez valóban SATA2-s lenne? Mert mindenhol máshol SATA1-ként szerepel.
[link]
A garancia valóban érdekes, mert amíg erre a szériára a WD hivatalosan 5 évet ad, addig a hazai kiskereknél 3 évet látok...
Egy kisker árlistájában így szerepel: WESTERN DIGITAL Típus: 160GB 7200rpm 16MB SATA bruttó 23800 Ft. Ugye akkor ez csak a WD1600YD lehet? Ha jól tudom, satás 16MB cache-es vinyó csak egyféle van WD-éknél. -
Dracula
őstag
Nem 100Gb-os mind2nél?

Hangban ugyan olyan? Vagy ha valóban eltér a tányér és fejszám, akkor épp ezért nem?
Alien:
Western Digital 250GB 7200rpm 8MB Cache (SATA-II) /3 év garancia/ 20 400 Ft 24 480 Ft
3T:
Western Digital SATA 2500YD 250GB 16MB CACHE RAID EDITION 24.500 29.400
Csak, hogy megéri-e a 3e Ft plusszt...
5év gari van a RE-re (
), de ehhez képest 3 évet ad pl. az Alien... (a 3T nem írja). Miért?
Üdv! -
Dracula
őstag
A 16 megás és a 8megás RE között - a gyakorlatban - milyen különbség van?
Teljesítményét befolyásolja?
És a hangja? Azonos?
Üdv! -
Dracula
őstag
Hi!
Hol lehet kapni WD SE16-ot?
Desktop gépben jobb az, mint a RE, nem? Nekem a hang és rezonancia nagyon számít!
Üdv! -
Goose-T
veterán
Most szerváltam be egy ilyen vinyót. Meg kell mondjam, borzalmas rezonanciája van, amióta beraktam, mély hangon búg az egész ház. Az előtte lévő 120 gigás Maxtor DMP9-emmel nem volt ilyen gond. Ha érdekel valakit, odaadom egy új Maxtor DM10-ért, talán még egy ezrest rá is fizetnék.

-
g@bo
nagyúr
Field Value
ATA Device Properties
Model ID WDC WD2500SD-01KCC0
Serial Number WD-WCAL77549526
Revision 08.02D08
Parameters 484521 cylinders, 16 heads, 63 sectors per track, 600 bytes per sector
LBA Sectors 488397168
Buffer 8 MB (Dual Ported, Read Ahead)
Multiple Sectors 16
ECC Bytes 74
Max. PIO Transfer Mode PIO 4
Max. UDMA Transfer Mode UDMA 6 (ATA-133)
Active UDMA Transfer Mode UDMA 5 (ATA-100)
Unformatted Capacity 279463 MB
ATA Device Features
SMART Supported
Security Mode Supported
Power Management Supported
Advanced Power Management Not Supported
Write Cache Supported
Host Protected Area Supported
Power-Up In Standby Supported
Automatic Acoustic Management Supported
48-bit LBA Supported
Device Configuration Overlay Supported
ATA Device Manufacturer
Company Name Western Digital Corporation
Product Information http://www.westerndigital.com/en/products
intel matrix storage alatt:
Hard Drive 0
Status: Normal
Device Port: 0
Current Serial ATA Transfer Mode: Generation 1
Model: WDC WD2500SD-01KCC0
Serial Number: WD-WCAL77549526
Firmware: 08.02D08
Native Command Queuing Support: No
Size: 232.9 GB
ettől függetlenül nekem gyors, hűvös, és tényleg halk vinyó benyomását kelti.
5 év garit zsákoltam mellé.
-
g@bo
nagyúr
kutyafáját.
wd2500 ---> wd2500sd, és 2005.12.13. thailand
szóval lehet hogy 100gb a tányér, de nem 16mb, és az ncq-t meglássuk... -
g@bo
nagyúr
köszi. csüt hozom el a 250-es RE wd-t.
remélem rev2.... és az áfa miatt 2 rugóval már olcsóbb...
-
zsiga667
addikt
A Seagatejeimmel nem voltam elégedett, apámék Maxtorjaival nem vagyok elégedett, a Hitachikat meg sajnos nem igazán ismerem.
De a lényeg az hogy jelenleg úgy hogy egy jó középkategóriás 12cm-es ventivel szerelt tápom van, a procin és a VGA-n Zalmanok 5V-on, a vinyókat meg egy 9,2-es Chieftec hűti szintén 5V-n, még így is bőven halknak nevezhetőek ezek a vinyók, 2 méterről, viszonylag nyitott házban. Már csak egy FSP Zen-t kell vennem, és semmi nem fog zavarni a nyugodt alvásban. 
Ja, nem akarok vitatkozni a tesztelői tapasztalataiddal, egyszerűen örülök hogy nekem elég halk ez is.
-
zsiga667
addikt
Jelenleg 2 SE van a gépemben (egy 2500JD és egy új 2500JS), és elégedett vagyok a hangjukkal. Az idle zajuk nem hallatszik ki a házból, a seekzajuk ugyan elég veszélyes másolás közben, de letöltésnél (éjjel) nem zavaró, a tápom miatt nem tudok csak rendesen aludni.

A legjobb 4 400-as RE2 lenne Raid5-ben, rendszernek meg egy Raptor, az úgyse megy éjszaka. Sőt, a letöltésekhez külön egy halk notivinyó.
Hoppá, ez már a bili itt a bal kezem alatt? 
-
fLeSs
nagyúr
Én is ezt mondom. Bár a régi SE-k nem voltak halkak (csak az SE16-ok), de állítólag az újak már mind 100 GB-os tányérral készülnek ahogy a YR végződésű Caviar RE is.
Amúgy a 7K250 helyett én most már T7K250-et vennék (vettem is
).
Mindenesetre ha a minél csöndesebb működés a lényeg, akkor én ezt a Caviar RE-t nagyon ajánlom! -
zsiga667
addikt
Ha sebesség kell akkor a Hitachi, ha csend akkor a WD RE. De ha nem RAID-ben használod akkor jobb választás a WD SE, legalábbis az adatbiztonság szempontjából.
''Desktop drives are designed to protect and recover data, at times pausing for as much as a few minutes to make sure that data is recovered. Inside a RAID system, where the RAID controller handles error recovery, the drive needn't pause for extended periods to recover data. In fact, heroic error recovery attempts can cause a RAID system to drop a drive out of the array. WD Caviar RE is engineered to prevent hard drive error recovery fallout by limiting the drive's error recovery time. With error recovery factory set to seven seconds, the drive has time to attempt a recovery, allow the RAID controller to log the error, and still stay online.''
Idézet innen: [link] -
g@bo
nagyúr
skacok, jó ez a vinyo, vagy inkább hitachi 7k250???
-
Nehéz ilyet összehasonlítani mert a rezonancia nem állandó egy adott gyártónál, sőt egy adott szérián belül is változik.
Pont pár hete adtam el egy 160GB-os 7K250 vinyót, ami eddig a legkevésbé rezonáló vinyóm volt beleértve elég sok riválist. Ugyanakkor volt olyan 7K250-em is ami rezonancia szempontjából iszonyat rossz minőségű volt.
Most éppen 2db 250GB-os T7K250-et használok, egy egyszerű acélházban mindkettő nagyon jó minőségű, nem rezonálnak össze. -
fLeSs
nagyúr
vettem egy házbaszerelhető noiseblocker vinyókeretszerűséget (4 vinyó fér bele), ami amúgy is kellett volna, mert a chieftec házamban kevés a hdd hely, ez gumisan van rögzítve a ház aljához, így semmilyen rezonancia nem megy át a házra, és így nem is hallani egyáltalán semmit. ;)
-
-
hothead
csendes tag
Sata2 vinyo mekkora a legnagyobb sebessége másolásnál, mert most vettem egy wd 250-est és nem mondhatnám hogy gyorsabb lenne mint a sima sata maxtorjaim. A jumpereit tudta valaki értelmezni valahogy, mármint aki ismeri a wd 2500ks jumperelését. Alapból nincs rajta, az egyik állás talán 5-6 láb összezárás jelenti a sata1 üzemmódot.egy másik állás talán az 1-2 összezárás meg valami ssc funkció engedélyezést valakinek van valami ötlete?
-
shtml
őstag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Nálam is ezt csinálja, már telepítés közben azonnal ugrik a NOD32:
File:
C:\Program Files\Hard Disk Sentinel\is-SJ3NH.tmp
Threat:
probably inknown NewHeur_PE virus
Comment:
C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\is-JI9U7.tmp\is-REC2J.tmp. The file was moved to quarantine. You may close this window.
A NOD32 törli is az exe-t.
Kérlek, írd ide a programod topicjának a linkjét, mert ez itt tényleg off. -
hdsentinel
őstag
válasz
headhunter
üzenetére
Hello !
Lellenőriztem még egyszer.
Tehát a programom csak a 051209153250158.66029645.tmp nevű
(illetve az aktuális dátumból és véletlenszerű számokból álló) fájlt hozza létre a
c:\Documents and Settings\xxx\Local Settings\Temp
mappába. Ez egy sima szöveges fájl, amiben a partíciók információi találhatóak.
Természetesen azonnal törlődik is, amint feldolgozásra került.
Nem hiszem, hogy erre ugrana a NOD32.
Amit kijelzett, az minden valószínűség szerint nem a HD Sentinelhez tartozik.
De ha gondolod, küldd át levélben ha megtalálod a fájlt.
Köszi -
hdsentinel
őstag
válasz
headhunter
üzenetére
Hello !
Nagyon jó kérdés.
Indításkor valóban létrehoz egy temp fájlt, de nem igazán értem, miért ugrik erre a NOD32.
Megoldható, hogy ezt a fájlt eküldd nekem emailben? Akkor meg tudom nézni, pontosan mi is okozhat galibát. A címem hdsentinel @ fw.hu
Köszi és bocs a problémáért. -
Loha
veterán
Ez resample dolog tényleg csak egy ötlet volt, lehet azt is csinálni, hogy fogsz hozzú wav-ot aztán, bevágon a erdeti után, tehát megduplázod a hosszát. A különbség, a Soundforge, és GoldWave között szerintem abban lehet, hogy GoldWave alapértelmezésben, a nem a RAM-ba cache-el, hanem a vinyóra. Szerintem célszerű lenne akkora fájlt használni ami bőven nagyobb a ramméretnél.
[Szerkesztve] -
fLeSs
nagyúr
én is.
a soundforge mellett tesztelem a goldwave-et is, mert soundforge-ban ez a resample dolog úgy tünik, hogy inkább CPU-limites (HT-s procit 50%-ra terhel), míg goldwave-ben meg HDD-limites. 
A perfectdisk eredmények nagyon érdekesek, lesz majd csodálkozás!
headhunter: lécci nyissatok a proginak egy külön topikot (vagy mittudomain), de ne a cikk topikjában legyen erről szó. -
headhunter
addikt
válasz
hdsentinel
üzenetére
Ez mitől lehet?

![[kép] [kép]](http://www.kepfeltoltes.hu/051209/Hard_Disk_Sentinel_Virus_____www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
euclio
tag
fLeSs: az MTBF stb. nem ''main time...'', hanem ''mean time...'', vagyis a magyar megfelelők helyesen ''... átlagos idő...''.
-
orbano
félisten
Grat a teszthez, szimpi nekem is ez a vinyó. A játékbetöltésnéli lassúságot én is csak a prioritás csökkenésének tudom tulajodnítani. Bár anno a 2x120gb DM9-es raid0-ám mindig gyorsabban töltötte be a counter-strikeot, mint bárki másnak (ezt onnan tudom, hogy mindig én érkeztem elsőnek a szerverekre mapváltáskor, és 5-10mp után kezdtek a többiek is bepotyogni). Azt viszont én is tapasztaltam, hogy erősebb prociterhelés mellett egy másik szálon való elemezműveletek belassulnak. De ez sw, vagy alaplapi radinél csak felerősödik a szóló vinyókhoz képest (magának az IO műveletnek is kell ugye prociidő, még ha minimális is).
-
Loha
veterán
válasz
hdsentinel
üzenetére
Nekem első látásra tetszik a progi, jó úton haladsz szerintem

Már most jobb, mint a többi hasonló progi amit ismerek!
-
Chieftec
őstag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Értem köszi a választ, és hajrá fejleszd tovább a progit

-
hdsentinel
őstag
A S.M.A.R.T. paraméterek egyik része a merevlemez egészségi állapotáért felelős, ezeket ellenőrizve mutatja a program a kondíciót. Az értékek más része pedig a teljesítményért felelős, ez látható a másik csíkon.
A vinyón valaha mért legrosszabb eredmények kerülnek kijelzésre.
Sajnos erre igazán egzakt módszer nincs mivel a gyártók szabadon választják meg, hogy milyen értékekkel jelzik a jó/rossz eredményt. Általánosságban pl. a Maxtor vinyókon nagyobb kondíció értékek kerülnek kijelzésre, mint a Seagate vinyókon, de ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy a Maxtor jobb lenne ilyen szempontból
Dolgozom egy jobb összesítő módszer kidolgozásán. A következő verziótól bárki elküldheti e-mailben a vinyók adatait és ezek a tesztadatok elősegítik egy jobb számítási módszer kidolgozását.
Az igazán lényeges, hogy a S.M.A.R.T. státusz oldalon ne legyenek piros X-ek, melyek valószínűsítik a (nagyon) korai meghibásodást. Persze nem kell ezt folyamatosan figyelni, ha gond van, a program jelez illetve beállítható, hogy e-mailben is küldjön figyelmeztetést.
Természetesen csak az egészségi állapotért felelős attribútumok kerülnek meghibásodás elkerülése érdekében ellenőrzésre, ezért nincs minden sor előtt ''pipa''. -
Chieftec
őstag
válasz
hdsentinel
üzenetére
A kondíciót miből számolja?
-
hdsentinel
őstag
Hi !
A vinyók állapotának és hőmérsékletének folyamatos ellenőrzésére én ezt használom: http://hdsentinel.fw.hu [link]
A honlap ugyan angol, de a program természetesen tud magyarul (saját fejlesztés).
Még nincs teljesen kész, de folyamatosan készülnek az újabb verziók.
Bármilyen építő kritikát, javaslatot szívesen fogadok mailben: hdsentinel kukac fw pont hu
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Én ezt a progit használom: [link]
De állítólag ez a legjobb: [link]
Perfect disk nagyon gyors, meg ugye ha sokáig tart akkor nem kell annyira töredezett vinyó...
Szerintem ez azért lenne jó ötlet, mert töredezettségmnetesítés közben, ír/olvas a vinyó, nagy és kis fájlokat/fájltöredékeket is, és általában nem is jár nagy prociterheléssel, vagy legalábbis választható olyan mód ami nem jár azzal. -
Loha
veterán
Meg lehet, hogy hülye ötlet, de egy töredezettségmentesítés tesz nem lenne ötletes?

Fogtok egy jól lehasznált rendszert, átmásoljátok az image-t, aztán nyomtok rá egy töredezettségmentesítést. Szerintme ott elég jelentős különbségek lennének.
Persze nem a windows beépített progijával gondolta, de akár azzal is lehet, de vannak jobb progik is. -
Loha
veterán
Pedig semmi bonyolult incsem ám benne

GoldWave-et szerintem mindenki ismeri. Át lehet állítani, hogy ne ramba hanem vinyóra cacheeljen, de mondjuk egy 100perces mixnél, úgy sem tud máhova
Tehát be kell rakni egy vmi jó hosszú mp3-at, akkor azt átnyomatja wavba, aztán mondjuk mehet rá egy resample 44kHz-ról 96kHz-re, ezzel jól el tud tökölni, és közben csak 10-15% a prociterhelés. -
Chieftec
őstag
RAID0 akkor dob valamit ha mondjuk több dolgot csinálok egyszerre,(játék, dc, zene, néznek rólam filmet stb). Kétmagos procinál, ugye nem egy magon osztozik a futtatott alkalmazás meg a RAID tömb ''procija''?

-
Loha
veterán
Még anno én is használtam RAID0-ás tömböt akkor 2db 40GB-os IBM vinyóval.
Akkor már levontam a következtetéseket:
A szoftveres RAID0 (akár teljesen szoftveres, vagy proci nélküli vezérlő csinálja), csak olyan esetekben hoz közel 80%-os sebességnövekedést, ahol csak vinyósebességre van szükség. Összetettebb feladatoknál, ahol a proci is terhelve van, ott semmi értelme, mert maga a RAID0 tömb is igényel prociidőt, és vhogy olyan érzésem volt mintha a RAID vezérlő kisebb prioritáson lenne mindig, mint az aktuálisan futtatott progi, tehát mindig belassult a tömb, mert nemkap elég prociidőt.
Egy hardveres vezérlővel (procival, rammal szerelt komoly kártya) biztos, hogy egészen más lenne a helyzet.
Nekem most egy ''otthoni'' alkalmazás jutna csak eszembe, ahol sokat gyorsít a RAID0, ez pedig a hangok vágása. Ezt ugye wav formátumban szokták csinálni, és itt általában a proci csak lazsál a vinyók meg dolgoznak, itt nagyon jól tud jönni. Videóvágásnál már megint nem jó, mert ott a proci is nagyon dolgozik...
Mostanában akarok vinyókat cserélni, és erősen gondolkodtam eddig is az RE szérián, mert nekem főleg tárolásra kellene megbízható halk vinyó, és erre szerintem tökéletes.
[Szerkesztve] -
fLeSs
nagyúr
All new drives above 200 gig have 100 gig per platter. Look for a manufacturing date after October 2005.
Ezt csak az RE-re értik, vagy mindenre?
Mert a 250 GB-os SE az 83 GB-os tányérokból áll.
szerk: szal október 5 után mind.
A nálunk járt RE-k novemberiek voltak, az SE-k viszont szeptemberiek.
köszi az infót. -
Jester01
veterán
tányérok méretét és számát illetően nem tudunk 100 százalékig biztosat mondani
Épp most szándékozok WD vinyót venni, és mivel én sem láttam tisztán, ezért megkérdeztem a supportot. Ezt a választ kaptam:
Response (James W.) 12/05/2005 02:08 AM
All new drives above 200 gig have 100 gig per platter. Look for a manufacturing date after October 2005.
James W.
Western Digital Customer Service and Support
Szóval a tesztelt drive is minden bizonnyal 3db 100 gigás tányért tartalmaz.
De mondjuk igazán ráírhatták volna legalább a címkére...
Time Limited Error Recovery (TLER) funkciót, ami javítja a merevlemez és a RAID-vezérlők közötti kompatibilitást, illetve megakadályozza, hogy a merevlemez hibajavítással töltött idejét esetleg végleges meghibásodásnak értékelve a RAID-vezérlő kidobja a tárolóegységet a RAID kötetből.
Ez ugye valódi redundanciát feltételez (RAID1, 5, stb.), RAID0 esetén ez kifejezetten káros!
Ha már ''RAID Edition'' merevlemezről van szó, leteszteltünk két Caviar RE-t RAID 0-ban is, RAID 1-ben nem lett volna értelme.
Miért is? Ha nem egy olvasás zajlik egyszerre, akkor az átlagos seek time és az eredő átviteli sebesség is javul. Kíváncsi vagyok, hogy a hdtach véletlen elérés mérésében ez látszott volna-e. -
joshua7
veterán
Nem győzött meg a teszt. Nálam Hitachi vagy Samsung lesz.
-
atus33
tag
''leteszteltünk két Caviar RE-t RAID 0-ban is, RAID 1-ben nem lett volna értelme''
Sajnálom, hogy ez kimaradt! RAID 1-ben is változik a winyók teljesítménye -- jobb hardveres RAID vezérlőknél fölfele, olcsóbb megoldásokkal lefele. Engem érdekelt volna! Sok bosszúságot előz meg a tükrözött RAID, mégis gyakran elintézik azzal a tesztekben, hogy ''ilyen is van''. -
Kraptor
őstag
Fless,
Nem lenne kedvetek egy Raid 0ás tesztet csinálni a már ebben szerepelt vinyokkal? Kíváncsi lennék egy olyan kis teszte, hogy mi mennyit hoz. -
fLeSs
nagyúr
ha megfigyeled, akkor a RAID a játékpályák betöltésében és a tömörítőkben nem gyorsít semmit. Utóbbiakban még egy vinyó sem szük keresztmetszet, és úgy tünik, hogy a játékoknál is ez a helyzet. (valszeg nem létezik olyan gyors proci, aminél már tömörítés közben a vinyó lenne a hátráltató tényező)
Viszont az IPEAK-ben (kivéve a játékost), másolásban és PCMarkban gyorsít a RAID, vagyis csak ezekben számít.
konklúzió: a tesztek teljesen jól bemutatják, hogy hol ér vmit és hol nem ér semmit a RAID 0. -
joghurt
addikt
Lehet, hogy rosszul gondolom (még nem ebédeltem, kevés vér jut az agyamba), de a stripe előnyei a kisebb hozzáférési idő, de főleg a nagyobb átviteli sebesség. Milyen vinyó-tesztek azok, amikben ezek közül egyik sem érezteti hatását? Ha meg azt sikerült kimérni, hogy a teszt mennyire függ a prociidőtől, az nem vinyó-teszt, hanem CPU-teszt. Másrészt meg szerintem még a szoftveres RAID is messze volt a proci-limittől; nem csúcs videokártya adatmennyiségéről van szó.
''Szerintem ezen az ötleten dolgozz még egy kicsit!''
-
szamomra a konkluzio: veszek a 250-es t7k250-esem melle egy masikat. az a biztos.

-
Mean Time Between Failures ez egy meghibásodási valószínűséget jelöl.
Az 1millió óra itt azt jelenti hogy 3 év (26280 üzemóra) folyamatos használatot feltételezve:
Meghibásodási valószínűség [%] = exp(-26280/1000000)
Azaz a mintában szereplő vinyók 97,4%-a meghibásodás nélkül teljesíti a 3 évet.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Azt hiszem félreérted.
Én azt mondom hogy nem igazán függ a winyótól hogy mennyit gyorsul hogyha RAID-ben használjuk. Tegyük fel hogy egymagában 50MB/s az olvasási sebessége, RAID0-val meg 90. Ez 80%-os növekedés. Ha ugyanezt megcsinálod a 70MB/s-t tudó Maxtorral (nem táblázatból mondom, a számok csak példák), az ~125MB/s-t fog hozni RAID-ben, százalékosan kb. ugyanannyit, 80%-ot. -
fLeSs
nagyúr
RAID elnevezésü vinyókról szól, de amúgy nem RAID tesztelő a cikk, úgyhogy ezért teszteltük le a Caviart RAID-ben és a Maxtort illetve a többit meg nem.
de az azért sejthető, hogy ha a két Caviar RAID 0-ban alig gyorsabb az egymagában álló Maxtornál, akkor a Maxtor RAID 0 sokkal gyorsabb lenne.
-
Sanya
nagyúr
srácok, az 1.000.000 üzemóra nem 114 év?
-
zsiga667
addikt
Több helyen említitek a cikkben, hogy a RAID0 nem hoz igazán jelentős gyorsulást, alig gyorsabb egy Maxtornál. Esetleg le kellene mérni hogy az a Maxtor mit tud RAID0-ban, aztán százalékosan összehasonlítani hogy mennyit gyorsult a WD és a Maxtor a RAID-től, mert így ez a következtetés szerintem sántít egy kicsit.

Egyébként tetszik a cikk, pont olyan amit megszoktunk, korrekt és alapos.
-
fLeSs
nagyúr
a víruskereső teszt egy k@ki, az legközelebb kimarad.
a többinél észre lehet venni, hogy ott lassabb a RAID 0 tömb, ahol a teszt nem használja ki a stripe nyújtotta előnyöket, viszont mivel szoftveres a RAID, ezért maga a tömb egy kis prociidőt eleszik.
legalábbis ezt gondolom én. -
rup1u5
nagyúr
őőőőő.....mi az a RAID?
[Szerkesztve] -
joghurt
addikt
Remek teszt, köszönjük.
De: azért birizgál, hogy lehet RAID0-ban lassabb valami, mint egyedül. Ennek nem lehetne utánajárni? A sebességmérések hihetősége a tét. A PCMark2005-nél még elintézitek egy megjegyzéssel: ''A víruskeresési teszt már előzőleg sem tűnt túl hitelesnek, ezúttal ismét rátett egy lapáttal: ezek szerint a Caviar RE RAID 0-ban a leglassabb, és NCQ-val lassabb, mint NCQ nélkül – nem túl hihető eredmény.'', de ahogy lapozunk előre, sok más teszt is ugyanezt az eredményt hozza. -
Bumbi
tag
Jó kis cikk,
Teccik.
Egyébként 20 fokos szobában hogy lehet egy vinyo 17 fokos???
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nyaralás topik
- Milyen processzort vegyek?
- Battlefield 6
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Xiaomi 13 Ultra - can't touch this
- PR-Telecom
- További aktív témák...
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Fura, mert különben mindenhol sima SATA-ként szerepel. Vagy lehetséges az, hogy egy SATA1-es vinyó egy SATA2-es vezérlőchipről menjen, SATA2 kábellel? Mert ez most nálam így műxik.
) azt csak első tesztkor látom... És úgy nem vihetem vissza, hogy ''hangos''.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)