Hirdetés

WD: hosszanfriss kaviár

WD Caviar RAID Edition

A merevlemezek kapacitása napjainkra néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartott magasságokba emelkedett, bármikor vehetünk 500 GB-os HDD-t megfelelő pénzösszeg ellenében. A felhasználók ennek persze csak örülhetnek, hiszen egyre több és több adatot tárolhatunk egyetlen adathordozón, ami költség-, illetve helymegtakarítást jelent. A merevlemezgyártók főleg a kapacitás és sebesség tekintetében versenyeznek egymással, azonban mindeközben elfeledkezünk az adatbiztonsági szempontokról, melyek az óriási kapacitású merevlemezek esetében egyáltalán nem mellékesek, sőt, megnövekedett jelentőségűek. Miért is? Valószínűleg többeknek veszett már el esetleg több száz gigabájtnyi adata egy merevlemez elhalálozása során, és ezen nem segít sem a garancia, sem a gyártó szép ígéretei.


Western Digital Caviar RE16 [+]

Ehhez kapcsolódik, hogy az utóbbi időben a merevlemezgyártók a sebesség és kapacitás növelésén túl további két módon próbálják a felhasználókat saját termékeik irányába terelgetni, egyrészt a megnövekedett garanciális időtartam hangzik vonzóan, másrészt jó módszer erre a merevlemezek működésképtelenné válása becsült idejének növelése is. Utóbbi az MTTF (Mean Time To Failure - elhalálozás előtti idő) vagy MTBF (Mean Time Between Failures - hibák közötti időtartam) megállapításának segítségével történik, ezek a paraméterek meghatározzák az adott merevlemez megbízhatóságát. Mindkét érték a merevlemez idővel bekövetkező mechanikus kopásának megbecsülésével történik, de ettől függetlenül olyan külső körülmények is, mint a melegedés vagy a sérülések, negatívan befolyásolhatják a merevlemez élettartamát. Napjaink merevlemezeit a gyártók 1 millió vagy még ennél is több órányi MTBF-fel árusítják, emellé pedig 3-5 év garanciát adnak. Ezekben az időkben természetesen az 1 év garanciával szállított termékek már nem rúghatnak labdába.

Hirdetés

Hogy lassan-lassan rátérjünk a fő témára, meg kell említenünk, hogy napjainkra egyre nagyobb teret hódít magának a RAID, ezen belül is a vakmerőbbek a RAID 0 kötetekre esküsznek, a kicsit óvatosabbak viszont a RAID 1 tömböket részesítik előnyben. A merevlemezek gigabájtonkénti ára egyre alacsonyabb, emellett pedig szinte már minden újabb alaplapon van RAID-vezérlő, így egyáltalán nem elképzelhetetlen fontosabb adataink miatt plusz meghajtót venni, azokat RAID 1-ben meghajtani (azaz tükrözni), és folyamatosan backupolni a rendszert.


Western Digital Caviar RE16 [+]

A Western Digital az óvatosabbak számára "fejlesztette ki" Caviar RE, azaz RAID Edition elnevezésű modelljét, melyet kifejezetten azon felhasználók számára ajánl, akik a megnövekedett garanciális időtartamot, a megnövekedett biztos üzemidőt és a RAID-kompatibilitást hajlandóak megfizetni.


Specifikációk [+]

A meghajtó RAID Edition, azaz "RAID kiadás" elnevezése kissé megtévesztő, szó sincs csakis RAID-ben való működésről vagy RAID-ben való teljesítménycsúcsról. A Caviar RE egy ugyanolyan egyszerű merevlemez, mint a Caviar SE, csak néhány megkülönböztetésben részesült a WD részéről. Egyrészt a Caviar RE 1 millió órás (114 év) MTBF-fel rendelkezik szemben a Caviar SE 750 ezer (85 év) órájával. Másrészt a Caviar RE ismer egy úgynevezett Time Limited Error Recovery (TLER) funkciót, ami javítja a merevlemez és a RAID-vezérlők közötti kompatibilitást, illetve megakadályozza, hogy a merevlemez hibajavítással töltött idejét esetleg végleges meghibásodásnak értékelve a RAID-vezérlő kidobja a tárolóegységet a RAID kötetből. Emellett a Caviar RE 5 év garanciával kerül forgalomba. Sokak számára talán mindezen szempontoknál is fontosabb, hogy a gyártó csökkentette a merevlemez fogyasztását, illetve javított akusztikus paraméterein (zaj és vibráció). Összehasonlításul a gyári adatok alapján a Caviar SE üresjáratban 9,5 wattot eszik és 34 dBA hangos, míg a Caviar RE csak 8,75 wattot fogyaszt és 28 dBA zajt csap.

Mindezek alapján a Caviar RE lényegében egy Caviar SE mechanikával ellátott, kiválogatott merevlemez, mely 160-tól 320 GB-ig kapható (a 120 GB-os verziót kivonták a forgalomból), PATA és SATA csatolóval, 8 és 16 MB cache-sel felszerelkezve. És ez igaz is az első szériás Caviar RE-kre, melyek a Caviar SE-khez hasonlóan 7200 rpm-esek, 8 vagy 16 MB cache-sel rendelkeznek, és nem támogatják a Native Command Queuingot. Ezzel szemben Magyarországon már kaphatóak a második szériás, azaz Caviar RE2-es meghajtók is, ezek közül nálunk a legnagyobb méretű 16 MB cache-sel szerelt változat, a 250 GB-os WD2500YD járt, mely már támogatja az NCQ-t. Az első és második verzió közti váltás felhajtás nélkül zajlott le, igazság szerint mi is csak a tesztelés során jöttünk rá, hogy a nálunk járt példány már második generációs. Sőt, a WD oldalán fellelhető információk egymásnak mondanak ellent, a WD2500YD-re itt még 3 év garancia vonatkozik (és elvileg nem is RE, hanem sima SE), míg itt és itt viszont 5 év a garancia, és a meghajtó is RE jelölésű.

A tányérok méretét és számát illetően nem tudunk 100 százalékig biztosat mondani; ha a WD2500YD teljes mértékben a Caviar SE-re épült volna, akkor 3 darab 83 GB-os tányér lenne benne 6 fejjel, ellenben ha a 400 GB-os WD4000YR adatait vesszük alapul (az egyetlen létező WD Caviar RE2 a WD weboldalán), melyben 4 darab 100 GB-os tányér található (8 fejjel), akkor a nálunk járt merevlemezben 3 darab 100 GB-os tányér van, és 5 fej írja-olvassa az adatokat (így 50 GB elvész).

Update: időközben kiderült (egy felhasználói érdeklődésre reagált a WD), hogy minden 2005. október 5-e után készült 200 GB-nál nagyobb WD Caviar RE 100 GB-os tányérmérettel kerül forgalomba, így a rejtély megoldódott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • 400 GB-os merevlemezek tesztje

  Serial ATA interfésszel ellátott, 400 GB tárhelyet biztosító winchesterek teljesítményét vetettük össze.

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

Előzmények

Hirdetés