Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz Teasüti #4887 üzenetére

Kicsit félreérthető voltam. Hadd tegyem hozzá, h fotósként tevékenykedek és nekem a munkámban semmilyen hátrányom nem származott eddig abból h a monitoron alacsonyabb a kontraszt a specifikációnál.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy 120 nitre kalibrálok (videóhoz 100 nit) és ez alacsony fényerőnek számít az olvasott tesztekhez képest. Bár elvileg a kontrasztnak majdnem függetlenek kéne lennie a fényerőtől egy lcd panel esetében szerintem, mivel a fehér- és feketepont együtt mozog a háttérvilágítás változtatásával. 0.08 nit feketéből lesz 0.16 nit kétszer akkora fényerőn, stb.
    Ha innen nézem, akkor a 700 alatti kontrasztarány tényleg szánalmas kicsit. Ugyanakkor a tesztelők szabadabban kezelik a fényerőt. 200 nitre kalibrálhatnak, stb. (Igaz láttam eredményt a 100 nites rec709 profilban is 1000 feletti kontrasztra. Arra azért kicsit irigy vagyok.) De nekem mint fotós teljesen mindegy, hogy a fekete 8 század kandela vagy 16 század kandela fényt bocsát ki. Nem múlik rajta semmi.
    A fekete mélysége nem igazán ütközik ki az én környezetemben, max egy vaksötét szobában látszana a fekete monitor sejtelmes fénye, ami esetleg filmezéskor lehetne zavaró. De nem filmezek monitoron...

Valamint érdemes megjegyezni, h a kalibrálók is pontatlanok a fekete mérésében, szóval itt lehet szórás bőven az eszközök között.
    Nálam pl a szürke színhőmérséklet grafikon megbolondul és extrém kilengéseket mutat az árnyékokban. Ez a jelenség (nekem) megszokott, így könnyen belátható, h - az én eszközöm (i1 pro) - nem tudja mérni olyan pontosan a feketét. Nálam a max delta E is általában mindig egy sötét árnyalatnál történik.

Így a kontrasztarány is csak tájékoztató jellegű.
    Szerintem nem érdemes nagyon rugózni rajta.

Új hozzászólás Aktív témák