Új hozzászólás Aktív témák
-
justaview
senior tag
válasz
Nyugdíjas #598 üzenetére
Igen, gyorsan és egyszerűen be lehet kalibrálni vele egy monitort, ráadásul az ICC profilt is gombnyomásra beilleszti a Win7 rendszer színkezelő részébe és át is állítja defaultra. Én csak az ellenőrzési oldalról (QA) hiányolom, hogy nem méri meg a fekete szintet, illetve nem írja ki, csak a deltaE értékeket.
(#600) *Ropi*: IGEN, a testreszabhatóság hiányzik.
-
justaview
senior tag
ERRE valaki ?
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
ATM_automata #587 üzenetére
Igazából azon van a lényeg, hogy lassan hátha bekerül más kalibráló-szoftverekbe is a támogatás az uj cucchoz, mert már szivesen használnám a BasICColor-ommal pl
-
justaview
senior tag
Ha valaki el tudná magyarázni, hogy egy fájlban elmentett kép min megy keresztül, mire megjelenik a monitoron, és ezen az úton hol helyezkedik el az ICC profil, és azt mi kezeli, az közelebb vinne talán a megértéshez.
Pl.:Lefényképezek valakit, akin van egy piros sapka. Ezt a képet felteszem a PC-mre pl. jpeg-ben. Aztán megnyitom egy kép nézegetővel. Gondolom, hogy a piros sapkának van egy RGB értéke
, ami a képnézegetőn keresztül eljut a grafikus kártyához. A kártya ezt az értéket az előzőleg betöltött ICC profil alapján korrigálja úgy, hogy a monitoron a sapka lehetőleg olyan piros legyen, mint az valójában, vagyis kicsit más értéket küld el a monitornak, mint a fényképen eredetileg ez megjelenik.
Ez így jó gondolat menet, vagy sántít több helyen?
(Mellesleg az ICC profil és a LUT tábla viszonya hogyan néz ki?)
-
Nyugdíjas
nagyúr
-
KTTech
veterán
válasz
Nyugdíjas #580 üzenetére
Le kell tölteni a teljes plugin packot az irfanview.de-ről és benne van. A Viewing-on belül be kell pipálni a Color management-et, pötty a Current monitor profile-hoz és kész (ez jól dolgozik ICC v2 és v4-el is). Egy hátránya van: hosszabb ideig tart a képek beltöltése...
-
KTTech
veterán
válasz
ATM_automata #578 üzenetére
A kalibráló programok felrakják a saját LUT loaderüket, berakják a kalibrált profilt a megfelelő helyre. A LUT loader benne van az indítópultban (kalibráló programonként változik a neve). Ezek mindent elintéznek, neked nem kell hozzányúlni.
Egyedül akkor lehet gond, ha valami felülírja a LUT-ot (jellemzően 3D játékok). Ilyenkor - ha nem töltődik vissza automatikusan - újra elindítod a LUT Loadert az indítópultból és kész. Amikor betöltődik a profil (ha nagyobb az eltérés a monitor natív megjelenítése és a LUT-al korrigált közt) látható lesz a különbség.
-
KTTech
veterán
válasz
ATM_automata #575 üzenetére
A LUT feltöltés az kell, az korrigálja a monitor problémáit. De az alkalmazások - különösen a böngészők - nem tudnak mit kezdeni a kalibrált profilokkal. Ha van egy nagy színterű monitorod, olyan narancs színű lesz minden böngészőben, hogy öröm nézni. Ezt csak megfelelő beállítással lehet korrigálni, ami csak ennél a két böngészőnél lehetséges, tetszik vagy sem. Ugyanez igaz a képnézegetőkre is, ha nem megfelelő a színkezelése a képnézegetőnek, akkor bizony nem megfelelő színeket fog mutatni... ez pl. nem fordulhat elő a Lightroomal, mert ott bele van drótozva a megfelelő színkezelés. De pl. Irfanview-nál külön plugin van erre (erősen ajánlott használni).
-
ATM_automata
őstag
Na ez egyre kuszább. Akkor szerinted mi van ezzel a LUT-al betöltöm a video kártyába dologgal? A másik, hogy a Windows nem globálisan kezeli a színeket a megjelenített képre, hanem az alkalmazásoktól függ, hogy milyen lesz a kép? Tehát a kalibrált képem browserek alatt nem lesz olyan, mint a desktop-on?
-
KTTech
veterán
válasz
justaview #554 üzenetére
Az i1Profiler elintéz neked mindent, semmit nem kell csinálni kalibrálás után. Gép indításkor is intézi a dolgait.
Annyi mondjuk nem árt, hogy Win7 alatt is célszerű ICC v2-t használni, mert böngészőknél csak ez fog jól működni. Egyedül a Safari kezeli az ICC v4-et, a Firefox csak ICC v2-vel működik (about:config átállítás után). A többi böngésző meg sehogy...
-
-
justaview
senior tag
válasz
ATM_automata #565 üzenetére
Jó lenne valahol erről egy egyszerű és átlátható kézikönyv...akár még angolul is. Valóban, amíg az ember nem látja át az egész rendszert és összefüggéseit, addig csak állítgat és nézi mi történik.
A baj ezzel a felületes tudással csak az, hogy ha valami egyszer összeborul, a helyreállításhoz ez már nem elég.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
ATM_automata #565 üzenetére
Többek között ezért nem használok win-t. Már régen túl lennétek ezen a dolgon
-
ATM_automata
őstag
*Ropi*: Na bakker...azért van itt bőven még "hopsz".
old_artist: Az általatok készített leírást használtam. Érthető volt és a mini Wikipédia is jó dolog az oldalatokon.
Azt elárulnád, hogy szerinted mi a helyzet ezzel a LUT Loader témával?
Valaki nem akarja összefogalni, hogy akkor hogy is néz ki ez a kalibrációs folyamat tulajdon képpen? Mert az elmúlt napokban olvasottak alapján már közel se úgy, ahogy eddig én képzeltem meg ahogy a boltban mondták és justaview is kezd lemenni hídba ahogy látom
-
justaview
senior tag
Én eddig azt hittem, hogy az elkészült színprofilt a windows-on keresztül csak (és azonnal) a grafikus kártya használja, hogy módosítson a kimenő értékeken, amelyekkel a monitort vezérli.
Akkor eszerint még mindig nem látom át rendesen, hogy ki kivel van. Vagyis a színprofil hova kerül, mi használja, és hogyan? Mi olvas ki belőle infókat és az mit módosít?
-
*Ropi*
félisten
válasz
ATM_automata #560 üzenetére
Ja, hogy neked ATI kártyád van...Nagyon gyorsan gyilkold le a gépről a CCC-t (Catalyst Control Center, csak a VGA driver maradjon!), mert miután betöltődött a kalibrált profil, ő erőszakkal rátölti a sajátját. Magyarán lesz egy hardveresen elszabott beállítás jó LUT értékekkel...Szóval a CCC-t mindenképpen le kell gyalulni! Utána kalibráld újra!
-
old_artist
addikt
válasz
ATM_automata #557 üzenetére
Üdv!
Tulajdonképpen ITT EZ A GOND a Win7-ben, hogy nincs bakapcsolva alap helyzetben (ej-ej Microsoft) a „Windows kijelzőkalibrálás használata” és ezeken felül/belül a "Windows színrendszer alapértelmezései"+ "Eszközprofil"-nál is alapértelmezetten be van-e állítva a színprofilunk (mert ezt kézzel kell sajnos elvégeznünk)!
Ha ez megvan és helyesen "be van téve neki" minden, akkor újraindításnál magával húzza a színprofilt alapértelmezetten! -
justaview
senior tag
válasz
ATM_automata #557 üzenetére
De itt én úgy értelmeztem amit írnak itt és a másik leírásban is, hogy ez akkor él, ha hazaviszed a színprofilt az új monitoroddal együtt tőlük a boltból és be akarod tenni alapértelmezettnek.
Nem. Sajnos mindenképpen meg kell tenned ezeket a rendszer szintű beállításokat, ha azt akarod, hogy a rendszer indításkor betöltse, mert odáig nem nyúl le az i1profiler program, csak az éppen aktuális user-nek a színbeállításaiba menti el és állítja át alapértelmezettre. Legalábbis ez az én tapasztalatom eddig.
-
ATM_automata
őstag
Na végre
Köszi. Akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy fos.... A kérdés, hogy mit tehetek, hogy az eredmény javuljon. Vagy ez attól még be van kalibrálva és betölti a profit is, hogy elég messze vannak egymástól?
LUT is abból a profilból tölti be a dolgokat, mint amit a Windows betölt? Tehát ugyan azt a profilt 2x két helyen kell betölteni?
-
*Ropi*
félisten
válasz
justaview #554 üzenetére
Mint korábban leírtam, a kalibrálás két részből áll. A hardveres korrigációs értékeket a Windows olvassa be a profilból, a szoftveres finomításokat pedig a LUT loader tölti be a kártyába következő újraindításkor. Így ha csak a Win alá töltöd be a profilt, akkor a beállítások fele van csak meg.
Látsz változást, de az még nem színhelyes.
-
*Ropi*
félisten
válasz
ATM_automata #553 üzenetére
A 3 különböző színű görbe a három színcsatornát (RGB) jelöli. Minél inkább fedik egymást, annál inkább egyenletes a színegyüttfutás és pontos a kalibráció. Az optimális az, ha csak 1 vonalat látsz, mert annyira fedik egymást.
-
ATM_automata
őstag
válasz
justaview #556 üzenetére
Ezt vágom. De itt én úgy értelmeztem amit írnak itt és a másik leírásban is, hogy ez akkor él, ha hazaviszed a színprofilt az új monitoroddal együtt tőlük a boltból és be akarod tenni alapértelmezettnek.
Ezért tettem fe a kérdést, hogy a progi, amit adnak az i1D Pro-hoz,az iProfiler sem biztosítja azt, hogy a profil betöltődjön? Akkor is végig kell ezeken a lépéseken menni, ha a monitor kalibrációs szoftver fent van a gépen és startuppal együtt betöltődik? Mert betölt egy CalibrationLoader 5.0 nevű cuccot a startupba az iProfilerrel együtt. Legalábbis ezt néztük *Ropi* kollégával egyik este.
-
justaview
senior tag
válasz
ATM_automata #555 üzenetére
azt meg sehol nem írják, hogy hé hülye user, hiába veszed meg a készüléket, még kell egy csomó manuális beállítás ahhoz, hogy hasznát is vehesd annak, amit csinálsz vele
EZT innen olvasd:
Itt tévedhet a felhasználó, mivel abban a tudatban van, hogy ezzel már megfelelően fog működni a monitorunkhoz rendelt és alkalmazott színprofilunk, viszont a számítógépünk újraindításakor még mindig nem töltődik be ellenőrzött körülmények között a video LUT-ba az eszközprofilunk. -
ATM_automata
őstag
válasz
justaview #554 üzenetére
Biztos, hogy nem elég az iProfiler progi meg amit még feltelepít a rendszerre ahhoz, hogy újraindítás után újra betöltődjön a kalibrációkor létrehozott .ICC profil Win7 alatt? Ez azért elég nagy gond lenne, mert ennyi erővel minek van a szoftver, ha újraindításkor már nem jön be amit kalibráltunk...azt meg sehol nem írják, hogy hé hülye user, hiába veszed meg a készüléket, még kell egy csomó manuális beállítás ahhoz, hogy hasznát is vehesd annak, amit csinálsz vele
-
justaview
senior tag
De a LUT loader attól még nem tölti be a saját részét
Ezt most én sem értem teljesen. Ha az i1DPro-val elvégzem a kalibrálást, majd a végén kérem az új ICC profil elmentésére -- amennyiben Win7-ed van -- azonnal belementi a rendszer színprofiljai közé és be is állítja alapértelmezettnek. Ezzel azonnal látod a változást. Sőt, ha kapcsolgatsz az előző és az új között, akkor meg nagyon (persze a megfelelő monitor beállításokat igazítva az éppen aktuális ICC profilhoz). Azt tudom, hogy még további beállítások szükségesek ahhoz, hogy a rendszer legközelebbi indításkor ezt az újat töltse be, de a különbség észleléséhez a fenti kapcsolgatás azért elégséges. Én ezt játszom a gyakorlatban.
Vagy valamit nagyon félreértettem, de a "nem tölti be a saját részét", ezt nem értem. Mi az, hogy saját rész?
-
ATM_automata
őstag
válasz
Nyugdíjas #552 üzenetére
Három külön görbét látok a LUTManager-ben. Ezért is kérdezem, hogy mit nézzek, mert nektek lehet, hogy triviális, hogy mi kell nézni, de mivel én nem tudom, hogy mi az előtte-utána állapot, ezért ezt már bebuktam.
A leírás ügyében volt egy pont, ahol elveszítettem az elsőnél a fonalat (de lehet, hogy csak félre olvastam valamit), a másodiknák már egyértelmű volt.
A első kérdésemre esetleg tudod a választ?
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
ATM_automata #550 üzenetére
LUTManager-ben azt kell nézned, hogy több görbéd van-e, nem csak egy kék...
Egyébként miben gondolod érthetőbbnek ezt a leirást mint a másikat (szerintem ehez csak ábrák kellenek, igy nem is igazán értem mi a különbség
)?
-
madgie
titán
DDC/CI ide, vagy oda, megéri nem beállítani a monitoron a fényerőt és a WB-t? Már próbáltam így is, úgy is, native-ra állítottam a monitort vagy épp sRGB-re, aztán végül mindig visszatértem a saját beállításokhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- SAMSUNG ( LH43QHREBGCXEN ) 108C Q-LED 4K UHD GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- Samsung Odyssey G8 (G85SD) 34" ívelt OLED 175Hz monitor eladó
- MSI MAG 341CQP Ívelt Gamer Monitor!34"/QD-OLED/175hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/Type-C/HDMI 2.1
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest