- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- CES 2025: AI a grillsütőben
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Apple notebookok
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Akciókamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
Alzan biztosan. A tobbi magyar shop szerintem lecso, semmit nem ernek a magyar nagykerekkel egyutt. Low priority orszag vagyunk.
Alza is csak azert, mert direktben kapjak a gyartoktol, nem megy at nagykeren a keszlet, amit berendelnek.
Ha biztosra akarsz menni, akkor Caseking vagy Mindfactory. De kotve hiszem, hogy elkapkodjak a procikat ugy, mint akkoriban a Zen 3 megjelenesekor tettek.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Badrick
csendes tag
Esetleg tipp, hogy hol lehet majd kapni? Alza? Edigital/emag? vagy csak németország? Köszi
-
-
westlake
félisten
AMD Ryzen 7 5800X3D Overclock-Lock Already Bypassed? 3D V-Cache Chip Spotted Running at 4.8 GHz
Hardver lock? Bla-bla-bla.
Play nice!
-
törölt tag
alapból csontig vannak húzva a ryzenek szóval a lényegen nem nagyon változtat ráadásul később úgyis kijönnek majd a módositott biosok amikkel lehet majd próbálkozni.
-
törölt tag
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
UV azért lehetne meg CO...
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
Miért kellene bármit tuningolni ezen a procin?
Az első 3D cache modellek még az 5900X-re épültek 192MB cache memóriával.
Azok is 15% előnyt tudtak összehozni a sima 5900X-el szemben, ahogy az 5800X3D is 15%-t tud a 5900X ellenében a maga 96MB cache per CCD méretével, adott címekben. Hiába a jelentős CPU erő visszaesés az első teszthez képest.
[linkhttps://www.tomshardware.com/news/amd-shows-new-3d-v-cache-ryzen-chiplets-up-to-192mb-of-l3-cache-per-chip-15-gaming-improvement]
Ezekben a címekben csak a cache mérete számít ... ahol nem az meg nincs a diánAmúgy meg akinek ilyen procija lesz, ezen az áron, annak lesz mellette egy Intel 12900KS is hogy minden eshetőségre meglegyen a csúcs konfig.
-
Chaser
legenda
a "kötésnél" lehet gond, és/vagy a szivárgási áram szerintem nagyon megnőne
tibaimp
valós rendernél is megmutatkozik az, de:
+5-10%-ért cserébe +20-30% többletfogyasztás az vicc
amd-nél is jól látszik, hogy gyárilag igen megküldik őket a verseny miatt
egy 3800x pl 3,6-on 1v környékén termeli az áramot, azt a tudást egy 10700 legaláb dupla fogyival hozza - nyilván melós dolgokban, nem gameben -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tibaimp
nagyúr
Így van, néztem külföldi teszteket is, és a "gyorsulás" az pár % volt játékokban (szintetikus teszteknél volt kimutatható, de ki futtat egész nap CB20-at), de cserébe a fogyasztás igen csak megugrott.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
UMbikes
csendes tag
Azt mondjuk nem értem hogy a v cache hogy bírhat csak 1.35v-ot, ha alatta kvázi ugyanaz van (vagy tükörképe) és az bírja az 1.5v-ot. Ezt mondjuk egy hozzábbértő kolléga elmagyarázza nekem azt megköszönöm.
-
Chaser
legenda
elvileg az eredeti 5800x msrp árán jön
ami mondjuk túl szép hogy igaz legyen, de simán lehet is
nagy eséllyel nincs olyan rengeteg 5800x legyártvatibaimp
az a kategória az utolsó száz mhz-ekért cserébe nagyon zabál
nem mintha amd-nél nem így lenne
de %-osan általában kb semmi értékekről beszélünk órajelben, értelme nem nagyon van_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
paprobert
őstag
válasz Alogonomus #16 üzenetére
B2B first.
A 3D cache-nek van egy másik előnye is. Ha az AMD a jövőben is szeretne egy régebbi gyártástechnológián maradni, mint most a 7nm-en, akkor azt komolyabb gond nélkül megteheti.
Emellett az új dizájn kompaktabb lehet, és az egyéb részegységek közelebb kerülnek egymáshoz, ami jót tesz a belső késleltetésnek.
Nagy kérdés hogy a következő generációban az AMD magonként hogyan szélesít úgy, hogy megtartsa az alacsony késleltetést. Ez a technológia szerintem használható a probléma részleges kezeléséhez.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
válasz Alogonomus #20 üzenetére
Nem értünk egyet, de nem baj. Hosszas hitvitába nem mennék bele. Szerintem lényegesen kisebb hatása van a desktop/gamer piacnak arra, hogy az AMD vagy az Intel mit tart a fiókban, mint ahogy Te azt most felvázoltad.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
tibaimp
nagyúr
Ez így van, mármint a tuning része!
A 10900-as nonK CPU-mat is lehetne tuningolni, simán ~52x103MHz így jön ki ~5400MHz, de kb. fölösleges, sokat nem nyerni vele (a fogyasztásban főleg ). Eleve gyárilag a lap húzza nekem 46x102,3MHz azaz ~4700MHz-re összes magra.A cikkhez: ennek a CPU-nak kb. fölösleges is a tuning, így is erős lesz.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Alogonomus
őstag
válasz Petykemano #17 üzenetére
"De nem azért nem jött elő ezzel az AMD a Zen3 bemutatónapján, mert az Intellel szemben nem volt rá szükség, hanem mert még nem volt készen."
2020 november elején még jogos, hogy nagy arányú lehetett volna a selejt, és inkább a végül 2021 március végén megjelent Rocket Lake ellen szánták a lehetőséget amolyan refresh megoldásként, ha az ellen szükség lenne majd a plusz erőre. Végül a 2021 november elején megjelent Alder Lake bizonyult az első érdemi ellenfélnek, ami nagyjából 2022 Q1 közepére el is kezdte a desktop piacon szorongatni az eredeti Zen3-as termékeket, ezért a Zen4 rajtjáig még megadják a Zen3-as desktop vonalnak a már egy ideje "fiókban készenlétben tartott" zárólökést. Egyik lépésként az általános árcsökkentéssel, másik lépésként az 5800X3D esetén a 3D-VCache technológia alkalmazásával.
-
Petykemano
veterán
Ez azért nem szokatlan.
Leegyszerűsítve: a piaci elvárás az, hogy az "Y" évben X dollárért kapott eszköz helyett "Y+1" évben szintén X dollárért kapható eszköz kb 15-20%-kal bír nagyobb teljesítménnnyel. "Y+1" évben az "Y" generációs eszköz már nagyobb mértékű kedvezménnyel kerül értékesítésre.A v-cache-ben valószínűleg az lesz szokatlan, hogy az átlag 15% a játékok terén lényegesen nagyobb szórással fog jelentkezni egy hagyományos generációváltáshoz képest, ezért legalább akkora odafigyelést/mérlegelést igényel majd a választás terén (megéri-e nekem, szükségem van-e rá), mint amikor a magok számáról dönt az ember - amely vonatkozásban szintén nem egyértelmű, hogy a több minden esetben (bárkinek bármire) jobb.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz Petykemano #17 üzenetére
Átlag 15% extra teljesítmény 50% felárért
-
Petykemano
veterán
válasz Alogonomus #16 üzenetére
"Az 5800X3D egyértelműen arról szól, hogy az AMD megmutassa a 1,5 éves architektúra eddig még ki nem aknázott potenciálját. A fotók alapján a 3D-VCache csatlakozói a kezdetektől ott voltak a Zen3-as chipleten, csak bő egy évig azok bevetésére nem volt szükség, mert az Intel termékeit a "félig összeszerelt" Zen3 is túlteljesítette."
Szerintem a mindent AMD vs Intel szemüvegen át való látásmód helyett van reálisabb magyarázat is.
A csatlakozók valóban ott voltak. (egyes pletykák szerint már a Zen2 esetén is, és az XT sorozat az akart volna lenni, mint ami most az 5800X3D, bár erre vonatkozólag tényleges megerősítés nem érkezett.)
De nem azért nem jött elő ezzel az AMD a Zen3 bemutatónapján, mert az Intellel szemben nem volt rá szükség, hanem mert még nem volt készen.A bizonytalanságot a pletykák szerint az jelentette, hogy kezdetben nagyon sok selejt keletkezett a vékonyítás és illesztés során.Sok a bizonytalanság a roadmapek tekintetében, hogy mi micsoda vagy micsoda volt. Manapság a WCCF emlegeti Warhol néven az 5800X3D-t, de korábban a Warhol egy a Rembrandtból ismert Zen3+ fejlesztésként volt - pletykeszinten - ismert, amit a sikeresen összerakott v-cache miatt eldobtak.
Az 5800X3D persze valójában leginkább egy melléktermék. A v-cache elsődleges célpiaca azok a szoftverek/rendszerek lehettek, ahová a Milan-X került. Errről szólt. És az csak a "véletlen" műve, hogy a megnövelt cache a chipek szemétdombjának számító, de hírverés szempontjából szélesebb közönséget megmozgató és hangosabb desktop/gamer piacon is - legalábbis némely játékban - hasznos.Átlag 15%, az ábra szerint bizonyos játékokban akár 20-30% is lehet, másokban 0. A fogadtatás is nagy eséllyel ennek megfelelően felemás lesz. Az egyik játékban földbe döngöli az ADL-t, a másikban elmarad. Persze az előd 5800X-hez képest a frekvencia deficit ellenére remélhetőleg minden játékban előnyt szerez.
-
Alogonomus
őstag
Prospektusban olvasva mindenképpen rossz a kicsengése a korlátozásnak, de valójában szerintem nem komoly probléma.
Amelyik program képes profitálni a cache masszív növekedéséből, az alá tuning nélkül is bőven a leggyorsabb processzor lesz, a többi program alá pedig valószínűleg az 5800X is jobb lenne a gyárilag +400 MHz alapfrekvencia és +200 MHz csúcsfrekvencia miatt. Ráadásul a hírek szerint ugyanannyiba is kerülnek majd.
A valamikor Q4 környékén érkező 5 nm-es Zen4 chipek pedig valószínűleg úgyis egy új teljesítményszintet hoznak el a saját 3D V-Cache megvalósításukkal.
Az 5800X3D egyértelműen arról szól, hogy az AMD megmutassa a 1,5 éves architektúra eddig még ki nem aknázott potenciálját. A fotók alapján a 3D-VCache csatlakozói a kezdetektől ott voltak a Zen3-as chipleten, csak bő egy évig azok bevetésére nem volt szükség, mert az Intel termékeit a "félig összeszerelt" Zen3 is túlteljesítette. -
Chaser
legenda
3d mint 3d cache
szeritem ezzel semmi probléma nincs
az 5803 az elég snassz, az 5803x is
ez felhívja magára a figyelmet és egyediszerk:
Derrewyn
azon biztos átsiklottam, de magában az kevés ha a feszültséget nem lehet levenni[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
goodboy007
senior tag
Ezzel részben meg is válaszolták, hogy miért csak az 5800X3D jön és pl. az 5600X vagy az 5900X miért nem kap 3D V-Cache-t.
"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
Zotya84
őstag
Akkor már csak azt nem értem, miért 5800X3D lett a típusa. Ha már nem X. Lehetett volna akár 5803 is. És akkor az összes utána jövőt lehetne ezzel különböztetni, és az X is elférne a végén, mint most. Ha már minden egyes terméknek 100/50 vége van, és még mindig nem használjuk az utolsó számjegyet semmire.
De simán lehet, hogy csak én nem látom az elnevezés mögötti logikát.Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
törölt tag
Én egy picit örülök hogy nem lesz rá akkora az érdeklődés, (mínusz mindenki) aki azért vette volna, hogy mindenképpen kinyomja a szemét a +100mhz-ért.
Abban reménykedek még hogy nem ront annyit a cache hogy az alacsonyabb órajellel lehet még levegőn hűteni. -
hokuszpk
nagyúr
aztán majd látjuk, hogy a PBO tol neki 1.45V -t.
nemtom miért nem az lett a megoldás, hogy az adható feszt limitálják 1.35V -ben, tippre az, amit a hwinfo fejlesztők feszegettek, hogy egy csomó lap csal a telemetriával.
a Zen4 -ben tippre bevezetik, hogy a cache fesztültséget külön lehessen állítani, problem solved.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Aucor
senior tag
Nos, a feszültséglimit teljes mértékben érthető. Viszont a szorzót miért kell lezárni? Ha esetleg tud +200MHz-et ugyanolyan feszen, akkor simán jó lehetne.
-
Chaser
legenda
válasz Petykemano #6 üzenetére
nyilván ott már "szériatermék" lesz a 3d cache
lesz pl egy normál verzió és egy 3d-s, mint most az 5800x
csak ott több modellnél
szerintem
de az is lehet ott már csak 3d-s modellek lesznek, legalábis pl 100e ft-os kategóriától
majd meglássuk'
eddigiek szerint 5xxx-ből nem lesz több 3d megoldás
már sok értelme nem is lenne szerintem, az 5800x3d bejön ellenfélnek az egyik intel mellé oszt' aki nagy gamer vehet amd-t is
az 5900x/5950x páros meg elég jól elvannak más dolgokra_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz Petykemano #2 üzenetére
nincs további zen3d elméletileg
az 5800x3d az első és egyetlen
kell egy ultimate gamer cpu és megismerik gyakorlatban az új felépítéstTaranti
nem feltétlen
a non-k inteleknél sincs elméletben, mégis meg tudják oldani
akár az ac max boost szorzóját is - persze ha akarják -
engem nem a tuning miatt érdekel, haem épp ellekezőleg
ezeket úgyis max finomhangolni lehet már, gyárilag szépen ki vannak maxolva - aztán egy-egy példány hozhat jobbat az átlagnál, de %-osan az sem sok -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
lordEVO
tag
válasz Petykemano #2 üzenetére
Valoszinuleg Zen4-re gondolt.
Amugy a hir olvasasa utan egybol az a kerdes merult fel bennem is, hogy vajon ez hogy fogja befolyasolni a Zen4-esek tuningolasat a jovoben. De ugy latszik, hogy dolgoznak rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Taranti
senior tag
Hát ha nincs szorzóállítás, akkor sem lefelé, sem felfelé, gondolnám én.
Másrészt ami mostanság prociknál van az alap/ boost meg ilyesmi funkciókkal, házi tuningnak nem látom semmi értelmét, jó ideje nem is tuningolok már, se Intelt se AMD-t. (A profi übertuningosoknak persze szabad a pálya, nem irígylem tőlük.)Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.
-
Petykemano
veterán
"...így a későbbi, 3D V-Cache-t alkalmazó processzorok..."
Mimimifélék?
Ez további Zen3D sku-k szivárogtatása, vagy a távolabbi jövőben Zen4-re épülő változatok előrevetítése?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Chaser
legenda
sejthető volt, hogy ez az oka
lefelé azért remélem lehet szorzót/feszt állítani_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Tálcás - Új, 3 év garancia - Eladó! 88.000.-
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- I3-6100T Intel
- INGYEN FoxPost! Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 12 hó magyar bolti garival! -