Hirdetés

Tényleg limitált a tuning a Ryzen 7 5800X3D-n

Szorzó- és felszültségállítás nincs, de a memóriatuning előtt szabad az út.

Az előző héten írtunk arról, hogy esetlegesen nem lesz úgynevezett unlocked CPU a Ryzen 7 5800X3D, amit most az AMD meg is erősített, így bizonyos tuningfunkciók ezen a processzoron nem működnek.

Robert Hallock, az AMD technikai marketingért felelős vezetője, a HotHardware számára adott interjúban kifejtette, hogy maga a Zen 3 chiplet ugyan képes 1,5 V-on üzemelni, de a fölé helyezett 3D V-Cache maximuma 1,35 V. Emiatt a Zen 3 chiplet sem működhet az említett határ felett, mert félő, hogy az olyan degradációt idéz elő, ami negatív hatással van az egymásra helyezett lapkák összeköttetésére. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg az AMD letiltotta a Ryzen 7 5800X3D-re a feszültség, illetve a szorzó megváltoztatásának lehetőségét.

Bizonyos tuningfunkciók azonban a Ryzen 7 5800X3D esetében is működnek, így az Infinity Fabric órajele például módosulhat, és ezáltal a memóriatuning is eléggé szabad.

A fenti limitáció az AMD szóvivője szerint nem marad örök érvényű, mivel dolgoznak a probléma megoldásán, így a későbbi, 3D V-Cache-t alkalmazó processzorok már nem kizárt, hogy unlocked modellek lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés