- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED monitor topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
Direct LED, gyere át ide, itt nagyobb a mozgás.
-
Bossi
őstag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a 728-as (mert nem találtam róla adatot) milyen háttérvilágítást használ? Edge LED vagy Direct LED vagy mit? Vagy esetleg valami hasonlót mint az LG NONO TV FALD?
köszönöm. -
Saccco
nagyúr
TCL LCD és LED TV-k - jobban pörög.
-
ruzsass
tag
Sziasztok,
gondolkodok egy 725-ös szérián és az lenne a kérdésem, hogy külső winyóra képes időzített felvételt készíteni, mert erről nem találtam információt? -
Saccco
nagyúr
"A termék dobozában két, háttérvilágítással nem rendelkező távirányító is található, számunkra nem teljesen világos, hogy mi okból. Az egyik egy hagyományos darab, szép nagy, jó sok funkciógomb található rajta, amelyekkel szinte minden fontos szolgáltatás elérhető. A másik egy kisebb, karcsúbb, mindössze néhány gombot tartalmazó periféria. Mi csak a nagyobb távvezérlőt használtuk, a kisebbnek nem éreztük szükségét, de végülis elképzelhető, hogy más pont fordítva lenne ezzel."
Kikapcsolt mikrofon mellett a kisebb távirányítóról továbbra is elérhető a hangutasítás lehetősége. - [Kapcsolódó YT videó] -
bteebi
veterán
Nem haragszom, de szerintem meg pont a te megközelítésed szögletes. Vitán felül az lenne a legjobb, ha a háttérvilágítás pixelenként lenne vezérelhető az LCD-knél is, vagy legalábbis minél kisebb csoportokban (pl. 10×10 vagy 20×20 pixel is egészen kis terület, de 100-ad vagy 400-ad annyi zóna, mint pixel). Nade. Komolyan gondolkoztam, hogy megnézzem, hogy mennyi 8×8 centi a nézési távolságomból, de végül nem érdekelt ennyire a dolog.
Blooming ide vagy oda, szerintem saccra 500 zóna fölött és valós körülmények között, "normál" nézési távolságból (legalább 2,5 méter 65"-nál), átlagos látású embereknél az esetek nagyon-nagyon nagy részében nem lenne látható, és végképp nem zavaró különbség az 500 zónás LCD és egy 8 millió zónás LCD között (ugyanolyan panel mellett).
Értem én, hogy teszten kijönne, hogy közelről nézve full fekete-fehér képnél tyű de szarul néz ki, de valószínűleg még nagyjából mozikörülmények között, a Gravity-t nézve se lenne túl sok esetben zavaró az 500 zóna.
Nyilván érdekel a tech spec., de a valóság is, és megpróbálok nem csak a számokra izgulni, mert akkor soha nem vennék semmit. (Még OLED-et se feltétlenül.) Sokat variáltam, hogy egyáltalán Qdot-os LCD-t vegyek-e (most még a gyerekek miatt nem volt alternatíva az OLED, nem az ára miatt), vagy egy százast' spórolva "csak" egy hagyományosat, de végül maradtam a QLED-nél. TCL és Hisense között variáltam, mindkettőnek voltak előnye és hátrányai is. A homogenitás még a végül megvásárolt Hisense-nek (65U8QF) se a nagyon nagy erőssége, pedig FALD-os, 180 zónával (nem 576, és végképp nem 1296). Ráadásul nem is 10 bites a panelja, csak 8+2. De sokat nézegettem a Médiásban (sokan már ezért körberöhögnétek, mert nem igazán fedi a valós nézési körülményeket, dehát ez van, erre volt lehetőség), és megállapodtam magammal, hogy "tetszik", és elég jó annyiért, amennyibe kerül. Tökéletes sötétben megfelelő tesztanyaggal biztos ki lehetne hozni, hogy egy rakás szar, kontrasztjasevégtelen, gagyi színek, inhomogén panel, és még a mozgásmegjelenítése is rossz, különben is csaka
plazmaOLED, de igazából nem érdekel. -
Kiskutya
veterán
válasz
wallace 234 #55 üzenetére
Szívesen kipróbálnám.
-
Kiskutya
veterán
válasz
wallace 234 #52 üzenetére
Szoftveresen van mit fejlődni az tény. Szerintem az amcsi roku rendszerrel igazán ütős.
-
Piftuka
veterán
Ne haragudj, de ez nagyon "szögletes" megközelítés!
A "blooming" hatását, a "derengés" alakját, kiterjedését, a jelfeldolgozó processzor képességeit, a zónákra jutó LED-ek ki-bekapcsolásának váltakozását (különös tekintettel gyors képtartalom esetében), a panel illesztésének pontosságát nem veszi figyelembe.
A gyakorlat azt mutatja, hogy eddig egyelőre csak a "Dual Cell" televízió az egyetlen, ami a gyakorlati felhasználás során megközelíti az OLED által nyújtott látványt homogén fekete, illetve sötét jelenetek során.
A fent említett (teljesség igénye nélkül felsorolt) jellemzők miatt az általad kiszámoltnál még sokkal kisebb alapterületű zónákra van tehát szükség. Még az 5.760 sem elég, amíg 1-2 cm-es élekről beszélünk az egyes dimming zónák esetében.
A néhány milliméter már jó irány. (A néhány tizedmilliméter még jobb.)
Más kérdés, hogy a gyártók a költségek miatt szemlátomást nem igyekeznek eljutni odáig...
-
Kiskutya
veterán
válasz
wallace 234 #48 üzenetére
Volt már hogy a tcl megelőzött nagy gyártókat pl:
A tavalyi bajnok a TCL C815 volt
- a BT.2020 lefedettség 74% XY és 76% UV, P3 95% XY és 98% UV értéknél volt mérve.
XH95 -
A BT.2020 lefedettségét 64% XY és 69% UV értéknél mértük, P3 gamma lefedettséget mért 90% XY és 94% UV értéknél.
LG G1-
A BT.2020-at 73% XY és 79% UV, valamint P3 98% XY és 99% UV értéknél mértük. -
bteebi
veterán
válasz
wallace 234 #48 üzenetére
Ki kellene számolni, hogy mekkora terület esik egy-egy zónára, de látatlanban úgy vélem, hogy 500-1000 (bár inkább 1000) zóna fölött már elég kicsi lehet a különbség. Mert már olyan kicsi kezd lenni, hogy nincs jelentősége.
Na jó, számoljuk ki 65"-ra. Egy 65"-os panel felülete kb. 11640 cm2. 180 zóna esetében egy zóna területe (az egyszerűség kedvéért legyen négyzet alakú, ami valószínűleg a gyakorlatban is így van) kb. 65 cm2 (kb. 8×8 cm), 576 zónánál kb. 20 cm2 (4,5×4,5 cm), 1296 zónánál pedig 9 cm2 (3×3). Az első kettő között azért még van némi különbség, de az 576 és az 1296 között már alig. 5760 (!) zóna esetén a zóna területe kb. a negyedére csökkenne (2 cm2, 1,4×1,4), amiből szemre már nem profitálnánk semmit.
Szerintem az 500 zóna ekkora méretben (normál nézési távolságból) már nem is olyan rossz, sőt igazából már a 180 se.
-
Piftuka
veterán
válasz
wallace 234 #40 üzenetére
A gyártói adatlap alapján Local Dimming-ről van szó:
(És akkor ez alapján nyilvánvalóan 1.296 zónáról.)
A "Micro Dimming" egyébként nem új dolog. Ha jól emlékszem, a Sharp, vagy a Toshiba innovációja, és főled az Edge LED készülékek sajátja volt mindig.
A Samsung is használta valahol az "E/F" szériás készülékei idején.
-
Kiskutya
veterán
Ha nem tervezel új generációs konzolt akkor nem fogod észrevenni a hdmi 2.1 hiányát. Az u8qf sokak szerint nagyon jó tv a mozgás megjelenítéssel voltak gondok nemtom ezt javították e azóta. Illetve elég fapados a rendszere nincs annyi alkalmazás mint máshol többek között hbo go.
-
bteebi
veterán
A 65C825 spec. tetszene, de elvben az is 8+2 bites (máshol meg 11 bitesnek írták
). Viszont az egyelőre gyakorlatilag OLED árban van (550k), és annyiért akkor már talán akkor is inkább OLED-et vennék (némi felárral azért), ha amúgy sokat lenne használva az eredeti funkciójára (TV adások).
Persze jobb lenne variálás nélkül egy 75"-os jobb QLED TV 10 bites panellel ÉS egy 77"-os OLED
. De sajna nem lesz egyik se...
-
bteebi
veterán
Nagyon vártam az idei TCL és Hisense TV-ket, de részben csalódást keltőek. (Minimum árban, persze idővel majd jobb lesz.) Nagyon szemeztem a tavalyi C715-tel, sőt a 815-tel is, de végül jó sok variálás után egy Hisense 65U8QF fog érkezni vagy 2 napon belül. Remélem nem fogom megbánni... de minden bizonnyal nem, mert nem lesz kontroll csoport
. Remélem nem fog hiányozni a HDMI 2.1 és ez eARC se. Ez a Hisense se 10 bites sajnos, de legalább tud 120 Hz-et és FALD-ot is.
A TCL-nél tavaly úgy volt, hogy az 55"-os panel csak 8+2 bites volt, a 65"-osak viszont valós 10 bitesek. Nem tudom, hogy vajon most is így van, így lesz-e, mert erről nem találtam semmit.
-
Vig Zsolt
tag
Jól sikerült tv,viszont a feliratkezelése nem a legjobb
-
wallace 234
őstag
Tcl nél van egy kontraszt kontroll zóna és szerintem az ami 1296 zóna. És nem a local dimming. Bár hasonló az eljárás, és biztos, hogy nem lehet rosz. Egy darabig volt tcl X815 tvm és csak jót mondhatok. Ha jól emlékszem, akkor Micro dimming a kontraszt zóna. Local dimming külön funkció.
-
TIT
veterán
De gondolom a 32-esbe elég gagyi lehet.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
Jackie_Chan #36 üzenetére
én is utána olvastam, engem anno a 10 bites panel győzött meg, illetve van egy lengyel tv fórum ahol nagyon ajánlották.
-
Kiskutya
veterán
válasz
Jackie_Chan #36 üzenetére
Én is azért mertem megvenni mert kicsit utána olvastam. Semmivel nem rosszabb mint az itthon ismertebb gyártók.
-
Jackie_Chan
senior tag
Nem tudom én eddig erre a TCL tvkre úgy néztem mint egy távol keleti bóvlira.Igaz nem is informálódtam felőle SOHA!
-
Piftuka
veterán
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Az már valóban nem rossz, ha figyelembe vesszük a jellemző HDR tartalmakat. (Hogy a 4K HDR filmek zömét mekkora fényerőre master-elik.)
Másfelől, azért egy 1.000 körüli-feletti érték nem ártott volna egy ennyire új tévétől! Ha figyelembe vesszük, hogy 1.296 dimming zónával rendelkezik, a kettő együtt nagyon tutti "dark room HDR mozi" készülékké tehetné.
Mindenesetre a mozgásmegjelenítés bíztatónak tűnik. Jó volna erről még részletesebb teszteket olvasni, látni!
Jelenleg ez a készülék még drága, de az idő előrehaladtával jó vétel lehet.
-
sb
veterán
Ez elég korrektnek tűnik tudásban 120Hz VRR-el.
Talán tavaly nézegettem a TLC modelleket de nem nagyon futottam bele 120Hz-es modellbe emlékeim szerint.
Mondjuk filmhez én interpolációt is használok, nem tudom abban mennyire lehetnek jók. A 60Hz-eseknél nem is volt konkrétan. Erről van valami infó esetleg?
-
Kiskutya
veterán
Nem 3at vettem. Nekem 1 volt ami 1 év után elromlott azt cseréltettem másik lg típusra. Az 2 év után romlott el. 190 volt a tv 180 lenne a javítás. (panel csere) A másik 2 lg családon belül van de nem az enyém. A legidősebb az az uncsimé 4 éves volt ebben a hónapban ment tönkre.
-
Elektrosokk
veterán
Nálunk a hálóban van egy TCL Xess X2 sok évi Samsung után abszolút csalódásmentes. A képi világ igancsak kellemes. Hamarosan szeretnénk 65-re váltani, vagy LG oled lesz vagy vagy TCL. Minket meggyőzött.
-
TIT
veterán
Nekem volt lg moncsim kb.8 évig semmi baja nem volt,most is az van 4-5 éve semmi gond.
Azt hittem a philipsnél nincs rosszabb,2 év után nincs kép felsőkat.tv-n ami 2008-as,2014-es 5,5 év után alaplaphibás,soha többet ezt a szutykot.
Ha az lg ilyen vacak 1 után le kellett volna állni és ne mmég 3-at venni.
Mondjuk ennek a tcl-nek legalább alu lába van ha jól látom,nem ilyen műanyag csirkelábak mint a többinél. -
válasz
WhiteWalker #17 üzenetére
-
flexxx2
őstag
Viszont a feliratkezelés tragikus, hiszen az ékezetes karakterekkel nem boldogul, és a kódolás sem állítható át. Ez egészen döbbenetes hiba!
Ezt vastagon kellett volna szedni. Ennyi elég hogy megbukjon (tudom van külső box is (nekem is), de akkor is na)
Jó lenne ha már adnál szubjektív véleményt is, hogy egy Samsung qledhez képest milyen a képe, számítana a véleményed
-
2ttitan
csendes tag
Ha kiprobaltatok volna mindket taviranyitot rajotettek volna, hogy a kisebbik bluetoothos es van benne beepitett mikrofon es dedikalt gomb a hangutasitasokhoz. En csak azt hasznalom a tcl tvmhez. Szerintem ez egy jo extra.
-
Kiskutya
veterán
válasz
WhiteWalker #17 üzenetére
Oled képminőségben biztos jobb de én LG-t többet nem veszek. 4 tv ment tönkre egymás után a legidősebb 4 éves volt.
-
WhiteWalker
nagyúr
Melyiket ajánlanátok: a TCL 55C728 vagy LG BX(CX)55' inkább?
-
-
Astor22
tag
Jól sikerült tv, de nem látom értelmét lecserélni erre a c715-öt, M1 várunk tovább.....
-
Kiskutya
veterán
válasz
Elektrosokk #9 üzenetére
-
+1, igencsak jól sikerült TV-k ezek, 100x inkább vennék ilyen QLED-et, mint Samsung-ot.
Azt viszont hiányosságnak tartom, hogy nem lett kifejtve részletesen a cikkben: két változata van a C72x TV-knek, és jelentős különbségek vannak közöttük.
TCL C725: 60Hz, no VRR, 3x HDMI 2.0
TCL C728: 120Hz, VRR, 4x HDMI 2.1Ráadásul a cikkben keverik a kettőt: 55C728-as modellszámhoz írnak 3db HDMI 2.0-t.
Fiúk, szakbarbár vagyok, de... -
Kiskutya
veterán
válasz
Donki Hóte #5 üzenetére
Vagy a tcl nem a maxot adja meg esetleg máshogy mérik nen tudom. Nekem c715 van itt a pH teszten 700at mérték hivatalosan talán 330. Mondjuk nekem nincs gondom a fegyerővel számok ide oda.
-
-
Kiskutya
veterán
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Fentebb a linken 330-at irnak.
-
600 cd fényerő
Na, azzal már lehet HDR-t megjeleníteni
-
F.B.I.
veterán
Kicsit lentebb megy az ára, hibátlan termékké varázsolódik nálam, főleg játékra, konzol mellé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A kínai gyártó a kínálatában már kvantumpontos modellek is akadnak, közülük néztünk meg egyet.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Háztartási gépek
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen autót vegyek?
- Sorozatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest