Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kutyek

    senior tag

    válasz adam22 #41141 üzenetére

    Érdekes ez a lassulás. Nálam az S7e több, mint 3 éven át villámgyors volt, pedig soha nem csináltam FR-t. A Nougatot kihagytam (kipróbáltam, nem tetszett), hatos androidról mentem tavaly nyáron oreóra, szintén FR nélkül, és minden hasított.
    Tavasszal váltottam S9-re (nálam minden OK, imádom), és gyalultam az S7e-t játszós telefonnak (gyerekek xirxar játékainak), újra flasheltem az oreót, és csináltam FR-t is, először az életben. Nos, kb. azóta lassú a telefon. Sokat gondolkodtam a dolgon, és arra jutottam (mivel korábban ua. a gyári ROM belakva, 100 feletti appal is hasított), hogy nem lehet szoftveres a probléma oka. HW oldalról viszont kizárólag a flash storage degradációjára tudok gyanakodni, amit valamelyest alátámasztani látszik, hogy a telefon leváltása óta nagyon sok adatot írtam-töröltem a belső storage-ra (több száz GB) - az első 3 évben, amíg aktívan használtam a telefont, ez SD kártyán történt, de az a kártya átkerült az S9-be.
    A flash memória egyik átka a degradáció, ami az élettartam alatt összesen ráírt adatmennyiség bizonyos szintje felett jelentkezik (ez természetesen statisztikus jellegű folyamat, nem lehet egy konkrét threshold értéket megadni). Sajnos erre semmilyen user szintű diagnosztika nem létezik. A flash romlásával a write latency nagyságrendeket tud nőni, ez pedig nagyon komoly iowait "terhelést" okoz, ami pont úgy jelentkezik, amit te is írsz (pl. app váltás / bezárás másodpercekig tart). Tipikus, hogy amikor a filekezelőből töröl az ember pl. egy-két pár GB-os file-t, utána a folderből visszalépés is másodperces szinten laggol. Én ugyanilyeneket tapasztalok, és gyanítom, hogy sokaknál, akik ilyesfajta lassulást észlelnek, szintén (az évek alatt a belső tárhelyen megforduló nagy adatmennyiség miatti) flash degradáció a valódi ok, nem pedig szoftveres probléma.
    Just my 2c...

Új hozzászólás Aktív témák