Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
Új hozzászólás Aktív témák
-
fofo
csendes tag
válasz
Wolverine
üzenetére
szerintem nem számít hányan laknak egy országban
az már annál inkább mit lehet (ki)termelni, nálunk tökéletes ivóvíz van, lehet fog még annyiba kerülni mint az üzemanyag (persze remélem hogy nem)
aztán a földek stb, stb#47
forex=devizakereskedés elektronikus formában#49 & #50
egyetértek! -
Gude
senior tag
Ingyen hitel????

-
Gude
senior tag
Szándékosan mahinálnak a devizával.Rá akarják kényszeríteni az embereket az áthidaló hitel felvételére,ami szintén átverés!!!!

-
Kassadin
addikt
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én úgy tudom hogy ez nekik sem jó már.
-
Wolverine
félisten
Az volt a cél, hogy könnyebben lehessen lakossági hitelhez jutni - ne felejtsd el, hogy a '90-es években ez gyakorlatilag lehetetlen volt, ahogy ma is lassan azzá válik megint. A probléma az, hogy rengeteg olyan dolog van, amit hitel nélkül nem lehet belátható időn belül megoldani.
#44: mi a tökömnek kéne bárkinek is egy 10 millió lakosú ország?
-
fofo
csendes tag
-
Wolverine
félisten
-
fofo
csendes tag
válasz
Wolverine
üzenetére
Reggel volt egy kis intervenció a svájciak részéről, eddig tartott a hatása...
Mivel a CHF menedékdeviza, ilyen világgazdasági helyzetben ez erősödik. Most éppen még az arany is, de azon is nagy profitrealizálások vannak, szóval már nem biztos hogy sokáig emelkedik megállás nélkül.Sajnos, mikor vettünk fel hitelt a házra kb 9 éve, egyenesen lebeszéltek a forint alapú hitelről, amit kiadott a főnök a bank alkalmazottainak, azt kellett eladni.
1 éve kezdtem forexezni, csak azóta látom jobban a dolgokat, de az emberek nagyrésze most sem látja és megetették velük ezt a $z@rt

Az árfolyamrögzítés megint annyi mint halottnak a csók, csak csinálsz egy újabb hitelt -> mégtöbbet fogsz befizetni
ki kell ülni nincs mese
abban pedig mindenki legyen bizots, hogy ezt a háttérből irányítják és így is volt megtervezve az a legszomorúbb az egészben...
-
Youri
veterán
A svájciaknak is kezd betelni a pohár. Kérdés, hogy ez így ér-e valamit.

-
BiP
nagyúr
Szerencsére diákhitelnél nincs előtörlesztésre büntetőkamat. (igazából ez lenne a normális egy hitelnél), így minden felszabadítható pénzt oda lehet tolni, hadd fogyjon.
Napi szinten, ingyenesen lekérhető az egyenleg is. Én azt csináltam, hogy kb. hetente lekértem, figyeltem a változást, és örültem, ahogy láttam, hogy a napi 500Ft szintű kamat hogyan csökken minden egyes befizetés után.
Szóval ha van lehetőség, akkor érdemes a kötelező törlesztőn felül előtörleszteni. -
törölt tag
Én már meg sem lepödöm ezen.
-
Wolverine
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
A svájci jegybank egy éve megpróbálta gyengíteni a frankot és vettek rengeteg eurót. Végeredmény: az akció nem jött be, és nekik milliárdos veszteségük lett az árfolyamváltozások miatt.
-
BiP
nagyúr
Ezen csodálkozom én is már hónapok óta.
Ha kamatot is emeltek, akkor az elég genyó, mert pont az alacsony kamat miatt vették fel az emberek az árfolyamkockázat ellenére. Mert hiába nőtt 40-50%-ot a CHF ára, 5-10évre levetítve még mindig kevesebb, mint a forintkamat. De ha a frankhitel kamatát is növelték, akkor duplán szivatva vannak.Amúgy ez a rögzített árfolyamos törlesztés dolog is trükkös dolog ám. Arra jó, hogy havi szinten ne szakadj bele, viszont ha 3évig kevesebbet törlesztesz (2014-ig), annál több kamatozik, így nem 20évre, hanem életed végéig rabsorba kerül az ember. Szóval a banknak igenis érdeke, hogy ha kevesebbet is, de tudj fizetni, mert annál inkább nem fog fogyni a hitel.
Volt diákhitelem, azzal is így volt. Amíg nem törlesztettem, addig csak gyűlt, én meg nem figyeltem, meg voltam nyugodva, hogy milyen jó a konstrukció. Aztán mikor megnéztem az egyenleget, akkor döbbentem rá, hogy ezt sürgősen vissza kell fizetni, mert a havi törlesztő a kamat miatti növekedést sem fedezi, tehát évről évre csak nőne a tartozásom.
-
Én azt nem értem, hogy miért csak most szánta rá magát a jegybank, hogy közbelépjen? Hetek, sőt, hónapok óta sírnak a svájci exportőrök, mert nekik kurvára nem jó az erős frank. Kicsit úgy tűnik, mintha a jegybanknak valami "érdeke" fűződött volna hozzá, hogy tartosan erősebb legyen a frank, de nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani...
-
ez az árfolyam már kezd gáz lenni a svájci oldalon is, legalábbis a jegybank már verbális intervenciót alkalmaz.
-
Normi™
őstag
Egy kis pozitívum ami tuti senkit sem vigasztal,anyu hálás a creedből
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
anulu
félisten
elhiheted, ha lett volna annyi megtakarításunk, akkor egy fillért nem vettünk volna fel 4 éve. igen, chf, ez van. szerencsére még a mostani árfolyamon ki tudjuk gazdálkodni, de nem mindenki áll így, sőt. rögzíttetni nem fogunk, mert 2014-ben akkor a gatyánk is rámenne. inkább húzzuk, de erősen necces a dolog.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
egyértelmű, hogy az előjelzések kb olyanok, mint az időjárásnál, de az is biztos, hogy hosszútávon nem maradhat ez a helyzet
(az már más kérdés, hogy 1 hét/hónap/év múlva kezd el visszaállni a megszokottra)...szerintem nem off itt ez a téma, mert a cikkhez hozzátartozik és szerintem sok embert érint

-
Necroman_Mk2
őstag
Örök tanulság: előrejelzésekre ne adj túl sok hitelt! 15-20 év alatt akármi történhet, még az is lehet, hogy a svájci gazdaság megroppan, és be KELL csatlakozniuk az EU-ba a túlélésért.
"ilyen extrém kilengések is jöhetnek még" - wow, micsoda megállapítás! És ezért fizetnek valakiket millió forintra, hogy ilyen triviális dolgokat leírjanak. Gratulálok az őt alkalmazó cégnek!Nade itt befejeztem az OFF-ot a gamer oldalon...
-
wednesday
őstag
Szar az euro, szar a dollár így mindenki CHF-be menekül és nyomják egyre feljebb az árfolyamot. Ez egy spirál

Azt kéne, hogy aranyat vásárolni CHF-ért, ezzel ugyan a csillagos égig nőne az arany ára, de szerintem ez még mindig a jobb megoldás. -
mephi666
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
kb. 2008 szeptembertől-decemberig
egyébként most olvasom, hogy előrejelzések szerint elvileg szépen lassan normálisabb szintre állnak az eur/usd-chf keresztárfolyamok is és a huf/cfh is normalizálódik (de közel sem arra a szintre, ami jó lenne mindenkinek és nem is olyan gyorsan) ...de ilyen extrém kilengések is jöhetnek még -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ha pénzről, pláne sok pénzről van szó, akkor az emberek sok mindent képesek föláldozni vagy kompromisszumot kötni...
De ez az egyoldalú módosítás csöppet változott az új kormány alatt, mert ők már kisebb mozgásteret adnak nekik. A másik meg hogy amíg az embernek nincs 3 hónapnál hosszabb tartozása, addig lehet a bankkal egyeztetni.(#10) mephi666 Neked mikor volt ez a módosítás?
(#13) bigga Lehet erre az adósságeltoló egyezségre fújongani, de szvsz ez volt a legkompromisszumosabb megoldás: a bank nyilván nem fogja elengedni a bevételeit (be is csődölnének...), az állam meg jófejségből nem fogja kiváltani a bajba jutottak hiteleit, mert az meg a költségvetési kiadásokat meg az államadósságot növeli meg DRASZTIKUSAN. Másfelől - mint korábban írtam - ez valahol a kölcsönt fölvevők hibája is.
-
bigga
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Pofátlanság amit csinált és csinál az állam még ma is itt Mo.-n. Mert ugye volt szó csökkentett törlesztőrészletekről, de ami pénztől a bankok elesnek, azt később az adósnak kellene megfizetni kamatostul... Na ez igazán nagy segítség

A másik meglátásom : imádom, ha valaki sajnáltatja magát, hogy megnőtt a törlesztőm, jaj de rossz nekem!... A legtöbb ember nem bírta megállni, hogy ne csak lakáshitele legyen, hanem akkor már legyen egy autó, egy személyi kölcsön, folyószámlahitel, meg apámf@sz@... Na az ilyen emberektől hányok, akik önszántukból adósították el magukat és most sír a szájuk, de amikor el kellett adósítani magukat, nem hullattak krokodilkönnyeket...
Persze azokat akik csak így jutottak lakáshoz (ők vannak többen), és csak ez az egy hitelük van (mondjuk bőven elég), azokkal semmi bajom. -
Gebriel
veterán
Lassan 1-1-be lesz a beváltása az Eurónak...durva.

Lucy simán ott van. Jól meg tervezték.

-
mephi666
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
ja, tudom, de ez a bank részéről volt szvsz. görénység, mert ők konkrétan a szerződésre vonatkozó kamaton módosítottak egyoldalúan... (holott elvileg fix kamatra vettem fel: szerződéskötéskor meg volt, hogy 7éven keresztül mondjuk 140chf/hó lesz a törlesztő... aztán emelgettek és lett vagy 165chf/hó... visszafelé meg nem csökkentenek még ilyen árfolyam mellett sem)
ilyen szempontból a raiffeisen hozzáállása jobban tetszik, mert amikor kezdett elszállni az árfolyam, akkor azonnal ingyenes szerződésmódosítást ajánlottak és 1éve is visszautalták a törlesztő egy részét így nyár végén "segítségképp" (gondolom megérte nekik az extra profit egy részét visszaadni az ügyfeleknek, mert reklámértéke van... és hosszútávon az az érdekük, hogy az ügyfél náluk maradjon)
ui: bízok benne én is egyébként, hogy hosszútávon nem fog fennállni ez a helyzet, mert a chf-eur és chf-usd is elég durván mutat... és nemzetközi viszonylatban ez kicsit többet nyom a latba, mint a sz@r forintunk
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Ez azért (is!) van, mert az emberek tájékozatlanok.
A bankok jogosultak egyoldalú szerződésmódosításra.
Gyakorlatilag a lelkét adja el, aki banki kölcsönhöz folyamodik, mert miután aláírta, azt úgy módosítják, ahogy kedvük tartja...
Ki ír alá olyan szerződést, ami csak őt köti, a másik felet nem? Főleg ekkora összegek esetén...

-
Necroman_Mk2
őstag
Anno azért voltak népszerűek a devizahitelek, mert alacsonyabb kamatozásúak voltak a forintnál. Emlékszem, dolgoztam anno pénzügyi cégnél - senkinek sem sikerült hitelt adnom, most már mondhatom: szerencsére -, és ott láttam összehasonlító táblázatot, hogy 1 millió Ft hitel esetén mennyi volt a törlesztőrészlet: hát, a forint alapú kb. a duplája volt a CHF meg az €-nak, így nem csoda, hogy sokan azt választották.
Bár ez valahol az emberek b_lf_szsága is volt, mert lebecsülték az árfolyamkockázatot. Bocsi, ha kegyetlen vagyok, de 2005-2006 környékén, mikor nagyon mentek ezek, én az egyetemen pont erről tartottam kiselőadásokat.(#7) mephi666 Őőő, a svájci frank a svájci jegybank alapkamata szerint megy, nem a magyar szerint. Akkoriban pedig igen sok volt a kamatvágás.
Persze sokan reménykednek most is, hogy a svájci jegybank tesz valamit, és szerintem tenni is kell valamit - no, nem a magyar/közép-európai devizahitelesek miatt -, mert egy ilyen hirtelen árfolyamváltozás bizony súlyos gazdasági következményei vannak (pl. drágulnak a svájci exportcikkek, ha viszont az exportőrök csökkentik a CHF árat, akkor csökken a bevételük is), meg hosszútávon sose szerencsés egy ilyen hirtelen emelkedés. -
mephi666
nagyúr
ha csökken az árfolyam, emelik a kamatot, hogy meglegyen a bevétel... kib@szott otp-nél így fordult elő, hogy 20ezres részleteket fizettem anno és már 40 környékén mozog
mert amikor 165-ös árfolyamon felvettem és 140-re ment az árfolyam, 4 hónap alatt 3-szor emeltek kamatot... lehet számolni, mennyi kamatot emeltek... csökkenteni viszont nem tudják ilyen árfolyam mellett sem
(ha pusztán árfolyamkockázat lenne, akkor 330-on kellene lenni a franknak, hogy duplán fizessek...) -
Youri
veterán
Ez már botrány, ez a CHF. Persze a bankok, ha harmadával emelkedik az árfolyam, akkor duplázzák a törlesztőt, ha meg csökken az árfolyam, akkor nem akaródzik csökkenni vele a törlesztő....
-
XuChi
addikt
Tuti direkt csinálták. Ki van ez találva, hogy hogyan szopassák a jó népet. Hála égnek nincs deviza hitelem, de ismerősöm már kb 2x annyit fizet vissza mint eddig.

-
Xaels
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ez tény, hogy nagyon csábító ajánlatok voltak meg nyomatták ahol tudták.
-
Xaels
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Hát nem tudom. Én még a válság előtt vettem fel hitelt, de eszem ágában sem volt "rulettezni" devizahitellel, így én most ugyanannyit fizetek mint eddig.
-
TESCO-Zsömle
titán
CHF: 243,54 Ft ↑ (a legfrissebb adatok szerint ma reggelre már 250 felett is járt)
Nem irigylem, akinek devizahitele van...
'nnyuk 'csáját. Felvetették mindenkivel a sok hitelt, mert milyen jó, és csak 160Ft a CHF, aztán Svájc úgy döntött, nem tartja tovább mesterségesen alacsonyan az árfolyamot...

Mondja valaki, hogy nem volt benne szándékosság...
Új hozzászólás Aktív témák
- Automata kávégépek
- Gumi és felni topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- VGA kibeszélő offtopik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3993, 100% Akkumulátor
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér (100%) - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3555,100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)