Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• fanti

addikt

válasz carl18 #91 üzenetére

Csak egyetérteni tudok.

Amúgy meg lehet hogy én vagyok a legidősebb itt a topikban, én ugyanis 1971-es születésű vagyok és én még ott voltam a Videoton TV-Computer debütálásánál, és azon nőttem föl, ott tanultam meg a programozás alapjait a BASIC nyelvet.
    És majd csak 1991-ben lett IBM PC/XT-m, azaz 8MHz -es CPU (8088) és 640KB RAM. HDD nem volt még mert nagyon drága volt, és így 360KB-os Floppy lemezről futtattam mindent, ezen programoztam Clipper Summer 87-ben a diplomamunkámat is...ki is használtam minden bájtot.

És akkor is olvastam a szaklapokat, és néztem a teszteket a 3860DX-33-ról majd később mindannyiunk "elérhetetlen álom" processzoráról, azaz az Intel 80486-ról, annak is a DX2-66-os változatáról, ami annyira drága volt akkor, hogy egy teljes évig kellett érte dolgoznom...így nem is tudam megvenni magamnak, majd csak 1994-ben, és akkor is OTP hitelre.

Szóval én is álmodoztam jó gépekről anno...de megmaradt bennem szerencsére az ár/teljesítmény szempont, mivel eleve nem voltam és nem is vagyok jómódú ember, inkább számítok csórónak mai szemmel nézve, de nem zavar, mert jól be tudom osztani a pénzemet, és ez a legfontosabb, mert az 1994-es gépvásárlásomkor vettem valamit hitelre utoljára...azóta itthon gyüjtögetek ha kell valamire pénz, kivárom és spórolok.

De már már csak mosolygok az ilyen dolgokon, hogy pl. 2080Ti, vagy Ryzen 9 3950X...pláne az olyasmiken, hogy 3090-es RTX kártya.
    Mert tudom jól, hogy nekem nincs szükségem ezekre.
    Természetesen az érdeklődésem a régi, és minden tesztet elolvasok róluk, de ami leginkább elkápráztat, az a másodpercenkénti számítási teljesítménye egy ilyen hardverelemnek...az előtt kalapot emelek, meg a mérnökök előtt is akik megalkották, de még azok előtt is akik legyártják ezeket...tiszteletre méltó, fantasztikus teljesítmény.

De ez mit sem változtat azon, hogy nekem -jól tudom- nincs szükségem idehaza ekkora teljesítményre, de még a felére sem.

Új hozzászólás Aktív témák