Hirdetés

Őszi hardverdömping

Építünk középkategóriás, játszós gépet, majd notebookot csapunk a hónunk alá, és a hálózat adta lehetőségektől eljutunk a hűtésekig.

Komponensek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Friss hardverválogatásunk nyitányaként a PCX webáruház kínálatából ollóztunk össze egy lehetséges variációt egy erős középkategóriás, játszós gép alapjához a nemrégiben debütált LGA1200-as Intel platformon. Processzornak a körülbelül 116 000 forintot kóstáló, 3 év garanciával rendelkező, integrált GPU nélkül érkező, 8 magos/16 szálas Core i7-10700F-et választottuk, ami egészen 4,8 GHz-es turbó órajelig skálázódik. A 14 nanométeren készülő, 65 wattos TDP-vel megáldott nagyvad még egy pár évig elég kakaót fog szolgáltatni, és lényegesen olcsóbb, mint szorzózártól mentes testvérei, ráadásul a tuninghoz kellő, Z chipsetes alaplap mellőzésével további súlyos ezrek maradhatnak a zsebünkben.

Intel Core i7-10700F
Intel Core i7-10700F [+]

Persze sokan mondhatják (némileg joggal), hogy ez az összeg már messze nem a középkategóriát jelenti, s ez abból a szempontból igaz is, hogy ahhoz kicsit túl van méretezve a CPU (ami szerintünk nem feltétlenül rossz stratégia, amikor új gépet építünk), ellenben meglátjuk majd, hogy a GPU-val kiegészítve még nem fogjuk ostromolni a high-end birodalom kapuit, viszont vasunkban azért lesz tartalék (proci szintjén) a jövőt illetően.

A korrekt központi egység már megvan, alá egy szolidabb, de korszerű deszkát néztünk ki. Mivel az érdemi órajelmágia most kimarad, képbe kerül az MSI csupasz VRM-et viselő modellje, a micro-ATX formátumú B460M PRO, ami két memóriafoglalattal (maximum 64 GB DDR4-2933), egy fémmel megerősített, x16-os, illetve két szimpla, x1-es PCI Express 3.0 sínnel várja leendő tulajdonosait. Háttértárolóink számára egy PCI Express és SATA módot egyaránt támogató, hűtőbordával megfejelt M.2 2242/2260/2280 interfész és hat SATA port áll rendelkezésre, miközben a hálózatra történő csatlakozás egy Realtek 8111H lapka teszi lehetővé Gigabit Ethernet porton.

MSI B460M PRO
MSI B460M PRO [+]

A hangokért nyolccsatornás Realtek ALC892-es kodek felel, míg a hátlapi I/O részlegen 4 darab USB 3.2 Gen1 és 2 darab USB 2.0 aljzat állomásozik a számunkra ezúttal lényegtelen videokimenetek (egy HDMI 1.4, egy DVI-D és egy D-Sub), no meg a szokásos PS/2 kombóport, valamint az audio jackek társaságában. A tajvani multi három év garanciával értékesített üdvöskéje nagyjából 30 000 forinttal varázsolja könnyebbé pénztárcánkat.

Elérkeztünk a játékra szánt számítógépek talán leginkább kulcsfontosságú eleméhez, a videokártyához. Igaz, az NVIDIA GeForce RTX 3000-es széria – kisebb-nagyobb nehézségekkel kísérve – már elstartolt, de jelenleg még igen magas ársávban tanyázik, és a hozzáférhető GPU-kkal sem lehet egyelőre Dunát rekeszteni.

Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 6G
Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 6G [+]

A Gigabyte durván 121 000 forintba kerülő, előző generációs megoldása, a 6 GB GDDR6-os VRAM-mal dolgozó GeForce RTX 2060 D6 6G mutathatja meg az arany középutat, hiszen adekvát teljesítményt tud felmutatni, 1080p-hez tökéletes alany, és akár még az 1440p világába is bele-belekóstolhatunk vele. A kétventilátoros WindForce hűtést alkalmazó, 225,65 mm hosszúságú VGA egyetlen 8 tűs tápcsatlakozót igényel, és 36 hónapos garanciával kerülhet birtokunkba.

A jóféle processzorhoz és a combosabb grafikus vezérlőhöz egy megbízható tápegység is dukál. Mivel a költségeket itt is redukálni szeretnénk egy picit, a modularitást feláldozva az FSP szintén három év garanciás, 600 wattos fiókáját, a közelítőleg 18 000 forintos, 80 százalékos hatásfokon üzemelő Hexa+ PRO-t választottuk.

FSP Hexa+ PRO 600W
FSP Hexa+ PRO 600W [+]

Az egyetlen, 50 A leadására képes 12 voltos ággal operáló tápegység OCP, OVP, OPP és SCP védelemmel ellátott elektronikáját 120 mm-es ventilátor hűti, és egy 20+4 tűs ATX, két 4+4 tűs EPS, két 6+2 tűs PCI Express, hat SATA, valamint három molex és egy floppy csatlakozóval szerelik, melyek lapos kábelek végén fityegnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

 • Akciókkal telik a vénasszonyok nyara

  A játékosok, a tuning szerelmesei, de még a gyakran úton lévő üzletemberek is találhatnak kedvükre valót aktuális válogatásunkban.

 • Őszi hardverkoktél

  Néhány hangszóró és a notebookok mellett bőven készültünk asztali számítógépes komponensekkel is.

 • Otthonmaradós hardverek

  Ezúttal főleg olyan hardvereszközöket válogattunk össze, melyekkel könnyebb elviselni az otthoni munkavégzést.

 • Komponenseket és notebookokat hoz az ősz

  Pár olyan eszközt is bemutatunk, melyek segítségére lehetnek a még mindig (vagy már megint) otthonról dolgozóknak.

Hirdetés