Hirdetés
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen SSD-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- 3D nyomtatás
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gothmog
senior tag
válasz
Realradical
üzenetére
A Kristályszilánk azért olyan amilyen, mert Salvatore azt írta meg elsőként. Eredetileg egyébként Wulfgar lett volna a sorozat központi alakja, de azután Drizztben "látta meg a fantáziát" és inkább rá épített, egyúttal megírván az "előzményeket" is.

-
Gothmog
senior tag
válasz
Realradical
üzenetére
High fantasy kifejezésre én kétféle értelmezést ismerek:
1. High fantasy, ami egy teljességgel elképzelt világban játszódik. Olyanban, amihez a mi "valós" világunknak még érintőlegesen sincs köze. Ilyen alapon Salvatore regényei is high fantasy kategóriában vannak. Valóban.
2. High fantasy, mint "minőségi jelző", vagyis ami a fantasy műfajon belül "irodalmi igényességet" hordoz. Nem "ponyva" kategória. Salvatore pedig kőkeményen az olcsó ponyva kategória. (Én erre gondoltam az eredeti hsz-emben)
Egyébként nyilván ízlések és pofonok, de ha már Forgotten Realms pl., akkor Paul S Kemp művei (Erevis Cale trilógia pl.), azzal együtt, hogy szintén ponyvák, az én szememben ezerszer szórakoztatóbbak/értékesebbek Salvatore munkáinál. Sokkal jobb karakterek ("jó" és "rossz" oldalon egyaránt), nem ilyen hülye "Wulfgar mégis él" jellegű bugyuta fordulatok, érdekesebb történet, élvezetes történetmesélés.
Persze mondom még egyszer, szubjektív, egyéni ízlés kérdése a dolog.És hozzáteszem azt is még egyszer, az első három sötét elf könyvet én is nagyon szeretem (különösen az Otthont), és még a Kristályszilánk is elmegy (bár azon érezni, hogy a legelső - még kiforratlan), de utána a legrosszabb értelemben vett klisék és bugyutaságok ömlenek csak elő a Drizzt sorozat darabjaiból. Komolyan, én teljesen megutáltam Drizztet a végére
Az Ezer ork trilógia pedig a legalja. Egyszer is fárasztó volt végigolvasni. Fájdalmasan rossz. De szerintem maga az író is belecsömörlött a végére... -
Gothmog
senior tag
válasz
Realradical
üzenetére
Salvatore neve és a "high fantasy" kifejezés egy bekezdésen belül??
Amúgy meg szerelmi száltól és happy endtől lesz valami high fanatsy? 
Szvsz. Salvatore a leginkább túlértékelt fantasy ponyvaíró. A Dark Elf trilogy még tényleg jó volt, plusz az "Artemis Entreri és Jarlaxle együtt-kalandozik" könyveiben is van némi szórakoztató érték, no meg örök hála a "Jeges Szelek Völgye" vidékének megteremtéséért, de a többi műve kb. olyan, mint amilyen Zuzu Petalsszal lehet beszélgetni...

-
Rexdemon
aktív tag
válasz
Realradical
üzenetére
Ez a legszebb a könyvekben, mindenki azt olvassa ami tetszik
Pl. WH40k is szeretem, bár az egészen más ^^ Nem az nem tetszik,h van benne szerelmi szál, hanem a kivitelézése, pl a Spine of the Worldben a Cattie-brie és Wulfgar konfliktusa hátborzongatóan primitíven ábrázolt és mondvacsinálni, lehet,h még egy Barátok Közt-ben sem állja meg a helyét. (ezt nem mondhatom biztosra, nem néztem Barátok Köztöt) Salvatore-nál sokszor van az érzésem,h filmet akar írni és nagyon nagyon pontosan azt akarja láttatni az olvasóval,amit ő pontról-pontra elképzel, ezért zavaró nekem a részletes harcleírás (ami szintén nagyon egysíkú és ismétlődő).Wies-Hickman: nem volt rossz, de ott is az Őszi alkony/Téli éj/Tavaszi hajnal könyvek után erősen csökken az élvezhetőség.
George R.R. Martint direkt nem írtam, nehogy divatfantasy-snake kiáltsanatok ki, pedig még azt is akkor olvastam, amikor első kiadásban megjelent és nem volt trend

PS: IMÁDOM,h könyvekről lehet vitatkozni itt
/hug Gogogogo olvasás

-
ZoPád
tag
válasz
Realradical
üzenetére
De mivel f2p, sokkal többet ne is várjunk el.
Szubjektív vélemény, de a legjobb rpg az olyan amihez gép sem kell. Grafika nélkül átadni a hangulatot, na az egyfelől kemény dió. Másrészt még mindig sokkal költségkímélőbb mint egy designer, programozó gárdát üzemeltetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Csütörtökön mutatkozik be a OnePlus új szériája
- LEGO klub
- Nyaralás topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Eredeti játékok OFF topik
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Gumi és felni topik
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- További aktív témák...
- Eladó Microsoft Surface Pro 9 i7 16GB ram 2TB ssd + Microsoft Surface Dock 2
- Eladó egy Questyle CMA 12 Master referencia fejhallgató-erősítő és high-end DAC
- Dell Latitude 5440 - I5 1345U 1.6GHZ - 16Gb - 256Gb
- Amazfit Balance eladó még majdnem egy év garanciával
- iPhone 17 Pro 256GB gyári független makulátlan 2028.09.19.
- Samsung A17 mobiltelefon
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Új könyv: Harrari: Sapiens Rajzolt történelem
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Az Ezer ork trilógia pedig a legalja. Egyszer is fárasztó volt végigolvasni. Fájdalmasan rossz. De szerintem maga az író is belecsömörlött a végére...
Amúgy meg szerelmi száltól és happy endtől lesz valami high fanatsy? 
/hug Gogogogo olvasás