Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
AMD A12-9800 Bristol Ridge APU (socket AM4) review
Jól van, még tényleg nem kell váltanom; ezt az IGP-t még egy GT1030 is alázza. -
törölt tag
Nekem AthlonII.X3 + HD7770-em van és a RR APU-t várom. Szerintem értelmes csere, ha nincs játék csak multimédia és irodai munka.
-
B.A.T.21
tag
Sziasztok!
Mintha látnék egy magyar boltban A12-9800-at ~34k-ért, ami tulajdonképpen árban és teljesítményben megegyezik az FM2+-os processzorokkal.
Ezek szerint Ryzen3 árak környékére érkezett... -
Tigerclaw
nagyúr
Lehet hogy bilibe lóg a kezdem, de én azt kívánom, hogy annyira jól sikerüljön az AMD-nek a Raven Ridge, hogy az Apple is lecserélje a méregdrága Intel processzorokat a teljes portfóliójában. Ők képesek centeken veszekedni a beszállítókkal, itt meg akár 100 dollárt is nyerhetnek egy macbooknál. Remélhetőleg a Samsung - Global Foundries tényleg beéri a gyártástechnológiában az Intelt hamarosan és akkor a teljesítmény/fogyasztás mutatóban se maradnak le a kéktől.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
->Raizen<- #58 üzenetére
És már el is kezdte az Intel a szokásos lejáratókampányát az AMD ellen, illetve gondolom a kereskedelemben is előveszi a már bevált húzásait. Mi történhet? Max pár év pereskedés után megint kap némi büntetést a tisztességtelen üzleti gyakorlata miatt, ami aprópénz lesz neki.
-
csongi
veterán
Most, hogy az AMD nev kezd emelkedni, eladhatoak leszenek ezek is.
Az kicost roosszul esik, hogy hosszas munkaval vegre van igeny az APU-ra.
Most mar kereslet is van, csak termek nincs.
Vegul is csak ki kell varni, hajra igy tovabb!!
Egy ryzen alapu APU lesz az FXem utodja. -
->Raizen<-
veterán
válasz
nemszabad #57 üzenetére
Nem véletlenül nőttek ekkorára a kékek. Akinek rossz hírét keltik.. Megmarad az emberek fejében. Bármikor bármi lehalhat, pl nem vagy földelve hozzáérsz valamelyik ic-hez, és már haza is vágtad. Érzékenyek ezek az alkatrészek baromira. Dolgoztam az iparban. Én is azért vagyok intel+nv kombón mert nem akarok bugokat és a googlet bújni fél/1 napig hogy csináljam meg ezt meg azt az anomáliát. Ezen kívül ha valaki valamivel sokat szív akkor is átpártol ezt is hozzá kell tenni a kalapba azért. Így meg azért nehéz pozitív pénzügyi negyedévet csinálni a vöröseknél régóta csak minuszba vannak, azon csodálkozom hogy még mindig úszkálnak a felszínen, a 3dfx anno sokkal hamarabb becsődölt. A ryzennel kb 10 év után most tettek le valami olyat az asztalra ami pénzt is hoz.
-
nemszabad
tag
válasz
->Raizen<- #20 üzenetére
Siralmas. Legalább ők lennének képben. Nálunk sem ismernek mást, csak intelt. Jött a munkatárs, ott volt a kezében egy ilyen kék (pfúj) gép. Mondta, ő csak ilyet vesz, mert az AMD rossz, azzal már szívott.
Másnap mondja, hazavitte a gépet, összerakta, nem indult. Nyilván semmi köze nem volt CPU-hoz, de olyan jól jött ki, ott köpködte a kicsi gyártót előző nap, aztán a csodás kék meg nem kelt életre.
-
DraXoN
addikt
legalább egy olyan platformba érkezik egy "régi architektúrás" termék, amit később lehet fejleszteni, és nincs vége mint az FM2/AM3 vonalaknak... És azért ezen arch teljesítménye a legtöbb embernek, a legtöbb esetben elegendő.
Elvileg nem lesznek lezárva tuning szempontjából (azt hallottam), igaz a jelenlegi alaplapoknak csak alap szintű támogatásuk van, gondolom a gyártók nem készítették fel teljesen ezen apukra az alaplapok biosát, hisz kicsi volt az esély, hogy a konzumer piacról ezen proci kerüljön be az alaplapba.
De mivel most megjelentek (bár pár hónapja lehet ebayen használtan már szerezni őket), így lehet kapnak majd jobb biost az alaplapok amivel már lehet beállítani memória órajelet, "fsb-t" és (talán) szorzó értékeket is (az előző kettőt biztos nem zárják le, az utóbbit nem tudom, nem találtam infókat róla).. de a jelenlegi alaplap biosok arra jók, hogy "elindul" a cpu, de semmi módosítást nem lehet tenni.Egyébként 20-30K körül igen jó vétel lenne, szerintem még a G4560 pentiumoknak, vagy I3mak ellen is tudhat valamennyire konkurenciát állítani ha jó árban lesz, és mindenképp valaki a beépített grafikát kívánná használni... pluszban jobb a grafikus egység támogatása, a grafikus egység teljesítménye is kiegyensúlyozottabb.
De az mindenképp jó, hogy ténylegesen 2 gyártótól is választhat a "user", mert a kisebbiknél se kell legalább régi (halott) platformot venni ha "új" gépet is akarna valaki kevésből, így ha később bővítene akkor megteheti ...
figyelembe véve, hogy a legolcsóbb r3 ryzen 109$ ért érkezik, ezen cpuk legerősebbe se lehet sokkal több, de az is csak az IGP miatt, de mivel azt is lenyomja egy 10K-s grafikus kártya.. így én olyan 120 maximum 130$ körülire várnám a legnagyobb példányt, de az tényleg a maximum.
De továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy ezen cpu-k simán megjelenhettek volna már tavaly..
és tudom, hogy lehetetlen, de ha AM3+ba kihoznák a ryzen3 valami példányát, felrobbanthatnák vele a piac egy részét
... álmodni de szép
-
B.A.T.21
tag
Sziasztok!
Ha az ára jó, akkor akár sikeres is lehet, ne felejtsük el, hogy ma egy R7 240/250 kb 20k forint, egy valamirevaló processzor ugyancsak 20k.
20~30 k közötti áron tehát simán ezt választanám, ha budget gépet kellene összeraknom.
-
DraXoN
addikt
válasz
Raysen623 #53 üzenetére
sajnos az a sebesség... a memória sebességén múlhat.. kérdés a számomra, hogy azon vajon a vega architektúra tud-e "javítani", vagy a memória mennyiség lesz amin kizárólag segít a benne levő "újdonság". Bár utóbbi se rossz dolog, de talán valamennyit javíthat, hisz ha kevesebbet kell másolni akkor kvázi több sávszélesség maradhat másra.. így talán a kisebb sávszélesség is kevésbé "dugul" be.
A GPU végrehajtók számát ki lehet gyúrni (bár a tervezett fogyasztási adatok alapján, valószínű annyira nem lesz nagyon kigyúrva). de a memória sávszélesség mindig a "korlátozó".. sajnos. Arról meg mindig csak pletykálnak, hogy kap az APU HBM-et.. de még demó lapokról se hallottam, így ez lehet csak a "vágy" tárgya. de az intel Iris Pro egységén kívül nem kapott még APU HBM-et..
a korábbi kaveriknél volt olyan pletyka, hogy az alaplapra integrálnak majd GDDR5öt és azt használja az alaplap fixen a rendszerhez is.. a méret fix lett volna, cserébe gyorsabb... elvileg a kaveri APUkban is volt GDDR5 memória üzemmód.. De pár demo alaplapon kívül nem hallottam konkrét termékről.
de visszatérve a témához.. nem hiszem, hogy elérné a szintjét.. DDR4el semmikép se...
.. a gpu részt se gyúrnák ki ennek megfelelően (szerintem) eléggé.
-
Raysen623
addikt
A cikkíró elmondja, hogy ez egy pre-verziós APU volt amin várhatóan még csiszolni fognak AMD oldalról. Ráadásul nem is a legerősebb APU-ról készült a cikk. Szóval ez alapján bármi lehet még, mint ahogyan te is írtad. Én örülnék neki ha legalább egy 560-as szintet elérnének az új APU-val. Bár lehet ez csak álom marad.
-
Tigerclaw
nagyúr
Az nem gond, hogy a mobil RR jön elsőnek...azt jól teszik, mert a mobil szegmensben tudnak a legjobban piacot szerezni. Csak ne legyen az, hogy a desktop szegmensben a BR-es mutatványt ismételik meg. Tavaly év végén, idén év elején a Ryzen startjáig lett volna némi kereslet a BR-re, de most hogy a Ryzen 3-asok is elindulnak ez sok babért már nem terem. Ahogy startolnak az R3-asok, várható némi válasz a Core i3 vonaltól...sőt január óta már 10k huf-ot esett majdnem az egyik legkelendőbb i3-as, a 6100, az utód 7100-ról nem is beszélve, ami meg 20k-t esett, csak az R5-ösök miatt. Most bekerülnek a piacra az R3-asok és még esni fog az ár.
A cégeknek meg szerintem továbbra sem kell a BR. Arra majd az RR-nek lesz esélye, ha nem húzzák nagyon a piacra dobását.
Volt esélyük, hogy a Ryzen késése miatti fél-egy évben piacra dobják a BR-t, de elcseszték.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Tigerclaw #44 üzenetére
Valószínűleg a Raven Ridge-dzsel megváltoztak a dolgok. Gyaníthatóan az AMD is szeretné mielőbb a DIY piacra dobni, de vagy nagy a kereslet az OEM-ek részéről (biztos üzlet), vagy szerződéseik vannak, amelyeket teljesíteni kell (szintén biztos üzlet), és csak azután jöhet a DIY piac.
Annyira azért nem hülye az AMD, hogy mesterségesen visszatartsa a RR-et.
-
DraXoN
addikt
válasz
Tigerclaw #44 üzenetére
csak ezek a partnerek lefoglalják a készleteket, így jövő tavaszig nem is lesz asztalra RR APU (DIY piacra legalábbis)...
Eredetileg együtt jött volna minden piacra a RR apu, de már tavasszal kiderült, hogy az asztali példányok elnapolásra kerülnek.. valószínű a partnerek "berendeltek" nem keveset és nem nagyon lenne elég még a DIY piacra is a maradék mennyiség.
Szerintem ha az amd tudná, akkor terítené a piacot.. de nem tudja. -
Cathulhu
addikt
válasz
Tigerclaw #44 üzenetére
[link]
"A friss adatok szerint ugyanakkor a Raven Ridge elsőként a mobil piacra érkezik meg, méghozzá az FP5-ös jelzésű BGA tokozásba. Erre még az év második felében sor kerül"
"A Socket AM4-es foglalatba a Raven Ridge a következő év elején érkezik meg, valószínűleg a CES-en." -
Tigerclaw
nagyúr
Csak nem lesznek olyan hülyék, hogy az RR-el is megismétlik ugyanezt a mutatványt? Az AMD eladásainak nagyobb része származott a DIY piacról, mint az Intelnek, mert a cégeknek kvázi nem tudtak eddig eladni semmit. Jellemzően a hűséges fantábor vette a processzoraikat...erre azoknak akarnak hátat fordítani, akik életben tartották őket? Közben meg az OEM-ekhez dörgölőzni, akiktől csődbe is mehettek volna pár éve, mert 90%-ban csak Intelre építettek.
-
Polllen
nagyúr
válasz
AxBattler #18 üzenetére
Ezeknek a felhasználóknak a zöme notebook-kal csapatja már rég. Nem fog asztali gépet építeni.
->Raizen<-
Én is így gondolom, ezért kérdeztem rá.
hokuszpk
"aki elott monitor van ?"
Ez egy semmilyen válasz. APU-t az ilyen emberek akkor vesznek IGP-s megoldás helyett, ha olcsóbb.
Yutani
Ez így nagyon megengedő.
-
bil
tag
Ha jo az igp, még ár-erték arány bajnok is lehet ezekből az apu-kból.
-
Lacok
őstag
Úgy látom az AMD a Raven Ridge előtt még csinál egy készletkisöprést.
-
Raysen623
addikt
válasz
->Raizen<- #32 üzenetére
Lehet ilyen nagyvonalúan nyilatkozgatni, de attól még nem tűnnek el a problémáink.
Engem speciel baromira nem érdekel mennyivel több professzionális szoftvert támogatnak a zöldek, ha nem működik nekem adott szoftvernél rendesen. A problémám az, hogy még össze sem tudom hasonlítani a különbségeket, mert nincs rá lehetőségem. -
->Raizen<-
veterán
Elég sok a különbség, gyártás technológia, a chip felépítése, utasítás készletek, fogyasztás, foglalat, IPC, ddr 4 ramok támogatása soroljam még? Egy ryzen 1800x-hez képest sokat butítottak, magonként nem két szálon történik az utasítás végrehajtás 4 mag/ 4 szál nem pedig 8 mag/16 szál.
-
ViZion
félisten
az Athlon X4 970 és egy Ryzen 3 között mi a különbség?
Miben butították le ezeket?
-
füles_
őstag
Szerintem nem tették rosszul, hogy kihozták a Bristol Ridge-t dobozos formában desktopra. A 100 dollár alatti árkategóriában úgy sincs semmilyen Ryzen, ide pont jók lesznek ezek. Aki AM4-re akar már most építkezni, de vár a Pinnacle Ridge-re vagy a Raven Ridge-re annak pont jó lesz egy ilyen APU, mert nem kell drágább Ryzen-t vennie dedikált VGA-val, tehát sokkal olcsóbban megússza.
Mellesleg az A12 9800-zal már komolyabb játékokkal is el lehet játszogatni alacsony beállításokon: [link] [link] -
Az tutira tovább kiszolgál.
(#28) Gibo
Konkrétan egy A8-6500-as Lenovo Thinkcentre gépen dolgozom, pénzügy vonalon, de semmiben nem érzem hátrányát (+ 1db 4GB RAM modullal még a BFBC2 multiját is simán tolhatnám egy ilyenen). Még az SSD sem hiányzik annyira, pedig otthoniban már évek óta az dolgozik. -
Raysen623
addikt
válasz
->Raizen<- #20 üzenetére
Ott a pont: az eladók és az informatikusok be vannak oltva ezzel a baromsággal és külön kell őket győzködni egy AMD platform beszerzéséről akár tesztelés céljából.
Nekünk speciel most tök jól jönne az irodába egy Ryzen procis gép az atomdrága Xeon helyett. NV Quadro-ból is csak a legolcsóbbat veszik, mert nincs értelme a drágábbnak. Driveresen meg rengeteg bajunk van velük.Cikkhez is szólva: Magam részéről megvárom az új Ryzen+Vega APU combót ami év végén esedékes. Meglátom mi a felhozatal, aztán döntök a vásárlásról. Asztalit meg eladom...
-
Janby
tag
Én pont ezeket vártam. Így teljes az AM4 kínálat.Valószínűleg elkezdenek szépen lassan szállingózni az itx deszkák is. Jövő év elejére terveztem valami belépő szintű gépezetet, úgyhogy addigra szerintem lesz választék, és talán az árak is mérséklődnek/beállnak.
-
Gibo
senior tag
A supportba nálunk is AMD-s HP-k vannak A8-asokkal, és simán visznek mindent amit kell.
-
bil
tag
Ezzel akartam kezdeni az AM4-es életutamat, de túl későn jott ki, így befigyelt egy r5 1500x & rx460 kombo, ami nyilván sokkal dragabb volt, de talán a proci miatt tovább használható lesz.
-
Szerintem az APU másodlagos, vagy legalábbis nics annyira előtérben, elsősorban a CPU fronton kell odacsapnia az AMD-nek: mind teljesítmény, mind fogyasztás tekintetében (szvsz sikerült is nekik), és lehet, hogy a gyártókapacitásokat nem akarják lefoglalni az APU-kkal.
Ja, jövő nyárnál előbb én sem várom, hogy legyenek beállt árak, és megfelelő kínálat, készlet a boltokban. Legalább addig is csiszolják a Raven Ridge-et, alaplapokból meg jöhet a második, rev.2 generáció...
-
DraXoN
addikt
Sajnos csak jövő tavasszal jönnek az asztali alaplapokba az új generációs zen/vega alapú APU-k (most ősszel úgy tudom megjelenik ugyan, de csak a laptopokba érkeznek)..
Amit nem értek.. miért kellett ezen termékekkel eddig várni.. simán jöhettek volna tavaly ősszel (nem csak az OEMek-nek).
Az egyetlen ok amit el tudok képzelni, hogy sok FM2 holmi lehetett még a raktáron..
-
válasz
->Raizen<- #20 üzenetére
Így van, inkább raknak belépő VGA-t Intel proci mellé.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
->Raizen<- #17 üzenetére
szvsz nincs olyan, hogy 'overkill'. legfeljebb ma még annak latszik.
aztan pl. a konyveloknek kijon az apeh legujabb java -s kitoltocsodaja, es maris helybenvagyunk. -
->Raizen<-
veterán
-
Yutani
nagyúr
válasz
->Raizen<- #17 üzenetére
Nálunk például a Fujitsu vékony kliensekben AMD E-350 vagy hasonló van. A desktop/power desktop vagy notebook gépekben meg Intel.
(#6) Tigerclaw: Ez az elavult APU pont elég az átlag felhasználónak minden szempontból. Addig biztosan, amíg nem jön a Raven Ridge. Már csak az ár a kérdés, mert különben G4560...
-
válasz
->Raizen<- #17 üzenetére
Multimédiás / casual gamer / esport mini konfigba, nappaliba simán jó lehet: LoL, Hócs', OW, D3, indie címek simán elfutnak 1080p-ben, az obligát torrent / fészbúk mellett. Magyarul az otthoni felhasználók 90%-ának... az ismeretlensége miatt viszont jó, ha a 10%-ukhoz eljut.
-
->Raizen<-
veterán
Ez nagyon rétegigényű cucc. Nagyvállalatoknál továbbra is azt látom hogy minden munkagépben intel proci van 3d mérő koordináta gépekben sok magos xeon meg nvidia nv quadro. Ez az apu nem jó játékra, irodai gépbe meg overkill. Arról nem is beszélve hogy a kaverit kvázi behozta az intel skylake-ben található igp. Gta 5 simán megy vele meg még egy rakás játék is nem teljesen porrá butítva. Full hd még mindig sok ezeknek az igp-s apuknak nem elég hozzá a memória sávszélesség többek között. A sok natívba tudó fhd monitoron nem fest jól az 1280*720as felbontás.. ezeknek a cuccoknak max az való meg pár éves játékok... A multimédiás alacsonyan fogyasztó gépekbe lehet elképzelni hogy ezeknek a termékeknek helye legyen. Mindenesetre nagy fannak kell lenni hogy valaki ezt megvegye.
-
Szerintem azért jött ki mert még nincs Ryzen-es megoldásban APU. A paic minden részét le szeretné fedni termékeivel ami modernebb mint az 5-6 éves architektúrák. A már létező és bevált magokat "olcsóbb" átültetni egy új foglalatra. A megoldás egyszerű mindenhonnan akar egy kis szeletet magának (kell a profit
)
Ezek az APU-k jók lesznek olcsó HTPC-be -
-
Aki játékra is szeretne használható AMD APU-t akar a kompakt PC-jébe, az szerintem még tömi a malacperselyt, és kivár:
- a memória még 2400Mhz-el is erősen korlátoz, min. 3200Mhz kellene;
- az AM4-es ITX deszkák még mindig elég borsos áron kaphatóak, ha egyáltalán;
- még a csúcs A12-9800 teljesítményétől finoman szólva sem hasaltam el, a gyengébbekről nem is beszélve...Nem mondom, nem rossz az ugrás egy A10-7870k-hoz képest (főleg, ha a fogyasztást is nézzük), de ahhoz kevés, hogy platformot váltsak.
-
Cathulhu
addikt
Ryzenek alá jönnek árban, ott pedig nincs semmije az AMDnek. Az FXek lennének jók, de abból nincs AM4, és ráadásul ebben az ársávban lehet az IGP hiánya is fájó pont lenne, szóval nem olyan vészesen rossz termék ez. Amire kíváncsi lennék, hogy egy gyors DDR4 mennyit segít az "öregedő" IGP-n. Vega APUt meg ne várjátok annyira, kiszivárgott dolgok alapján nem lesz nagy eresztés
-
Tigerclaw
nagyúr
Igazi géniuszok dolgozhatnak az AMD marketing osztályán. Valóban "jó ötlet" hogy csak azután kerüljön a boltokba egy termék, amikor már elavult és megszűnt rá szinte minden kereslet... Remélhetőleg a gyártást már rég leállították és csak a raktárkészlettől szabadulnának.
-
válasz
->Raizen<- #2 üzenetére
Ezek kb egy éve "kapható" termékek, csak nem bolti terjesztése volt eddig.
-
RECSKA
veterán
válasz
->Raizen<- #2 üzenetére
Ez nem most jott ki...
Es nagyon sok embernek boven eleg.
-
->Raizen<-
veterán
Látom tonga alapú igp van benne. Hát lehetett volna ryzen magokkal vega igp-s ez az apu, helyette már most elavult mikor kijön ez.
-
Yutani
nagyúr
Ezek szerint messze még a Raven Ridge. Nem baj, aki AM4 APU-t akar, most tud váltani platformot egy belépő szintű Bristollal, majd aztán vesz RR-t, ha kijön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Bristol Ridge SoC APU-k a Socket AM4-es foglalat speciális megoldásait képviselik.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen egeret válasszak?
- LEGO klub
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- Intel Core i5 14600KF - 14mag/20szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Eladó AMD Ryzen 7 5800X3D - 2027.01.10-ig garanciás!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest