- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Micro Four Thirds
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Házimozi belépő szinten
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gibo
senior tag
Idáig én is ezen mérgelödtem, de múltkor szembejött aprón egy Asus TUF Gaming FX705DY-AU072 ...Ráadásul egész értelmes áron.. Remélem nem marad meg albinonak. Rajta kívül talán egyedül az Acer Nitro 5 van ami hasonló kvalitású. Ráadásul a TUF-ot szerelik GeForce GTX 1660Ti-vel is.
-
pengwin
addikt
válasz
andy19770128 #41 üzenetére
És azoknál az "APU"-knál sem az APU használja a HBM-et.
A G-s Core i-kben nem IGP a Radeon GPU, hiába van a CPU-val egybe tokozva. Aktív az Intel IGP is, ami a CPU-val közös DDR4 memóriát használja, a Radeonra pedig úgy vált át a rendszer, mintha egy külön MXM modulon lenne, a HBM memóriával együtt.Szerintem mezei APU-ban, ahol közös memóriából dolgozik a CPU és az IGP, még sokáig nem fogunk HBM memóriát látni, mert minimum 8, de inkább 16GB-ra lenne szükség. Mindezt a APU chipleteivel együtt egy elég bonyolult interposerre kellene kötni, és ezek mind megdobnák a platform költségét. Mindezek után a HBM memória nagy részét egy olyan CPU használná, aminek már a DDR4 is elég lenne igazából. Vagy ha akkora CPU-t akarsz, ami szintén profitál a HBM-ből(pl. 16-32 Zen mag), akkor megint ugrik egyet a tervezési és gyártási költség, mert nő a chipletek száma, valamint az interposer komplexitása és a tokozás mérete.
Biztosan megvalósítható lenne amire vágynak itt az emberek, csak szerintem jelenleg még nem gazdaságos és piacképes, és úgy néz ki ezt az AMD is így látja.
-
Vitamincsiga
tag
Élve a gyanúperrel a 2200GE és a 2400GE csak leválogatott példányok lehettek. Fele annyi TDP-ből szinte annyi teljesítmény kihozni?
Persze ennek eldöntésére teszt kellene alulfeszelt G-vel és normál üzemmódban használt GE-vel.Amiből pénzt lehet csinálni - passzív, zéró sound végett - abból pénzt csinálnának.
Egyszerűen nem tudtak eleget leválogatni, ezért nem juthattunk hozzá.A Zen+ meg nem hoz lázba.
És őszintén szólva a Zen2-es sem APU téren. Ameddig nem pakolnak melléje legalább HBM2-őt, addig a memória sávszélesség szűkössége miatt bármit - Navi, vagy akár az új RDNA - tesznek az APU-ba nem lesz hasznavehető...Hja, hogy akkor szinte konzol lenne?!
Így marad az álmodozás... -
Prof
addikt
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
Szerintem egyrészt gazdasági döntés (nem nagy rajtuk a profit), másrészt azt lehet tudni nem véletlenül nem építenek a notebook gyártók ha egyáltalán építenek notit nem Intel procira, tuti a mai napig értelmes AMD laptop konfigot, értelmes versenyképest áron senki nem tud valami csoda folytán összerakni. (ezért van i7+NV notim már 6 éve) A navi pedig direkt jó noti célra, de lesz még jobb is, ez csak az első verzió.
Jó, hogy nincs már 17colos noti Brazossal, meg hasonlók de akkunál, billentyűzetnél kijelzőnél árnál, hűtésnél úgy érezni direkt szabotálják az összes AMDs notikonfigot és max alsó-közép kategóriába hoznak ki ha egyáltalán... Pedig én anno nagyon ráizgultam a Kaveri Crossfire APU-ra...
Vulkan-nal elég hatékonyan kitudnák használni a 2 GPU-t csak igazán a drága memóriával vannak meglőve (amit ugye a konzolba sikerül berakni a szoftver eladás központú modelnek köszönhetően) -
Szerintem annyi az egész, hogy mostanában egyre felkapottabb az AMD. És egyszerűen kapacitás hiány van. Nem biztos, hogy nagyon túl kell ezt gondolni. Másrészt ki tudja, hogy a mobil APUkból pl mennyi rohad raktaron. Egy évvel ezelőtt is mást mondtak volna sokan az AMD re, most meg mint a Messiást...
-
ggg1
aktív tag
Ez Single Thread taszkok esetében nem a legjobb. Jól meg kell gondolni ezt.
Lehet azt is csinálni, hogy letiltasz 4 magot, így a másik 4 magot pedig 35 Wattos TDP limiten tudod használni - ha 2700X-ről van szó, és az a 4 mag üzemelhet már magasabb freki számon.Attól, hogy a tdp keret csökken, a turbó nem marad meg ugyanúgy? Tehát, ha kevesebb szál fut éppen, azok a magok nem kapnak nagyobb frekit, mint ha több mag dolgozna egyszerre? Ezért lenne jó tudni, mit is csinál pontosan ez a tdp config, azon kívül, hogy csökkentget.
-
ggg1
aktív tag
Szia!
Köszönöm szépen a válaszod, hasznos volt!
Nem, nem akarok 2700x-et alulfreqelni, csak példaképpen kérdeztem.
Igen, már vettem Athlon 200 és 240GE-t is, de azért jó volna egy négymagos, ezért vártam, hogy majd csak lesz a 2400GE. Az nekem jó lenne, ha a 2400G-ből ezt meg lehetne csinálni.Jó hír, hogy az asrockot mondtad, mert azt pártolom: x470 gaming itx/ac
eddig ezt a tdp dolgot nem néztem benne. Vajon csinál ez mást, többet annál, hogy leveszi a freqet és a feszt? Mert azt kézzel is lehet. Tudtok erről valamit?
Egy bajom van Asrock itx-ekkel, hogy a hátoldalon van az M.2 slot, és emiatt nem lehet rendesen hűteni az ssd-t. Most láttam, hogy egyes Asusokon fölül van a slot. Tudja valaki, hogy Asusokon is van-e ez a tdp config, ill. hogy mit is csinál ez pontosan? -
Lacc
aktív tag
AsRock alaplapoknál manuálisan betudod állítani a TDP keretet (többinél nem tudom), így egy 2700X-et is letudsz redukálni akár 15 Watt-os fogyasztásra, kérdés, hogy van-e értelme? Én akkor már a 2700-at ajánlom neked, és nem a 2700X-et, ha 35 Wattra akarod. De ekkor mind a 8mag-nak beállítja, hogy max 1Ghz-es frekiig mehet felfele. 15 Wattnál 8 magra, aztszem 600 körül van.
Ez Single Thread taszkok esetében nem a legjobb. Jól meg kell gondolni ezt.Lehet azt is csinálni, hogy letiltasz 4 magot, így a másik 4 magot pedig 35 Wattos TDP limiten tudod használni - ha 2700X-ről van szó, és az a 4 mag üzemelhet már magasabb freki számon.
Ha ennyire számít ez a 35 Wattos TDP keret, akkor én vennék egy Athlon 200GE-t (vagy 240GE, vagy megvárni az 3xx generációt belőle). Azok nem fogyasztanak többet 35 Wattnál.
Ryzen APU-k akkor melegszenek brutálisan, amikor a Vega és a Zen is csúcson jár. Illetve régi linux kernel esetén.
-
ggg1
aktív tag
Köszi a tippeket mindkettőtöknek!
Ezt nem tudtam, hogy csak oem-ek kapnak ilyet, nem is értem az okát. Intel remekül árul minden szegmensben 35 wattos példányt mindegyik generációban.
Természetesen beírtam én is a keresőbe, és megtaláltam a külföldi forrásokat, de nem is csak arról van szó: szerintem külföldön is keveseknek van, gondolok itt arra, hogy például benchmark oldalakon látszik, hogy egyes cpu-kat hányan teszteltek.Igen, gondoltam én is az alulfeszelésre, freq csökkentésre, de ettől nem lesz alacsonyabb a tdp keret, mert hogy ugye ott az kéne legyen a lényeg, hogy bizonyos hő/fogyasztás elérésekor a cpu visszavesz. Na most attól, hogy freq-et csökkentek, még a tdp keret marad 65 W, tehát nem akadályozza meg semmi a cpu-t, hogy túlmelegedjen, ha én 35-re szeretnék hűtést méretezni. Ráadásul úgy tudom, hogy ezek a Ryzen G-k brutálisan melegszenek, és a 65 wattot sem tartják be.
Szóval hogy van az alaplapokon ez a konfigurálható tdp?
Ez tényleg garantálja, hogy ne melegedjen túl arra méretezett hűtés esetén?
Mit csinál ez még azon kívül, hogy visszavesz feszt és freqet?
Ezt a tdp osztályt minden cpu-ra be lehet állítani, egy 8 magos 2700x-et is levehetek 35 W-ra? -
Lacc
aktív tag
válasz
Kristof93 #19 üzenetére
Állattenyésztős példa:
Mert a Ló és a Szamár csak úgy nem szokott összejönni - bár nem tudom, nem vagyok szakértő - ahhoz kell segítség harmadik féltől is.Southpark-os példa:
Elefánt és a malac nászához kellett Séf bácsi csajozós éneke is. (Aztán mégis csak Garrison bácsi DNS-ei voltak az ügyesebbek...)Zen mag és a Vega mag az Infinity Fabric-on keresztül ismerkednek meg egymással. Ő hozza össze a randit a két fél között és alkot belőle egy szuper kis strapabíró öszvért, ami a mindennapokhoz tökéletes. (De ha középkori lovagi csatákat szeretnél vele megnyerni, akkor a jól bevált Ló lesz az igazi, Nvidia kovácsmester által készített páncélban).
Ryzen APU esetében: Infinity Fabric feladatai
- Zen magok megzabolázása
- Vega magok háziasítása
- Multimédia bűbáj biztosítása
- I/O varázsitalok alkalmazása
- Display Engine igéjének hirdetése
- DDR4 memória kontrollerek imádata
+ (Heterogeneous System Architecture templomában)(forrás: andatech.com)
Ráadásul ezt két terméknél kell eljátszani, a Zen2-nél és a Navi-nál... amelyek ameddig még nincsenek "eladásra"/"gyártásra" kész állapotban, addig egy harmadik terméket fejleszteni... ami pont erre a két még "változó" designre épül... hát... necces.
Utána lehet az APU többi részével is érdemben foglalkozni.1 prototípus termék megalkotása, amely másik két "fejlesztésben lévő" vagy csak "prototípus" állapotban lévő terméktől függ, az mindig időt igényel, és "kockázatos" is. (Fejlesztési kockázatot jelent, nem is kicsit) Az pedig szép gyerekálom azt hinni, hogy a CPU és a GPU dívizió mindennap együtt dolgozik. (Szervezési feladatokat igényel)
Ahhoz, hogy jól összetud illeszteni a darabokat, tudnod kell pontosan, hogy mégis miből fogod azt összeépíteni.
Oké, hogy megvan a Zen2 és a Navi, de utána a többi teendő is ott van. Driver és Software Support is kell hozzá, lásd: HSA alatt az első táblázat Notes oszlop. Plusz még ezt is le kell tesztelni. Persze meg lehet ezt gyorsban is csinálni, de függ a vállalat kapacitásától is.
Meg ott a kiábrándító igazság, hogy az AMD-nek az Desktop APU nem az elsődleges és nem is a másodlagos piaca.
De ez csak az én személyes véleményem, amit én tapasztaltam munkám során, amikor terméket kellett fejleszteni. Meg volt ehhez hasonló tantárgyam (Vagy mechatromérnöki egyetemi feladat, amikor másik csoport feladatát kellet felhasználni, és azt a sok módosítást... csinálni, mert ők is módosítottak rajta közben)
-
Shin Chen
tag
Keress rá neten több helyen, eBay, Ali, stb, de múltkor aprón is láttam egyet, sőt Raven topikba és ITX topikba is lattam bejegyzést az újdonsült tulajoktól.
Ezek kereskedelmi forgalomba nem kerülő OEM alkatrészek, csodálkoznék is ha a boltok polcaira kiraknák.
Ha a normál egységeket underclockolod, meg jó chipet fogtál ki, bőven menni fog ugyanazon az értéken mint a GE verzió. Arról nem is beszélve hogy az eredetinél drágább. -
cheatergs
senior tag
"Az alaplapgyártó valószínűleg csak véletlenül árult el titkos részleteket"
Akármennyire clickbait meg poén, azért mégiscsak szakmai portál vagytok, és bár tom, h kanyit nem ér, amit egy fórumozó ír, de erre a szintre nem kéne (kellett volna) lemenni...! Mezei marketinget komolynak beállítani.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Kristof93 #13 üzenetére
Én sem értem, hogy miért pont azokat a processzorokat hozzák ki egy év késéssel, amik az üzleti és mobilszegmensbe nagyon kellenének. Ennyire nem képesek párhuzamosan fejleszteni egy cpu-t és egy apu-t ugyanarra a magra építve? Ráadásul a késés miatt az utóbbiak nagy része megy a levesbe. Ugyanúgy elvannak a langyosban, mint mikor elavult processzorokat gyártottak, elavult gyártástechnológiával. Akkor legalább volt indok, hogy miért nem megy a szekér, de most minden ütőkártya náluk van, csak nem mernek emelni a téten.
-
törölt tag
Nem tudom nálam BIOS-ban állítható a TDP, 65W-45W-35W azt hiszem. Gondolom mindegyik beállítás a frekvenciával, feszültségekkel operál. (Ja ez a 2200G)
-
-
Gróf...
aktív tag
"VALÓSZÍNŰLEG!!!"
Tényleg van még olyan hülye aki ezt beveszi? Hogy a mai világban, csak úgy VÉLETLENÜL elárulnak dolgokat? Nemááááár!
"KISZIVÉRGOTT". Jéééézusmáááária!
Értem én, hogy manapság a bulvár a legkönnyebb kenyér, de vagyunk még egy páran, akik elfogadjuk az egyenes beszédet. Írhatnátok nekünk is! -
Ebben egyébként van bármi logika, hogy az apuknak régebbi a processzor része?
-
pengwin
addikt
Azok a konzol APU-k egyedi tervezésűek, a megjelenésük nem garancia rá, hogy asztalra/notiba érkezik azonos architektúrájú termék.
Szerintem abból kell kiindulni, hoyg az előző két generáció esetében mennyit késtek az APU-k a CPU-khoz képest. És még lehet kis extra csúszással is számolni, mert elvileg az IGP architektúra is változni fog.
-
Yutani
nagyúr
Az AMD persze a puskaporainak jó részét már előtte...
Oli dobálja majd magát a gyönyörtől, amint elolvassa ezt a mondatot!
-
A gond csak az, hogy a szériaszám alapján ezek is Zen/Zen+ alapúak lesznek, tehát valóban olcsó Zen2 max. jövőre jön, ha jön...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az alaplapgyártó valószínűleg csak véletlenül árult el titkos részleteket
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest