Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
A helyedben ránéznék arra a 870 EVO-ra a szamszung medzsisiennel, nehogy kiderüljön tele van suttyomban kialakult bad sectorokkal, ahonnan már nem olvasod vissza a tartalmat (adatvesztés). Egy 2TB-ost használtam fél éve, és pár hónapja előjött, fórumok televannak a hasonlóan járt emberek posztjaival.
-
-
tibaimp
nagyúr
De ez SATA-s, az nálam se melegszik (2TB Crucial), de a "sima" 128-as Adata (pedig csak ~700/1000MB/sec-et tud), annál inkább szeret melegedni, pedig csak Win töltődik róla.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
TeeJay
félisten
válasz urban racer #36 üzenetére
Január végén vettem
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz 7Heads Drago #33 üzenetére
Hát nem tudom
van egy 4TB Samsung 870 EVO SSD-m
Abban 4 darab NAND chip van de hogy nem melegszik az SSD 24/7-ben torrentezés alatt sem az fix.
38fokos egy 26fokos szobában, a mellette lévő 500GB-os 850 EVO pedig 35fokos, arról a rendszer fut. Ha HDD sebességre lassítanánk az SSD-t akkor kizártnak tartom hogy magasabb fogyasztása és hőmérséklete lenne mint egy HDD-nekMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
KROK640
nagyúr
Jó ez, hogy ilyen nagy HDD-k is vannak, csak sajnos sok éve nem azt csinálják, hogy a nagyok lenyomják a kicsit árát, hanem szépen árban csak egy felsőbb szintre kerülnek.
A 2TB-os HDDnek meg 10 év alatt nem sikerült visszamenie az árának a 2012-es szintre...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
7Heads Drago
veterán
Pont az a baj hogy chip van rajta. Abból van kevés.
A tányér forgás közben nem melegszik. A chip annál inkább. Az új gyors tárolók már hűtőbordásak. Itt még ha kisebb lenne a sebesség a mennyiség miatt akkor is sok lenne a hő.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
tibaimp
nagyúr
-
Sabre777
friss újonc
Inkább a hagyományosHDDk ára menne le...:)
-
törölt tag
Ha ezek ellenére mégis elmenne a diszkek 95-96%-a 26000 üzemórát (3 év) hiba nélkül, akkor az bőven kielégítő annak, aki nem adat gyűjtögetésre használja. Rakja be a helyére a következőt, a régit meg megéri újra értékesíteni, mert akár további 15-25 ezer üzemórát elmegy, valahol ahol kevésbé kritikus a lemezek rendelkezésre állása.
[ Szerkesztve ]
-
lvb
aktív tag
Kérdés, hogy ez mikor lesz. Jelenleg az SSD-k fogyasztása szarabb, mint a HDD-ké- A megbízhatóság nem számít különösebben, csak a beszerzési és üzemetetési költség. Néztem egy 20TB/7200RPM HDD-t. Hirtelen nem találtam 20TB-s SSD, csak 15TB-set. Az idle fogyasztás mind az SSD, mind a HDD esetében ~6W. Terhelés alatt a HDD 7W, SSD 18W. Ez azért több, mint a duplája... Az árról nem is beszélve. Fogalmam sincs egyébként, hogy mennyire elég egy adatcenterben, hogy az SSD élettartama 5 év napi 15TB írás esetén.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Fejlesztés, de igazából nem fejlődés. Tíz tányér, hélium és SMR... egyik se a megbízhatóság záloga!
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
tibaimp
nagyúr
Ne hidd amúgy! A Backblaze rácáfol erre minden évben! Ők direkt "normál" HDD-t használnak, itt lehet nézelődni a hiba statisztikákban, itt vannak évekre, félévekre lebontva: [link]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
TeeJay
félisten
Előbb utóbb a tárhely szolgáltatók is átállnak majd SSD-re mert ilyen 9-10 tányéros HDD szörnyek kizártnak tartom hogy hozni tudják a régi 3-4-5 tányéros hélium és mindenféle mentes sima PMR merevlemez megbízhatósági statisztikáját
Amikor meg méretileg jobban fognak járni SSD rack-el és fogyasztásban is SSD bőven HDD alá megy akkor nem lesz kérdés hogy melyik éri meg majd.
Ahol sok tíz meg százezer HDD van ott az éves fogyasztási költség sem mindegy illetve mellé milyen sebesség párosul.Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
veterán
Most már csak az a kérdésem , hogy hol a határ, hol a vége.
duree54
-
ricsip
addikt
Amúgy valóban horror, hogy ilyen 9-10 tányérok, és 18-20 lemezfelületek+ fej-ek vannak belepréselve ebbe a méretbe.
Ezért eszik sokat (9,4 Wattok működés azaz írás/olvasás közben), hiába héliumos.Egy seagate review azt írja, a wd szokásosan ferdít, mikor a spec sheet-jeikben a fogyasztasról írnak: nem igaz h. annyival alacsonyabb lenne a seagate hasonló felépítésű és kapacitású modelljeihez képest
https://www.realhardwarereviews.com/seagate-exos-x20-review/16/
Even the seemingly higher paper specifications of 9.6 vs 7 watts of energy consumed works in Seagate favor… as that comparison is a load of bollocks that is going to taint may an experienced buyer’s opinion of the competition. HAMR and EAMR require more energy to work than CMR. Not less. The fact that Western Digital thinks that Enterprise buyers are not smart enough to spot the asterix of queue depth of one with 50-50 r/w to get the lower wattage specs is… well… insulting.
Seagate on the other hand is upfront with their numbers. They are not hiding the fact that each drive is going to eat upwards of 9.6 watts of power when pushed hard… just like nearly every enterprise grade SATA 7200rpm drive made to date. Instead, they are letting you know that the X20 offer the usual cost savings over the previous generation (.48 vs .52 watts per TB) but are not trying to claim a laughably low 0.35 watts per TB rating. They are letting the numbers speak for themselves… as that is all that is needed to sell this upgraded model to their intended consumer. No tricks. No asetirix. Just data you can rely upon to help make your final decision. That is refreshing and we sincerely hope that Western Digital follow Seagate’s lead
-
-
ricsip
addikt
Van nálam seagate exos X18 18TB, annak tényleg kell kb. 20-25 sec kikapcsolt állapotból üzemkész állapotba kerülni. BIOS nem is látja, ha bekapcsolom és egyből belépek a boot menübe. SSD-ről bootolom a rendszert, így mire odajut a windows hogy keresni kezdi a többi meghajtót, addigra már életre kelt.
Mondjuk ezért hiányolom a jelenlegi alaplapom biosá-ból az előtte évtizedekig ott levő opciót, ami adott ilyen 5-10sec delay-t a hdd detektáláshoz.Amúgy nagyon orbitális gyors eszköz, már hdd-hez viszonyítva, és amire nekem kellett arra bőven elég ez a tárterület valószínűleg még nagyon sokáig. Árban átszamítva huf/TB is sokkal jobban megérte mint egy 4-6TB-os. Csak akkor van para, ha beszarik mert akkor egyszerre megy 18TB adat a levesbe. Szóval csak párban szabad ezeket venni, vagy raid6-ban.
[ Szerkesztve ]
-
-
zetor2000
őstag
Hogyhogy miért?
Mert el akarnak adni... nem csak meghajtót, hanem minden más egyebet köré. Az igazán nagykapacitású SSDknek más a formátuma, ráaásul ilyen 1U magas házakba zsúfolják. NGSFF a formátum neve.
Valószínűleg nem cél lecserélni a meglévő 3.5" HDD-t fogadó berendezéseket SSDre, mert a mögötte lévő infrasrtuktúra úgy is lassabb lenne, mint ugyanannyi SSDt kiszolgálni képes cucc. Ugye az SSD pár nagyságrendet ugrik sebességben a merevlemezekhez képest. Ami 10-20-100 merevlemezt kiszolgál, az egy lassú izé. Ezeket kicseréled SSDre, és érzékeled, hogy szignifikáns előrelépés nincs, vagy nem akkora, mint amit vártál.
Megoldás?:
[link]
"Samsung has demonstrated a reference server system that delivers 576TB in a 1U rack, using 36 units of 16TB NF1 SSD. " Ez "picit" nagyobb ugrás, mint a 20-26TB kapacitású merevlemezekkel szerelt 1U izé, ami jó esetben 8x ennyi - 160-180 TB. Nyilván árban nem alternatíva egyik a másikának, csak ilyenek miatt nem csinálnak más formátumú SSD-t. Amúgy 2.5" SSD simán belemegy a 3.5" helyre.A merevlemezekkel kapcsolatban annyi észrevételem lenne, hogy 1000éve volt a Quantum Bigfoot széria, az 5.25" formátumú volt, és ár/kapacitás bajnok. Sebességben tetű volt a leggyorsabbhoz képest, de az meg drága volt. Most nem tudom, miért nem lamentálnak az 5.25" méretfaktoron, mert ekkorában a tányérok adatsűrűsége kisebb lehetne, vagy ugyanolyan sűrűség mellett nagyobb kapacitást lehetne elérni. Aztán persze lehet, hogy olyan prózai okok állna emögött, hogy az alu öntvényeket készítő gépek ekkorát tudnak ilyen volumenben,és kész.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
TeeJay
félisten
válasz E.Kaufmann #11 üzenetére
A hélium nem csak a kisebb légellenállás miatt kell ha jól tudom hanem azért is hogy a fej és a tányér között kisebb távolságot lehessen tartani ahol már a levegő miatt nagyon felmelegedne a tányér és a fej is.
Egy ilyen 10 tányéros 20 fejes 150 trükköt használó HDD-nek elég para hogy millió hibalehetőség van benne. Pláne még a hélium is.
3,5" méretben miért nem adnak ki az SSD gyártók TLC-vel 32TB-os verziót mondjuk 2x annyiért mint ezek a HDD-k? Tuti piac lenne4TB-os 870 EVO SSD-ben 4darab NAND chip van csak 8TB-ra 8chip 16TB-os 16chip elég lenne az még 2,5" méretbe is elfér nemhogy 3,5"-on
Ráadásul az még 128layer TLC VNAND csak, 160-192layer esetén még kevesebb chip is elég így lazán 2,5" méretben tudnák a gyártók hozni ezt a 20-22TB-ot miközben fogyasztásban jóval kevesebb, gyorsaságban meg összehasonlíthatatlanul nagy előnyt adna az SSD
Megbízhatóságban meg nyakamat rá hogy az SSD szintén nyerne mert semmi mechanika nincs benne.Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Dr. Akula
félisten
válasz E.Kaufmann #11 üzenetére
Elég lutri meddig marad benne. Gondolom a gari végét még kivárja, aztán onnantól a gyártó már pingvinezhet.
-
elfelejtette
veterán
Ebből szívesen elfogadnék egy 1 lemezes verziót (vagy kettőt raid-ben).
[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
E.Kaufmann
veterán
A héliumos töltés miatt nem hiszem, hogy (olyan) sokat enne egy ilyen, Ha már megvan a perdület és a hélium miatt kisebb a légellenállás, nem kéne sokat ennie a motornak a sebesség fenntartásához.
Van amúgy már valami teszt ezekkel a héliumos meghajtókkal, mennyire tartós a szigetelés?
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Hulk24
aktív tag
Lehet tudni, hogy ezeknek kb. mekkora fogyasztása?
-
E.Kaufmann
veterán
-
törölt tag
válasz E.Kaufmann #4 üzenetére
Aki megvárja a 20-30 másodpercet, míg felpörög, az egy nagyon türelmes ember.
-
E.Kaufmann
veterán
-
Márton
nagyúr
Hány éve is mondják, hogy most már itt a pont, ahonnan nagyon nehéz növelni a hdd kapacitását?
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
nexplo
őstag
Itt az ár még a kérdés. Eleve "kis" méretre SSD nagy méretre HDD nálam még mindig a megoldás.
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
E.Kaufmann
veterán
Ideje már, mondjuk így, hogy ezt egy komplett étkészlettel kell megoldaniuk, az szomorú...
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Sandisk Extreme Pro microSDXC kártya 256GB
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest