- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
pubyy
tag
Hát idáig jutottunk Elvtársak !
Megértük, hogy ma már egy i9-10900K másra nem jó, csak alantas szerepben segédkezik egy AMD proci hűtésének vezérlésében.
Elismerve hogy processzorokat csak másodvonalbelit tud gyártani, megpróbálkozott hűtés gyártásávan.
Javaslom nekik keresgéljenek tovább.... -
Feri7619
tag
Ja és még valami..
Sohasem állítottam, hogy egy Noctua NH15 +2 fokra hűti a processzort, miközben a környezetei levegő 25fokos, és egy 150watt hőt termelő processzort van alatta.
Hé... te bort ittál vagy pálinkát? Ja mindkettőt... Jól van!
Érted.... Fasza a jelmondatod.
Én annyit mondtam, hogy nem hiszem, hogy ez az intel csoda, sokkal jobban lehűti a procit amikor teljes terhelésen megy az 5950X, mint mint egy 40 ezres Noctua NH15.
Jó, értem a cikk címét... Környezeti hőmérséklet alá hűti.... igen, ha üresjáratban megy, vagy alig van terhelve ez a 16 magos proci.... csak ennek épp nem sok értelme van.
Mintha kikapcsolt gépnek mérnénk a fogyasztását!
Környezeti hőmérséklet alá legfeljebb egy Ryzen 3700X, vagy ezzel ekvivalens procit képes lehűteni, mert ez 75-80W hőt termel csak full terhelésen! Ja, és persze.. ha nem tuningolod a procit, ez fontos![ Szerkesztve ]
-
Feri7619
tag
Elég sok tudatlansággal kevert gúnyt érzek a soraidban!
Üresjáratban lehűti +2 fokra 370 Euroért ez az üres fejű fogyasztói társadalomnak szánt csodálatos eszköz a processzort, de az üresjárati hőmérséklet a kutyát nem érdekli!
Azt az hőmérsékleti értéket szeretném látni, amikor a 16 mag belendül, mert tegyük fel renderelésre használom a processzor mind a 16 magját, és minden mag gőzerővel megy! Így 150 Watt hőt termel a processzor!
[link]
150W hőtermeléskor, ha 150W Peltieret /TEC/ HŰTŐteljesítményt adsz a képletbe, akkor megkapod a szobahőmérsékletet mert +150W -150W= 0 Azaz hőmérsékletben nincs változás. Persze elméleti síkon.... mert hisz a cpu mag, nincs tökéletes hőátadási környezetben.
Ez idáig rendben van?
Környezeti hőfok alá hűteni 20-22 fokkal, az általam belinkelt Peltier /TEC/ [link] meg tudja csinálni, mert 235W hűtőteljesítménye van, csak sajnos ennek az ára 460Watt elektromos energia!
15V és 30Amper
Vagyis ez a drága Inteles cucc ami 200W össz fogyasztással bír, sajnos ehhez édes kevés!
Te elhitted, hogy teljes terhelésen ez a vacak, a 16magos cpu-t a környezeti hőmérséklet alá hűti....+ 2 fokra, pláne, ha kicsit OC-zuk, és már 200W hőt kell elvezetni róla?
Ja, és még egy info... A Peltier /TEC/ a teljesítményének csupán a felét tudják hűtőteljesítményként produkálni leg jobb esetben is.... de.. olvasgass utána.[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz Jim Tonic #35 üzenetére
Most nem nézem meg újra, de nekem is valami hasonló rémlik (vagy az, hogy már azzal is nagyon feszült a húr).
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz Jim Tonic #33 üzenetére
Szintetikus bench alatt igen, játék közben nem. De nem is értem, hogy ez miért csoda, amikor a rendszert egy 6 maggal kevesebbel dolgozó procihoz tervezték, és tuninggal már ott is izzad rendesen.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Darmol
senior tag
Én úgy látom, hogy a CPU kontakt felület és a folyadék be és elvezetés oldala között van még egy lemez, amely elvben vezetheti úgy a folyadékot, hogy először a Peltier felületénél menjen végig, és utána menjen a procihoz. Természetesen csak találgatok a fényképek alapján, de így célszerű csinálni. Vélelmezem, hogy az érintett tervezők hozzáértéssel tervezték. Persze lehet hogy rafinériával átvertek és amit látok, az egy ordenáré szilikongumi tömítés profil kilógó széle.
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
kovászos
tag
Szerintem nem kéne elmenni az energiapazarlás irányába most amikor minden összeomlani készül körülöttünk (globálisan).
A hűtésre biztosan van jobb hatásfokú megoldás a peltiereknél, lehet hogy nem lesz 0 alatt a proci üresjáratban, de számolni azért fog.
Intel elment a bazári cirkusz irányába szerintem is. -
Darmol
senior tag
Ha a "visszaáramló ág"-on a procira rámenő hűtőfolyadékot érted, a fényképek alapján és a teljesítményadatok alapján vélhetően pontosan ezt csinálják. Ha tévedek és mégsem, akkor jár nekik a seggberúgás. Mondjuk azok után, hogy a páralecsapódás ellen nem egyszerűen hőszigeteléssel, illetve hűtő levegő kormányzással védekeznek, bármi lehetséges.
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
dokanin
aktív tag
De miért nem a vizet hűtik inkább egy normál vízhűtésben a visszaáramló ágon?
Sokkal egyszerűbbnek és logikusabbnak is tűnne. Hatásában meg kb ugyanaz lenne. -
törölt tag
Így van, nem fognak arra törekedni a gyártók, hogy csak drága, megbízhatatlan, karbantartás igényes berendezés kelljen ahhoz, hogy egy processzor üzemszerűen működőn, legalább is otthoni, és magas rendelkezésre állásra szánt területen, biztos nem.
Bohóckodni lehet vele, hisz a yt-erünket úgy sem fogja senki arról megkérdezni 2 év múltán, hogy még mindig stabilan megy-e a kinyomott szemű processzora a TEC hűtéssel...
[ Szerkesztve ]
-
Sanya
nagyúr
válasz m0h0senator #3 üzenetére
Úgy megy, hogy odaér, a 25 fokos levegő a lamellákhoz, ott a lamella megkérdezi:
-Ki küldött??
-Feri7619 negyvenezres Noctua hűtője, ami a legjobb!!!!!
- Hány fokos vagy?
- 25C, pluszban!!!!
- Akkor itt van 80 fok, te 25 fokos vagy, de vigyél többet, mert itt álomvilágban minden jobban működik, főleg Feri7619-nek!És így lesz Feri procija -2 fokos egy 25 fokos lakásban egy 40.000-es Noctuával.
[ Szerkesztve ]
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
nexplo
őstag
Ezt a cikket érdekességként kell csak kezelni. A cryo hűtés egy réi érdekes de be nem vállt valami. Sztem kár ebbe többet belelátni
Nem lesz ilyen a gépünkben sosem, megnyugtatok mindenkitZavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
kurta9999
tag
Ezt tényleg csak az fogja megvenni, akinek csúcs procija van és másfél kilowattos tápja Inkább azon dolgozzanak, hogy egy bizonyos hőfok alatt kapcsoljon le a proci hűtőn a ventilator. Szerintem ez komoly hutesel megoldható lenne idle módban.
-
Prof
addikt
Hat igen ez van ha mar gyarban binelik a cpukat, extrem hutesekkel is alig lehet teljesitmenyt nyerni. Nemreg egy sima olcso leghutes meg sokkal tobbet adott oc-nal..
-
félisten
válasz Jim Tonic #15 üzenetére
Méretezés kérdése. A peltiernek van egy holtpontja, ahol hirtelen* átfordul hővezetőbe. Onnantól inkább csak fűt.
Eddig személyes tapasztalat is.* - típustól függő, hogy mennyire hirtelen.
Illetve valahol olvastam, hogy úgy kell számolni, hogy 15-20%-ot ráteszel a maximális watt értékre és annyit fog fogyasztani a peltier. Szóval 100W-os proci esetén 115-120W-ot eszik csak a peltier.
Persze azt nem írták, hogy fixen, vagy a hűmérséklettől függően.
Én magam ezt nem mértem le soha.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Cathulhu
addikt
válasz Jim Tonic #15 üzenetére
de, tud menni magasabb orajelen, nyilvan nem kell folyekony nitrogenes nyeresegre szamitani. Nameg alacsonyabb homersekleten a fogyasztas is kevesebb, mehet a TDP alapu boost tovabb, a homerseklet alapjan meg a thermal boost.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
nagyúr
A víznek nem gond a 2-300W, a kérdés az, minek a peltier. Nem fog 10 fokon magasabb órajelen menni a cpu, mint 50-en. Másrészt abban sem vagyok biztos, hogy ha elkezdjük igazán húzni a procit, és izzik a peltier, nem lesz-e az a vége, hogy többet árt, mint használ.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
Sinesol
veterán
válasz macilaci78 #9 üzenetére
Szerintem már csak amiatt is megérheti, hogy ez gondolom teljesen zajmentes, plusz elég kompakt is, én szívesen beruháznék valami alapabb verzióra, ami elég ahhoz, hogy egy normál proci jól tartsa a turbo orajeleket.
Bármennyire is halk a gép, ha mondjuk megunom a zenehallgatást és egy kis nyugit akarok, fél óra után ahogy a füled megszokja a csendet, a leghalkabb ventik is olyanok mintha porszivó menne. Persze sarkitás, de érted mire gondolok szerintem.[ Szerkesztve ]
-
Cathulhu
addikt
egyreszt a viznek az a plussz 2-300W nem oszt nem szoroz, azert egy leghutes erre haklisabb. Foleg premium kategoriaban ahol ez indul, ott valoszinuleg a tapon se lesz baj es a radiatorokon se fognak sporolni.
masreszt most az intelnek kell minden egyes megahertz, mert jelenleg es meg 1-2 evig semmi mast nem tudnak felmutatni, chillert meg megsem adhatnak minden proci melleAshy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
atok666
őstag
Ha bemakolsz egy golden sample procit, akkor jol johet. Jobban hut mint barmilyen custom viz.
A videoban is mondjak, hogy az Intel csak annyit szeretett volna a termekkel mutatni, hogy mire kepesek hutes teren meg blabla. Ez egy nagyon retegtermek.Atok
-
nagyúr
Jobban számol a CPU 10 fokon, mint 50-en. Ja, várj. Lehet, hogy hacsak nem közelítjük a max értéket, akkor lényegében mindegy?
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
macilaci78
nagyúr
válasz m0h0senator #3 üzenetére
Gondolom, teljes terhelésnél már ez sem hűti le, de úgy bármikor szükség van környezeti hőmérséklet alá hűteni?
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Feri7619
tag
Hja.. üresjáratban? Igen ,ez nagyon lényeges eredmény tényleg! kb a francot sem érdekli! Ahogy látom egy magos terhelésnél már 50 fok, ez környezeti hőmérséklet fölött van jóval. Na és hol az össz magos terhelés hőmérsékleti eredménye, és a Játék közbeni? Ez a kettő leg lényegesebb pedig! Mondjuk engem az össz magos jobban érdekel, mert nálam a magok nem csak játékra vannak használva.
[ Szerkesztve ]
-
Feri7619
tag
Igen, ez egy Peltieres marhaság 370 Euroért!!!!! Itthon lesz vagy 150ezer.. plusz a tápot is leterheli 12 voltos ágon 200Wattal, ha fullban megy a proci.
Egyébként kétlem, hogy egy 12 magos intelt, vagy egy 16magos Ryzent teljes terheléskor jobban lehűt, mint egy 40ezerbe kerülő Noctua NH15.
Egy magos terhelésen 50 fok a proci... de hol az össz magos terhelés hőfok eredmény?
Ezt keresem világnak , mert egy 200wattos Peltier elméletileg max 100W hűtés tud jobb esetben. Érdekes mód nem találom, vajon miért? Lebőgne a 150ezres hűtő? Vagy benne van a videóban és valamit elnéztem? Mert az üres járati és az egy magos eredmény érdekli a francot!!!! Úgy kb...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Bocs, hogy nem nézem meg a videót, illetve nem olvasok utána, de ez most valami peltier újraélesztés/továbbfejlesztés?
Mostanra jobban eladható, hogy plusz fogyasztással plusz hőt raksz a rendszerbe, majd plusz hűtéssel prólod kompenzálni? Mindesz pár (tíz) fokért?Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...