- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- CES 2025: beharangozta az RDNA 4-et az AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
nexplo
őstag
Ez megnyugtató. Én is hasonlón mentem át. Sima sata 2.5" 250giga samsung evoval kezdtem és most 500giga M2-nél tartok. Sajnos most jön az hogy 1000giga M2-re kéne váltanom , mert kinőttem, pedig nem is játszom
És valóban ha így nézzük akkor sosem halnak meg nálam mert pár évente cserebereZavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
Frawly
veterán
Ez a félelmed alaptalan. Tartanak kb. addig, míg a HDD-k. Hamarabb fogod az SSD-t lecserélni nagyobbra, minthogy tönkremenjen. Ezt nem értették az SSD-s topikban is az emberek, vették a méregdrága MLC-s 128 gigás SSD-ket min. 5 év garral, hogy örökké tartson, erre 1-2 év múlva jöttek vissza a topikba, hogy cserélnék le 250-1000 gigásra, mert azok is megfizethetőek lettek és az élet 120-128 gigán szűkös.
-
Frawly
veterán
Nekem meg már sok SSD-m volt. A gyártók sok felesleges dolgot ajánlanak. Mondom, ez a gyári extra tárterület bekapcsolása fegyelmezetlen usereknek van, akik állandóan betelítve használnák az SSD, akkor az SSD vezérlőjének kicsi a mozgástere garbage collection és wear leveling tekintetében. Az extra tartalék tárhellyel ezt lehet megnövelni. De ha nem vagy fegyelmezetlen és nem telíted be a partícióidat, akkor nincs jelentősége. Meg ehhez gyári program sem kell, particionálásnál annyi particionálatlan területet hagyhatsz, amekkorát csak akarsz.
De ennek az overprovisioning területnek is utoljára a 30-128 gigás SSD-nél volt jelentősége. Ahogy egyre nagyobb az SSD, annál inkább növekszik a gyárilag elkülönített rész alapból (120 gigásnál még csak 8 GB, a 240-esektől felfelé már általában 20+ giga, a 2000 gigásoknál már 48 GB), meg annál kisebb az esélye, hogy a user betelítve használja. Azért egy 500-2000 gigás SSD-n sanszosabb, hogy több hely marad, mint egy 30-128 gigáson, ami ma már kicsi, túl könnyű betelíteni, főleg ha OS is van rajta.
-
-
Frawly
veterán
Nem értem miért releváns ez. A gyártói szoftver annyit csap még hozzá, amennyit a gyártó beállít. Megint csak nem függ a NAND-tól. Egyébként meg az extra privisioning terület bekapcsolását nem ajánlom, főleg nem 250 gigás és afölötti SSD-knél. Ez igazából csak azoknak kell, akik lusták helyet csinálni rajta és állandóan 95-100%-ra betelítve használják az SSD-t. De aki rendesen tart rajta szabad helyet, mert takarítja róla, ami nem kell, annak nem kell ez a funkció. Nálam sosincs egyik partíció sem jobban tele, mint 50-75%. Sose használtam betelítve az SSD-im.
Egyébként még gyártói szoftver sem kell ehhez, te kézileg particionálva annyi particionálatlan helyet hagysz, amennyit csak akarsz.
-
Raymond
félisten
Azt hiszem te azt a "sebessegnoveles"-t maskepp kepzeled el mint amit a valosagban nyujt(hat extrem esetekben). Gyorsabb csak akkor lesz egy masikhoz kepest ha teljesen telerakod es nem lenne hely a garbage collection es a tobbi belso takaritasnak hogy idealisan vegezze a munkat. Tehat amit ott a kepen latsz annyit jelent hogy nagyobb terheles es iras eseten ugy hogy mar van peldaul 830GB adat azon a particion a kepen lathato SSD jobban fog teljesiteni mint egy masik ahol a 931GB-os particion (nincs OP) mar van 923GB adat. Az elobbinel van hely dolgozni, az utobbinal mar kevesbe. Ez viszont eleg edge case, ha mindket SSD-n van mondjuk aranylag sok de meg mindig csak 750-800GB adat akkor nem lesz koztuk difi meg benchmarkokban se nemhogy normalis hasznalat alatt.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Male
nagyúr
Ha kiraknak két egyforma notit direkt erre, akkor mi az, hogy "eltérően voltak használva, másra"? Gondolom az Intelnél telik két tiszta/frissen telepített notira, és nem Bélától meg Józsitól kérték be a kiállításra az otthon használt gépét... tehát ezért nagyon furcsa nekem a közel 40GB eltérés.
A partíciókat dehogynem érinti. Ha nem hiszed, ott a linkem a saját beállításomról a 10-es hozzászólásban. Ez nem a gyárilag eleve lefoglalt tartalék terület, hanem amit a gyártói szoftverrel még hozzá lehet csapni ehhez a területhez, hogy növeld a tartósságot és a sebességet.
-
Frawly
veterán
Ezt fejtsd ki légyszi. A foglalt hely annyi, amennyi adatot ráteszel. Attól még hogy a két noti az SSD-ket leszámítva hardverügyileg azonos, attól még eltérően voltak használva, másra. Persze, hogy nem egyezik meg a foglalt mennyiség, így a szabad hely sem.
A partíciókat meg aztán végképp nem érinti, mert az szoftveres fogalom, az SSD vezérlője low level szinten működik, nem lát partíciókat. Méretnek is csak annyit közöl magáról a meghajtó, amennyit felhasználhatsz, a tartalék tárterületet ki sem jelzi.
A tartalék terület gyártótól és modelltől függ, nem a NAND típusától.
A sustained write engem is érdekelne a 665p-nél. Mivel a gyártó nem mond róla semmit, ezért szerintem az nem javult a 660p-hez képest.
(#8) GodGamer5: ezek az olcsó, visszavágott sebességű NVMe-k nem melegednek. De nem azért, mert a gyártó jófejségből megoldotta a melegedési problémát, hanem mert a teljesítményük nem olyan nagy, hogy fel tudjanak melegedni. A melegedés inkább csak a full sebességű x4-es csúcs NVMe-knél szempont.
(#4) Lacika112: igen, a 665p is PCIe 3.0-ás x2-es, ahogy a 660p is volt. De eleve nem x4 sávos full sebességű NVMe, szóval nem ütközik bele a sebességtudása amúgy sem a PCIe 3.0-ás limitbe, ergó a PCIe 4.0 sávszélességéből nem profitálna.
(#2) Raymond: feltételezem elírás. A 200 TiBW nálam napi 50GiB írás ~11 éven keresztül, és napi 100 GiB írás 5,6 éven keresztül. De tény, hogy ennyi a legtöbb átlag felhasználónak untig elég is.
-
Akula
őstag
Ha a 665P
hasonló áron lesz, mint a 660, akkor már inkább az előbbit."Akula Sub, ready for the deep!"
-
menpee
aktív tag
Az átlagos felhasználók hány százaléka írja teli az SSD-jét még csak nem is naponta, de hetente? 0,5%? Kevesebb? Aki meg igen, az ne a legjóárasítottabb példányt vegye, hanem egy legalább dupla árú pro verziót.
,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
ledgeri
nagyúr
Melyik QLC tudja végig írni magát full sebességen? A TLC-k hány %-a nem tudja magát teleírni full sebességen?
Ez azért nem ugyanaz...// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
-
Cythyel
senior tag
QLC... számomra még mindig lassú, megbízhatatlan, és rövid élettartamú még akkor is ha a TLC-hez nézem, egyhamar nem fogja leváltani a QLC sem a HDD-ket...
-
Raymond
félisten
Az nem cache, az csak sima OP, ergo particionalatlan resz. Vagy csinalsz ilyet vagy nem, az osszes SSD szoftverben ott van mint kenyelmi funkcio de siman megcsinalod a windows eszkozokkel is hogy lecsokkentet a particio meretet ha mar eleve nem ugy csinaltad telepites elott. Nekem az osszesen van egy kis resz de inkabb megszokasbol hogy oszinte legyek.
Egy regen a piacon levo termek ara es egy uj termeszetesen problemas osszehasonlitas. Ez kb. olyan mint amikor a 860 QVO kijott es dragabb volt mint a sokkal ertelmesebb MX500 vagy WD Blue 3D, sot meg az akkor mar csokkentett aru 660p-nel is dragabb volt. Aztan lassan eszhez tert az arazas. Az elony a Corsair-nal csak az 5ev gari, a TBW ertek a sima konzumer SSD-knel teljesen lenyegtelen, meg se kozelited a termek ertelmes elettartama alatt (5-10 ev). Par ev mulva meg mar teljesen mindegy az egesz. Csak hogy legyen egy kis tampont is - kb. 10 eve az elso 30-40-60GB SSD-imet vettem mar nem emlekszek pontosan mennyiert de valami 100-120EUR, ma meg ott az 1TB 660p 99EU-ert vagy a 2TB 195EUR-ert. Erdekel hogy mit tud vagy mit nem vagy epp milyen allapotban van az a majdnem 10 eves SSD? Nem igazan. Egyebkent meg mukodik az egyik ami megvan - X25-V 40GB egy netbookban (igen, netbook
)
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Ez sem annyiba fog kerülni mint az elődje. 5év gari + 1700 TBW mellett nem rúg labdába (nálam, és még sok más embernél sem) hiába lesz 15-20% felára.
Nyilván jó lenne tudni az árát mert akkor lehet egzakt összehosonlítást végezni, de így ismeretlenül iis ez a véleményem.If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
Raymond
félisten
Nem kicsi, egyszeruen nem fogod megkozeliteni sem otthon. Teljesen mindegy hogy 200 vagy 400 vagy 1700 a megadott TBW ertek ezeknel, semmi jelentosege. Es igen, termeszetesen vannak jobbak de peldaul az MP510 mar eleve 30% felar a 660p es P1-hez kepest 1TB meretben (100EUR vs 130EUR) es 50% a 2TB meretben (200EUR vs. 300EUR). Nem mindegy.
Lehet par oka annak hogy az egyiken tobb a foglalt hely mint a masikon de az SLC cache nem lesz az oka mert az teljesen transparens modon mukodik. Nincs elkulonitett resz hanem iras kozben az adatok eloszor SLC modban kerulnek a NAND-ra es a hatterben takaritas kozben irodnak at TLC modban egy masik helyre. A max SLC terulet merete az SSD telitettsegevel csokken, a 660p-nel igy nez ki a dolog:
A 2GB hatarnal meg nem fogsz latni semmit mert az meg mindig az SLC cahce-be megy, lasd a kepet.
-
GodGamer5
addikt
Gondolom az élettartama már csak a melegedés miatt is hullaszar.
"Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
törölt tag
Úgy látom 40%-al lett gyorsabb a cache: 1333 vs. ~1866 MB/s.
2GB fölé kellene menni adatmozgással és akkor látszana, mit tud a cache mögött a Nand.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Ja, hát amíg tart az SLC cache, addig nem is lesz lassú a QLC
Az miért van, hogy elvileg két azonos noti, és így aoznos körülmények, mégis az egyiken 84GB a másikon meg 125GB a foglalt hely? Utóbbi a QLC-s... csak nem bekapcsoltak rajta egy 40GB-os területet gyorsítótárnak?
(Bár ha erre olyan a megoldásuk, mint a Microné, akkor a C partíció mérete lenne kisebb miatta.)
-
szasanyi
félisten
Ez kevésbé lényeges ha van ilyen is (TWB 1700) mert még némi felár ellenében is sokkal jobb választás. Hidd el, hogy az TWB 200 egy 1TB SSD esetén baromi kicsi érték.
If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
Lacika112
aktív tag
Sehol nem találtam róla infót de mindenhol "660p családba" tartozónak nevezik.
Gondolom akkor csak pci-e 3.0 ás ?
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
ledgeri
nagyúr
Nekem a QLC-vel az a bajom, hogy a nagy fájlok mozgatásának SSD-sségét dobja a kukába... Bár...
Megnézném teszben ha jön, hogy ha van egy TB-os merevlemez, tele, akkor arról milyen limitációkkal íródik tele az SSD, vs pl egy másik vinyó.
Mert ha az SSD a lassabb akkor az gáz!// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
szasanyi
félisten
Sebességben valóban nem rossz az előrelépés, de mi a helyter a tartóssággal (TBW)? Mert ilyen téren az 1TB 660-as (TBW 200TB) elég kacsú, az új modellről pedig nincs ilyen infó.
If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A közelgő háttértár az új, 96 cellarétegű QLC flash lapkáknak, és a firmware módosításainak hála az előzetes mérésekben lemosta a pályáról a 64 cellarétegű elődöt, a 660P-t.
- Hibátlan - Samsung 500GB 750 Evo 2.5" SATA SSD
- BONTATLAN/Samsung Portable T7 Shield 2TB
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Hibátlan Western Digital külső merevlemezek, WD Element, My Book, 6TB, 8TB, 10TB, 12TB, 14TB
- 1TB Western Digital SN850X M.2 PCIex4 SSD (WDS100T2X0E) ÚJ!!! 36 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest