Új hozzászólás Aktív témák

• gbors

nagyúr

válasz dezz #107 üzenetére

Hmmm, köszönöm a részletes magyarázatot, némileg szakszerűbb volt, mint az egyszerű meg a bonyolult unit :DDD

Viszont a magyarázatod megerősített abban, hogy a két architektúra általánosan csak nehézkesen összehasonlítható:

Bár elsőre kissé elhűltem a nyolcutas SIMD-ek láttán, igazából ennek óriási jelentősége nincsen - a feldolgozandó adatok jellege miatt megfelelő munkaszervezés esetén a 8-way SIMD a gyakorlati esetek túlnyomó részében jól fogja közelíti a 8 önálló egységet (nyilván nem 100%-osan, ellentétben az előző üzenetemben írtakkal). Feltételezem, hogy ezzel a megoldással egy rakás tranzisztort spóroltak.

Az R600 miatt azért vakarom a fejem, mert a 4+1 egység alapú szervezés mögött (ami ráadásul a fentiek alapján MIMD) makacsul valamilyen funkcionális célt sejtek, tipikusan bizonyos műveletsorok ''olcsóbb'' végrehajtását - ezért is beszéltem összetartozó műveletről. Viszont ez a megközelítés egy lényegesen nagyobb tudású feladatvégrehajtót feltételez, aminek a hatékonysága (különösen az életciklusa elején) a bemenő adatok függvényében erősen szórhat.

És igen, a számok alapján valóban 50%-kal gyorsabb kellene legyen az R600 - de nekem sincs jó érzésem. Láttam egy állítólag ATI-tól kiszivárgott tesztet, itt szélsőséges körülmények között 2x gyorsabb volt, mint az X1950XTX - pont ott, ahol már a 8800 Ultra is kb. 2x gyorsabb a volt királynál.

gbors

Új hozzászólás Aktív témák