- Egérpad topik
- HDD probléma (nem adatmentés)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
Czibu
tag
ahojsztok
ez tényleg tisztára az, mint a Subzero4g, nekem is ilyen van, és szerintem egyáltalán nem éri meg az egész, csontra ugyanezt tudja.
hűtési teljesítménye nem kieélégítő számomra nagyon hangos ha teljes erőbedobással dolgozik, és sok energiát fogyaszt (asszem 73W nyi hőt tud elvezetni). marhára vigyázni ke miko felszered, mer könnyen el lehet vele sütni a proccot. A meleg oldala(maga a borda) meg iszonyat forró és olykor szinte tüzet okádnak hátul a ventillátorok. én már megbántam, asszem a jövőbe nem fogok ilyet venni. ja és az ára, a subzero 30+áfa volt. -
andorpapa
őstag
Ahogy elmondták előttem páran, bizony ez tényleg gagyi. A Peltier mindig is sokat fogyasztott, de ha ez nem szempont, akkor is figyelembe kell venni, hogy léghűtéssel nincs értelme. A meleg oldala a Peltiernek nem meleg, hanem forró, amit egy fika alu bordával nem lehet kellőképpen lehűteni, legalábbis nem annyira, hogy értelme legyen az egésznek. Ha a meleg oldalt nem hűtjük le kellően, akkor a hideg oldal sem lesz olyan hideg, márpedig akkor felesleges a Peltier. Nem véletlen, hogy a CPU hűtéskor normális esetben a Peltierhez minimum egy vízhűtést szoktak kapcsolni.
Az meg nevetséges, hogy a GW is hülyének nézi a usert. Ugyanezt a hűtést mutatta be a Thermaltake és a Spire is, és természetesen ők is csak úgy licenszelik. Ennek a hűtőnek igazából semmi értelme, aki látott már tesztet a Tt/Spire jószágáról, az tudja, miről beszélek. -
AngelH
aktív tag
Azert nem olyan elterjedt, mert egyreszrol nagyon serulekeny, konnyen torik, sokat fogyaszt, es meg nincs rendesen megoldva, hogy pici traforol kapja kulon az aramot, es ne a tapot terhelje 120wattal... A masik dolog, meg hogy konnyen visszajara fordulhat a dolog, mint a thermaltake subzeronal, ami ha jol tudom 80W hot tud diszciplinalni, es ha ennel tobbet termel a procid, akkor mar nem huteni fog, hanem futeni, es akkor bizony konnyen megsulhet a geped. Persze ha egy nagyobb peltiert raktak volna bele, siman elboldogulna nagyobb procikkal, de kinek van penze havonta cserelni peltiert, foleg hogy nemreg meg alig 20-30W aramot fogyasztottak a procik, es most hirtelen mar egybol 100-nal jarunk.
-
Iginotus
addikt
Csak erös idegzetüeknek..
-
Iginotus
addikt
[L]http://www.hwsw.hu/oldal.php3?rovat=coolit&ido=3&id=201[/L]
Csak enyi kifogásom van ezelen. -
Sunzi
aktív tag
Itt érdemes körülnézni, hogy elkerüljük a félreértést, pl ne keverjük a hetpipe-ot a peltierrel, mégha mindkettőnek köze is van a hővezetéshez...
[L]http://www.peltier-info.com/info.html[/L]
Van néhány érdekes fénykép is :)
S. -
-
kiskegyed
aktív tag
Tényleg, tudja valaki, hogy miről/kiről nevezték el a peltiert?
Francia fizikus? -
erdoke
titán
-
kiskegyed
aktív tag
Konkrétan egy UV/VISspektrofotométerről van szó.
A hőt egy mutatóujj vastagságú vezeték (kb 1m) viszi át egy másik dobozba, ami kb. akkora mint egy kisebbfajta fekvő számítógépház, de nem nem csak a hő leadásával foglalkozik, ezért fogalmam sincs hányad része kell a keletkező hő leadásához. szvsz hülyeség, hogy a peltier meleg oldalát a házon belül hűtsűk, mert a proci által termelt hő + a peltier hője is a házban marad. A peltier fő előnyének az tűnik, hogy elektomos feszültség hatására képes a hőt az egyik helyről a másikra átvinni egy fémdróton.
Nem ismerem a peltier rendszerek méretigényeit, de elképzelhetőnek tartok egy UPS méretű dobozt, ami a hátsó panelon keresztül csatlakozik a gépre és szipkázza ki a hőt és egy tenyérnyi halk venti meg csak megküzd azzal a 100-200 wattal, mint már mondtam a házon kívül. -
krila
tag
Mintha valahol már olvastam volna a TT hasonló cuccáról tesztet és nem voltak tőle hasraesve.
Sok az extra funkció nem kell külső tápegység, de nem igazán ajánlották tuningra csak abban az esetben ha hajladó vagy eltűrni a szélvihar keltette hangorkánt.
Vízhűtéssel megtámogatva már a slot1-es korszak óta léteznek próbálkozások.
Pc world. vagy a chip magazin pedig közöl képeket olyan rendszerről amit szétégetett a pelt-j elem miután a vízhűtő csődöt mondott.
(csak megjegyzem,,, minekután én majd két éve használok vízhűtést) eléggé gány módon csinálhatták meg a rendszert ''már ami az üzembiztonságot illei''
Nekem semmi bajom a vízzel SŐT majdnem szerelmes vagyok belé :)) -
engusz
veterán
Ezek a peltier-ek nem akkora teljesítményűek, hogy csodákat műveljenek. Egy közepes vízhűtő már jobb ezeknél. :(
-
anulu
félisten
Vmit nem értek. Miért csak 3200+-ig ajánlják? Tudtommal a Pertier-es cuccoknak pont az a lényegük, hogy tuningolni lehet velük orrba-szájba a hűtési hatásfok miatt. Azért, mert addig bírja a léghűtő, ami a Pertier-t hűti? De ez azért sántít, mert egyszer az elem lehül, utána úgy is marad, a másik fele pedig nem melegszik jobban, minél jobban pörög alatta a proc. Nos? (Remélem, érthető voltam :)))
-
Sunzi
aktív tag
És mi vezette a hőt el?
Jó őtlet kivezetni, de gondolom azért, mert ahhoz a házat is moddolni kéne, így pedig nem írhatnák a reklámra, hogy 80sec alatt beszerelhető :))
Elkpzeltem, ahogy a peltier fölül 4 darab heatpipe viszi ki, valami böhöm bordára, ahol egy szobaventillátor kavar :)
Ja, vicces a gyors hülés, régen szórakoztam sokat Peltier-el, de ráment egy vinyóm :)
S. -
kiskegyed
aktív tag
Én szobahő alá hűtő termosztátban találkoztam vele, ott a termosztálandó egységtől kb. 1 méterre levő hűtőbordára vezeti a hőt, azért nem értem miért nem vezetik ki egyből a házból azt a néhány wattot egy külső bordára.
Különben megdöbbentő érzés egy 40 fokos ''langyos'' fémfelületet érezni ahogy másodpercek alatt 0 fokra lehül. Jó buli -
Fawkes
őstag
Na ez kiköpött mása a TT subzeronak...
-
Sunzi
aktív tag
Namost:
''Az alapmodellhez képest újdonság a thermo-elektrikus egység, amely az aktív hőelvezetést szabályozza a Peltier-elemtől a hűtőtestig.''
Tanulmányaim szerint a thermo-elektrikus egység, az maga a Peltier elem..., és a világon semmit nem szabályoz :)
S. -
Cane
őstag
Azért a proci tetején levő bordához ''vezeti'' a hőt, mert az elem forró oldalát hűteni kell (elég rendesen). Ezt a hőt vezetik ki a házon kívülre a rendszerhűtők.
A peltier sok áramot zabál és nagyon termeli a hőt. Amúgy nem hülyeség, csak nagyon átgondoltan, megtervezett rendszerrel kell használni. -
kiskegyed
aktív tag
Nem értem miért a processzor tetején levő hűtőbordához vezeti ez a peltier elem a hőt és miért nem valahova a francba.
Ez a peltier elem olyan jó találmány, hogy számomra érthetetlen miért nem használják álltalánosabban. :F Tudtok rá vmi magyarázatot?
OFF
hőtűlemezből = hűtőlemezből ?
thermo-elektrikus = termoelektromos ?
/OFF
Aktív témák
Hirdetés
ph Az iceAge hűtő egy módosított változatát mutatta be a Global WIN.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest