Keresés

Aktív témák

• DAni198

csendes tag

Szerintem ez a dolog onnan ered hogy egy AudioCD-t le lehet úgy is játszani mindenféle megakadás és pattogás nélkül hogy a kijövő hang minősége nem az eredeti. Ez azért van (szerintem) mert az AuioCD szabványt úgy alakították ki hogy ha egy-két bitet nem tud beolvasni vagy nem jól olvas be a lejátszó akkor se legyen semmi gond, a lejátszó szoftvere kipótolja (úgy tudom akát 11mm-nyi nem beolvasott sávot is ki tud egészíteni interpolációval), ha ezek nem túl sűrűn fordulnak elő észre sem vesszük a hibát.

A probléma akkor van, ha az olvasófej a sávot tudja tartani(nem fog a lejátszás pattogni, ugrálni), de a beolvasott adatok között relatíve sok a rosszul beolvasott érték. A lejátszó ezek egy részét detektálja és ezek egy kisebb részét javítani is tudja (hibaellenőrző és javító kódok), viszont a benntmaradt hibák zajként illetve minőségromlásként jelentkeznek.

Ha ez a beolvasási hiba folyamatos tényleg rosszabb lessz a minőség. A beolvasási hibát okozhatja a nem megfelelő CD (tényleg nóném vacak), rossz írás (ennek eldöntéséhez minimum egy elektronmikroszkóp kéne) vagy a nem megfelelő beolvasófej (gagyi cédépléjer).

Ráadásul szerintem nagy különbség van a CD-k között abból a szempontból hogyha egy nyomott CD-ről nem tud rendesen olvasni a fej azonnal elveszti a sávszinkront (azonnal pattog ugrál..), míg egy írt CD-nél előfordulhat hogy sok lesz a rossz bit de a sávot tudja tartani így azt a hatást keltve hogy le tudja játszani, csak a hangminőség nem lesz jó.

Ha valamilyen tényszerü dologban tévednék javítsatok ki, mert elég sok dologban csak feltételezésekre (és nemi tanulmányaimra) hagyatkoztam.

üdv DAni

(az mp3 témához csak annyit hogy a Fraunhofer intézetben jól dolgoztak a profok, tényleg el tudják érni ugyanazt a hangérzetet, de a ''hangnyomást'' nem tudják pótolni. Próbáljátok ki egy jó dinamikáju rendszeren: rakjátok egymás mellé az eredetit és a mp3-t, szép kis dinamikavesztést fogtok elősször észrevenni)

Aktív témák