- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Aktív témák
-
zsoltee10
addikt
Én arra leszek kíváncsi, hogy mivel kell majd hűteni az 750-es ramokat, meg a gpu-t. 175 mill tranzisztor? Nagyon durva.
-
Male
nagyúr
Ja egy ötlet: valaki írhatna egy cikket a GPU-k felépítéséről. Pl 4x2 vs. 8x1 felépítés előnyei hátrányai, FSAA megvalósítások, különböző Shaderek stb. (nem konkrét termékekről, csak úgy általánosan). Valami olyasmire gondolok, mint amikor a folyadékcsapágyról volt cikk a vinyók kapcsán. Gondolom jót tenne azoknak is, akik minden különösebb ismeret nélkül leszólják egyik vagy másik architektúrát csak azért, mert most azt szokás szidni (pl amikor odaírják, hogy az FX szar, mert az csak 4x2-es, persze fogalma sincs, hogy az mit jelent, esetleg még azt sem tudja, hogy a 4 és a 2 közül melyik a TMU-k és melyik a pixelfutószallagok száma).
-
Prociról én nem mondtam semmit. Más téma.
Az AMD architektúra váltása, az Intel 0,09 mikronos gyártástechnológiára történő váltása miatt késnek az újabb processzorok. Ezek mind hatalmas befektetést igényelnek a cégektől.
A VGA platform teljesen más és nem csak az ATI-ról szól. A fejlesztés nem csak a VGA számozást jelenti. Az ATI 9700 és 9800 is 0,15mikronos gyártástechnológiát használ. De nem csak ezek tartoznak az ATI új termékei közé. Az ATI 9600 már 0,13 mikronos és előkészíti a gyorsabb 0,13mikronos kártyák megjelenését.
Tehát 1 év alatt nem csak annyi történt hogy kiadtak egy ATI 9800-at ami xx%-al gyorsabb hanem bevezettek egy újabb gyártástechnológiát is.
A termékciklus lassítására pedig azért van szükség hogy a gyártók jobban megtervezett az aktuális DirectX szabványnak megfelelő GPU-kat tervezhessenek, legyen idő a driverek hibajavítására, optimalizására. A szoftverfejlesztők is ezt igénylik, olvasd el a half life cikket.
A Moore törvény sem örökérvényű. -
Egon
nagyúr
Érdekes, hogy az Ati-nál mekkora ''pálfordulás'' következett be pipeline-TMU ügyben... A legelső Radeon mindössze 2 pipeline-nal rendelkezett, viszont 3-3 TMU volt pipeline-onként...:o
-
marcee
addikt
Én nem tudom, mire mondja mostanság mindenki a ''nagy hova sietünk''-et?
A 3.06-os P4 és a 9700 Pro 1 évesek. Azóta van HT/800 fsb 3.2GHz ill. 9800 Pro.
Ez mekkora teljesítménynövekedés? 10-15%?
Ha több akkor is jelentősen elmarad a Moore törvénytől, föleg ha még fél éven belül sem tudnak jobbat kihozni. -
e-biza
őstag
reméljük az XGI egy olcso, és ha nem is csucskategoriás,de mindenképpen egy nagoyn erös középkategoriás (r9700,mire kijön lehetne r9800 ellenfele) kártyát, s mindezt megtoldja egy ''100% bug free'' jelzéssel ellátott driverrel, az jo lenne. ami az nv40-et illeti,érdekes,hogy a 16mbyte eDRAM eltünt ;] ez mindig eltünik a köv generácios chipbol. Ami az r4XX vonatkozik kérdésem a következö: nem úgy volt,hogy már készen állnak csak az nv40 miatt eltolták a kiadását?
-
Keitaro
addikt
Azért ott elég erős különbségek voltak.
Nem mindegy, hogy, hogy osztod szét a feladatokat a chipek között.
A V2-nál minden második sort számolta a kettes chip.
A fury MAXXnál minden második képkockát ha jól emlékszem
A V5nél kötegelték a sorokat és úgy osztották szét, tehát blokkokban ment.
Mindegyiknek megvoltak az előnyei, és hátrányai. Kiváncsi vagyok mit hoznak ők ki -
erdoke
titán
Ez már komoly nézőpontbeli (architekturális?) különbség. Kíváncsi vagyok, így marad-e, és ha igen, a tesztekre méginkább.
Mindenesetre nem hagy nyugodni a tegnapi XGI dual kártya, ott is megnéznék vmi tesztet, mennyire igaz a ''a két chip szinkronizálását hibátlanul megoldották'' kijelentés. Szerintem ezen múlik, hogy arat v. bukik az a kártya. -
Keitaro
addikt
-
XeeN
senior tag
En annak orulnek leginkabb, ha nem kellene ''hetente'' uj drivert telepitenem a kartyahoz. Konkretabban: Inkabb nojon a termekciklus ideje, minthogy felevente egy ujabb bugos, driverhibas kartyavak kelljen kuszkodnunk.
-
erdoke
titán
Legutóbb még arról volt szó, hogy az ATi és az nVidia 4xx-es sorozata is 12 pixelfutószalagos lesz. Most az NV40 már csak 8. Valyon az r420 12 lesz?
-
Yutani
nagyúr
Azért az NV40 8x2 architektúrája alég ütős lehet majd, csak ne szúrják el azt is annyira...
-
Tejberizs
tag
Jaja, semmi értelme a kapkodó termékciklusoknak, lásd FX széria! :(((
Atya-Gatya, 750Mhz-en (1500!!!) ketyegő memóriák! Nem semmi!!! -
[lAyCsI]
addikt
Ez lesz az FX 6000?
vagy 5950:F -
Obi-1
őstag
Amíg az ATI magabiztosan vezet, ő biztosan nem dobja ki az R420-at. Esetleg, ha az nVidia megpróbál betenni neki, akkor. Újdonságnak meg azért biztos jön a Radeon 9900? Radeon 9650? Radeon 9300? FX5950? FX5700? FX5300?
-
Szerintem jobban járna a két gyártó ha egy picit lassítanának az iramon, és nem akarnának fél évente egy teljesen új terméket kihozni.
Inkább megbízható az aktuális DirectX szabványt jól használó kártyákra lenne szükség és hosszabb termékciklusra.
Aktív témák
Hirdetés
ph Az X-Bit Labs internetes bulvárlap szerint szinte biztosra vehető, hogy idén már nem jelenik meg egyik grafikus chip sem.
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest