- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Powerbank topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sasfészek
tag
Hi! Szerintetek ilyen HDD-t érdemes rendszer vinyón ak vásárolni vagy inkább a NAND-os wincsi a jobb döntés? Igazából az ár most mellékes, melyik a jobb megbízhatóbb, ti hogy látjátok? Előre is köszönöm a segítséget.
-
A cikket elolvasva rögtön azt a képet láttam hogy a jövőben - úgy mint a grafikus kariknál a GDDR - már HDDDDR (HDD, mint harddisk) memóriával felvértezett winyók lesznek...
-
-FreaK-
veterán
Akkor tehát a megoldás az írási folyamatokat gyorsítja fel? Mert akkor ez annyiból jó h minden írásnál gyorsít nem csak bizonyos esetekben. Viszont szerintem ez még mindíg nem jelent drasztikus sebességnövekedést főleg mivel ugye csak 2,5ös merevlemezről van szó. Azért nemrossz de ez nem fogja megváltani a vinyópiacot. Mondjuk egy I-RAM azért sokkal látványosabb gyorsulást hoz szvsz, vagy pl ottvannak az SSD-k amik megintcsak sokkal jobb alternatívát jelentenek majd ha elérhető árban lehet őket kapni.
-
kvp777
tag
''Jó is lenne szoftveresen megoldani. De ha ez lehetséges lenne, nem hiszem el hogy hozzáértők ezt eddig nem oldották volna meg Vagy csak nagyon szűk körrel osztják meg a disznók.''
Ezt mar a windows is tudja, de alapbol csak a read cache van bekapcsolva, meg ready boost-nal is. Az oka az, hogy egy hirtelen aramszunet vagy rendszerosszeomlas eseten a merevlemezre ki nem irt journal adatok is elvesznek, tehat a neha tonkremegy a filerendszer. Ez a 90 masodperc teljesen normalis a mai storage-ek eseten. Van olyan amin alapbol nincs kapcsolo es csak ugy lehet leallitani, hogy lecsatlakoztatjuk a geprol majd kihuzzuk a konnektorbol. (igen, a cegemnel egy ilyen vegul kapcsolos elosztora kerult es a diszkek 90 mp utan allnak le)
A technika lenyege, hogy a ram-ot lehet write cache-nek is hasznalni, tehat nem csak az olvasast hanem az irast is gyorsitja, es a 90mp-es aksi miatt nem hal meg a filerendszer ha a gep elszall. Bator ember ugyanezt windows alatt is megprobalhatja es menni is fog, egeszen az elso fagyasig. Egyedul unix-ok alatt van olyan filerendszer ami mindenre log file-t hasznal, tehat barmikor megallithato a gep es serult metaadatok eseten is kepes rollback-elni. A flash-es tarolok csak read cache-nek jok, mert folyamatos iraskor ategnek. Egyebkent egy ilyet kesziteni nem nagy feladat, barmelyik kis ceg megteheti csak egy xilinx chip, sajat keszitesu nyak es egy xilinx devkit kell hozza. Szemely szerint en az elektronika melle kiszerelheto merevlemezt raknek, tehat kulon lehetne megvenni hozza a merevlemezt. (egyebkent egy sima pqi ssd es egy nagyobb ramdisk csodakat tud muvelni, foleg linux alatt ahol van hozza szoftveres tamogatas, tehat szoftveresen ossze lehet kotni egy hd-t egy ssd-t es egy ramdisk-et, csak ugyesen kell mmap()-elni...) -
Nahoten
csendes tag
Nem hiszem, hogy nagyon sikeres lesz.
A memória a HDD-ba integrálva, ami nem szerencsés. Valamennyi kell, de ekkora már pazarlás. Ha tönkremegy a HDD, lehet kidobni a memóriát is.
Nem igazán látom tökéletesen megoldottnak a szünetmentes tápellátást. (Meg kéne nézni, hogy működik egy commit parancs itt.)
Sebességét behatárolja a SATA felület.
Talán akkor használható, ha egy meglévő gépet, azonnal valamiért egy kicsit gyorsítani kell.
Ha valakinek tényleg gyors HDD-re van szüksége, használjon egy rendes RAID kártyát, amibe sok memóriát lehet tenni.
Korrekt, biztosan kiforrottabb cache kezelése van, egy HDD esetén is megvan a cache, lehet több HDD-s RAID-et használni, normál buszos csatlakozása van, jóval nagyobb sebesség lehetőségével, stb.
Persze drágább. -
robyeger
addikt
-
válasz
Stalker-2572 #35 üzenetére
Azért, mert ilyenek. Minden jó (vagy jobb) megoldást ők használnak, a gagyival meg elárasztják a piacot. A ''gagyi'' relatív, mert még így is jobb, mint a konkurens gyártók termékei, de ők, saját piacra, csakis a lehető/elérhető legjobbat... =)))))
-
Asszem meg kell kérnem japán ismerőst, hogy postázzon egyet nekemidemostazonnal...
-
-FreaK-
veterán
Én sem értem hogy ez hogyan növeli a vinyó sebességét.. eza 100mb/s is csak ritkán jön össze neki szerintem, szvsz biztos nem tudja ezt tartani folyamatos másolás, vagy lineáris olvasás közben, a 2,5''ös vinyók egyébként is lassabbak mint asztali társaik, úgy tudom még mindíg 5400es fordulaton pörögnek. Összeségében szerintem ez még mindíg lassabb a leglassabb 3,5ös vinyóknál. Érdekelne a működési elve.. de szerintem ez akkor is csak parasztvakítás
Logikus érvekkel azonban meggyőzhető vagyok
-
orbano
félisten
nem tom én nem vagyok tőle túlzottan elájulva... támogatja egyáltalán a readydrive-ot?
-
Hunter2
addikt
Igazából RAID-be kötve egy gigabites szerverben lehetne kihasználni ezt rendesen.
-
Qwarc
csendes tag
hát egy ilyen vinyot én is beállíatanék rendszernek
ha nem lesz belölle europában akkor meg marad a ''lassu'' scsi
-
Mijo
tag
válasz
Stalker-2572 #35 üzenetére
Mert aki korán kel, aranyat lel!
-
Stalker-2572
veterán
Miért csak a japánoknak lesz?
-
lee56
őstag
''A Platinum HDD saját szünetmentesítő áramkörrel is rendelkezik, mely maximum kilencven másodperces áramkimaradást képes áthidalni, ám olyan akkumulátora nincs, amely megakadályozná a memóriacellák törlődését hosszabb üzemszünet esetén.''
Szerintem félreértettetek valamit, valószinüleg csak az 1giga memóriát tartja életben 90mp-ig, bár igy se rossz, ha nem több percig megy el a powa -
Integrator
aktív tag
Ez ebben a formában gyorsabb lesz (Vagy már gyorsabb is), mint egy Raptor. Nekem biztos lesz egy ilyenem
-
spirit007
senior tag
Csak azt nem értem , miért kellett eddig várni erre a technológiára
(persze mo.-n ez is még + 1 év kb)
-
azbest
félisten
válasz
waverider #27 üzenetére
Azért nem mindegy, hogy mire használják azt a flash-t.... ami tárolásra van kitalála az hamar megpusztul az álandó újraírástól... azt hiszem te az SSD-re gondolsz... ami majdnem ugyanaz, de ott betervezik a sok újraírás problémáját is.
--
Ok, tudom hogy ddr vagy sdr mindegycsak nem láttam abban amit olvastam, ezért kérdeztem rá... csak kicsit meglepő hogy ddr-t használnak, gondolom annak bonyolultabb vezérlés kell...
--
Azt hiszem kuriózum lenne egy PH! teszt erről... tessék megmozgatni a nemzetközi kapcsoltokat
--
oprendszer szinten miért ne lehetne megoldani... sima 2.5ös winyó van ebben is... csak persze ha kifagy az oprendszer akkor veszik az adat... míg a hardveres verzióban nyomhatok resetet, mert az vigyáz magára -
karmester
senior tag
Ilyen cucc kellene nekem is, rendszervinyónak...
-
waverider
senior tag
sztem. mire ez eljut hozzánk (talán jövő tavasz), addigra szépen lemennek annyira a 32BG-s USB-k és az SDHC memókártyák árai, hogy sokkal inkább azokba éri meg beruházni, egy teljes rendszer + profilok simán megférnek azon is és tök egyszerűen védhető
-
PPSH
őstag
hi emberek.egy kicsit le vagyok maradva de eddig nem 16MB Cache volt a max a vinyoknal?el tudom kepzelni mekkora lesz a sebessegbeli kulonbseg
-
Muton
addikt
válasz
venember83 #22 üzenetére
egy jó algoritmussal biztos, h jelentősen módosulhat a 200:1 arány. szerintem gyakran elérheti az 1:1-et is. de egy átfogó teszt után lehetne csak kijelenteni
-
venember83
nagyúr
válasz
masterful87 #20 üzenetére
Vajon hany bites buszon kapcsolodnak a tanyerok a memoriahoz? Vagy mitol ilyen gyors? Nem nagyon ertem. Max szerencses esetben lehet 100mb/s+, mert ugye ha 200as a hdd, akkor kb 1 a 200hoz az eselyed, h pont vinyo-ramban van ami epp kell neked...
-
Hebry
senior tag
Szívesen kipróbálnám, de sajna japánban nincs ismerősöm...
-
masterful87
senior tag
''Lehet hogy hülyeséget mondok, de ennyi erővel ezt szoftveresen is meg lehetne oldani Ha az oprendszerben a bufferelés hasonló módon van megoldva... persze az áramszünetes részt / fagyást ott nem lehet így kivédeni.''
Jó is lenne szoftveresen megoldani.
De ha ez lehetséges lenne, nem hiszem el hogy hozzáértők ezt eddig nem oldották volna meg
Vagy csak nagyon szűk körrel osztják meg a disznók. -
Sutty66
tag
Rendszervinyónak hasznljátok a raptort. Igen gyors (igaz jóval drágább) és ekkora adatmennyiségre egyszerre ugysincs szükség rendszervinyónak. Ezt inkább videószerkesztésre és egyébb nagy állományok mozgatásra tudom elképzelni. Ha igaz a véletlenszerü 100MB/sec akkor maga a winyo is gyors, akkor nem kell hozzá ekkora puffer.
[Szerkesztve] -
D.Orion
veterán
Ha beleolvastál akkor meg minek kezdesz el kötekedni ezen? Már elnézést... Ha láttad a pdf-ben, hogy SD RAM van írva, akkor miért nem azt írtad... Miért kérdezted meg, hogy hol van írva a DDR...
Most persze nyugodtad odaírhatod, hogy csak most olvastad el, amit lehet elhiszek lehet nem. Attól függ milyen kedvem van -
Savage5
senior tag
Na akkor tessék szólni a japán nagybácsiknak, rokonoknak, hogy legyenek szívesek postázni pár darabot hazánkba is.
A cím láttán nekem a Gigabyte i-RAM jutott eszembe a DDR-ről, igaz, hogy a két dolog eléggé különbözhet szerintem egymástól, de nem hiszem, hogy csak hobbiból erőlteti 1-2 cég a DDR-es megoldásokat a flash alapú hasonló eszközök helyett. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
3.5'' os, amiben van egy 2.5-ös winyó, a ram és a vezérlő elektronika... viszont létezik oylan notebook amibe 3.5''ös lemez is belemegy
szerk:
Lehet hogy hülyeséget mondok, de ennyi erővel ezt szoftveresen is meg lehetne oldaniHa az oprendszerben a bufferelés hasonló módon van megoldva... persze az áramszünetes részt / fagyást ott nem lehet így kivédeni.
[Szerkesztve] -
twollah
nagyúr
Vajon belefer egy notebookba?
-
azbest
félisten
Gondolom azért a jótékony hatás, mert a winyók véletlenszerű írás/olvasásban nagyon gyengék... ha több program felváltva akar adatot (más más területről) akkor az olvasófej ide oda szaladgál és a pozicionálás miatt lassul be annyira...
Az elektronika gondolom előreolvassa a környékét annak ahonnan kért valamit a rendszer, és legközelebb azt már a memóriából szolgálja ki...
A szekvenciális olvasást nézve viszont nem hiszem hogy olyan gyors lenne nagyobb fájloknál... mert a lemez nem tudja olyan gyorsan adni az adatokat, ahogy fogy a gyorsító memóriából... de olyankor amúgy sem olyan lassú...
Az oldalon látható ábrák kicsit zavarosak nekem...[link]
(próbáljátok ki total commanderben hogy alapbeálíltással milyen gyorsan másol fájlt ugyanarra a merevlemezre ahonnan olvas, majd úgy is , hogy ''nagy fájl másolás módszer'' 10 megás gyorsítsítótárral beállítást adtok... igencsak felgyorsul, mert kevesebb a pzicionálás, egyszerre olvas be több adatot majd írja a másik pozícióra)
Egyébként hol írja, hogy ddr memória?
Sima SD sebessége is bőven elgendő oda és talán egyszerűbb is megvalósítani a vezérlését.
[Szerkesztve] -
D.Orion
veterán
[link]
''The drives come with a 3 year warranty, consumes 7/14W during idle/load and use the regular SATA interface. The storage capacity is 80, 120 or 200GB, with either 5,400 or 7,200 RPM rotational speed. The cheapest system available using these drives is a four-drive RAID setup with 320GB capacity and it costs$9,900. '' -
Drizzt
nagyúr
De mégis hogy a csudába gyorsítják meg azzal a giga rammal a 200 gigát? Mi cache-lődik benne?
-
Speed®
titán
Érdekesen hangzik ez a 90 másodperces dolog...olyan áramforrás van benne, ami bírja 90 másodpercig működtetni a vinyót pl. áramszünet esetén, közben pedig a memóriájából bemásolódik egy átmeneti tárba az adat?
Nem lenne hülyeség ha itt is elérhető lenne idővel, akár más gyártóktól is. -
D.Orion
veterán
Sorry kicsit megfagyott a gép és duplapost lett
[Szerkesztve] -
D.Orion
veterán
Az igen! Hát ezt a japánok megcsinálták rendesen. Nem tudom kinek jutott eszébe ezt összehozni, de nagy komonya lehet, grat neki. A jó öreg DDR még azért megvillanik ahol tud
-
azbest
félisten
Wooow... véletlen eléréssel is 100 mega körüli.. az szép... és annyira nem is vészes az ára.... főleg hogy igencsak megnöveli a rendszer sebességét.
90 sec gondolom arra pont elég hogy az 1 giga ram tartalmár kiírja a lemezre. Utánna már nincs szükség a ram tartalmára. (ha így működik)
Azért kíváncsi lennék hogy komolyabb használat mellett is tudja e tartani a sebességét...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E780 - i5 I 3GB I 160GB I 15,6" HD I DP I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest