- OLED TV topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
p2pp
őstag
Router lehetne inkább a Led égőben.
Nem jelerősítő! Sztem megoldják ezt is
idővel.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
guriga1234
addikt
Értem én, nekem sem kurblis az autóm, és motoros a kapunyitóm is, sőt, ahogy írtam, vannak rádiós távirányítású dugaljaim is. Ezt is a kényelem miatt vettem.
Amúgy meg az otthonomban éppen elég, ha én vagyok okos, nem kell egy világítást túlcifrázni, pláne nem ilyen elb.szott módon (korábban leírtam, hogy miért). Attól, hogy valaki kitalált egy újdonságot, még nem kell seggre esni és ujjongani, pláne, ha egy haszontalan, gagyi, körülményes, drága cuccról van szó. Majd szépen megy ez is a süllyesztőbe, mint sok más, ami a kutyának sem kell.
Egyébként a cikkben szereplő eszközt a régi music centerekhez lehetne hasonlítani. Ha valamelyik része tönkrement, az egész használhatatlanná vál(hatot)t. A cikkben szereplő eszköz funkciói különálló eszközökkel olcsóbban, jobb minőségben megvalósíthatók. Semmi értelmét nem látom. -
rudi
nagyúr
válasz guriga1234 #82 üzenetére
A lustaság szerintem nem ugyanaz, mint a dolgok kényelmesebbé tétele. Egy analógiával élve, ami már korábban felmerült:
Az első autók gyengék, lassúak, kényelmetlenek voltak. Mostanra eljutottunk oda, hogy nem kell magadnak megépítened, nem leszel az üzemeltetéséről nyakig mocskos, nem kell kurbliznod beindításkor stb. A cikk az okos otthon világ első lépéseivel foglalkozik, óhatatlanul előjön, hogy mi lesz, mi lehet tovább. Szerintem ugyanúgy nem szerencsés rámondani erre, hogy lustaság, ahogyan az önindítós autós sem célszerű a kurblizás hiánya miatt megszólni. Vagy ahogyan a motoros kapunyitó sem a lustaság, hanem a kényelem és fejlődés eszköze.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
törölt tag
válasz guriga1234 #79 üzenetére
A rendszer lehetőségei nyilván nem a villanykapcsolgatásban merülnének ki. Villanykapcsoló. Lehet párhuzamosan az is, de ha már elhevertem a TV előtt, akkor tényleg fel kell kelnem, ha a konyhában égve maradt a villany, vagy:
-Kapcsold le a villanyt! = a mikrofonok közül, amelyik a legnagyobb jelszinten veszi a hangot, arra a helységre vonatkozik az utasítás. Vagy:
-Kapcsold le a villanyt a konyhában! = Egyértelmű helymeghatározás
Jöhet a TV -zés. De hol a távirányító? Milyen távirányító?
-Kapcsold be a TV -t!
-Válts a .... csatornára!
Vagy, kontrollal:
-Állítsd be az ébresztőt reggel 8 -ra!
Válasz:
-Ébresztő reggel 8 -ra beállítva.
Valahogy így. -
guriga1234
addikt
válasz #79335424 #78 üzenetére
"Én mikrofonokkal párosítanám. Egyáltalán nem nagy cucc. 50dollár alatt van használható miniPC (Androidos TV okosító)" - és mindezt miért? Minek n+1 mikrofon? Minek egy "50dollár alatt van használható miniPC"? Ahol világítás van, ott van villanykapcsoló is. Nem kell sem mikrofon, sem miniPC, sem network, sem okostelefon, egyáltalán nem kell semmi. Az ember (legalábbis én) arra törekszik, hogy a lehető legegyszerűbben, legpraktikusabban, legolcsóbban oldjon meg dolgokat. Jelen esetben ez a villanykapcsoló. Felesleges bonyolítani. Ennél csak az lenne a praktikusabb, de kétségtelenül drágább megoldás, ha jelenlétérzékelők lennének, és a világítás automatikusan felkapcsolódna, ahogy az ember belép, és lekapcsolódna, ha kilép (ez az égve maradt világítási problémát is megoldaná). Ez persze csak részmegoldás, mert pl. egy szobában több világítótest is van általában, és a pillanatnyi igénynek megfelelően kapcsolja az ember ezeket be/ki.
A cikkben szereplő eszköz haszontalan, de legalább drága. Jöhetne már a mikroprocesszoros fakanál, a hálózatba köthető felmosórongy, meg a 64 bites 32 magos WC kefe.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Én mikrofonokkal párosítanám. Egyáltalán nem nagy cucc. 50dollár alatt van használható miniPC (Androidos TV okosító). Netre kötve kész a teljes szövegértelmező rendszer. Fix utasításokkal net nélkül is megoldható, csak akkor a lakásban sétálgatva nem tudod az új regényedet lediktálni neki. De, a villany kapcsolgatása, az síma ügy. Akár kétirányú kommunikáció is megoldható.
-
bteebi
veterán
Bár én nem voltam ott azon a bemutatón, de felesleges bonyolításnak tűnik az egész. (Lehet, hogy már túl öreg vagyok .) Na nehogy már dedikált szervert kelljen üzemeltetni a lámpa felkapcsolásához! Aztán erre is lesznek majd vírusok, meg vírusirtók? Ha nem utalok a hacker számlájára x összeget, akkor éjszaka az egész ház átmegy stroboszkópba? Ha meg a bonyolultság és a lag a lényeg, akkor legyen hozzá egy proxy is mondjuk Új-Zélandon .
Akkor már sokkal inkább valami sima gagyi mozgásérzékelő kellene ehelyett, mert az szerintem - pontosabban nekem - teljesen irreális, hogy majd éjszaka a földszintre telefonnal fogok lemenni a hűtőhöz, hogy ne essek el a lépcsőn... Ha majd mindenkibe lesz beültetve egy chip, mint a kutyákba, akkor viszont abszolút lehet létjogosultsága . Be lehetne állítani, hogy a gyereknek éjfél után a nappaliban már ne kapcsoljon fel a világítás , az asszonynál meg vegye lejjebb a fényerőt, mert jó szeme van, viszont sokat mászkál .
Viccet (?) félretéve, tényleg el kell kezdeni valahol. Tíz év múlva már lehet, hogy jó is lesz, sőt az se kizárt, hogy mindenki ilyet, vagy legalábbis ehhez hasonlót akar majd.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
tolts.hu
őstag
Az ötlet jó, már csak "olcsósítani" kéne!
www.tolts.hu - elektromos járművek töltésárai
-
icp1970
senior tag
De jó pofa.Jó ez a dizájn
-
aram01
nagyúr
Volt róla szó, hogy mi van ha kiég az izzó?
Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
-
addikt
válasz Rodzser Mór #69 üzenetére
Biztos, hogy fordul elő, mert a családi házaknál a tetőre megy a villany és onnan vezetik le. Tisztelet a kivételnek.
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
optikus
senior tag
válasz Dark Archon #68 üzenetére
majd söntről veszi a delejt
jelenleg is a legtobb kapcsolo doboznal ugy kell begyomoszolni a sok vezeteket es a kapcsolo testet a likba hogy alig fer, igy gyanithatoan meg praktikusabb lenne egy kapcsoloba epitett, plane ha meg a dizajnja is tok mas mint a meglevoke. tudom ki kell vesni meg cserelni az osszeset
Buy books not gear.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Dark Archon #68 üzenetére
Hát előfordulhat , hogy így van bekötve, ahogy írtad, főle,g ha valóban föntről ágaztatják le a vezetékeket. De ahol a padlóból fut fel, ott a kapcsoló mögött a dobozban ott megy a nulla és a test vezeték is.
Na de mindegy, én iylet nem veszek úgysem. Mégha annyiba kerülne is, mint egy normál izzó. Telefonnal baszkodni a világítást - leírták a hátulütéjét már.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Rodzser Mór #67 üzenetére
A kapcsolóhoz nincs levezetve a nulla, legalábbis az esetek nagy részében. Ideális esetben a fázis van megszakítva, így a kapcsolónál csak fázisod van. Célravezetőbb lenne egy pici lejjebb menni még és ott a konnektor
-
bteebi
veterán
Zenélő "izzó", OMG . Dinamikatartomány, érzékenység, torzítás? Audiofil kivitelben nincs? Ahhoz milyen foglalat javasolt, titán?
Elég bumfordiak, nem tetszenek, világításra pedig nem igazán alkalmasak, de cserébe drágák. Mondjuk az, hogy a Boost jeltovábbítóként (is) tud funkcionálni, tényleg nagyon hasznos fícsör, de a cicergése valószínűleg zavarna.Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
törölt tag
válasz guriga1234 #64 üzenetére
Mert ez egy Muppet Show -s teszt. "Szakértő: az nem volt."
[ Szerkesztve ]
-
guriga1234
addikt
Egyedül élő, a telefonjukat mindenhová magukkal cipelő, hallássérült, gyengén látó, kőgazdag idiótáknak tökéletes választás.
Nekem ez rohadtul nem felelne meg, mert:
- hülye lennék ennyi pénzt kidobni, hogy se normális fénye nincs, a hangja borzalmas, de legalább perceg és zúg
- egy wifi-s repeater nagyon olcsón megvehető
- otthon a telefonomat leteszem az asztalomra, nem cipelem a házban mindenhova magammal, és egyébként is sokkal egyszerűbb egy villanykapcsolót fel/le kapcsolni, mint mobilon baszakodni, ráadásul olyan világítótestet kapcsolhatok, amilyet csak akarok, nem egy fix kinézetűt.
- ha már legalább ketten vagyunk a házban (tehát pl. itthon van a feleségem), akkor a villanykapcsolót könnyedén tudja kezelni, nem kéne a telefonomat is magával cipelnie. Pláne, ha pl. vendég van, és WC-re akar menni. Kuksoljon a sötétben? Vagy vigye magával a telefonomat? Pláne, ha én nem is vagyok otthon, a telefon velem van, de a feleségem barátnője megy hozzánk. Ők is élvezhetik este a sötétséget?Nekem van 3 db, egy távirányítóval vezérelhető dugaljam, ami tetszés szerint külön-külön, vagy egyszerre is ki-be kapcsolható, dugaljanként max 1 kW-os fogyasztókkal lehet használni. A távirányító 433MHz-en vezérli a dugaljakat, nem kell hozzá sem wifi, sem BT, sem okostelefon. Mindez 5 kHUF-ba került.
A repeater-em 10kHUF.
Zenére klasszisokkal jobb hangminőségű, BT-ot is kezelő, hordozható eszközeim is vannak a fixen telepítetteken kívül.A cikkben ismertetett eszköz egy felesleges, de legalább drága és szar, ellenben "Tetszett" plecsnivel ellátott valami. Miért?
-
Stanley-B.
őstag
én Philips Hue izzókat használok egy ideje, erre mondjuk semmi pénzért le nem cserélném őket.
Szerintem jelenleg a Hue az etalon ezen a téren.[ Szerkesztve ]
-
Tamás9x
őstag
Jó elgondolás, de ilyenkor érzem igazán, hogy a jól kereső emberek nem tudnak mit csinálni az idejükkel, és csak öntik magukból az innovatívnak messziről sem nevezhető agyonbonyolított vackokat USB-s kávéfőzőt szeretnék,
Internetradio: ESP32 2.8" Touch + Stereo Dac + Rotary Encoder + Távirányitó 15K
-
törölt tag
Faguriga legyek, ha értem a logikáját. Nem a lámpába kell rakni az extrát, hanem a lámpa és a foglalat közé, egy közdarabba. Akkor LED hiba esetén, csak azt kell cserélni, nem az egész miskulanciát. Aztán, miért hangszóró? Miért nem mikrofon? Sokkal kisebb a helyigénye, viszont, mivel a lakás minden helységében van lámpa (több helyen is), ezért bárhol tudná fogadni a hangutasításokat. Milyen "okos" lámpa az, amit csak külön eszközzel, vagy csak egy pontból (a villanykapcsolóval) tudok kapcsolgatni? Gratulálok a tervezőnek! Az árképzésről nem is beszélve. Két lámpa árából, az egész lakást feüokosítom. Hallottak már ezek Arduinoról, Sheeld -ről, XBEE -ről?
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Egyébként azzal én is egyetértek hogy ezeket a home automatizálós bigyókat open source-osítani kellene amennyire lehet, nyitott vezérlő kapcsolásokkal. És akkor nem volna gond ha valami bedöglik, mert bárki tud gyártani csere alkatrészt. Persze értem én, a cégek miből élnének meg ebben az esetben
Azért kíváncsi vagyok erre és a jövő évre. Most annyira minden az IoT hype-al van tele, hogy talán még pár használható dolog is csurran. A Google Nest például egészen kipolírozottnak tűnik, de abba még kellene feature hogy egymaga levezéreljen egy otthont. Viszont nem féltem a Google-t, tuti ez a csapásirány.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ma még viccesnek hangzik, de SzVSz sokkal ütősebb zsarolás pár fájlocska lockolásánál, ha befenyítenek, h télen kilövik a fűtést, ha nem perkálsz 500kripto$-t aztán teheted a 3hetes gyereket dupla hálózsákba. Pár dolgot egyszerűen nem szabadna hagyni "okosodni".
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Alchemist
addikt
A Nagy Testvér lámpása megvilágosítja az Ingsoc eszméit!
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
Kékes525
félisten
Az okos eszközök exponenciális fejlődése megkezdődött. Pár év és szinte minden eszközünk okos lesz. A másik fejlődés, ezek kapcsolódása a nethez (IoT).
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
gold007
tag
Ja és a másik dolog: Természetesen tudom, hogy a fejlődéshez a próbálgatáson és kísérletezésen keresztül vezet az út, de mindennek meg van a határa. Nyugodtan gyártsanak ilyeneket és pár év múlva majd tuti lesz belőle valami használható. De ennyi pénzért eladni egy gyakorlatilag használhatatlan terméket?? Az a baj hogy sok olyan van aki megveszi...
Az automatizált házhoz pedig annyit tennék hozzá, hogy egyik ismerősöm csináltatott ilyet az új házába. Elsőre tök jónak tűnt és tényleg poén, hogy már a sarokról ki tudod nyitni a redőnyt, meg külföldről bekapcsolni a locsolót, de amikor hazamész este és nem tudod felkapcsolni a lámpát, mert lefagyott a vezérlés Na az már nem olyan jó poén.
Illetve hozzátenném, hogy az illető aki csinálta, közben megszűnt a témával foglalkozni, és aszonta hogy keressenek mást ő már javítást se vállal. Persze a rendszer teljesen egyedi, úgyhogy most vagy keresnek valakit aki milliókért hajlandó kibogozni amit a "szakember" összedrótozott, vagy kukázzák az egészet és vesznek egy új rendszert...Arra jó az erősebb processzor, hogy elbírja a nagyobb hűtőbordát! :))
-
gold007
tag
Egyetértek!
Amúgy: maga az ötlet, hogy modernizáljuk, automatizáljuk a lakást nagyon tetszik, és tényleg hatalmas piaca lehet MAJD. De a mostani megvalósítások konkrétan a nevetségesség fogalmát súrolják.
Egy olyan égő ami világításra nemigen használható, de cserébe borzalmas gagyi minőségen tud zenélni? És csak 60 ezerért? SHUT UP AND TAKE MY MONEY!! De most komolyanArra jó az erősebb processzor, hogy elbírja a nagyobb hűtőbordát! :))
-
Nagytalp
senior tag
Első körben a LED világítás problémáit kellene kiküszöbölni! Utána mehet bele a kivehető ajtós turmixgép is.
-
rudi
nagyúr
válasz Zsmester89 #48 üzenetére
Olvasd el a cikk szövegét, ott le van írva, hogy távolról sem fényes a hangja. A videó, amit linkeltél legalább két helyen torzít (a készítő által felvételhez használt eszköz és a néző által használt lejátszó eszköz), ezért nem csinálunk hasonlót. Mert épp a lényeg nem jön át rajta.
-
Zsmester89
őstag
Arra értettem, hogy gyakorlatilag milyen hangzása van a gyári videó kicsit túlzás (ami a cikkben található). Amit én linkeltem, ott azért jobban megfigyelhető működés közben - tegyük hozzá, hogy elég frankó a hangereje 2db-nak. Ha kb 5e ft lenne darabja, még gondolkoznék is rajta, hogy terasz világításnak betenne az ember 5-6 darabot és sütögetésnél háttérzene megszólaltatásához lehetne használni.
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
wolfman
veterán
válasz Dark Archon #46 üzenetére
Szerintem meg nincs baj azzal hogy mondjuk egy amúgy is kellő "bútordarabba" van beépítve egy mára már szinte nélkülözhetetlen eszköz, de így hogy izzóba legyen benne, hülyeség a korábban többször vázolt dolog miatt. Ha nekem pluszba be kell húzzak egy újabb vezetéket hogy utána rejtett legyen a WiFi (és még jó helyen is), akkor legyen. Persze erre beköltözéskor vagy felújításkor kell gondolni, de hát senki nem mondta hogy könnyű lesz!
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
addikt
Lámpa vagy izzó, teljesen mindegy... ahhoz, hogy a WiFi része áram alatt legyen folyamatosan, be kell húzni egy harmadik szál vezetéket. Kivéve, ha akku van a lámpában és rá van írva, hogy mondjuk azért 3 naponta kapcsold be 2-3 órára, ami szintén nem igazán életképes.
Bőven egyszerűbb venni egy routert / jelismétlőt és feldobni a padlásra.
[ Szerkesztve ]
-
-
titán
-
unknownerror
tag
Nem rossz ötlet ez az égő vezérlősdi, de szerintem ez az egy-egy darabos kiszerelés nem a legszerencsésebb. Poénnak, hangulatvilágításnak oké, de mindennapi használatban az emberek szerintem 90%-a nem tudná elhagyni a fali kapcsolót se.
Ezért lenne szerintem ötletesebb komplett csomagokat árulni ezekből. Központi egység + X darab multi fali kapcsoló ami akár saját frekvencián kommunikál, és bármit vezérelhetünk.A vezeték nélküliség: mindent a szerencsétlen 2,4 ghz-en akarunk használni. Ha egy zsúfoltabb helyen lakunk, egy nagy katyvasz lehet az egész.
-
titán
válasz Zsmester89 #41 üzenetére
nincs tesztelve az egyik termék fő funkciója
Mire gondolsz?evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Zsmester89
őstag
[link]
Mert van egy tesztünk, amiben nincs tesztelve az egyik termék fő funkciója[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
wolfman
veterán
Okos égőnek 20 év múlva se lesz értelme, de eg okos mennyezeti lámpának lesz, mert az meg lehet csinálni hogy külön folyamatosan áram alatt legyen WiFi szempontból. Az égőben lévőhöz meg a villankapcsolót folyton felkapcsolva kell hagyni.
Ha így egy mennyezeti lámpa 30.000Ft-ba fog kerülni, na akkor még jó árban is lesz.
-
t72killer
titán
Persze, meg nagyobb ipari épületek vezérlése is így megy régóta - ahol dolgozom, pl központi szellőztetés van, központilag is lehet irányítani az árnyékolókat (nem közvetlen az ablakon van a reluxa, hanem egy függőfolyosó után). Az orchideák kényes jószágok, mondjuk pont az ő esetükben nagyon óvatos lennék bármilyen automatikus szellőztetővel.
[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
válasz t72killer #35 üzenetére
Nézz be a vendéglőkbe, szerintem ott bőven fogsz ilyeneket találni nyugaton. Nyilván mérnökember vagy, hogy egyből worst case alapon gondolkodsz Én ha tehetném, a nyomorult hőkezelést, szellőztetést egyből automatára tenném idehaza. Mert 150 négyzetméterhez van 7 helyiség 9 radiátorral és 6 ablakkal. Mire ezeket körbejárom télen, szellőztetésél, ki-be csukogatáskor, fel-le kapcsoláskor lemegy a nap. És rendszeresen le is tolnak, hogy megint rászellőztettem az orchideákra vagy éppen túl hideget csináltam a hálóba. Nem hiányzik ez, inkább megnyomnék egy gombot, vagy széndioxid szint mérővel kombinálva örökre elfelejteném az egész szellőztetősdit. Ugyanez pepitában a redőnyözés (már megint nem húztad be, amikor felkapcsoltad a villanyt, belátnak a szomszédok!).
-
t72killer
titán
A "csupán" másfélmillás felár ellenére a jobb módú Nyugati városkban se nagyon látok ilyet (igaz, arrafelé a szakik is a magyar munkadíjak-ek 2-3x-osát kérhetik egy adott szerelésért). Az ok 1xerű: a lakók 99%-ának semmi gyakorlati haszna a dologból - megspórol naponta mondjuk 3db 5-10mp-es műveletet (termosztát átállítás, villanykapcsolás), cserébe ha a szuper automatika bedöglik (az "okosság" jegyében letöltött szoftverfrissítés bekrepál), egyszerre lesz midennel baj.
Analógiával éljek: az előző lakásunk szupermodern konyhájában alkalmanként kb 5 perc volt míg megtaláltam a sütő programjai között azt, ami alkalmas volt az adott rakottkrumpli megsütésére, ezt édesanyám jóöreg gázüzemű sütőjében 10mp volt belőni. Mikróknál hasonló, pár modern példánynál kb neki kell ülni VB scriptet írni, hogy melegítse fel a teát a szerencsétlen - én persze olyat vettem, amin öszvissz van 2db tárcsa: idő és teljesítmény.
Jó dolog az automatizálás, de egy manuálisan 2mp-es művelethez nincs értelme. Kivéve persze a tolószékkel élőknek - akiknek nem 2mp eljutni a villanykapcsolóig, de most messze nem róluk beszéltünk.
-
Tikakukac
titán
Musthave.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
titán
Tényleg jó dolog, de ha újonnan építek, és agyontervezhető a dolog, akkor 100ezerből megoldom a problémát egy mikrokontrollerrel és pár SSR relével, LED vezérlő IC-kkel, és léptetőmotorral. Ebben nincsenek benne a varázsvezérlők, aminek nem ismerem az árait.
De akár hogy is, egy teljesen új építésnél, inkább olyat csinálok, amit saját magam tervezek, így azt meg is tudom javítani, ha valami gond van vele. Ezek az egybe izék meg átkozott nagy szívás lesz 10 év múlva, amikor még vígan áll a ház, de egy nyamvadt lámpa sem megy már, a magyar forgalmazó rég csődbe ment, az eredeti gyártó 3x gazdát és portfóliót cserélt, a technológia pedig már annyira elavult, hogy nem is találni hozzá semmit. Ez pont olyan, mint az első gőz-, v. benzinautók voltak. Hogy megszívta aki, vett belőle az első években. De legfeljebb kidobta, hogy nem megy, sebaj, majd veszek valami mást. De itt az otthonról beszélünk, nem egy közlekedési eszközről.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
rudi
nagyúr
Önmagában semminek. Ugyanúgy nincs értelmük, ahogy az első gőzautóknak sem volt, amik drágábbak, lassabbak és otrombábbak voltak a ló húzta szerkénél. Ne ragadj le itt, láss pár lépéssel tovább. Bőven van/lesz értelme annak, amit ezek a smart cuccok elindítanak majd.
-
rudi
nagyúr
válasz #16939776 #26 üzenetére
Ugyanolyan vaskosan fölé lőttél az árazással mint ahogyan én tettem, amikor a lakásautomatizáló cégnél voltunk Nemsokára kapunk pontos költségvetést, egyelőre olyat tudok mondani, hogy hűtés-fűtés, redőnykezelés és alapvető okos világítás 150 négyzetméterre úgy 1,5 milliós felárat jelent építéskor. Egyértelmű, hogy luxuscucc, de azért ma már nincs annyira elszállva az ára, mint az ember gondolná.
-
titán
Még mindig nem jön át, hogy a lámpába, a 230V-os foglalat után minek építünk ismétlőt és hangszórót.
Én évek óta wifis hálózati zenelejátszót használok az étkezőben, ami hozzáfér deezerhez, netrádióhoz, helyi zsebszerverhez. Használok repeatert is, hiszen az egy jó dolog. Mégse látom semmi értelmét, hogy ezeket egy izzószerűség házába tegyem, és utána agyonszívassam vele magam.
-
t72killer
titán
Azért legyünk őszinték, kicsi a valószínűsége, hogy egy ilyen kütyüből származtathatjuk majd a térkapukat és a hiperhajtóművet. A boost szvsz egy bizonyos szitukban jól használható rétegtermék: pl üzlethelységekben, ahol hivatalból ég a villany és alkalmasint óriási területet kell lefedni, pincében/alagsorban - ahol mindig felkapcsolja az ember a lámpát, ha bemegy teljesen jó megoldás lehet. Ill elképzelhető szitu, hogy lámpa van de konnektor nincs (pl erkélyen).
Hivatalok, közintézmények, iskolák, magánházak stb lefedése már kérdéses - nem mindenhol pazarolják 1000-rel az áramot, mint a skandinávok (leginkább a norvégok, náluk a 98%-os vízenergia miatt még a zöldek se kapcsolják le a villanyt nappal).
-
rudi
nagyúr
Világítás témában eléggé maradian gondolkodik a magyar. A régi gyakorlat szerint legyen 2-3000 lumen a plafon közepén és hello. Az új szerint meg inkább több kisebb teljesítményű fényforrást igyekeznek okosan elrendezni, hogy mindenféle helyzethez hozzá lehessen igazítani. Peteszik a spotokat 2-3 körre, állólámpákat, olvasólámpákat, rejtett LED szalagokat meg isten tudja még micsodákat. Aztán hogy melyik a tuti, arról lehet évekig vitázni.
-
törölt tag
Lehet hogy sokkal trendibb mint egy villanyt kapcsolgatni, de számold ki hogy mennyibe kerül egy közepes házat felokosítani utólag betekerhetős lámpákkal. Mennyibe kerül ha új építésénél/átalakításnál mindenhova csúcs okosított rendszert építesz be, és mennyibe kerül úgy, ha építésnél átgondoltan, igényesen, ki van alakítva Led-es világítást/WiFi-t.
Lehet hogy a két medence és öt garázs mellé illik 5-6-10M(nm-től függően) elkölteni "okos világításra". De ha egy közepes házépítő költségvetéséhez nézd, akkor nem fogja a teljes költségvetése 20-25%-át ilyen dolgokra elverni.
Szerintem fontosabb hogy olcsón és megbízhatóan fenntartható legyen valami, mint hogy belerakjak a falba valamiből sokat, amiről nem lehet tudni hogy milyen széria hibája van, és három év után úgy is le fognak esni az alkatrészek a pcb-ről.
Mond azt hogy ki fog szolgálni ezek közül bár melyik is 15 évet, és azt mondom megéri 15X annyit elkölteni, nem szemetet veszek...Bocs hogy szűk látókörű vagyok..
[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
Azt próbálom elmagyarázni, hogy ezek az első elemi lépések. Itt fölöslegesen bonyolultnak tűnik a rendszer, ha abból indulsz ki, hogy egy lámpa és egy Wi-Fi ismétlő kezelése a feladat. Csak éppen jellemzően ez csak egy részfeladat. Egy szobánként 2-3 okos kapcsolós, 5-10 fényforrásos, hűtés-fűtés kezeléses, redőnymozgatós rendszerbe beépíteni egy ilyen Wi-Fi-s izzót már semmiség és értelme is van. De a lényeg, hogy ahogyan az első autónál, gőzgépnél, villanykörténél, próbáljunk meg itt sem leragadni a legelső, elemi lépésnél, hanem próbáljunk meg előbbre látni!
-
rudi
nagyúr
válasz #16939776 #19 üzenetére
Jaj, megint az a szűklátókörűség, az alapoknál megragadás.
Mondok egy példát, ami az új rendszerrel egyetlen fali kapcsoló és csak az első szint, míg hagyományosan 3-4 távirányító.
Régi módszer:
- lámpa kapcsoló, dimmelő, színállítás nincs, legfeljebb appal vagy távirányítóval
- külön távirányítós redőnyök vagy húzogatás minden ablakon külön külön
- fűtés termosztáton
- hűtés a klíma távirányítóvalÚj módszer - egyetlen programozott, ötszegmenses kapcsoló a falon
- köröztetek vele annyiféle világítási profilt, amennyit csak akarok (1. szegmens hosszú-rövid nyomás)
- kezelem oda-vissza a redőnyöket (2. szegmens nyomás, letartás)
- állítom a szoba hőmérsékletét (legyen kicsit melegebb, hidegebb), amihez a mikroszerver kezeli a termosztátot és klímát (3-4. szegmens)
- maradt egy szegmensem tartalékbaÉs ami még benne van
- GPS és dátum vagy fény és hő érzékelők alapján kezeli a rendszer a redőnyöket, lámpákat, hűtés-fűtést
- amerre járok a lakásban, jön velem a hangszórókban szóló zene vagy a kár a kijelzőkön nézett focimeccs
- a szenzoraimat és a rendszerbe kötött kapcsolóimat úgy programozom, ahogy nekem tetszikÉs a lényeg, a wirelss (nem Wi-Fi frekvencián) megoldáshoz egyáltalán nem kell foglalkozni a komplett lakás bekábelezésével. Persze, az igazán tuti építéskor betervezni a rendszert.
-
titán
1) Nem a LED fényforrásba kötöttem bele, hanem a többi elembe.
2) A lovat, mint hajtó erőt lecseréltük más hajtóműre. Itt viszont nem látom, hogy az egész rendszer ne 230V-tal menne. Sőt, a kis fogyasztású LED lámpát megtoldjuk egy kupac baromsággal, hadd fogyjon a delej. Pont erre illik a te első állításod.[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
Ugyanolyan marhaság ez, mint a fényforrás volt, amihez valami elektromos vagy milyen energia kellett és úgy melegített mint a fene. Vagy az a ló nélküli fogat, ugyan már, gőzgép meg valami fel-le ugráló hengeres izé, amiből körmozgás lesz. Ilyenekkel járművet hajtani, amikor ott a jó kis ló? Nevicceljünkmár!
-
zseko
veterán
Elsőre tetszett, ötletnek jó, de az árát látva kiröhögtem. 15e-ért 3 routert veszek amivel az egész telket lefedem itthon, nem egy szobát. A 60e meg... vicc szintén, főleg ilyen minőségért. 4e környékén már található sztereó bt modul, kis szereléssel ettől jobbat simán össze lehet rakni. Ja, hogy dolgozni kell vele? Hát Istenem... aki lusta fizesse meg rendesen a
lehúzástárát.
De majd jönnek a kínai párszázas ajánlatokHR24.hu
-
törölt tag
OK. Veszel egy okos wifis led lámpát, betekered. Az 1500FT kapcsoló helyett ~150000-ért még egy csomagot, hogy folyamatosan tudjon működjön a WiFi ismétlő a lámpában, és ne keljen újra vezetékezni.
És a telefonodat sem keljen elő venni, villanyt kapcsolni..Mi lett a vége: van egy villanykapcsolóra hasonlító villanykapcsolód ami felkapcsolja a villanyt, és van egy WiFi ismétlőd a szobában. Ugyan itt lennél, ha vettél volna egy Ledes lámpát 5-10K-ért és egy ismétlőt egy 20-asért.. de milyen Okosan elköltötted ennek a többszörösét, és milyen jó ötletnek tűnt az elején a okos lámpába épített ismétlő...
Meg van teremtve a lehetőség, hogy céltalanul el lehessen költeni rengeteg pénzt.
Akinek van rá igénye, futkosson vele körbe-körbe, hogy a saját maga által teremtett problémákra megoldást találjon.No offense
[ Szerkesztve ]
-
optikus
senior tag
nekem az tetszik aminek rendes fenye van megfelelo fenyerovel, ezt a ledek nem tudjak de legalabb bonyik es rohadt dragak. ma mar azt hiszik mindenkinek az kell hogy a budilampa is zeneljen meg vifizzen, siralom, ez nem fejlodes ez egy fogyasztoi igeny generalas hogy utana azt kielegithessuk jo pizert.
Buy books not gear.
-
titán
Bakker ennél bonyolultabban megoldan dolgokat már nem lehetséges. Egy helyhez kötött, hordozható hálózatos fényforrás, ami amúgy dróttal be van kötve a 230V-ba, meg egy fixen a falra szerelt kapcsoló, ami szintén hordozható hálózatos technológiát használ, és amúgy szintén fixen be van drótozva a 230V-ba. Ezt a végtelenül kifacsart gondolkodásmódot még a jobb kézzel a bal fül vakarásával sem lehet kellő mértékben szemléltetni. Komolyan mondom, hogy az emberiség tényleg megérett a pusztulásra.
-
rudi
nagyúr
válasz Blindmouse #14 üzenetére
Igen, lehet ilyen alpári módon belekötni ebbe az egész dologba, nem vitatom. De nincs már az messze, hogy a budiban közelségérzékelő alapján kapcsoljon éppen olyan színű lámpa, ami az adott telefon tulajának tetszik. Illetve még amit a 15-ösben kifejtettem. Nagyon az útjuk elején vannak még ezek a dolgok, meg lehet tenni, de eléggé szerencsétlen már most leírni őket.
-
rudi
nagyúr
Épp a napokban voltunk egy olyan cégnél szétnézni, amelyik hogy úgymond "virtuális" kapcsolókkal is foglalkozik. Megveszed a "kapcsolóbelet" beteszed a hagyományos kapcsoló helyére, kicsit konfigurálod, és onnantól kezdve a hagyományos kapcsolód is úgy működik, mint az okostelefonos, tehát lekapcsolhatsz vele, de megmarad az aljzatban lévő okoscucc áramellátása. Van hozzá pofonegyszerűen programozható miniszerver, konnektor dugalj, akár öt szegmenses kapcsoló (5 funkció egy kapcsolón plusz hosszú nyomva tartások), pár érzékelő, és még eléggé az út elején vannak. Duma közben kétpercenként éreztem felsikoltási kényszert, hogy úristen-úristen, most azonnal kell
-
Blindmouse
senior tag
Ja, mert mennyivel jobb budira menés közben rábökni a kapcsolóra helyett előkapni a telefonunkat, leokézni az értesítéseket, megbírkózni a laggal, elindítani egy programot, megkeresni a helységet, rákattintani hogy kapcsolódjon fel fehér fénnyel, majd elmenni a takarítószerekért, mert amire eljut oda az ember addigra a dolgát is elvégezte.
3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
nagyúr
Mint egy falat kenyér
Aki él és nem boldog, az téved!
-
wolfman
veterán
Gondolom úgy érti, hogy a kapcsolónak fel kell kapcsolva legyen. Ezért is mondom, hogy pont baromi kényelmetlen megoldás, hogy egy ilyen izzóval el is felejtheted a villanykapcsolót, mert ettől kezdve csak telefonnal fogod b..ztatni a világítást. Majd nyilván minden lámpakapcsoláshoz előveszem a telefont.
Csak és kizárólag akkor lenne értelme, ha maga a villany ajzat lenne a WiFi jeltovábbító kettő fázissal bekötve (egyik a WiFinek folyamatos áramot ad, a másik a kapcsolóba kötve az izzóhoz megszakítható. Így viszont semmiképp.„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
xmaas
őstag
Nem sajnos a Wi-Fi jel csak akkor bujik elo ha vilagossag van fel szegeny a sotetben .
Amugy ezek tenyleg hasznalhatatlan termekek , hangszoronak kaksik ,fenyforasnak se jobbak de legalabb jo dragak es vezerelhetok a "okosrol" .Az meg kulon vicc hogy ilyen tre termek megkapja a tetszett plecsnit
-
titán
Kombináljunk két egymáshoz abszolút nem illő funkciót úgy, hogy közben mindkét funkció használhatatlanná válik. Macskakajatálat varrógéppel, vizespoharat joystickkal, könyvet mosógéppel, ablakot pedig kerámia főzőlappal. Hiszen ki ne akarna enni adni a macskájának, miközben varr, ki ne akarna inni játék közben, olvasni mosás közben, és főzés közben is jól jön a fény. Azt hiszem a világ megérett a pusztulásra.
Naná, hogy drága szerencsétlen hangszórós vacak, hiszen kell bele egy wifi, egy hangkártya, egy erősítő és egy hangszóró, mindez belezsúfolva egy apró helyre, ahol még egy normál funkciós izzó is el kell, hogy férjen. Olcsóbbra csak akkor lehetne megcsinálni, ha még szarabb lenne (bár nem tudom, hogy ez egyáltalán lehetséges-e).
[ Szerkesztve ]
-
birq
tag
A wifi erősítéshez fel kell kapcsolni a lámpát, vagy sötétben is lehet netezni?
üdv: Attila
-
wolfman
veterán
Majd ha 1000-1500 lumen körül produkálnak, akkor lesz ennek keletje, mert így vicc. Meg majd miniatürizálni is érdemes az áramkört.
Az a bajom ezzel egyébként, hogy a szobába a mennyezeti lámpába lenne értelme ezt beleszerelni, márpedig telefonnal villanyt kapcsolgatni a fali kapcsoló helyett elég kellemetlen. Vagy eleve a mennyezeti lámpába lenne építve a WiFi, az okos égőt meg lehet telefonról állítgatni.
-
veterán
Kezdeti próbálkozásnak elmegy.Lesz ez még jobb is.
duree54
-
DarkByte
addikt
Elolvasva hogy mekkora fényértékeket produkálnak, ezek igazából mindenre jók csak világítani nem
Egyébként nekem is egy WiFi-vel távvezérelhető RGBW LED izzóm van otthon, a kínai MiLight fajtából. A fehér fényerőt leszámítva a többi max. hangulatfénynek elég. Igaz a "legerősebb" 16W-os változatom van, ami nem erőlteti meg magát. Ahol fontos a fényerő oda ezek sem igazán javasoltak.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem kell vesződni a pót dugasztáp felhajtásával, mert elég venni egy új készüléket! Mennyivel stresszmentesebb lesz így az életem...
/Műszerész/
-
t72killer
titán
Nagyonn érdekes ötlet, remélhetőleg a "világítás funkció" nem égeti el a wifi-erősítő áramköreit. Amivel megtoldhatnák a portfóliót, egy Powerline wifi eszköz, amikor a villanykörte a vezetéken kapja a netet is.
-
flashpointer
őstag
...és akkor miért is ne építsük be valamibe, ami már úgyis a lakásunk része, ahogyan például a világítás
Mondjuk mert igy egy ketliteres kolaspalack vastagsagu valamit kell nezni a szoba kozepen? Meg emelle amugy is kell vagy 6 masik hasonlo erossegu LED izzo ami meg kicsi szolid egyszeru az aztan nagyon esztetikus igy vegyesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Építő/felújító topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
- Hibátlan állapotú & Garanciális Samsung Galaxy Z Fold 4 (512/12GB) + Gyári S-pen tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest