Hirdetés
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lokii
aktív tag
Nem csak streaming hanem Broadcasting is van... Nekem streaming az ha én benchmarkolok/streamelwk youtubera valamit , broadcasting(TV) ezerszer jobb vagy a youtube , dailymotion akár. Kép megnyitásnál meg olvasási idő számít , 260 MBos képek meg ritkán vannak (hacsak ha nem RAW vagy meló stb ) de akkor se nagy gond feltétlen az elérési idő
-
Lokii
aktív tag
válasz
Kotomicuki #19 üzenetére
Így van , videokártya téren 2021 óta alig van fejlődés , Winchester (ssd+hdd) téren még 2009-15ig nem rossz fejlődés volt meg előtte Sata 1-2-3 (igaz 1 nem volt sokkal gyorsabb mint IDE viszont kevesebb helyet foglalt) is jó volt , mostanában meg 2018 óta kellemes a fejlődés szintén, és ugye gyorsabb se gond direct storage miatt
-
Joz76
tag
válasz
69Raizen69 #4 üzenetére
Erre pont ugyanaz igaz, mint a sávszélességre. Egy otthoni usernek ugyan mire kéne 8-16TB SSD? Az emberek 90%-a 1-2TB-tal is teljesen jól elvan. Win+Office, 5-10 játék, ez biztosan belefér 2TB-ba. Filmet már nem tárol az ember a streaming idejében, a családi fotókat meg nem kell SSD-n tárolni, hisz 99%-ban egyszer letároltad, és soha többé nem lesz megnyitva.
Az árral maximálisan egyetértek! -
xyvalaki
aktív tag
válasz
69Raizen69 #4 üzenetére
Ott a pont!
-
tibaimp
nagyúr
-
S_x96x_S
addikt
Akinek a Gen6.0 se lenne elég
- megnyugtatásul - idén jöhet a PCIe GEN 7.0 Szabvány bejelentése !
https://pcisig.com/specifications/pcie-70-specification-version-07-now-available-members
"""
PCI Express® (PCIe®) specification has served as the de facto interconnect of choice for nearly two decades and will continue to evolve to meet the needs of the compute continuum. As was announced at the PCI-SIG Developers Conference 2022, the forthcoming PCIe 7.0 specification is targeted for member release in 2025. The PCIe 7.0 specification is intended to provide a data rate of 128 GT/s, providing a doubling of the data rate of the PCIe 6.0 specification.
PCIe 7.0 technology is targeted to be a scalable interconnect solution for data-intensive markets like Artificial Intelligence/Machine Learning, Data Center, HPC, Automotive, IoT, and Military/Aerospace.
""" -
sb
veterán
Szerintem egyről beszélünk akkor. Ott van fentebb az átlaguser-es hsz és láthatóan inkább arra gondoltak a továbbiakban is.
Én erre írtam, az világos, hogy amiről te írsz ott számít ez is. És hogy az nem átlagos kategória, magad is írod. Egyetértünk.
(Egyébként itt leragadtunk 1-1 eszköznél, de a szumma sávszélességben is sokat számít, persze megoldható minden, konzumer oldalon főleg, pl. nagyobb SSD több darab helyett, de optimalizálás nélkül több eszköznél már otthon is bele lehetett futni pl. 3.0-ás limitálásba simán.)
"Ipari" felhasználásban az sem igaz (annyira) amit a konzumerről írtam: hogy máshol ne lenne optimalizált és a brute force fejlesztés kevesebbet hoz... mert máshol van az igazán szűk keresztmetszet, jellemzően sw oldalon. Ott olyan költségekről van szó, hogy a hw lesz a legkisebb gond.
@S_x96x_S
Oké, tudom mi az a H100. Ez világos... a hsz-ek viszont nem ez alapján születtek. -
Kotomicuki
senior tag
Az "ez meg minek otthonra" károgóknak: amíg nincs a piacon egy kézzelfogható, bárki számára megvásárolható, új eszköz, addig nem is fejlesztenek rá.
Viszont, amint elérhető, onnantól lesz majd olyan fejlesztő, aki elkezdi kihasználni - pl. ilyen volt a sugárkövetés és a MI is: pár éve még sehol sem voltak, aztán lassan kötelező elemei lesznek a játék-PC-knek is...Inkább örülni kéne, hogy ezen a területen legalább van fejlődés!
Ha (csak) emiatt csökkennek a mikroakadások a játékokban, már megérte!
Más területen meg még többet hozhat a konyhára, amint azt följebb már leírták... -
kromatika
veterán
PCI Express 6.0
Nem sok értelme van.
-
thedioda
tag
Hát a cikk azt írta, hogy majd talán jön, aki meg ide kommentel, hogy örül neki joeséjel nem átlaguser, de majd megcáfolnak az illetök ha nincs igazam
.
Hidd el van az a méretű node_modules ahol minden iops kölönbséget megérzelA vm témához meg annyit, hogy régóta van itthon is szerverem, jelenleg 23 vm van végigjártam egész régröl kezdve az utat mezei hdd->10k sas hdd-> sata ssd-> sas 12g ssd-> pcie3/u.2 nvme-> pcie4/u.3 nvme és az a helyzet h mindenhol volt látványos elöre lépés érzésre is. Persze nyilván megint nem átlaguser kategoria, ettől függetlenül ha elérhető árba kerül majd, upgradelek énis jó esélyel, feltéve ha addigra fel nem költözök cludba ahol a bérelt cucom alatt joeséjel valami hasonlót használ a provider(nyilván nem a jézus szíve hosting bt).
-
S_x96x_S
addikt
Fontos kulcsszó a cikkben a H100 !
"""
amire két Micron PCI Express 6.0 SSD-t és egy Nvidia H100 gyorsítót csatlakoztattak, a szekvenciális olvasási sebesség pedig elérte a 27,14 GB/s-ot.
"""egy mezei H100 -as kb 15 milla Ft
és itt már másképp spórolnak.Ha a Gen6 -os kütyükkel +10% teljesítményt ki lehet sajtolni a H100-ból,
akkor már meg lehet indokolni a két SSD - akár darabonkénti fél-millás árát.Egyszerű matek.
A drágaság itt relative. -
sb
veterán
Akkor vissza kéne olvasni.
Átlaguser volt említve és kifejezetten erre jöttek az ellenérvek... Most a legvégén írta S_x96x_S a cégeket.
Ill. ha megnézed amit én próbáltam jobban kifejteni az bőven igaz a 4.0-ra is (de már a 3.0-ra is igazából)... ami meg rég otthoni sávban mozog. Az sincs kihasználva, amennyire cikkekben látom (nincs tapasztalatom) pl. a game töltési témákat, ott sem... a többit meg írtam: mozgatás, szekvenciális igények, stb...
Én otthon is folyamatosan váltottam, VM is van/volt, compile-ra a random elérés miatt (több 1000 kis file)... szóval nekem nem kell reklámozni az előnyeit. Egyébként még ott is kettős a dolog, hiába a papíron nagy random átvitel, ugyanaz volt a hatás, mindig gyorsult SATA->PCIe 2.0->3.0->4.0, de közel sem annyival ami a nyers sebességkülönbség lett volna. Ott is van más az igazán szűk keresztmetszet, vélhetően pl. a compilerben, akár IO kezelésben... nyilván azt nem tudom átírni, maradt ez a megoldás, hogy vettem 5x gyorsabbat és 1.5x gyorsabb lett a futás.
szerk: 4.0-ás SSD-m is előbb volt mint megfelelő procim hozzá. Jó ideig 3.0 átvitellel ment cpu cseréig... de már előre készültem.Szóval a fejlődés jöhet. Csak jöhetne jobb hatásfokkal is.
-
thedioda
tag
Nem dereng, hogy bárki állította volna hogy ez otthonra készült
Szerverekbe meg ha duplaennyit tudna is lenne igény gyorsabbra. Tekintettel arra, hogy szerverkben mostanra többszáz mag van és ezeken már elfér akár többszáz vm, így ha leosztod ezt a sávszélességet, vm-enként és már nem is olyan vad, sokesetben annyi se jut belöle 1 vm re mint egy gyengébb sata ssd-böl ha dedikáltan lenne.
-
sb
veterán
Nem tudom miért kell az árat idekeverni. Attól, hogy van rá rögtön lesz értelme? Vagy fordítva?
Én abszolút fejlődéspárti vagyok, de itt azért van némi igazság abban, hogy kb. felesleges jelenleg átlagos otthoni használatra. Induljunk rögtön onnan, hogy az SSD-k közel sem tudják a csatoló max átvitelét szekvenciálisan sem. Ha maxon is indulnak, szinte azonnal a töredékére esik egy sima szekvenciális másolás jellegű feladat. A PCI 4.0 közelében sincsenek. Ehhez olyan párhuzamos terhelés kell ami otthon kb. kivitelezhetetlen.
Másfelől meg az adatmennyiség-átviteli sebesség aránya is ilyesmi ami otthoni léptékben még nem annyira értelmezhető. 100GB 7GB/s sebességgel az 14s. Ha nincs lassulás... de ilyen méretnél még nem szokott lenni. Ellenben tartósan 100GB-okat ki és hova mozgat?Szóval ez max professzionális szintre jó, mondjuk videóvágás ahol tényleg nagy az adatmennyiség és burst-ben, rövid ideig is számít, hogy 10s vagy 5s alatt tölt. Vagy párhuzamos kiszolgálásban...
szerk: Játékban nem vagyok otthon, de azokkal a méretekkel nézve sem az átviteli sebesség a töltési idő szűk keresztmetszete. Ez a fenti osztásból kijön. Másodpercek alatt lehet 10-100GB-ot betölteni. A nyers átviteli sebesség megvan.
@zooly
Pont más arány érzek. Egy 3.0-ás SSD szekvenciálisan tudott 1-1.5GB/s-et, egy 4.0-ás se tud 2.5-3-nál többet huzamosan. Közben cpu-ban minden irányba brutálisat ugrottunk. Nézd meg mennyi kraft jön ki 15-45W-ból. Vagy a másik irány is jó: egy 16 magos proci mit tud ma egy pár éve elérhetőnek számító 6-8 magoshoz képest? -
Pityu.
nagyúr
válasz
69Raizen69 #4 üzenetére
Igen a kapacitással egyenes arányban csökkenhetne is az áruk mert tárhely méretben még mindig a HDD-nek van jobb ára és szomorú,hogy az ssd akár 2x annyiba is kerülhet mondjuk ugyan annyi méretű táborhellyel.
-
zooly
aktív tag
Itt legalabb van fejlodes (igaz ritkabban), nem ugy mint cpu/gpu fronton, ahol generacionkent 10% gyorsulas is mar csodanak szamit.
-
Amacs
aktív tag
Nem értem a logikát, miért kell az ilyen híreknél mindig azon kínlódni, hogy mennyire felesleges. Egyáltalán nem az, és ahogy a demó is prezentálni vélte, nem átlag felhasználásra tervezik. Legalábbis egy jó ideig biztos, hogy nem.
Akinek nem tetszik, nyugodtan vehet SATA SSD-ket, mert még úgy tudom gyártják őket, nem kell a legújabbra fújni. Ja, hogy az a baj, hogy drágák. Hát, kinek meddig ér a takaró. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Sanchez638 #7 üzenetére
> De nincs is olyan sok felhasználó, akinek ekkora sávszélesség kell.
Cégeknek még ez is kevés ...
És 10 év múlva ez lesz az alap .... -
S_x96x_S
addikt
válasz
69Raizen69 #4 üzenetére
> Már most 8-10GB/s-t tudnak amit az átlag user ki sem tud használni.
nem mindenki átlag user.
> Szóval szerintem nem gyorsabb SSD-k kellenek,hanem nagyobbak és olcsóbbak
A PCIe Gen 6.0 - ezt nem zárja ki - éppen hogy rásegít -
- azzol hogy a Gen4 - Gen5 -ös kütyük gyorsan elavulnak és így olcsóbbak lesznek. -
tibaimp
nagyúr
válasz
69Raizen69 #4 üzenetére
Egyetértek!
-
69Raizen69
tag
válasz
Dr.FantastiK #1 üzenetére
Már most 8-10GB/s-t tudnak amit az átlag user ki sem tud használni.
Inkább a tároló kapacitást vihetnék feljebb,mert most művileg tartják 4TB-n a "plafont".
Ja meg inkább kihasználhatnák a teljes gyártói kapacitást hogy ne egy vagyonba kerüljenek az SSD-k.
'22-ig szépen csökkent az áruk azután visszavették a gyártást hogy hiányra hivatkozva árakat emelhessenek.
Szóval szerintem nem gyorsabb SSD-k kellenek,hanem nagyobbak és olcsóbbak -
flashpointer
őstag
toronyhuto kell-e ra.
-
S_x96x_S
addikt
Végre ...
És remélem a Gen 6.0 -ás consumer alaplapok is hamarosan jönnek.
-
Dr.FantastiK
őstag
Helyes !!
Kellenek ide az egyre gyorsabb SSD -k !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A két vállalat teljesen működő rendszert mutatott be, jelezve azt, hogy már közel a tényleges elérhetőség.
- The First Berserker: Khazan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Politika
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- Cifu: F-47, az új csúcsvadászgép
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 4070 Super 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch Lite 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest