Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
veterán
válasz -=RelakS=- #39 üzenetére
Gondlom a prociban lévő 28 sáv miatt 3x8+1x4 sebesség (az alaplap leírásban megvan határozva a 4 slot a 2-3-4 vga-hoz) és gondolom a maradék megy a chipsetre 1x sebességgel A komolyabb procikkal meg ügye már 40 sáv van, akkor lehet 1x16+3*8.
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
válasz Dragon3000 #38 üzenetére
Illetve ha egyedül mindegyik tudja is a 16X-et, hogyan osztozik a többivel
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Male
nagyúr
válasz Dragon3000 #36 üzenetére
Abban valóban nincs annyi ...de lehet, hogy csak nem frissítette az adatlapját... belegondolva, nem is tudom, nekem mikori állapot van kiírva
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
válasz -=RelakS=- #34 üzenetére
Mondjuk Threadripper, ott van 60.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz Varázslóó #33 üzenetére
64 lane minimum? Mid van neked?
i5-9600K-ban 16 van, +24 a Z390 chipsetben. Az alaplapra emiatt már csak egy darab 16-os pcie slot jutott, a másik hosszú 8-as, osztozik a 16-ossal, a harmadik 4-es, osztozik az egyik M.2-vel.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
senior tag
Hát nekem 7db 16x os portom van de ebből max 2 töt használok ki max
Elhiszem hogy kell a 4.0 meg az 5.0 de !
Régi lapokon is simán mentek az új kártyák pár % lassulással
De csak 4db al lehet egyszerre 16x al használni mindet[ Szerkesztve ]
► Ryzen 7 9800X3D (ARCTIC Liquid Freezer II 420 (V.7) Thermal Grizzly E► EVGA RTX 3080Ti Ultra 12GB GDDR6X ► Samsung 990 1TB Pro Raid 0 ► 2x16GB Corsair Dominator DDR-5 32GB/7200 CL34 ►ASRock X670 Steel Legend / ► 60TB HDD / ► Be quiet Straight Power 1500W Platinum ► Creative Sound AE-9 ► EVGA DG-87
-
erer1000
őstag
válasz Varázslóó #31 üzenetére
rugaszkodj el ettől hogy x16 elég hozzá.
nem szoktak bőségesen lane-zni pl intelék , és bonyolítja a sok lane bekötés a cpu-t is.
nem lenne jobb x8-al elérni azt amit x16al előző genbe oldasz meg?
és marad így 8 további lane bármi másra. akár másra is fel lehet használni, vagy pedig alapból kevesebbet kötnek be mert az is bőven elég, és egy picivel (talán) mérséklődik így a nyákok, kártyák, alaplapok árai
-egy felvetés csak
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
senior tag
Az a vicc hogy bőven elég egy 3.0 as PCI-e foglalat még 2080Ti hoz is... bőven
[ Szerkesztve ]
► Ryzen 7 9800X3D (ARCTIC Liquid Freezer II 420 (V.7) Thermal Grizzly E► EVGA RTX 3080Ti Ultra 12GB GDDR6X ► Samsung 990 1TB Pro Raid 0 ► 2x16GB Corsair Dominator DDR-5 32GB/7200 CL34 ►ASRock X670 Steel Legend / ► 60TB HDD / ► Be quiet Straight Power 1500W Platinum ► Creative Sound AE-9 ► EVGA DG-87
-
-=MrLF=-
senior tag
válasz Dragon3000 #29 üzenetére
Nem mindegy zavarja a szemem, tanulja meg kiírni, olyan nincs hogy GBit,
van Gb, Gbit és Gbps vagy Gb/s és GB, GByte és GB/sprotonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
erer1000
őstag
válasz Dragon3000 #20 üzenetére
de rohadtul nem helyes..
"gigabyte (GB)"
"gigabit (Gb)"értsük már meg végre hogy csak azért mert öszvér megoldásokat ír valaki, amit így úgy meg lehet érteni , k.rvára de nem helyes...
csak egy shift lenyomás felengedés a különbség...
A GB-ben a B már magában a bájtot jelenti. Ha utána írja hogy "it" attól nem lesz a szakmában gigaBÁJT-ot jelentő rövidítésből egy másik mértékegység hirtelen ...
[ Szerkesztve ]
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
Szerintem a 30-40 GB adat mozgatasa rutinszeruen nem annyira otthoni felhasznalas.
Kinek mi az otthoni felhasználás?
Nekem pár éve a WoW könyvtáram 100GB feletti volt, és időről időre lementettem a NAS-ra, HDD-re, mert csak 250GB-os SSD-m volt a játékoknak, és kellett a hely (sajnos egyre általánosabb, hogy a játékok 30-50-100GB-ot foglalnak...). Mikor újra kedvem volt egy kicsit WoW-ozni, mozgattam vissza a könyvtárat, és azt frissítettem, megőrizve az addonokat, beállításokat. El lehet képzelni...
Hobbim a különféle cikkírás, amikhez többszáz MB-os .docx-ekben dolgozom. A biztonság kedvéért a NAS-on vannak a fájlok, egy-egy mentésnél súlyos tizen másodperceket jelent a 1Gbit vs. 10Gbit...
Nyilván ez a felhasználási környezettől függ, kinek mi. De érdekes, hogy azon valahogy kevesen ütköznek meg, hogy fél millás videókártyákkal játszik valaki 4K felbontás miatt, vagy méregdrága hangrendszert épített ki.
Viszont ha valaki előjön azzal, hogy neki kevés a gigabites háló, nagy pislogások és értetlenkedések sorozata merül fel...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
htc07
addikt
Szerintem a 30-40 GB adat mozgatasa rutinszeruen nem annyira otthoni felhasznalas.
Oke, lehet erre mondani a :
-4K 60FPS 3D HDR 7.1 UltraMegaSurround+ lewarezolt fajlokat -> itt az internetsebesseg lesz a bottleneck
-Blu-Ray lemezeket digitalizalok mer' akkor nem zug a lejacco amig nezem az Avatart -> nem tartom otthoni felhasznalasnak
-8K videokat szerkesztek Karcsika szulinapjarol facebookra -> szerencse hogy csak evente egyszer van szulinapja, igy elviselheto az a par perc varakozas a masolas alatt de itt is a feltoltes lesz a bottleneck
-40 milliard szamjegyu random szamokat generalok es mozgatok otthoni halozaton hobbibol -> (bar gondolom lehetne tomoriteni)Lenyeg, akinek mindenkepp szuksege van a gigabites sebessegnel nagyobbra otthon, az borsos aron meg tudja oldani, de az otthoni felhasznalasra szerintem bosegesen eleg az 1gbps.
Ha meg valakinel az egesz csalad szimultan nez kulonbozo 4K tartalmakat egyetlen szerencsetlen NASrol... Az az egyetlen helyzet, ahol el tudom kepzelni, hogy keves. De erre is van workaround, a fullHD/2K.[ Szerkesztve ]
-
válasz -=RelakS=- #22 üzenetére
Kb másfél éve rendeltem utoljára Dell szervert. Még mindig a VGA vdieo kimenet a nyerő?
Rackszervereken én csak olyat láttam. De tower szervereknél sem jellemző DVI vagy HDMI kimenet, legfeljebb ha valamiért van benne dVGA.
-
válasz warrior93 #23 üzenetére
Van egy NAS-od például, a HDD olvasási sebessége manapság 150-170MB/s körül van, tehát a gigabites háló eleve már egy HDD-s NAS-t is bekorlátoz (~115-120MB/s-t tudsz gigabites hálón elérni). Ha SATA SSD-t raksz a NAS-ba, akkor legalább 5Gbit/s sebességű hálózat kellene, hogy ki tudd használni. Ha NVMe SSD-t, akkor már a 10Gbit/s háló is lassú lehet...
Erre írtam a tapasztalataimról...
Lehet persze azt mondani, hogy dehát nem ér-e rá az ember arra, hogy megvárja, amíg kicsit lassabban, de betölt a hálózatról a történet. De innentől kezdve már egyéni ingerencia, ki mennyire türelmes / ki mennyire akar minél gyorsabban reagáló rendszert...
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
Nem semmi sebességek.
Az is igaz, hogy a szerverekben tudnak lenni olyan hardverek, hogy az egyzserű halandó csak pislog. (SAS vinyók, 8-10 vinyó RAID-be kötve, 4 centis venti valószínűleg nagyobb légszállítással, mint egy 12 centis, röptében cserélhető táp )Kb másfél éve rendeltem utoljára Dell szervert. Még mindig a VGA vdieo kimenet a nyerő?
-
válasz -=RelakS=- #17 üzenetére
Otthoni felhasználás terén nem sokra.
De szerver szinten valós probléma, hogy a 16x PCI-Express 3.0 csati elméleti sávszélessége 126,4 Gbit/s, ami miatt csak single 100Gbit/s hálókártyákat tudnak rákötni, pedig általában dual kártyákat szoktak használni. A Mellanox már kihozta a 200Gbit/s sebességű hálókártyáját, PCI-Express 3.0 és 4.0 támogatással csak éppen PCI-Express 4.0 csati nélkül nem tudod kihasználni, limitálva vagy cirka 120 Gbit/s-re (vagy 2x 60Gbit/s-re, függően a helyzettől).
-
-=RelakS=-
veterán
Ez vajon mire lesz jó?
Arra, hogy ha az alaplap leírásában az van, hogy ha akarod használni a mittommelyik portokat, és a 16X-es PCI-e portodat ezért lekorlátozza 4X-re, akkor legyintsél, mert még úgy is hozza a PCIe-3 16X-es sebességét?
Mondjuk azt sem bánnám, ha nem kellene folyton bújni az alaplap leírását, hogy kiderüljön, mit hova dugja, hogy működjön is, és ne fussak bele pl egy letiltott 4X-es csatlakozóba.
-
törölt tag
Vajon a csatlakozón keresztül felvehetõ max 75W is változni fog?
[ Szerkesztve ]
-
Szerinted hány ember adna ki 5x annyi pénzt egy kihasználatlan 10GBit -es routerre
Jelenleg a csúcs gigabites routerek 100e Ft felett vannak. A Mikrotik CRS305-1G-4S+IN switch ára cirka 45e Ft, tud adott esetben routolni is, igaz csak nagyjából 1.6Gbit/s-el, de 10Gbites hálót switchként gond nélkül kiszolgál 1Gbites internet mellett. Oké, kell mellé egy Wifi router, de gondolom látod a problémát. A 150e Ft-s Wifi5 meg Wifi6 routerrel kis túlzással rogyásig vannak a polcok, 10Gbites vezetékes router meg effektíve nincs...
a cégek akik komolyan veszik üvegszálas belső hálózaton vannak
Rézen is van 10Gbit.
-
Ugyan úgy fog kinézni mint az eddigiek? Mert ha igen, akkor engem az érdekel (mint az USB esetén is), hogy akkor mégis mit fejlesztenek? Mi fog változni?
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Borisz76
veterán
Gigabit van nálam is itthon.....30-40 Gb adat vagy több mozgatása esetén lassúnak találom. Ennyi.
( NAS tud 400 MB/s feletti tempót , PC-ben az SSD pedig 500 MB/s feletti sebességre képes. )
Lehet rétegigény de az utóbbi 10-15 évben ilyen téren még annyi előrelépés sem volt mint az usb vagy a PCIe szabványok esetében.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Akula
őstag
válasz Vitamincsiga #6 üzenetére
wazze, hogy neked hogy vág az agyad! ez mekkora volt már!
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
MSI.Navi
tag
Ameddig a PCI-E 2 és a PCI-E 3 között 1-2 FPS különbség van nem kell nagyon megijedni.
Borisz76 Szerinted hány ember adna ki 5x annyi pénzt egy kihasználatlan 10GBit -es routerre, a cégek akik komolyan veszik üvegszálas belső hálózaton vannak, akik nem azoknak az 1GBit is tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Én meg azt nem értem, hogy miért nem tolják jobban a 10GBit -es hálózati csatikat az alaplapokon.
Oké, hogy a net előfizetések 1000-s , 2000-s sebességen vannak jelenleg ...ugye ez a max optikán...de az otthoni belső hálózat simán mehetne már 10GBit-es tempóval.
Mondjuk ehhez megfelelő router-ek és switch-ek sem ártanának.És a lényeg, hogy a 10 GBit nem új technika....jópár éve létezik már....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Male
nagyúr
válasz Vitamincsiga #6 üzenetére
Majd úgy csinálnak, mint a SATA3-nál, amiből SATA 6G lett... megoldják
-
Vitamincsiga
tag
Troll On
Csak az USB maradt le nagyon
Hogy fog kinézni a 4.0 a sok szép 5-ös között
Troll OffJó lenne egy varázsgömb ;-)
-
Vitamincsiga
tag
Nagyon úgy néz ki, hogy az Intel next gen architektúrája és az AMD AM5 foglalata is DDR5, illetve PCI-e 5.0 alapra építkezik.
Izgalmas lesz a 2021-es esztendő!Jó lenne egy varázsgömb ;-)
-
Dare2Live
félisten
de evvel mi a baj?
Átlag 99%ot nem hoz érdemi változást nem is lesz emiatt fejlesztés. Nem is tudom mi volt a legutobbi nagy interface változás ami miatt volt a hude gyorsabb érzés. USB 3.0?
amúgy kiváncsian várom az első 4.0 vgakat és a teszteket. Tippre hozni fog a 4.0 1%ot.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Nagyon úgy néz ki, hogy megint kezdhetjük évente cserélni az alaplapot.
Pedig már egészen ellustultunk.
A SATA3 ill. a PCI-Express 3.0 (~2010-2012) óta igazán látványos változások nem voltak a DDR4 megérkezését leszámítva (az USB 3.1-et meg az nVME csatit nem sorolom ide). Most jövőre jön a PCI-Express 4.0 és a DDR5, aztán már rögtön utána a PCI-Express 5.0 is.
Na mondjuk ha a PCI-Express 4.0 és 5.0 annyira lesz kihasználva, mint a 4.0, akkor igazából ne siessenek...
-
Televan74
nagyúr
Tehát akkor 2022-2023 -tól lehet számolni a PCI Express 5.0 támogató alaplapokra? Mert akkor a 4.0 eléggé kérészéletű lesz.
Mindenbe beleugatok!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i7-G3/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM