- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hobby elektronika
- Apple notebookok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacok
őstag
Komoly tempót diktál az Intel.
"Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum"
-
Exodius
őstag
Ha kifárad a nm-verseny, akkor jöhet a kvantum!
-
-
GeryFlash
veterán
,, Egy másik könyvből nekem 7-8 darab atom rémlik tranzisztoronként, de ebben a számban nem vagyok most biztos. Nem tudom, hogy ez hány nm-t jelentene."
Ez nem így működik. Sziliciumból valahol 5mn a határ, foszforból meg lehetne oldani már 0,18nm-s tranyót is, de ami valószínűbb hogy szilícium után grafénre váltanak. Persze mire elérjük az 5nm-et (kb 2022-24) addigra talán rámennek a kvantum mechanikus irányba is.
[ Szerkesztve ]
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Egy másik könyvből nekem 7-8 darab atom rémlik tranzisztoronként, de ebben a számban nem vagyok most biztos. Nem tudom, hogy ez hány nm-t jelentene.
A jelenlegi legkisebb tranzisztor 1,67nm-es.
Szerintem ha elérjük az alsó határt, akkor várhatóan újra elindulnak a régi CISC processzorok irányába. Egyre több dolgot hardveresen oldanak meg, nem pedig szoftveresen. De ez is csak tipp...
A több rétegű chipek, ezt már vagy 10 éve megcsinálta az Intel próbaképpen. Most ugyebár a HBM ramos videokártyák kapcsán került újra elő. Amíg azonban olcsóbb a csíkszélességet csökkenteni, addig nem igazán opció. De lassan haladunk afelé, hogy a 3D kialakítás életképes alternatíva legyen....
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Luskan
tag
Tanenbaum úgy jósolta, hogy a moore törvény kb 2015-ig fog élni. Itt egy idézet a könyvéből (Tanenbaum - számítógép architektúrák, 2. átdolgozott bővített kiadás):
"Egyes ipari megfigyelők azt várják, hogy Moore szabálya még legalább egy évtizedig érvényben marad. Ekkorra a tranzisztorokat már olyan kevés atomból építik fel, hogy megbízhatatlanná válnak. Másrészről azonban elképzelhető, hogy a kvantumelektronika fejlődése ezt alapvetően megváltoztatja (Oskin és társai, 2002). Más megfigyelők szerint az energiakibocsátás, az áramszivárgás és egyéb hatások már korábban komoly problémákat állítanak elénk (Bose, 2004; Kim és társai, 2003)."
Végül arra akarok kilyukadni ezzel, hogy az alsó határt az atomok darabszáma határozza meg melyekből felépül egy-egy tranzisztor. Egy másik könyvből nekem 7-8 darab atom rémlik tranzisztoronként, de ebben a számban nem vagyok most biztos. Nem tudom, hogy ez hány nm-t jelentene.
Szerintem ha elérjük az alsó határt, akkor várhatóan újra elindulnak a régi CISC processzorok irányába. Egyre több dolgot hardveresen oldanak meg, nem pedig szoftveresen. De ez is csak tipp...
-
Exodius
őstag
Mire az Intel eljutna 8 nm-ig, az AMD kihal a versenyből, és az nagyon nem volna jó. Intel-es vagyok de remélem ezzel befürdenek, az AMD-nek meg lesz ideje feljönni...valahova.
-
Hogy jön el a vég? A megelőző időkben érzékelünk valamit a vég közeledtéből? Az Intel egy szép napon bejelenti, hogy 5nm és nincs tovább, ettől kezdve minden terméke(CPU, APU) 5nm-en készül? A megelőző generációk közti különbség olyan lesz mint a korábbiakban?(Árazás, fogyasztás, teljesítmény tekintetében 7 és 5nm között olyan lesz a különbség mint 22 és 14 között?)
-
Tigerclaw
nagyúr
Gondolom nem csak attól függ a 10nm-es gyártás sikere, hogy technológiailag lehetséges lesz, hanem hogy lesz-e rá fizetőképes kereslet. Ha nincs kényszer a konkurencia felől, akkor nem sietnek ők sem a piacra dobással. Persze a fejlesztést, az optimalizációt tolják, hogy ha eljön az idő, azonnal léphessenek.
Aztán azon is múlik, hogy az AMD-s megoldások hogy sikerülnek. A Basilisk APU idénre, vagy jövőre várható inkább?
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
lee56
őstag
Na jahh, azért ha azt vesszük "pár" éve még azt hittük az atom a legkisebb, aztán ugye ahogy fejlődik a teknika, mindig kiderül hogy annyira nem is ismerjük a valóságok mint azt addig hittük. Szóóval annyira talán nem lepődnék meg ha egy teszem azt 50 év mulva simán kiröhögnék a mostani hsz-einket, hogy akkoriban még ilyen korlátolt volt a félvezetőgyártás, a fantáziánkról nem is beszélve.
[ Szerkesztve ]
No Comment
-
Yutani
nagyúr
Én nem beszélnék általánosan mobil piacról, hanem inkább a mobil piac szegmenseiről. A gyártástechnológiai többletköltséget telefonban/tabletben nem/nehezen tudod érvényesíteni (konkurencia miatt, de persze az Intel innen kiszállt), de a mobil PC-kben ezt át lehet vinni (ahol az Intel jelen van).
#tarcsad
-
lee56
őstag
Azt várhatod is, mert ahogy mondták már páran 2-3 nm körül már újfajta módszerek kellenek, aztán kezdődhet előröl a játék, már a "ki tud mindig kisebbet mondani marketing nm számokkal" című.
(#22) leviske : Ez így van. Csupán pontosítás végett írottam, nem pedig meghazudtolandó az állításodat, inkább megerősítvén azt.
[ Szerkesztve ]
No Comment
-
leviske
veterán
válasz #45185024 #18 üzenetére
Eléggé AMD-sedik a topik ahhoz képest, hogy Inteles hír.
Egyébként hogy a fenébe ne tudna legyártani az Intel egy ilyet? Mind az egy tok alatt több chip, mind az EDRAM témába hamarabb mutattak fel terméket, mint a konkurencia. Az Iris-ek után meg a grafikus részleget se sajnálnám le.
(#19) Feruendios: Ezt vitatnám. A mobilokban az ár mindig fontosabb volt, mint a teljesítmény.
[ Szerkesztve ]
-
Feruendios
tag
A mobilok miatt le fognak menni az elméleti minimumig.
Sajnos mar nincs magyar billentyuzetem :(
-
törölt tag
Szerintem előbb elérik a többrétegú CPUkat mint a HBM minthogy lejutnának az 1 Nanóig.
Mikor jönnek már azok a megoldások hogy a Zen+ meg a HBM akárhány + Vega egy interposerre legyen felrakva. Amdnek ez lenne a menyország mert ezt más nem tudná legyártani utána, hacsak Intel meg nem veszi a Vídiát.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Amd, mivel nem rendelkezik gyárral, ő nem fog váltani, max a bérgyártói, így nem is az amd érdeme igazából. Persze ez mindegy is.
Ágógreen: évekkel korábban az IBM nyilatkozta ha jól emlékszem, hogy szerintük kb. 3-5nm a vége az akkori technológia szerint, de persze azóta ez lehet kitolódott, mivel jöttek újabb technológiák is.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Segal
veterán
Pont erre irtam hogy ez volt par hete ez a cikk meg azt irja hogy jovore johet a cannonlake de nyilvan nem fog jonni eegyszerre a coffeelake-el.
[ Szerkesztve ]
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Először is, oké, hogy csökken a nyeresége az Intelnek, de közben még mindig masszívan nyereséges (2016Q2-es negyedévben 1,3 milliárd dollár a nettó nyereségük). Úgy, hogy a CCG (Client Computer Group, a desktop, laptop, mobil, stb.) csoport 1,9 milliárd nyereséget, a DCG (Data Center Group, a szerverrészleg) meg 1,7 milliárd nyereséget hozott (még mielőtt ráugrik valaki: az egyéb veszteségek és leírások miatt volt mégis csak 1,3 milliárd a cég teljes nyeresége).
Szóval azért az erős túlzás, hogy a DCG tartaná el az Intelt....
-
KisDre
senior tag
Korábban azt olvastam hogy már 10nm -nél is nagyon rezeg a léc hogy megéri-e egyáltalán. Öröm az ürömben hogy majd az új irányok keresése új esélyt is adhat az AMD-nek illetve az egész szegmensnek, ha addig kitart a Zen-el.
[ Szerkesztve ]
KisDre.artstation.com
-
Segal
veterán
Abu par hete nem ugy volt hogy a Kaby Lake utan meg egy 14 nanos jon es a cannonlake csak 2018 vege? Csak mert most meg arrol van szo hogy milyen jol halad es 2017 vege?
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
törölt tag
Kíváncsi lennék hogy jelen helyzetben egy ilyen új node kifejlesztése mennyi idő alatt térül meg nekik... van egy olyan gyanúm hogy "csak" a piac vezető szerepért áldoznak be óriási fejlesztési költségeket, amit csak évek múlva látnak megtérülni.
Kitapasztalják egy alacsony órajeles "mobil" CPU-n, majd legyártják a magasabb órajeles Xeon-okat ami a sok pénzt hozza, a maradék pénzt meg HEDT és a desktopon eladott selejtek hozzák vissza.
Kíváncsi vagyok mennyire fenntartható ez a taktika, mert egyre kevesebben veszik meg a selejtet, mert nem nő az egy szálas teljesítmény látványosan, de egyre nehezebb felfuttatni a gyártást olyan szintre, hogy kevés legyen a selejt gyártás közben.?! jó, közben terelődnek át az emberek a mobil CPU-kra így a bevételek átcsoportosulnak, de kezd a nagy bevételt hozó rész is csökkenni, az ARM és egyéb célprocesszorok fokozatos megjelenésével.Nem értek hozzá ,hálaistennek
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
Már azért egy ideje sejthető a roadmap-ek alapján, hogy az AMD a Cannonlake-el 14nm-en tervez küzdeni.
Miután elvileg a Zen valamivel kisebb "azonos" gyártástechnológián, mint a konkurens Intel termékek, így csak a fogyasztást és az órajeleket kell finomhangolni. Ez viszont nem feltétlen lehetetlen feladat azok után, amit a Carrizo>Bristol kapcsán kiviteleztek.
Ráadásul elvileg a GloFo/TSMC is jól halad a saját bevallásuk szerint. Szóval nem kizárt, hogy 7nm-re már egyszerre vált majd az AMD és az Intel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A 14 nm-es node-on 2015-ben volt kísérleti gyártás, még az LPE verzióval. Az LPP már a tömeggyártásba esett bele. Ezen a node-on nem volt kísérleti gyártás. Kísérleti gyártásban egyébként sincs heti kétezer wafer megmunkálva, amennyivel dolgozik most az AMD. Általában heti 100 wafer a limit.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Fiery
veterán
-
Azt, hogy elég cudar a kilátás CPU piacon, mert amire az AMD felfuttatja a 14nm-es gyártósorokról érkező procijait, addigra az Intel szépen ugyanezt csinálja a 10nm-essel, miközben két éve már sorozatban gyártja a 14nm-es procijait, és azóta már a második optimalizációs körét futja a Kaby Lake-el.
Rövidebben: fut a verseny, ahol az egyik versenyző egy gepárd, a másik versenyző egy csiga, rükvercben, hegynek fel, megpakolt utánfutóval...
@Ágógreen: a 7 és az 5nm már be van ütemezve (~2018, reálisabban ~2019/2020 a 7nm, és még ~3 év az 5nm). Elméleti szinten a 3nm és talán az 1nm is megvalósítható, de ott a határ, mert ez már atomi szinten való mozgást jelent. Utána új útirányt kell keresni a fejlődésre.
[ Szerkesztve ]
-
Ágógreen
senior tag
kíváncsi vok meddig folytatható ezzel a technológiával a fejlődés... 1nm ?
-
GeryFlash
veterán
-
Yutani
nagyúr
Az AMD most folytat kísérleti gyártást 14nm-en, aminek eredménye a Polaris 10...
GeryFlash: Csak annyit, hogy ennyire el van maradva az AMD. Sajnos, teszem hozzá, mert jobb lenne, ha előrébb tartanának.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
Új hozzászólás Aktív témák
- League of Legends
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
- Intel Core i5-10600KF Processzor
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig utána 2028.03.20-ig Intelhez-eladva epicpwnz