- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darmol
senior tag
Folytatás.
A Phoenix APU-ra RTX 3060M teljesítményt ígérnek RDNA3 alapon. Tehát abban kell gondolkozni, hogy az RDNA3 a CPU-val együtt is tudja azt ugyanazon az energia felvételen amit a konkurencia GPU-ja önmagában vesz fel.
Nyolc magos CPU mellett kell a GPU energiamenedzsmentjét biztosítani. Csodák mint tudjuk nincsenek egy termék előállításában tehát csak úgy lehet a célt elérni, ha alacsonyabb energiafelvételre optimalizálják a GPU architektúrát, amely maga után hozza az energiahatékonyságot (igen úgy gondolom, hogy a marketinggel ellentétben a cél tervezésnél nem az energiahatékonyság volt amely végső soron következmény, hanem az adott fogyasztási keretből kell kihozni a maximumot). Ugyanakkor adott szegmensben cél, hogy bajnok legyen de ehhez az adott maximális energiafelvétel a konkurencia ismeretében nem elég. A chpilet felépítés segít skálázni pl. memória sávszélességet, tehát egy alapvetően „gyengébb” teljesítményt könnyen emelhetik magasabbra a magasabb teljesítményhez.
A tranzisztor sűrűséget növelték miközben a lapka méretet csökkentették. Mint tudjuk ennek az a rákfenéje, hogy nagy lesz az energiasűrűség ezért rosszul hűthető a chip ahogy emeled a feszültséget. Azonban ez nem kritikus probléma, ha alacsonyan tartod az energiafelhasználást. A bemutató szerint magasabb frekvencia mellett emeltek durván hatékonyságot gondolj csak bele! Mennyire durván javul a hatékonyság ha nem emelik az egekbe. Lásd ZEN4 magok.
Az RDNA2 óta tudjuk az irányt. Az Infinity chache az alacsonyabb felbontásokon érzi jól magát, a durván magas belső sávszélesség pedig pl. az FSR-nél számít. Kiemelik a kártya 8K képességét, és lásd FSR 3 bemutatása.
Tehát az RDNA3-al készítettek egy olyan hardvert amely alapvetően alacsonyabb felbontásról indul, majd hardveres + szoftveres megoldással „felskálázták” zászlóshajóvá.Én azt látom a ZEN-nél, hogy az energiahatékonyság az elsődleges prioritás a fogyasztás ehhez igazodik. Tehát a fejlesztés iránya az, hogy minél kevesebb legyen a proci fogyasztása miközben minél többet tartunk meg a teljesítményből. GPU-nál viszont inkább azt látom, hogy az alacsony fogyasztás igény mellé rakosgatják be a fejlesztéseket, amelyek az eredményt javítják. Aztán a zászlóshajóhoz elengedik a fogyasztást.
Természetesen csak feltételezek, mint mindannyian.
-
Alaaf Pi
senior tag
Persze, az csak fél 8K, de pont 2x 4K, ami már elég komoly számítási teljesítmény növekedés.
Amiért amúgy még jó lenne a RT terjedése a játék és vasak körében, hogy a CAD szoftverek fejlesztőin lenne egy nyomás innoválni, mert ott lenne a hardverben az erre kihegyezett modul, kihasználatlanul. Már felületmodellezésnél is nagyon jól jönne valósabb tükröződés mutatása.
-
Kansas
addikt
Már ha a rengeteg előző generációs konzolra írt játékot nem számoljuk.
PC-n nem csak a gyengébb VGA-val rendelkezők játszanak FHD-ban... a jó monitor se olcsó, különösen az amelyik nem 60Hz-en és/vagy TN panellel készül - de a régebbi/lassú VA paneleket se ajánlom jó szívvel senkinek játékra... filmre, netezni persze azok is jók. Azok meg pláne nem olcsók, amiknek a HDR képessége egy QLED TV HDR képességével van egy szinten, OLED-ről nem is beszélve... nekem konkrétan a kvantumpontos TV-men a HDR többet ad a látványhoz konzolon, mint az RT PC-n pl SoTR-ben(ami ugye nem tud RT-t konzolon) -
Dragon3000
nagyúr
Több mint 1 évig volt 2080 superem, egyszer próbáltam vele rt-s játékot, nem az rt miatt vettem, hanem a teljesítménye miatt, na meg nagyon jó áron sikerült hozzájutnom. A 3080 esetében már több játék esetében használtam, de ennyi idő alatt jött is pár játék, ahol érzékelhető különbség is van, de megint csak nem az rt miatt vettem a kártyát.
-
PuMbA
titán
A minimum is. Nincs kint olyan játék PS5 vagy Xbox Series X-en, ami 1440p-nél kisebb valós (azaz felskálázás előtti) felbontással operál, kivétel pár multiplayer játék 120Hz-es módja
Miközben PC-n a gyengébb VGA-kkal rendelkező gamerek 1080p-ben játszanak single player címekkel is.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #185 üzenetére
Én nem voltam(most sem vagyok) azok közt akik gyorsabb terjedést vártak, kaptam is a fejemre érte itt a fórumokon azoktól akik egyből rácuppantak a csillivilli új feature-re...
Mára már én is értékelem az RT-t, csak én DLSS meg FSR nélkül szeretném...így jelenleg az integer scaling "csodáját"(vagy a másodlagos monitoromat) kihasználva FHD-ban tolom azokat a játékokat amiben bekapcsolnám az RT-t. -
Kansas
addikt
"De ezek a PC gamerek nem 1440p-ben vagy 4K-ban játszanak, mint ami a konzolokon a minimum"
Az nem a minimum, hanem a maximum konzolokon. Ha rákötsz egy 1080p-s kijelzőt a PS5-re vagy bármelyik XBox-ra, vígan fog menni vele. Adott esetben akár 120Hz-en, ha a monitor képes rá.
De kétségkívül a játékfejlesztők a maximális felbontást targetelik, ha nem is renderelés, de output szintjén mindenképp. -
Dragon3000
nagyúr
Hiába vártak sokan gyorsabb terjedést, ha sokáig csak pár nv kártya tudta, illetve utána olyan szinten elszálltak az árak, hogy sokan akik fejleszteni akartak, azok is inkább hagyták a fenébe az egészet. Szerintem még sok idő elfog telni, mire valahova jut is az rt.
Nagyon sokan félnek a használt kártyáktól, na meg nem is a használt piacra szoktak építeni a kiadók. Ha nem lett volna a kriptoláz, akkor is az egész piacot nézve jelentéktelen mennyiségben lennének az értelmes rt képességgel rendelkező vga-k. -
PuMbA
titán
"A gamerek többségének ennél gyengébb kártyája van PC-n, úgy raszteres mint RT teljesítményben"
De ezek a PC gamerek nem 1440p-ben vagy 4K-ban játszanak, mint ami a konzolokon a minimum. Aki 1080p monitoron játszik annak egy RX6600 teljesítmény is elég replikálni a konzolos grafikát, a felbontástól eltekintve. A lényeg, hogy ami játékokat csinálnak PC-re, azoknak menniük kell egy RX6700-on 4K közeli felbontásban, tehát ez mindenképp adott.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #180 üzenetére
Igen, de az RTX20x0 széria már több mint 4 éve kint van, ennél azért akkor gyorsabb terjedést vártak sokan.
Ami meg is lehetett volna, ha nincs a kriptoláz, mert mostanra mindenkinek elérhető árban lenne egy RTX2060/2070 használtan, ehhez képest még mindig 80-85e egy használt 2060-as itt az aprón... -
Kansas
addikt
Igen, a kártyák RT képessége fontos, de nem hinném, hogy a konzol lenne a kerékkötő. Az abban levő "kártya" kb az RX6700 szintjén van, ami kb az RTX2080 szintje(OK, RT-ben alighanem gyengébb valamivel). A gamerek többségének ennél gyengébb kártyája van PC-n, úgy raszteres mint RT teljesítményben. Ugyan a konzolok jelenleg a 4K-t célozzák, de jóval régebbi hagyományuk van a felskálázó módszereknek is azokon a platformokon, mint PC-n(konzolon én is lényegesen kevésbé vagyok rá érzékeny, bár sokat "segít" ebben, hogy ott nem opcionális a dolog).
Nagyon kicsi a részaránya még mindig a valamire való RT képes kártyáknak PC-n, ami az árukat tekintetbe véve nem is csoda... Majd mikor már a RTXx060 és RXx600 szintű kártyákban is használható mértékű RT tudás lesz, akkor lesz érdemes visszatérni a kérdésre... -
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000 #180 üzenetére
RT a konzolok és az átlag játékos VGA-ja miatt se terjed. Amint a konzolokban RT-hez elég erős kártya lesz, azaz ez azzal jár együtt, hogy olcsó lesz egy ilyen PC-s VGA is akkor. Ugye a konzol hardverének olcsónak kell lennie, ez elsődleges szempont volt a mostani generációnál is.
-
Dragon3000
nagyúr
azért ezt sokan nem gondolták volna mikor kijöttek az első RTX kártyák, hogy ennyi idő elteltével sem lesz általános az RT
Pedig lehetett tudni, amíg az rt képes kártyák elenyészőek az egész piacot nézve, addig nem nagyon foglalkoznak vele, van pár fizetett játék, amiben van és kész. -
Kansas
addikt
Nem, addig parasztvakítás, amíg részlegesen van alkalmazva és semmit nem ad a látványhoz(mint pl. a Dirt5-ben). Onnantól lesz több annál, amint része lesz a játékmechanikának(pl. tükröződessel kell valamit csinálni) illetve amint észrevehetően jobb minőséget hoz, mint a korábbi trükkök. Márpedig ezekre kevés példa van még mindig(azért ezt sokan nem gondolták volna mikor kijöttek az első RTX kártyák, hogy ennyi idő elteltével sem lesz általános az RT), így ha nem épp ezek egyikével(pl. Cp2077) akarnál sokat játszani, nem kifejezetten éri meg erre alapozni a vásárlási döntést.
Azt hogy mennyi lemaradásuk van az NVidia kártyáknak raszterben, ebben a generációban mérések híján max a gyártók emberei tudják. Az előző generációban mérhetően volt, kivéve 4K-ban.
Abban mindenképp igazad van, hogy az AMD igazán felköthetné a gatyát RT-ben is... elvileg az RDNA3 többet is tud e téren mint az RDNA2, csak még az nem világos, mennyivel... az biztosnak tűnik, hogy nem annyival, mint az NVidia. -
Lewzke
őstag
válasz
Busterftw #177 üzenetére
Igen, a távolság és DPI függvénye. Egy TV-nél kb. tökmindegy, hogy 8K vagy "csak" 4K, különbséget olyan távolról nem veszel észre, a panel minőségén több múlik. A telefonok és monitorok kéznyújtásnyira vannak, ezeknél természetesen indokoltabb a nagyobb felbontás. De még ezeknél is megkérdőjelezhető a 8K létjogosultsága ...
-
Busterftw
nagyúr
Meg ugye TV-nel attol is fugg, hogy milyen tavolrol nezed, persze erre vannak hivatalos ajanlasok.
A masik meg az, hogy a legtobb jatekban nincs 4K textura pakk se, nem hogy 8k ahol esetleg szembetunobb lehetne a kulonbseg.
Szerintem az evtized vegere meg a 4K monitorok sem lesznek dominansak, nemhogy a 8k. -
válasz
hahakocka #174 üzenetére
Addig parasztvakítás amíg AMd le van maradva, ha véletlenül behoznák, onnantól húzó ficsőr lesz neked is. Az RT teljesítmény mellett raszterben is erősek az Nvidia kártyák, nincs lemaradásuk. Tehát az hogy megmagyarázzuk hogy valaminek a hiánya az nem gond az hülyeség. Fejlesszen AMD is és lépjen előre ezen a téren is.
-
Lewzke
őstag
válasz
Busterftw #173 üzenetére
A felbontás egekig való növelése alapvető hülyeség, számszerűsíthető a szem észlelhető felbontása amit érzékelünk, afölött minden extra pixel kapcsolgatása és renderelése csak fölösleges energiapazarlás, ebből is látszik, hogy a "haladás" néha erőltetett. Az FPS észlelése nem egy határérték, hanem valamiféle inverz exponenciális alakú, de a felbontásra ez nem érvényes és majdnem egy fix határértéknek lehet tekinteni. Szerintem akár be is tilthatnák az extra DPI-t minden eszközben, persze csak úgy , hogy egy ésszerűen megválasztott határnál, ami már túlmegy a népességben statisztikailag észlelt határokon is. Mondjuk kétszeresénél több nem lehet, mint amennyit észlelni képesek vagyunk, hogy ne az legyen, hogy a határt túl szűkre szabják.
-
hahakocka
őstag
válasz
#25237004 #158 üzenetére
RT vel az a baj hogy parasztvakítás hisz 3-4 game van csak ami miatt megéri kb azért a 3-4 gamért (Metro exodus, Control, Cyberpunk ezeknél látványos s megéri azt mondom) akár előre fizetsz árban többletet és többlet fogyasztást is. Amire meg elterjednek a rendes és sokféle teljes RT s gamek addigra Intel és AMD is utolérheti nagyrészt. A másik parasztvakítás az FSR3 meg DLSS3 hisz csak egy szemfényvesztés mert lecsökkentett felbontást tolják fel nem igazi, nem natív ezért nem vagyok híve.
-
Darmol
senior tag
"Azért mert chipletes?"
Nem, dehogy. A chiplet az gyakorlatilag egyfajta tervezés- és gyártástechnológia. Nagyon sok mindenben és még annál is többen sokkal egyszerűbbé teszi a termék megvalósítását. De semmi köze ahhoz, hogy mi a termék célja. Pl. nagyon egyszerű lecserélni a memóriavezérlőket kisebb sávszélre, kisebb infinity cach-re stb. Ezt monolitikus GPU tervezésnél is meg lehetne csinálni de gondolom azért nyilvánvaló, hogy chiplet felépítésnél jóval egyszerűbb és gazdaságosabb."könnyebb legyen az órajeleket leválasztani a back-endről"
Itt ugye rögtön az a kérdés: ez pl. előny egy mobil szegmens alkalmazásban? Nyilván nem csak ott számít de... Ha egy általános célt nézünk, akkor az energiahatékonyság mindenhol cél, desktopban is. De mobil szegmensben nagyságrenddel súlyozottabban érvényesül ez a tulajdonság.Valóban a ZEN-ek nem mobil piacra lettek kifejezetten tervezve, hanem a data piacra. Ez a kiindulás, ebből kell minden terméket összerakni az AMD mérnökeinek. Az Intel teljesítményre optimalizált CPU-kat tervez. Azt, hogy ez mit jelen az AMD és az Intel szempontjából különböző területeken, láthattuk az elmúlt években. A kékek lejthetnek örömtáncokat, hogy most megint sikerült 0,23%-al gyorsabbnak lenni az aktuális közvetlen konkurens CPU-nál, de ettől még mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem tudja az Intel befogni az AMD-t a data piacon évekig.
A desktop piac alapvetően zsugorodik, a mobil piac pedig nő az idő múlásával.
Üzleti szempontból kézenfekvő, hogy az AMD a mobil piac felé mozdul el ehhez jó alap (megjegyzem OEM alapokhoz szintén jó hiszen kisebb energiaigény -> minden egyébben is kisebb gyártási költség), hogy történetesen a ZEN magok alapvetően jó kiindulópontok mobil szegmensre is. De alapvetően egy megfelelő mobil GPU-ra is szükségük van a mobil piac tartós meghódításához. A Phoenix APU-ra RTX 3060M teljesítményt ígérnekBocsi, később kell folytatnom.
-
ughhh
senior tag
Nevetséges, hogy belengették a 8K-t, jövőre nem lehet forgalomba hozni a jelenlegi 8K tv-ket az euban, mert ótvar a fogyasztásuk.
-
Yany
addikt
válasz
#25237004 #164 üzenetére
kwzatz: szándékosan helyeztem általánosabb kontextusba, mert pont nem gondolom, hogy a RT képességek számítanak, de van ezer más tényező, ami az RT mellé(!) még odakerül a szempontok közé. Ez most ellentmondásosnak tűnhet, amit írtam, de én a tempó melletti kiegészítő tényezőket általában gondolom fontosnak. Van, akinek a DLSS (pl. én), van, akinek a RT, van akinek a driver stabilitás, az AV1, vagy ki tudja még mi számít különböző súlyokkal. Viszont a piac úgy egészében kialakít egy összképet a termékeket illetően (nem azonnal, azok csak hype-alapúak, hanem szépen lassan) és egy összhatás eredményeképp fog dönteni a legtöbb ember, méghozzá nem is mindig tudatosan. Ami tudatos szokott lenni, az az önigazolás-keresés miután már leadta a voksát egy vásárlás által az egyik fél irányába.
De azzal teljesen egyetértek, hogy a RT, 4K, és a többi huncutság úri muri, nem tömeg-szempont. Viszont a részben általuk befolyásolt, emberekben lerakódó termék-összkép igenis hat a vásárlásokra. Véleményem szerint ezért tűnhet olykor ésszerűtlennek egyes vásárlók választása, sőt akár ténylegesen ésszerűtlen is, ha a terméket önmagában nézzük (vagyis a vásárló pénztárcája ellenségeként választott), csakhogy annak ezek az általam említett, a fanatizmusig még messze nem eljutó hatások is felelősek.
-
törölt tag
válasz
#25237004 #164 üzenetére
Megint kifutottam az időből... Hogy másképp mondjam:
Szvsz nem azért fog nőni az AMD piaci részesedése, mert több kártyát fognak eladni, mint korábban (mindkét gyártó eladásai csökkenni fognak), hanem azért, mert az Nvidia eladásai jobban fognak esni, mint az AMD eladásai. -
törölt tag
válasz
Busterftw #163 üzenetére
Kereslethiányos periódus jön. Itt az lesz lényeges, hogy jól lőjék be a készleteket, jó ár/érték aránnyal áruljanak, az energiaválság miatt pedig a fogyasztás is lényegesebb szempont lehet. Pont hogy nagyon óvatosan, okosan kell a gyártási mennyiségeket belőni majd. Fontos kérdés, hogy a márkahűség mennyire erős az Nvidia felé (volt olyan periódus, amikor a "racionális fogyasztók" 1050 Ti-t vettek a hasonló árú, sőt, néha olcsóbb RX 570 helyett, szóval minden lehetséges
) a nehéz időkben.
Yany: Mármint... ez kb. az általános helyzet, az emberek nagyobb része még mindig tesz a raytracingre. Ne egy informatikai fórum videokártyákkal foglalkozó topic-jaiból indulj ki, mert az torzít. Múltkor pl. valaki azt hitte ez alapján, hogy az 1440p az elterjedt felbontás. A felső kategóriában számíthat, lejjebb viszont egyértelműen egyre kevésbé.
b.: Már a bejelentéskor mondtam, hogy pár hónap és megvágják (mindezt úgy, hogy nem gondoltam, hogy az AMD ennyire alájuk vág), sőt, azt is, hogy a 12GB-os 4080 mellé a bohócsapkának és a bohócorrnak is be kellene férni az árba, és hát... azt végül ki is lőtték inkább abban a formájában.
-
Yany
addikt
válasz
#25237004 #158 üzenetére
Hogy kinek mi számít, a piac el fogja dönteni, potosabban meg fogja mutatni. Ahogy mondtam, az ennél sokkal jobban hangzó előző generációban is nagyon szerény szeletet hasított magának az AMD. Ha nem vágnak árban ennek is alá, smmivel nem lesznek előrébb itt a konzumer piacon.
-
törölt tag
Jelen állás szerint a 4080-nál is 200$-nál olcsóbb, ami nem kis különbség.
Akinek az RT számít, az fizetheti a vastag prémiumot, akinek nem (még mindig ők vannak jóval többen), az jobb áron kap jó eséllyel jobb raszteres teljesítményt. Ez valószínűleg ahogy haladunk lefelé a kategóriákban, szintén érvényes lesz. -
Lewzke
őstag
RDNA3 mobil notebook APU mikorra várható?
-
Yany
addikt
Nem, nem, én a kategóriatárssal szemben gondolom a konurenciáéhoz képest. A 7900-asok nem a 4090 ellenfelei. Nem annál kell sokkal olcsóbbnak lenniük. Meg anno a termék-debüt maga is sokkal pozitívabb volt: bemutatták a 6800XT-t, ami alapból is "wow" volt, majd mintegy meglepi, színre lépett a 6900XT. Itt se jó tempó, se meglepi, se ujjongás, csak a power-efficiency szajkózása úgy, hogy a konkurens termékkel össze sem tudjuk vetni (4080).
Szóval nem látunk még se ár-viszonyt, se tempó-viszonyt, se hatékonyság-viszonyt, csak azt, hogy RT-ről mély kuss, meg hogy nem érte utol a 4090-est. Meglátjuk, hogy mit ér utol és mennyiért.
-
tibaimp
nagyúr
Érdekes lett a felhozatal, az ára meg még érdekesebb. Most már csak a független tesztek kellenek. Én kíváncsi leszek, mit hoz RT-ben.
-
Kansas
addikt
válasz
muxi-muxi #144 üzenetére
"Oké, h az MSRP 900 meg 1000 dodó (euró???) körül lehet"
Ne reménykedj, ahhoz előbb a dollárnak kéne egy jelentősebbet gyengülnie az euróhoz képest, vagy a forintnak erősödnie mindkettőhöz képest... szerinted erre mekkora az esély mostanság?Az RT engem is megfogott de én jobban szeretném, ha DLSS/FSR nélkül is menne legalább 60-80fps-sel a kártyával célzott felbontáson, a buherátorok meg maradhatnának a high refresh gaming(e-sport, multi-FPS) híveinek a játékszerei, ők eddig is tojtak a képminőségre...
-
Kansas
addikt
Az első bekezdéseddel egyet kell értsek. Én amúgy is a natív felbontáson renderelésnek vagyok a híve, nem mozgat meg egyik butítós-skálázós megoldás sem, gyártótól függetlenül...
A mobil dolgot viszont én nem tartom indokoltnak "az infók alapján". Mégis mitől lenne ez mobilabb mint az RDNA2? Azért mert chipletes? A grafikai rész most is monolitikus, a memóriakezelést és cache-et választották csak le róla külön chipletbe, gondolom a jobb kihozatal reménye mellett nem kis részben azért, hogy könnyebb legyen az órajeleket leválasztani a back-endről. De a Ryzen is chipletes, mégse kifejezetten mobilra tervezett arch., még ha a Zen3-Zen4 jól is muzsikál a szegmensben.
A bang/buck meg perf/W majd akkor derül ki, ha meglesznek a rendes független tesztek, én óvatosan optimista vagyok, el fogják ezek csípni a 4080/4090-eket a csúcson legalább amennyire az előző generációban.
Talán RT-ben nem, de az még mindig csak részmegvalósításokban kezd általánossá válni, a teljes RT featurekészlet alig pár játékban van kihasználva, én még mindig nem gondolom hogy az alapján érdemes lenne általánosságban vásárlói döntést hozni, ha csak nem tudod jó előre, hogy a kedvenc/leginkább várt játékaidban lesz érdemi RT...Ezzel együtt a fejlesztés szándéka mindkét gyártótól üdvözlendő, az AMD legalább a csúcson nem emelt árat az előző szériához képest(és fogyasztást se nagyon)... engem majd a 300-500 dodós kártyák fognak érdekelni, de gyanítom ott kisebb lesz az árverseny.
-
muxi-muxi
senior tag
A főbb mozzanatokat követtem a prezentációban, nekem egy kicsit (mint a legtöbb bemutató) marketingszagú volt. A tények makacs dolgok, bizony sok vasban (és minden nextgen konzolban) Radeonok ketyegnek, szóval tudni tudnak az AMD-nél, csak nem eléggé:
Az árazás versenyképes LEHET, csak a valós piaci árnál látom majd a bibit. Oké, h az MSRP 900 meg 1000 dodó (euró???) körül lehet, de szerintem az 1100-1300 kisker ár lehet a reális. Még mindig jó értékek lehetnek a jelenlegi lescalpelt 4090-esekkel szemben. Csakhogy: az a teljesítmény szerintem nem lesz meg a (vélhetően) ergya ray tracing produktum okán. A preziben felvillant a 43 képkocka helyett 62 Cyberpunk okán, ami véleményem szerint (nyers RT, DLSS-varázslat nélkül) eddig is maximum 1440p-ben volt meg a 6950 XT-nek. Fejlődésnek egész okés, de a 4090-en jelenleg bizonyíthatóan ugyanezt az értéket hozza 4k-ban. Amennyiben AMD-ék is ugyanezt hoznák, megkövetem magam és az ő terméküket veszem, de erős kétséggel élek. Élsimítási eljárásban az FSR-t nyomják (ami ugye a rivális kártyáin is működik), amiről nem igazán tudok véleményt alkotni, mert sosem próbáltam. Annyit udok hozzáfűzni, h a DLSS egyre szofisztikáltabb, mintha itt is lenne egy kevés előnye az nVidiának.Én szívből kívánom nekik, hogy impresszív kártyákat adjanak nekünk, mert ezzel (és az árversennyel) csak mi járunk jól, de azt hiszem a nyers teljesítményben (plusz az egyre jobb DLSS miatt) ismét a bőrjakós cuccai a Menő Jenők.
Személy szerint engem megfogott az RT, minden képminőség buherátor megoldásnak a híve vagyok, szóval izgatottam várom a valódi eredményeket. Izgalmas karácsonyi szezon, az biztos. -
Yany
addikt
Ez most sem fog bekövetkezni. 69x0XT legalább tempóban fogta a konkurenciát. Egy 4090-est visszafogva, vagy jó eséllyel a 4080-as alapból is hasonlóan hatékony lesz, mint a most bemutatott csoda. Egyetlen vitatható előnye a fejlettebb displayport, de ahhoz meg azért kevés a kakaó, hogy érdemben számítson az NVIDIA 120Hz-es 4K-jával szemben.
A multimédiás képességekkel legalább többnyire felzárkóztak, legalábbis ami az AV1 codec-et illeti, de a gyakorlatra kíváncsi vagyok, hogy ehhez képest mi fog teljesülni. Pofátlan módon hadd rángassam ide egy másik topicba írt véleményemet: [link]
Sokkal, hangszúlyozom: sokkal olcsóbbnak kell lennie most a Radeonnak, mint az NVIDIA felhozatalának, mert így annyian sem veszik majd, mint a 6000-es szériát. Csak gondolj bele: azok a kártyák RT nélkül ugyanúgy, vagy néhol még jobban is mentek, mint a zöldek cuccai, olcsóbbak is voltak, mégsem szerzett piacot az AMD. A szemellenzős NVIDIA fan-kártyát itt fölösleges elővenni, mert az rendben van mondjuk egy-egy negyedév vagy szezon értékesítésének figyelembevételekor, de full termék-felfutás-kifutás alatt már legalább szignifikáns nyomok kellenének a trend megváltozását igazolandó.
Nekem a mostani Radeon bemutató arról szólt, "hogyan adjuk el a gyengébb termékünket a világnak mosolyogva és meggyőzve minél többeket, hogy a kevesebb több". A linkelt gondolatomhoz fűzve: a robusztusság-érzet növeléséhez felhasználói tapasztalati élmények kellenek a gyakorlatban(!), a vásárlóerő növeléséhez pedig a legjobbnak kell lenni abban, amire való(!) egy termék. A piac hamarosan cáfol, vagy igazol engem... én egyelőre nagyon csúnyán az előbbire szavazok. (és ezt az Intel 13xxx vs. AMD 7xxx visszhangok is elég jól alátámasztják). Kiderül.
-
Hát erre nagyon kíváncsi vagyok, ez idáig csak kullogtak az nvidia mögött és egyszer sem tudták legyőzni őket , de lehet most fordul a kocka, igaz a 4080 és a 4090 igen csak jóra sikeredett.
-
Darmol
senior tag
Az AMD marketing hajlamos "kicsit" tágan értelmezni az "AI"-t, ezzel már okozott csalódást, én a helyedben nem fűznék hozzá vérmes reményeket.
Nekem eléggé az jön le az infók alapján, hogy a ZEN4 is, és az RDNA 3 is alapvetően mobil megoldásnak lett tervezve, nem trónfosztónak. Ezért csúcskategóriában nem látszanak olyan ütősnek. Mondjuk az eddigiek alapján az RDNA3 fogyasztása nem lesz kisebb mobil fronton, mint a konkurencia. Sőt papíron a perf/watt mutatóval sem húznak el, viszont a lehetőség, hogy a gyakorlatban jelentősen gyorsabb lesz simán benne van. Ez viszont csak a gyakorlati tesztekből látszik majd. Nem utolsó sorban a gyártása is jóval olcsóbb, így teret adnak az árharcnak. Hogy mi lesz a lehetőségekből, azt majd meglátjuk.
A kristálygömböm azt mondja, hogy ha hiány lesz az RDNA3 desktop kártyákból akkor a GPU gyártókapacitást a mobil frontra rakták, és készleteznek 2023-ra. Úgyis kell egy új laptop. -
Kansas
addikt
válasz
Hellwhatever #138 üzenetére
Semmi gond, rendben van ez így, jó lenne ha ezt a hozzáállást eltanulná tőled itt mindenki(időnként magamat is beleértve)...
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Hellwhatever #136 üzenetére
Közben utánanéztem kicsit a dolognak, a TBP valóban pontos, benéztem bocsi.
-
A zöldek azt nyilatkozták hogy az az időszak hogy a videokártyák ára csökkenjen, véget ért. Nos Amd erre rácáfolt, hisz anno a 6900 bejelentésekor 999 zöldhasú volt a nyitóár, míg most a 7900-nál 899. Ez talán hozhat egy kis árversenyt, amit szerintem senki sem bánna.
-
Hellwhatever
aktív tag
-
DudeHUN
senior tag
Az árazás jó. Sajnos az 1000 dollárra manapság ezt kell mondani. De legalább nem olyan brutál, mint Nvidia esetén. Hátha versenyt állít az RTX 4080-nak. Bár kétlem, hogy ne vennék így is jobban a zöldeket majd.
Raszterben jók lesznek. Ott néhány játékban akár az RTX 4090 is meglehet nekik. Az RT az meg a RTX 3000-res széria szintjén lesz ezek alapján. Ami lehetne jobb, de nem rossz eredmény ez dedikált egység nélkül. Én a kisebbekre várok. Ekkora fogyasztású komponensre nincsen szükségem. Remélem tavasszal a 7700-as széria kisebb tagja beesik 200Watt környékére. Az már érdekelne. A 7600-nál meg remélem nem lesz lespórolva a VRAM. Jó lenne 10-12GB már ebben a kategóriában is. -
arn
félisten
Szvsz egyertelmu az arazas… a rt teljesitmenyre reflektal, a mostani generaciot is az alapjan araztak mar. Raszterezes alapjan jo vetel lesz, rt alapjan egy kutya - de ez sok embernek szimpatikus lesz, ami szinten gatolni fogja a rt altalanossa valasat. Valszeg egy uj konzolgeneracio kell, hogy ez megtortenjen.
Kicsit ellentmondasosnak erzem azt is, hogy az utobbi hwmegjelenesek arrol szolnak, hogy hudehatekony, aztan kozben meg olyan tartomanyban jaratjak oket (foleg a custom designokat), hogy ki is kukazzak ezt a ficsort. Procinal meg szarabb a helyzet, az 7950x hatekonyabb lehetne, kozben az alap beallitasokkal az elozo generacio az. Remelem a kov generacioknal elfelejtik ezeket a sokszazwattos szornyeket.
-
NV fanok is inkabb oruljenek hatha ez kicsit vissza rantja a borjackist a valo vilagba az arazasban.
-
Kansas
addikt
válasz
pmartin96 #130 üzenetére
"de kis optimalizálással 100W ot lehet faragni ami kb ugyanott van mint az AMD" pontosabban ahol az AMD van optimalizálás nélkül, legalább is fogyasztásban. Teljesítményben szerintem alatta... de lássuk a teszteket - a tesztelők jól tennék, ha innentől nem OC oldalt tennének a tesztekbe, hanem UV oldalt...
-
nonsen5e
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #116 üzenetére
Ezen vagyok szomorú én is.. Mármint, hogy addig nem dobja ki a többi kártyát, amíg van megmaradt ősrégi darab...
És annyira nincs affinitásom több mint két éves kártyákat venni MSRP+ áron...
-
pmartin96
csendes tag
Szóval csak erre a fogyasztás dologra írtam ezt hogy az NV alapon ugyan többet fogyaszt elvileg..(1440p szvsz nem hajtja meg szerintem különösebben (max SS-el) azért csak 300W körüli nálad) 400-450W teljes terhelésen de kis optimalizálással 100W ot lehet faragni ami kb ugyanott van mint az AMD...
-
Kansas
addikt
Szerintem átmehetünk az AMD bejelentés topikjára.
-
törölt tag
válasz
Alvin_ti4200 #122 üzenetére
"Nem okosak voltak, hanem kutyaszorítóba kerültek, így nem volt más lehetőségük."
Így, hogy olcsóbban tudnak előállítani és árulni egy olyan periódusban, amikor jelentősen lecsökkent kereslettel kell számolni, nem igazán érzem úgy, hogy ők lennének kutyaszorítóban. (vagyis... mindkét cég abban van az előző széria miatt, de az Nvidia került most problémásabb helyzetbe)
Miért? Mert az abszolút csúccsal (ami a felhasználás kb. 99,99%-ában overkill amúgy is jelenleg) nem tudnak versenyezni? Szvsz az, hogy a teljesítmény olyan szintre jutott, amilyen és egy recesszió elején vagyunk az inkább a kedvező ár, ár/teljesítmény, illetve fogyasztás malmára hajtja a vizet. De majd meglátjuk.
Én azt mondanám, hogy jövőre mindkét cég jelentősen csökkenő értékesítéseket fog produkálni , és az AMD növelni fogja a piaci részesedését. -
Nagynozi
aktív tag
válasz
hahakocka #124 üzenetére
45 fps-t Ultra RT beállítással és 79 fps-t DLSS Quality-vel: [Hardware Unboxed]
-
Kansas
addikt
válasz
Nagynozi #123 üzenetére
Az alapján, hogy raszterizációban 70%-os teljesítményelőnyt demóztak natív 4K-ban(FSR nélkül) és elvileg az RT egységek is hatékonyabbak az RDNA2-belieknél, én duplázásra tippeltem volna, ehhez képest az a ~48% eléggé kijózanító, akármire állították is az FSR minőségét, de ezt nézve alighanem az FSR Ultra Quality-n lehet.
-
Nagynozi
aktív tag
Valóban ezen átsiklottam. 42 és 62 fps között, 20 fps különbség van, ami 47,61 % sebességnövekedés. A probléma, hogy nem tudjuk FSR Ultra Quality, Quality stb. mivel Cyberpunk-ban csak FSR 1.0 van ebben a pillanatban még. (lehet ők már használhattak egy FSR 2.1-es bete build-et). Mondjuk ez egy Raszter + Ray Tracing kombinált 47% szóval, nem túl combos... (szerintem).
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
#25237004 #120 üzenetére
Nem okosak voltak, hanem kutyaszorítóba kerültek, így nem volt más lehetőségük. A 4090-nel nem tudnak versenyezni valószínűleg, így ahogy te is írod, ahhoz felesleges lett volna hasonlítani. A 4080, ami a közvetlen ellenfél csak két hét múlva érkezik, így ahhoz nem tudták hasonlítani, előző generációs csúcsmodellekhez mérni pedig nem akarták, mert az többet ártott, mint használt volna, még ha lényegesen erősebbek is, mint a 3090/3090 Ti.
-
Kansas
addikt
válasz
Nagynozi #105 üzenetére
"A Cyberpunk 2077-nél nem volt... szóval ott nem tudjuk mennyit tud az új Radeon Ray Tracingben"
A másik dián volt(hirtelen az AMD preziben nem találom, azért a HUB-ról linkelem). Ultra RT és FSR mellett a 3950XT-re 42fps-t ír 4K-ban, a 7900XTX-re pedig 62fps-t... nem hasraejtős. -
törölt tag
Egyébként ezt lehet, hogy csak én látom így, de... Szerintem most először éreztem igazán okosnak, amit csináltak. Írjátok, hogy nem hasonlítottak teljesítményt az Nvidiához és... Ez okos. Mit értek volna el azzal, ha kiemelik, hogy kicsit gyengébbek raszterben, RT-ben pedig jó eséllyel sehol nincsenek? Semmit. (ráadásul miért hasonlítanának egy 1000$-os kártyát egy 1600$-ossal ugyebár...)
Ezért... Fókuszáltak a méretre, fogyasztásra, az amúgy önmagában nézve bőven jó teljesítményre, az árra, miközben odaszúrogattak az Nvidiának és megpróbálták eladni ezt a narratívát, amiben egyébként az elmúlt hetekben mindenfelé szerte az interneten reménykedtek az emberek. Nem a csúcsot, de jó teljesítményű kártyákat kapnak, sokkal jobb áron, nyakon öntve pontosan annyi marketing BS-tel, amennyi az átlagember meggyőzéséhez kell. És szerintem most kifejezetten okos ezt a narratívát erőltetni. -
hahakocka
őstag
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=aQklDR8nv8U&t=906s Itt kb egál van 3090 -6900 xt és 6950 xt - 3090 Ti közt csak fogyasztásban s árban van nagy difi az ár érték per/watt grafikonokban. Friss 4090 teszt
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Sontir Fel #77 üzenetére
Úgy ahogy 4k-ban az 6900xt verte a 3090-et, aztán a független tesztekben ez valahogy nem jött össze, ugyanúgy megy a ferdítés nvidia oldalon is, ezért is mondom mindig, hogy a gyártók saját belső tesztjei szart sem érnek.....
-
Alvin_ti4200
félisten
Ennek a 7900 XT-nek semmi értelme azon kívül, hogy el tudják vele adni a 7900 XTX-et. Kicsit többre számítottam, a hangzatos felvezetés után a számok annyira nem hoztak már lázba. Jó eséllyel az RTX 4080-at verni fogja raszterben, ray-tracingben meg hoz egy RTX 3090 szintet, ami oké, de semmi extra.
Annak viszont örülök, hogy a referencia kártya befér még egy átlagos méretű házba is, jó eséllyel üvölteni se fognak rajta a ventik. A december 13-i megjelenés szvsz túl késő, addigra már túlleszünk az RTX 4080 launch-on, a Black Friday-en és a nyugati országokban (ahogy itt UK-ban is) már bőven elkezdik költeni a karácsonyi pénzt november második felében.
Az online shopokhoz Karácsony előtt futnak be az utolsó szállítmányok, utána leltározás meg minden, szóval ha a launch készlet elfogy, CES után várható legkorábban a következő.
Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy 7800 XT még csak említés szintjén se volt, az AMD jó eséllyel ugyanazt fogja csinálni, mint az NVIDIA, magyarul addig nem dob piacra RDNA3 alapú felső-középkategóriás kártyát, amíg ki nem szórta az összes megmaradt 6800 XT-t, 6900 XT-t és 6900 XTX-et.
-
Kansas
addikt
válasz
Hellwhatever #114 üzenetére
Eddig melyik gyártó melyik bejelentése kapcsán nem kellett? Én nem emlékszek olyanra... valami lódítás mindig becsúszik
Én csak abban reménykedek, hogy a BS-keret nagyját ellőtték a 8K gamingre...
Ha teljesítményben maradnak az előző generációs viszonyok és mindezt olcsóbban és kisebb fogyasztással hozzák, akkor szvsz megtették a dolgukat. Azért a 2x8pin tápcsati és a 2,5 slotos design alacsonyabb fogyasztást vetít előre a 4090-es monstrumhoz képest.
Várom a független teszteket... -
válasz
hahakocka #109 üzenetére
Igor bácsi nem csak egy darab oldal, ő konkrétan a mester ebben, sztem nem kell általában bemutani senkinek, furcsa hogy nem tudod ki ő.
Azért nem mérnek így mert a legtöbb oldalnak nincs rá metódusuk, szaktudásuk, felszerelésük, oszcilloszkópok és még sorolhatnám. csak nézd meg az első egy két oldalon a képeket és hogy és mivel mérte ki .
Amúgy most már változtattak a megnevezésen a fogyasztási értékeknél szóval korrekten járt el AMD, total-t adnak már meg, szóval elméletileg nem lehet már ilyen gond.. -
hahakocka
őstag
válasz
Hellwhatever #108 üzenetére
Nálam 180W az 5700, s ekörül volt megadva is ha jól tudom. 3 éve használom s mérem, nem akarom hogy sokat fogyasszon a gépem. Ha veszek új karit se fogok 200 fölé menni szerintem.
-
törölt tag
Egyébként van itt néhány szám, ha valaki össze szeretné hasonlítani a 4090-nel vagy a korábbi generációval (egy kis görgetés lefelé):
RX 7900XTX 4k max settings -
Kansas
addikt
válasz
Hellwhatever #108 üzenetére
A normális független tesztekben nem szoftverből mérik ám a fogyasztásokat, és az AMD ott is jobb volt az előző generációban is és nagyon úgy tűnik, hogy a mostaniban is jobb lesz.
Az meg ne is zavarjon, hogy nem az Igor által kritizált TGP-t jelentették be, hanem TBP(Total Board Power)-t... amiben nincs koncepcionális különbség. -
Hellwhatever
aktív tag
válasz
hahakocka #100 üzenetére
b. megelőzött #103-ban, a linkelt tesztben benne van minden.
A fogyasztás számításban koncepcionális különbség van a két cég között, csak sajnos nincs kommunikálva hogy a közölt értékek nem feleltethetőek meg 1:1-ben egymásnak és itt sajnos az AMD ferdít a papíron és a szenzor által reportált ~350W-os fogyasztásukkal ami a gyakorlatban aljzatból mérve inkább ~450W, tehát hasonló nagyságrend mint a zöldeknél.
-
törölt tag
-
Kansas
addikt
válasz
BusinessGuy #102 üzenetére
"nem véletlenül van jócskán a 4090 alá lőve az ára"
Nem bizony, pont ennyivel lőttek a 3090 alá is a 6900XT-vel. Teljesítménybeli különbség ehhez képest mennyi volt? Te 6-8%-ot írsz, átlagban jó ha volt az 3-5%, de mindegy, ha az egyik kártya másfélszer annyiba kerül, mint a másik, ezt kicsit túlzás volna betudni "diminishing returns"-nek. És most nincs bánya-adó meg scalper-felár, ami arányaiban elinflálná az árkülönbséget. -
Nagynozi
aktív tag
válasz
hahakocka #98 üzenetére
Nézd meg újra az ábrát, ott ahol be volt kapcsolva a Ray Tracing zárójelben feltüntették. A Cyberpunk 2077-nél nem volt... szóval ott nem tudjuk mennyit tud az új Radeon Ray Tracingben...
Kansas: Nagyon nem beszéltek róla. Tudjuk, hogy van A.I. gyorsító az új kártyákban, szóval butaság lenne nem használni ezt hasonló módon, mint ahogy a DLSS 2.X meg az XeSS használja. -
BusinessGuy
őstag
Na igen a szokásos, várom mit mutatnak a tesztek, de nagyjából mindig ezt játsza az AMD. A 6900XT bemutatóján is 4k-ban 3090 verő kártyának lett beharangozva a valóság meg hogy bő 6-8%-al alatta van....
Ráadásul az az 47% and 84% közötti teljesítménynövekedés 4k RTX alatt volt mutogatva a 6950x ellen amiben (rtx) az harmatos. Vajon RTX nélkül mennyi lesz a valós?
Meglátjuk de szerintem nem véletlenül van jócskán a 4090 alá lőve az ára és a 4080 16gb-t még nem láttuk.... -
Kansas
addikt
Nem igazán, annyit osztanak az AMD marketing bullshitnek, amennyit érdemel(illetve amennyit az NV kapott legutóbb), nem többet, nem kevesebbet.
Nekem mondjuk Steve nélkül is egyből leesett, hogy FSR-rel értendő, ahogy anno a 3090 is DLSS-se együtt volt reklámozva, nem rémlik, hogy különösebbel el akarták volna rejteni ezt a kitételt, az meg azért engedtessék meg egy marketingesnek, hogy hangsúlyozni nem fogja, hogy nem natív 8K-ról van szó. Ha az NV esetében pozitívum a DLSS és alapnak tekintik a legtöbben, hogy be van kapcsolva ahol csak lehet, akkor talán ennyit az AMD is megengedhet magának.Nyilván a "8K gaming"-nek eleve kevés értelme van(ahogy LTT is elmagyarázta múlt hétvégén), arról nem beszélve, hogy még 8K TV-k se nagyon vannak, nem hogy magas frissítésű 8K monitorok(mert ugye ezek a 4K480 meg 8K165 csak DP-n mennek, az meg TV-ken nem szokott lenni).
Ezen felül természetesen az hogy az NV ugyanezt a bullshitet tolta az előző generációban, nem menti fel az AMD-t, viszont kiegyenlíti a bullshit-mérleget, most egyik se mutogathat a másikra a 8K kapcsán, hogy "bibí te nagyobbat bullshitelsz mint én", az egyetlen gyártó amelyik nem bullshitel 8K-s teljesítményről az az Intel, de nekik előbb meg kéne ugrani a 4K-t... -
hahakocka
őstag
válasz
Hellwhatever #97 üzenetére
Hogy érted hogy teljes kártyára? (+ Hűtés vagy hogy?) Nem tudom nézd meg a teszteket a nagy tesztelőknél az előző genre s láthatod hogy -40-80W közti difik ott is voltak AMD javára azonos tesztben, s nem ez meg az nem mérve módon, hanem azonos mérési módszerrel.
-
Hellwhatever
aktív tag
Fogyasztáshoz: az ugye megvan hogy a konkurenciánál a 450W a teljes kártyára van megadva mindennel együtt, a 355W AMD-nél pedig csak a GPU+memória?
Erre is nyugodtan rá lehet majd számolni plusz ~30%-ot mint az RDNA2-nél, csak ez az infó valamiért nem lett széles körben megturnéztatva errefelé
-
Duck663
őstag
válasz
Hopkins95 #71 üzenetére
Engem a DLSS3 nem győzött meg! Nem rossz teljesítmény szempontjából, de a minősége... nagyon sok hibás részletet generál. Lehet mozgás közben (nagy FPS érték mellett) nem annyira szembetűnő, nem tudom, látni kellene.
A HYPR-RX-et én inkább a Antilag + VRS Boost kombójának gondolnám. Az antilag hatását sohasem érzékelem, a VRS működhet jól, de ahogy írod is, milyen képminőség mellett?
-
válasz
SindaNarmo #88 üzenetére
Hát nem tudom. én ezt az x1,7 majd x 1,5 a saját két-három játékukban mérve .. szerintem kb 15%,de lehet 20 % kal alatta lesznek az RTx 4090 nek összesítve vegyes játékokban, RT ben meg 50 % körül. Kíváncsi leszek a 4080 16 GB kártyára, meg hogy Nvidia kiad e egy full AD 102 GPU-t mert a 4090 nem az.
-
hahakocka
őstag
válasz
BusinessGuy #86 üzenetére
50-70% al ha láttad a diákat és ha megnézed a teszteket 6950 xt vel amihez mérték ki is jöhet. Persze várjuk meg a teszteket, de 300 -350 W al 50% os árral ez mindenhogy jó. FSR 3.0 UE 5 4K live render lehetőség stb nem rossz ez szerintem. RT ben igen ott még mindig le van maradva 50% al kb sajna de mivel még mindig csak 3-4 RT game van ahol ér is valamit engem annyira nem izgat. UE5 engine-ben meg alapból lesz olyan RT amihez nem szükséges annyira az NV-s RT mag, mert megy anélkül is szépen.
-
törölt tag
"Gamers Nexus-ék jól elmagyarázták, hogy ez nem volt egy nagyszerű promó."
Khm...
For the most part...
Konkrétan szó szerint azt mondja, hogy jó volt a prezentáció rengeteg információval, de sajnos belerondítottak azzal, hogy ugyanazt a marketing BS-et tolták, mint az Nvidia a 3090-es kártyánál. (aztán ezt részletezi, az idővonalon pedig szintén az szerepel, hogy "Marketing BS ruining otherwise good announcement)
Azt meg nem gondolom meglepőnek, hogy igyekeznek kihasználni minden vélt vagy valós baklövést, amit az Nvidia elkövetett és mindent előnyként beállítani a saját termékükre nézve (méret, fogyasztás, csatlakozó, display port, stb.), akkor lennének igazán bénák, ha ezt nem tennék. -
SindaNarmo
tag
Igazából az RT a "gyengéje" a többiben nem tűnik rosszabbnak. kb a másik oldalon is ilyen növekedések voltak ha jól rémlik.
Bár az RT-t is ha generációnként nézed akkor nem is rossz. mert szerintem jobbnak ígérkezik mint a 3xxx, bár ez meg értelmetlen összehasonlítás (nem az a verseny társa).
A tesztek meg majd meg mondják.
Amire még kíváncsi leszek hogy a chiplet-es megoldás fog-e gondot okozni.
-
Nagynozi
aktív tag
-
BusinessGuy
őstag
válasz
hahakocka #39 üzenetére
Nincs. Hülyeség, nem kell lovagolni rajta. Ráadásul 300-350w környékére tolva a fogyasztást is "csak" 40-50%-al gyorsabb mint a 3090ti...
Aztán majd meglátjuk a valós teszteket az AMD kártyákról mert azt tudjuk hogy amit mutogatnak és mondanak azt általában nyugodtan el lehet osztani kettővel... -
Acélfarkas
őstag
Konkurens oldalról:
'Az AMD FSR3 a Fluid Motion Frames nevű technológiával hasonlóan fog működni, mint az Nvidia DLSS 3, csak épp semmiféle kikötés nem lesz, tehát a DLSS új generációjával szemben, ami csak az Ada Lovelace kártyákon él, az FSR3 minden modern GPU-n működik, legyen az zöld vagy piros márkajelzésű. Természetesen továbbra is cross-platform képes és nyílt forráskódú. Reméljük figyelt az Nvidia.''AMD HYPR-RX névre keresztelt opciót, ami egy kattintással optimalizálja a teljes számítógépet (pláne, ha Ryzen proci is dolgozik a Radeon videokártya mellett)'.
-
Nagynozi
aktív tag
Gamers Nexus-ék jól elmagyarázták, hogy ez nem volt egy nagyszerű promó. Folyamat nyomatták a 8k így, 8k úgy meg Display Port 2.1, ne dőljetek be a marketingnek. Meg persze ott ütötték az nVidiát ahol tudták, mintha csak azért 2x8 pin-es lenne a kártya, mert most az adapterkábelekkel gáz van nVidia háza táján, ez nem így működik, így lett a kártya már 1 éve megtervezve. Meg persze a 8k@165 fps meg 4k@480fps FSR mellett, vagy visszavett grafikai beállítások mellett majd elérhető lesz, inkább ezt kihagyhatták volna.
Mindemellett, ahogy néztem Cyberpunk 2077-nél RT nélkül 70% sebességnövekedés (házon belül, a valóság általában egy -5%), oké ez egy nagyszerű generációs előrelépés Raszterizációban, de amúgy meg csak 50-70%-kal jobb Ray Tracing sebesség egyéb címekben, az amúgy sem túl combos RDNA2 Ray Tracing képességeihez viszonyítva, az nVidia előző generációs kártyákhoz sem hasonlították a sebességnövekedést, kíváncsi lettem volna, mit tud az RDNA3 egy RTX 3090-nel szemben Ray Tracing-ben. Ár és fogyasztás jó-nak mondható, bár 1000 dollár volt az RX 6900 XT is.
Summa: Szerintem RTX 4090-hez hasonló, vagy picit 5-10%-kal jobb Raszterizácós sebesség, de továbbra is nagy szakadék, vagy talán nagyobb Ray Tracing-ben, és ez baj, mert a Ray Tracing-nek mostmár valóban van értelme, ha érdekel. Ha nem, akkor meg inkább egy előző generációs RTX 30 vagy RX 6000-es kártyát vegyen az ember, legtöbb játékban mindent lehet velük átlagos-nál nagyobb (1440p) felbontásban játszani, tapasztalatból beszélek RTX 3080-at használok, minden tökéletesen fut.Persze majd a tesztek amúgy is mindent eldöntenek, főleg Gamers Nexus és Hardware Unboxed összefoglalójából tájékozódtam, bennük megbízok.
-
Kansas
addikt
válasz
hahakocka #72 üzenetére
A Hypr-RX az egy one-click switch azokra az fps-növelő feature-ökre(Radeon Boost, Anti Lag, RSR) amiket eddig külön-külön kapcsolgattál, remélem kicsit összeparaméterezve egymáshoz hogy legyen némi szinergia-nyereség. Nem új feature, hanem új driver funkció.
-
hahakocka
őstag
válasz
Sontir Fel #77 üzenetére
Igen csak meg kell nézni a teszteket azóta és az akkori diákat
-
Sontir Fel
őstag
válasz
Dragon3000 #76 üzenetére
Ebben most nem ertek egyet. Annak idejen a 6800/6900 is hozta amit promoztak es az 5800x3D is - meg a zen3
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Sontir Fel #67 üzenetére
Majd ha megjelent és lesznek független tesztek, akkor elhiszem, mindig túloznak a gyártók a saját tesztjeikkel, ahogy az nv se hozta, amit reklámoztak, úgy az amd se fogja szerintem.
-
fLeSs
nagyúr
Számolásom alapján (ha igaz amit az AMD mond a 6950XT-hez képesti sebességnövekedésről) raszterban az XTX megközelíti a 4090-et, valszeg közel egy szinten lesznek, viszont RT-ben ez a 60%-os gyorsulás ez sajna lófing. Ahhoz, hogy RT-ben komolyan labdába rúgjon az AMD nem 60, hanem _legalább_ 200%-ot kellett volna javulniuk (tehát a 6900 XT 3x-osa).
A köv. gen-t már az Ampere kártyák kijövetele után kezdték el tervezni, szóval ott már talán feljönnek RT-ben is.Sztem aki ilyen áron kártyát vesz az a maxot akarja játékokban és jelenleg csak a 4090-en tudsz mindent maxra kapcsolni, beleértve a RT-et is.
Ha nem érdekel a RT akkor viszont az AMD az ára miatt egyértelmű nyerő lesz.
Az RTX 4080 annyira le van butítva a 4090-hez képest, hogy az AMD XTX-e azonos áron agyon fogja verni (kivéve RT-ben).Ezek a Made by AMD kártyák csak megadják az alaphangot. Az ASUS már bemutatta a 3x8 pines TUF kártyáit, azoknál lehet majd számítani tuningra is, sztem azok a kártyák raszterben tuti beérik majd a 4090-et (magasabb fogyasztásért cserébe).
szerk: majd még javíthatnak RT-ben a helyzeten az FSR3-mal, nagy számokkal dobálóznak, erre leszek kíváncsi jövőre.
-
válasz
hahakocka #61 üzenetére
Te 5700-ról kényelmesen ráérsz, mondjuk én sem sietek váltani, elvagyok még ezzel is, de azért kíváncsi lennék egy Metro Exodusra sugárkövetés mellett, ezért gondolkodom rajta főleg.
#64 Kansas
Na igen, főleg az árakra lettem volna én is kíváncsi, de az utóbbi időben már nem divat elárulni a középkategóriás kártyák árát ezen a bemutatókon, de korábban legalább részleteket kaptunk róluk, hogy pl. mennyi compute unitot tartalmaznak meg ilyenek. Most meg már ez sincs, csak a csúcskategóriáról beszélnek, amit legtöbbünk úgysem tud megvenni.#65 Duck663
Láttam videókat az Nvidia DLSS3 technológiájáról és szerintem baromi meggyőző. A Digital Foundry összevetette ipari megoldásokkal és azokhoz képest is rendkívül hatékonyan működik. Az FSR3 ugyanezt fogja nyújtani, csak FSR köntösben.Ami a HYPR-RX-et illeti, vártam volna, hogy elmagyarázzák a működési elvét, mert ez így konkrétumok nélkül gyanút ébreszt az emberben, hogy ez vajon nem csupán egy Radeon Chill szerű megoldás lesz -e(szerintem az) és hogy milyen képminőséggel működik, ha ekkora teljesítménytöbbletet hoz, mint az AMD állítja. Szkeptikus vagyok.
-
hahakocka
őstag
válasz
Sontir Fel #67 üzenetére
4090 es se +100% volt (Hanem 55-64% az előző 3090Ti hez képest kb egál Raszter terén. Ray tracing terén sajnos gyengébb lesz (de nem annyival mint az előző széria arányaiban) de továbbra is látványosan 4-5 game ha van ahol megéri kb.
-
Duck663
őstag
válasz
Hopkins95 #58 üzenetére
FSR3-mal? Ne már, valós, nem generált képeket akarok látni, ne fake framezzünk már. Ez a HYPR-RX meg miféle elnevezés már. A fejlesztését is kb akkor kezdhettél el, amikor a 4090 megjelent. Minimum 2 lépéssel le vannak maradva szoftver fronton (is).
A szivárgások adatai pontosak voltak. Szóval valószínűleg a Navi 33-nál is áll. De azt valahogy kétlem, hogy a 6800XT körül lenne a tempója GDDR6 128 bittel? Nehezen hihető.
Engem csak akkor izgatna az egész, ha lenne Win7-es meghajtó, de miután a 6xxx-esekhez se jön már egy ideje, annyira nem hat meg. Viszont így nem is bánkódom.
-
Kansas
addikt
válasz
Hopkins95 #58 üzenetére
"mondjuk egy RX 7700 XT mennyi compute unittal érkezik majd"
Tippre 40-et biztosan mondanék, az 5700XT és a 6700XT is annyival jött.
De tekintve hogy a nagy XTX felment az előző szériás 80CU-ról 96CU-ra, lehet hogy a 40CU helyett 48CU lesz belőle... kérdés az, hogy mikor és mennyiért(felmegy-e 500 dodóra az ára, vagy inkább csökken 450-re)? -
pmartin96
csendes tag
-
hahakocka
őstag
válasz
Hopkins95 #58 üzenetére
Elvileg fél év vagy akár csak 4-5 hónap és itt vannak a 7600-7700-7800. Én már megvárom s 5700 ról rájuk váltok majd. Ha jó áron lesznek azok is mint ezek. Persze itthon ez is 400-500e FT, de hát FT unk erősödött nemrég sokat s azért.... Remélhetőleg 150-200e lesz max a középkat.
-
Sundesz
addikt
Kicsivel az RTX 4090 alatt lesz a teljesítmény, RT-ben meg nagyobb gap a grafikonok alapján. Majdnem 3x TFLOPS 1.6x teljesítményt jelent.
-
Kansas
addikt
Az RX6900XT is 999 dodó volt az RTX3090 1499 dodójához képest, a különbség annyi, hogy a mostani szériák esélyesen kaphatók is lesznek ennyiért...
Ha teljesítményben csak annyira megközelíti a 7900XTX a 4090-et mint a 6900XT tette a 3090-nel, akkor nagy alázás lesz perf/W-ban is és bang for buck ban is. -
A funkcióktól én sem dobtam el az agyam, jobban mondva vannak azért, de nem demózták őket látványosan. A bőrkabátos azért ezt jobban csinálta, meg kell hagyni.
A sugárkövetésben én is jelentősebb előrelépést reméltem, meglátjuk, hogy az FSR3-mal mennyire tudják sugárkövetés mellett felhúzni a teljesítményt.
Azért több játékot is mutathattak volna gameplay mellett valós idejű FPS számokkal, kicsit hiányérzetem van, illetve azért is, mert a középkategóriáról semmit sem árultak el egyelőre, pl. hogy mondjuk egy RX 7700 XT mennyi compute unittal érkezik majd.
Az árazásnál erre számítottam, olcsónak semmiképp sem mondható, ha az adót hozzáadjuk, de az Nvidiánál olcsóbb maradt.
Azt hiszem nyugodtam megvehetem azt az RX 6700-et, amit kinéztem magamnak, egyelőre jó ideig nem jön még új szériás középkategóriás kártya.
-
hahakocka
őstag
válasz
DanielLong #54 üzenetére
A 61 TFLOPS meg a sok 1.5 és 2 szeres változások az adataiban inkább azt mutatják hogy sikeres lesz. Eleve ha láttad 70%+ Cyberpunkban. NV is max 60% ot hozott 4K ba 4090 el.
-
Ne legyen igazam, de ár alapján attól tartok, hogy a 7900 XTX csak RT nélkül fogja beérni az RTX 4080-at, míg RT mellett csak 4070 teljesítmény lesz. Ezzel kb. pont azonos lesz a felállás, mint az előző generációval.
-
tusi_
addikt
Az kimaradt, hogy az FSR3 megy majd rdna2n is, vagy rdna3 exclusiv?
-
törölt tag
Egyelőre egyiküknek sem érdeke sietni sajnos, igyekeznek húzni-halasztani (már ameddig lehetséges, a következő negyedéves számok azért mindig ott lesznek, mint sürgető elem), hogy fogyjon még az előző széria.
De gondolj arra, hogy ki fog bátran venni ezután pl. 4080-at? Ha az Nvidia nem változtat az áron, ahhoz kb. őrültnek kell lenni (de minimum a legkevésbé sem racionális fogyasztónak), hogy bárki vegyen 16-án. -
Kansas
addikt
Még a végén benevezek a széria 400 dodó környékén kapható tagjára, mikor megjelenik(és miután beállt az ára... remélem addigra a forint is kicsit egyenesbe jön)... nem ez volt a terv... de ha ilyen ütemben hozzák ki a kártyákat, lesz az jövő nyár közepe-vége, mire megjelenik... ami nekem ebből a szempontból nem feltétlenül rossz, akkor lesz 2 éves a mostani karim.
-
Duck663
őstag
Hát csalódott vagyok. A nyers adatok alapján jobb tempót vártam. Sugárkövetésben is sokkal nagyobb előrelépést reméltem. A feature-ök pedig, őőőőő 2023, most komolyan, így kell nekifutni egy termékbemutatónak? A fogyasztás tekintetében sem vagyok lenyűgözve!
Az árazás jó is lehetne, de mire ideér... inkább hagyjuk.
-
arn
félisten
válasz
Steve_Brown #40 üzenetére
Hat igy szkeptikus vagyok, hogy gyorsabb lenne, mint a 4090… visszaterhetnenek a sweetspothoz, egyszer mar bejott. A fenenek eroltetik ezt a magas fogyasztast, a kartyak is egyszerubbek es olcsobbak lehetnenek.
-
törölt tag
Azt hiszem egyértelművé tette az AMD, hogy nagyobb szeletet szeretne a tortából és most megy rá kegyetlenül a piaci részesedésre. Brutálisan agresszíven árazta be ezt a két kártyát (a versenytárshoz képest) és ez jó jel a kisebbekre nézve is.
Hozzátenném... várható volt, mindenféle körülményt tekintve.
A pontos teljesítményt azért érdemes lesz megvárni, de a 4080-nak egészen biztosan lesznek problémái. -
atok666
őstag
Fastest gaming card under 1000$. Uj kategoria
Atok
-
hahakocka
őstag
válasz
Steve_Brown #40 üzenetére
Szegény NV.... Csökkentenie kell de állítólag sokkal drágábbak a kártyái költségei előállítása esetén.
-
hahakocka
őstag
450W a 4090 de van 600W os márkás is.... Itt meg láthattad 355W, 8K 140hz es gamer monitor meg tv lesz ezzel az új AMD -vel.. Durva. S 80-120 fps közti 4K gaming. Dual modeos encoding a videók kódolása esetén. FSR 3 80 fps helyett majdnem 115 fps t ad majd 4K ba s tuti olcsóbb lesz 4090 nél kérdés mennyivel. Eléggé RIP Nvidia lehet most.
-
atok666
őstag
4k 600fps is the new shit!
Atok
-
arn
félisten
válasz
Steve_Brown #34 üzenetére
355w... kosz, de nem
-
Alaaf Pi
senior tag
Azt lehet tudni, hogy miről volt szó? Így estefelé már kíváncsi lettem.
-
Dragon3000
nagyúr
Egyszerű, nem kell mindig a legújabbat megvenni és nincs gond, miért nem jó a 12. gen intel vagy az 5xxx amd? Mert azokból 150e körül már megvan az alaplap és cpu, akár 8magos verzióval? Ha elég a 6 mag még a 16GB ddr4 is belefér. Vga-ból meg tele vannak a boltok egyre olcsóbb megoldásokkal, ha viszont mehet a használt, de garanciális megoldás is, akkor már 250e-ért 3080 is beszerezhető, ami elég sokáig elég lenne a többségnek, de 200e alatt ott vannak a 3060ti/3070 megoldások is. A többi áradra is lehetne nagyon sok ellenpéldát hozni, de ahogy más már írta átlag felhasználónak még az is sok, amiket írtam és nem fog 100e-ért tápot és házat venni, a pcie4-es ssd meg teljesen érdektelen számukra.....
-
Csak két kategória érdekel: legjobban a 75W-os, másik meg a 150W-ig vadulásos. Hamarosan meglátjuk a felhozatalt.
-
-
nonsen5e
veterán
Azzal egyetértek, hogy a (csúcs) hardverek egyre drágábbak, illetve a legfelső kategóriánál mindig is a csillagos ég volt a határ az árban...
Na de a többi számot honnan szülted??
Persze én is ki tudom találni, hogy az egyedüli jó konfig az "átlag felhasználásra" ami nélkül el nem tudom képzelni az életet az Epyc 7763, 4 db RTX 4090 Ti Super, 768GB RAM, 6PB tárhely, 3db 8k LMAOLED kijelző és 5 gigawattos szünetmentes táp, de attól még ez nem lesz se minimum, se átlag felhasználói igény.Mondjuk már az is érdekes, hogy GPU-ra 500k és felfelével példálódzol, miközben a példádban meg átlag felhasználónak 1660-at említesz.
Az "átlag felhasználó" embernek rohadtul nincs szüksége egy "nextgen" konfigra sem.16gb ddr5 ram 50k alatt bőven van
Seasonic gold-platinum tápok 40k-50k, max extrém tuningosnak vagy 4090 tulajnak kell ennél több, egyik sem átlag felhasználó
Az, hogy te 100k alatt nem találsz megfelelő házat, illetve 250k alatt monitort az szintén egyéni szociális probléma
GPU-ból egyelőre "next gen" van tényleg egy darab 4090, de a legdrágább elérhető videokártya az sosem az "átlag felhasználó"-nak volt szánva és árazva. Fél éven belül lesz majd egy csomó RTX 40kevés és RX 7kevés kártya is fél meg negyed áron.
Az új gen procik és alaplapok ára valóban kissé elborult, de ismételten: milyen átlag, de akár nem átlag gamernek és milyen játéknak nem elég egy 5700x/5600/i5-12xxx? Így a processzor is fél, s az alaplap is rögtön harmad-negyed annyiba kerül.
-
flexxx2
őstag
Szerintem a kártyák jók lesznek, de 2 dologtól tartok: a gyártási mennyiségtől, és a raytrace powertől.
-
Yany
addikt
Én meg egy fasza, 75W-ba beleférősen, tápcsati nélkül várok egy nem kiherélt (ld. 6400XT) mid-tier kártyát. Jelenleg a legerősebb korrekt multimediás egységgel rendelkező cucc a 1650 a zöldeknél.
-
fanti
addikt
Egyre inkább egy elit rétegnek készülnek a cuccok, akik anyagilag jól el vannak engedve.
De ez így van jól, öngól lesz ebből, mert pl. én elvi okokból nem adok ki pénzt ilyesmikre.
Még itt a PH-n is kevesen vannak akik megengedhetnek maguknak egy új, nextgen konfigot.
Akár AMD, akár Intel...Alaplap : 150k...350k
CPU : 150k...400k
RAM : 100k...250k
GPU : 500k...1.500k
Meg egy jó táp még egy százas, egy igényesebb és szellősebb dizájnkuckó még egy százas, pár SSD M.2-esből 1TB-tól felfelé és lehetőleg PCI-E 4-es annak darabja 50k...150k, egy alap hangrendszer 100k-tól felfelé, normális fejhallgató ugyancsak 100k-tól van csak, és még ugye egy jó monitor, az is 250k-tól felfelé...Persze ha megkérdem, hogy mire használja...nyilván melóra kell neki...na persze...
Pont azt hiányolom, hogy ha pl. valaki szeretne venni egy gépet, átlag felhasználásra monitorral és minden hóbelebancal együtt újonnan, Magyar papíros 3 éves garival, akkor miért nincs 250 ezerért asztali gép? Amibe később ha lesz pénze, bepattint egy VGA-t is, mondjuk egy GTX 1660-ast, vagy akár egy 6700XT-t, amivel eljátszik szépen 1080p-1440p-ben.
-
CabalX
aktív tag
Most csak a 7900XT(X)-ekről lesz szó, vagy lehetséges bejelentés a 7800-as széria kapcsán is ?
A kisebb (7700-es) szériából ha jól olvastam csak jövő tavaszra lesz valami - ahogy az NV-nél a 4060/4070-ről is - de a 7800 érdekelne ha jó ár/teljesítmény/fogyasztási tulajdonságai lennének. -
ricsip
addikt
Ha árverseny lenne, az nvidia kémei már megtudták volna, és nagy csinnadrattával lenne zárcsökkentés a 4000-es szérián mégaz amd bejelentése előtt pár órával, hogy kivegyél a szelet az amd bejelentés vitorlájából. Mivel ilyen zárcsökkentés nem történt, feltételezhető, hogy az amd 7000-sek sem lesznek lényegesen olcsóbnak mint a konkurrenciáé.
-
Darmol
senior tag
Ha bejelentik, hogy 6800XT teljesítmény lesz 225 Watt alatt, keltsetek fel!
-
arn
félisten
válasz
flashpointer #4 üzenetére
Az neked miert jo?
Max nekik lesz tobb profitjuk, mert arazni ugyis egymashoz fogjak
-
flashpointer
őstag
most nagyot gurithat az amd, chiplet design miatt meginkabb erdekes, mukodes szempontjabol is es ha tenyleg ugy leszoritottak a gyartasi arakat az duplan jo
-
GodGamer5
addikt
Nagyon várom!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Természetesen az RDNA 3 architektúráról lesz szó, de ez aligha lehet váratlan.
- iPhone topik
- OpenWRT topic
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- 27% Számla! Sapphire RX 7900 XTX Vapor-X 24GB GDDR6 Nitro+ Videokártya! BeszámítOK
- MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC majdnem új 2028.04.22-ig magyar garis
- 3 hónapos Sapphire Pulse AMD Radeon Rx 7900 XTX 24 GB, 33 hó garanciával!!
- 3 Év Gari - Asus RTX 3060 12GB Dual V2 OC 192bit
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest