Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Thusor

őstag

válasz skoda12 #95 üzenetére

Szerintem szakirány, tanszék/intézet és egyetem függő a dolog. Na, meg a vezetéstől is, hogy mit enged meg és mit nem. Régen (kb. 10 éve) még elképzelhetetlen volt hogy valaki egyetemi tanár (professzor) lehessen MTA doktori fokozat nélkül, ma már minden gond nélkül lehet az ember. Tanszék/intézeti igazgató se lehetett senki más csak egyetemi tanár, ma már egyetemi docens is lehet. Mondom, sorolhatnám napestig a dolgot. Ma már csak az MTA tagság megy kihalási alapon, az összes többi pozícióra kanalazni kell az embereket össze.

Nagyonsok értelmiségi, diplomás elit vándorol ki Nyugat-Európába vagy USA-ba post-doc vagy esetleges oktatói ösztöndíjjal. Oda is nagy igény van a tudásból...

• Thusor

őstag

válasz skoda12 #89 üzenetére

Gyakorlatokat vezetni és órákat tartani tudod egyetemi tanársegédek tarthatnak. Ami PhD képzés abszolutórium után pályázható meg. Tehát nem kell hozzá PhD fokozat elnyerése még, csak a PhD képzés megkezdése. Tudod, ő az aki a professzor helyett gályázik. Jelenleg doktorjelölt vagyok ami azt jelenti, hogy már csak a doktori védés áll előttem a PhD tudományos fokozat odaítélése előtt.

BSc, MSc diplomamunkás témavezetéshez szintén nem kell PhD fokozat, csak PhD tanulmányok megkezdése. És miért is lenne irreálisan sok 12 témavezetett hallgató? Munkaerőhiány van a felsőoktatásban is, tudod ha haldoklik az oktatási rendszer akkor az nem csak az általános- középiskolákban, hanem a felsőoktatásban is jelentkezik. Ez van.... Abban sincs igazán beleszólás, hogy pontosan ki mennyi diplomamunkást kap. Gondold bele magad egy hallgató helyzetébe. Van mondjuk egy évben 40 belépő hallgató 10 oktatóra. Az 4 új diplomás hallgató optimális esetben/év. Egy BSc képzés 3.5 év, MSc 2 év. Akkor könnyen kiszámítható a helyzet. Vagy mondjuk azt a hallgatónak hogy most idén neked nem lesz diplomád mert én nem vállalom a témavezetését? Ilyet nem mondhatunk...jogai és kötelezettségei vannak a hallgatónak, ahogy a felsőoktatásban dolgozó oktatónak is.

Ami pedig a beosztottakat illeti, ezen beosztottak laboránsok (érettségi, technikum, OKJ képzés), főiskolai vagy BSc, MSc képzésből kijövő emberek. A munkáltató megelőlegezte a vezető pozíciót, amit jogilag megtehet, mivel 1 éven belül a doktorjelölti státuszból PhD fokozatot szerzett státuszba lépek át. Tudod, ide is szintén a munkaerőhiány erős megmutatkozása van jelen. Ez úgy jó 5-6 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Egyszerűen nincs megfelelő utánpótlás nevelés. Vannak a 58-62 éves professzorok és a 28-30 éves friss PhD-sok. Közte meg tátongó lyuk. Egyébként nekem is vannak feletteseim PhD fokozattal, azoknak is vannak feletteseik PhD fokozattal. Azokat hogy különböztetnéd meg a logikád alapján, hogy ha nekem nincs PhD-m akkor milyen végzettségűek a beosztottjaim. Az egyetem rektorának alacsonyabb a tudományos fokozata, mint az én közvetlen főnökömnek (aki az MTA doktora is a PhD mellett tehát DSc tudományos fokozattal rendelkezik) mégis az ő főnöke a rektor, akinek csak PhD fokozata van és nem az MTA doktora, ami sokkal magasabb, az egyik legmagasabb elérhető tudományos fokozat lenne.

• Thusor

őstag

válasz Nekomajin #78 üzenetére

Fenti előbbi hozzászólásomban kifejtettem, hogy ép ésszel nem látom értelmét az utcára kivonulásnak. Egyszerűen nem hoz és nem is fog változást hozni ebben az esetben. Ha nem tetszik a fizetésed nem panaszkodni kell, tenni ellene. Válts munkát, szakmát, vagy eleve ne is erre az életpályára indulj. Van választási lehetősége mindenkinek. Változás majd akkor lesz amikor nem lesz ott senki aki ennyi pénzért elvállalja az adott szakmát.

• Thusor

őstag

válasz Lauda #77 üzenetére

Véleményem szerint a munkaerőpiac ugyanaz mint az árupiac. Ugyanúgy a kereslet és kínálat határozza meg a dolgot. Amíg lesz olyan tanár, nővér stb. akik alulfizetett fizetésért elvállalja a munkát addig nem lesz változás a fizetésekben. Majd amikor nem lesz senki aki dolgozzon emelkedni is fognak a fizetések hogy legyen munkaerő.

Kutatóintézetbe több mint 6 hónapja nem találunk takarítót a közalkalmazotti bértáblás fizetésre ami 80 ezer forint nettó. És lehet nem is lesz. Se kisebbségi se nem kisebbségi nem vállalja el a munkát, pedig semmi extrát nem kell végezni. Patyolat tiszta labort kell felsöpörni, portalanítani és felmosni naponta 8 órában, de hát ez se megy. Komoly gondok vannak több munkaterületen, de néha napján vannak amiket jobban felfújnak.

Akkor itt van az építőipar esete is. Folyamatosan csúsznak az építkezések hónapokat mert nincs munkaerő, kimennek Ausztriába vagy Németországba 3x annyi fizetésért.

És még sorolhatnám napestig is....

• Thusor

őstag

válasz Lauda #74 üzenetére

Látom mindkettőtöknek átjött a lényegi információ. Én nem panaszkodom, nem mást támadok. Csak rá szerettem volna világítani arra, hogy mások is vannak hasonló szar fizetéssel hasonló helyzetben mint a tanárok, nővérek..stb. Mégse panaszkodnak, nyafognak nap mint nap mint a többiek. Mikor ezt választottam, tudtam mire vállakozom, ahogy ezt le is írtam. Nem a pénzért csinálom, hanem mert szeretem csinálni, a munkám a hobbim, az életem.

Gondolom ők is tisztában voltak azzal mennyit kereshetnek ezzel és ez nem egy politikusi állás havi 2 milláért.

Ezzel szemben nagyon sok munka megélhetési munka lett. Mint a tanárok esetében is, nem az a cél már hogy tanítsanak, gyerekeket oktassanak és elindítsák őket az élet útján hanem az, hogy mikor keressük magunkat gennyesre.

És a tűntetés nem hinném hogy bármi eredményre is vezetne...eddig is voltak kivonulások, tűntetések stb. Mégis minden maradt abban a helyzetben ami.

• Thusor

őstag

Jelenleg 30-as éveimet taposom. Állami fentartású egyetem egyik kutatóintézetében dolgozom, mint kutató valamint az egyetemen rendszeresen oktatok. Három MSc diplomám van, ebből az egyiket Belgiumban szereztem angol nyelven. Felsőfokú angol, középfokú latin és alapfokú német nyelvvizsgám van. Jelenleg a PhD tudományos fokazatom megszerzésének végén járok. Kemény 140 ezer forint nettóért. Nem számítok friss diplomásnak, hisz a legelső diplomám 2010-ben, az utolsót 2014-ben szereztem meg. A PhD fokozat elérése után is csak 180 ezer forintot fogok remélhetőleg keresni. Semmilyen étkezési utalvány, SZÉP kártya nincs a fizetésen felül. Hetente legalább 20-30 órában oktatok, még ugyanennyiben foglalkozom kutatással. Jelenleg legalább 7 MSc és 5 BSc diplomamunkás hallgatóm van akik közül TDK és OTDK felkészítésen is hozzám járnak.

Egy molekuláris genetikai labort is vezetek a kutatóintézetben 10 beosztottam van a laborban akiknek a fizetéséről is én gondoskodom. Haza megyek, akkor is dolgozom, folyamatosan pályázatokat írok, újabb kutatási tervekkel állok elő hogy a beosztottjaimnak tudjak fizetést biztosítani mert az egyetem és az állam semmit se biztosít, ha én nem teszem meg. Emellett közben dolgozat javítás, vizsgáztatás, pályázati adminisztrációk, konferenciák, cikkek írása mert ezek nélkül nem kutató a kutató.

Eztek után egy tanár nekem ne mondja hogy mennyire nincsenek megfizetve. Én soha nem tehetem félre a munkám még egy percre sem, van hogy már reggel 6-ra bent vagyok a munkahelyemen és este 23 órakor hagyom el, mert ha dolgozni kell akkor dolgozom...túlóra pénz sincs, de szeretem ezt csinálni, ezért is választottam a kutatói életpályát, mert ez a hobbim is egyben és nem hagyhatom cserben a diákjaim, beosztottjaim se.

Ritka hogy egy kutató kivonul tiltakozni a kevés fizetésért, pedig megtehetnénk, fent olvasható okokból kifolyólag...ezzel szemben a tanári tiltakozások egyre gyakoribbak.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés