- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
rvs
aktív tag
válasz
laceszgamer #90 üzenetére
Azért ez nem így megy. Valaki vagy implementálja a PCI-SIG specet és ráírja, hogy PCIe vX.Y verziót használ, vagy módosítja, de az max PCIe like akármi lesz. Utóbbi sem annyira ritka, de semmi értelme szabványosítani... hülye példa mondjuk az SLI/Crossfire, mindkettő custom és működőképes, de egyik sem elterjedt ipari szabány.
Specifikációk egyébként itt: [link]. -
-
törölt tag
válasz
laceszgamer #88 üzenetére
Tudsz mutatni pro PCI-e szabványt?
-
gyiku
nagyúr
felreertes a 300w / pcie slot, guru3d mar megirta.
-
még mielőtt túl sok időt töltenétek a brainstorminggal, a pci-sig kiküldte az infót a médiának, hogy nem lesz semmilyen 300W slotból, maradnak a 3.0nál megszokott 75Wnál. ugyanakkor ami változhat, hogy az összes felvehető teljesítmény a 3.0 szabvány szerint 300W, és azt még nem döntötték, el, hogy a 4.0ban is ennyi maradjon-e.
-
Reggie0
félisten
válasz
#16939776 #75 üzenetére
Sot, igazabol a jovobemutato a teljesitmenyek csokkentese lenne, nem novelese. Manapsag ugyis a zold a divat
Igazabol en azt tartanam a legjobbnak, ha a PCIe csatlakozo mellett lenne egy masik board2board csatlakozo az alaplapon es a kartyan ami csak a tap atvitelere szolgal. Akar meg a mostani MiniFit Jr is jo lehetne, ha a huvelyesbol is keszitenenek panelre forraszthato csatlakozot, mert mindossze ennyi hianyzik hozza. Na meg a reteszeles elhagyasa.Egy harmadik megoldast tudok meg elkepzelni: A jelenlegi 12V-os tuskek helyett egy-egy szelesebb tuske lenne oldalankent, igy jelentosen megnone az erintkezo felulet es a regi kartyakkal is kompatibilis maradna. Viszont mechanikailag ez behozna par problemat, mint pl. a kartya behelyezesekor sokkal nagyobb terhelest jelentene a kartya paneljenek, mert az erintkezonek ugyan akkora nyomast kell kifejtenie behelyezett allapotban, viszont bedugaskor eloszor csak egy ponton erinti a kartyat, igy ott veszi fel a tobbszoros szoritoerot. Meg meg biztos van par, majd Kopi esetleg erre ravilagit, o a gepesz
(#76) Kopi31415: Mondjuk tobb kartya 48V-jat ossze lehetne vonni es max slotonkent kell analog kapcsolni 12V es 48V kozott. A tap merete meg messze nem linearisan skalazodik a teljesitmennyel.
-
törölt tag
Így van, egy "mechanikailag" 150W-os és "papíron" 100-120W-os limittel untig elég lenne a következő 10-év belépő VGA-inak ellátására, a többi bővítőkártyának meg az eddig elérhető 75W/25W-is rengeteg volt.
Nem tudom megérteni, hogy hol jelentene hátrányt, ha a kártya végébe 1-2db csatlakozót bele kell dugni?
Másrészt az 500W-os cél/slot is vicces, szerveren kívül nem nagyon van olyan szellőzés, ami elbánna vele, de ott is inkább 250W alá kérik a HPC kártyákat, hogy maradjon a ventilátorokban min. 50% tartalék, arra az esetre ha hirtelen emelkedne 2-3C°-ot a környezeti hőmérséklet, akkor se legyen pánik. -
Reggie0
félisten
válasz
#16939776 #70 üzenetére
Ra a lapra. Egyszerubb lapok olyan uresek igy is, hogy kb. kettot gepet lehetne egyre integralni.
Pazarlasnak pazarlas, csak megemlitettem, mint elmeletileg lehetseges utat.
Igazabol nem lepodnek meg, ha hirtelen lefujnak, vagy 100...150W-ra visszakoznanak, mert sok ertelme amugy sincs az egesznek. Ezek a csatlakozok nem teljesitmenyatvitelre vannak kitalalva es igy van ez jol.
-
Ribi
nagyúr
válasz
FollowTheORI #72 üzenetére
ITX lapra hogy fognak rázsúfolni még hosszabb slotot és +2x8 csatlakozót?
-
Hú... jó drága alaplapok jönnek majd emiatt, nem biztos hogy jó lesz ez nekünk.
-
törölt tag
Ez egyszerű, de hova rakod a lapon a 300W-nyi DC-DC konvertert hűtéssel együtt 1-1-et slotonként?
Illetve a VGA-n vissza kell alakítani, hogy ne 48V-ból keljen direktben 1,2V 200A csinálni.Ez azt jelenti, hogy 2x lenne átalakítva 80% körüli hatásfokkal, ami elég nagy pazarlás.
-
rvs
aktív tag
Nem feltétlen.
Ha marad az open-ended kialakítási filozófia, akkor betolod a 3.x slotba a kártyát, ő pedig képes (lehetne) eldönteni, hogy az extra pinekről (ami nincs) vagy az extra csatiról szedje a delejt. Alaplapra bármilyen slot átalakítóval rákötheted a 5/12V-ot, nem fognak új feszültségszintet bevezetni.Nyilván erre a kártyagyártóknak kell gondolni, leválasztás, etc.
edit: soz, nem ugyanarra gondoltunk. mea culpa.
PCIe tápfeszt nem fogják bazírgatni. annyira nem fogják átírni a szabványt, ez szinte 100%.
-
rvs
aktív tag
Volt erről szó, hogy a pci sín nem nagy áramok átadására van kitalálva, így +200W esetén be kellene még rakni vagy 30-40 csatlakozót, hogy átmenjen anélkül, hogy leolvadna.
Szerintem már az vicces, hogy pcie4 még ki se jött de a pcie5 is fent van a grafikonon...Volt, persze. De ha megnézed a PCI-SIG PCIe szabványát, akkor láthatod, hogy az első 22 pin kiosztását ha nem buzerálják el, akkor az összes PCIe kártya kvázi lábkompatibilis. A kérdés csak az, hogy ezt is átírja a 4.x szabvány, hogy a 1-2-3.x vs. 4-5.x ne használhassa ugyanazt a slotot, vagy se. Illetve hová rakják az extra csatikat... lásd: pinout
Miért lenne vicces? Az ipar elég lassan adaptál, a sima PCI bizonyos helyeken mostanában szorul csak ki. A desktop pc és a gamer világ egy pici szelete a piacnak.
-
Ribi
nagyúr
300Wot céloz meg, vagyis +225Wot kell beadni, ami a számításod alapján 2x17pin.
De még mindig semmi értelme az egésznek. Csak azért feleslegesen sok csatit rakatni az alaplapra, hogy majd hátha valaki kihasználja? Pont azért csak a VGAra raknak csatit, mert alig van más kártya aminek kell ennyi nafta. Illetve a mostani lapok nagy része több PCI-E slotot is tartalmaz. Azok mellé is odarakják majd a csatikat tök feleslegesen?
Ez már tényleg csak kényszerítsük ki hogy újat vegyenek mindenből szindróma. Aztán jöhetnek a cikkek, hogy hanyatlik a desktop. És nem értik miért... -
a 3.0 a 12Vos pinjein 1.1A-t engedélyez, szóval 20 pin bőven elég arra, amit mondasz. 20 pin oldalanként 10-10, ez kb. egy max 1,5-2 centivel hosszabb slotot jelent, feltételezve a kompatibilitást. sávszélességben dupláztak, ami feltételezi az órajel duplázását, ez viszont nem visz el több pint.
attól, hogy még nem döntötte el a gyerek augusztus végén, hogy mit kér idén karácsonyra, mi még tudjuk, hogy lesz húsvét is jövőre. -
-
törölt tag
Nem, az csak egy hat tűs csati lesz. Aztán lesz a Full PCIe4.0, az Ultra PCIe4.0 pedig két 8 tűs csatit tartalmaz. MultiGPU meg valami Xtreme/Gamer/Multi PCIe 4.0(x2,x3).
De milyen szépek lesznek a topikok, szaraznv, szarájemdé, megvettem a kártyát, betettem a lapba és meg se pistult. Ja, hogy a lapnak 8 tűs csatisnak kell lennie? Azt honnan tudja bárki is, szabványnak megfelel.
-
gyiku
nagyúr
azert 2x8 pin kell egy vganak, nezzunk egy szimpla cf/sli-t, az mar 4x8pin. hova fog az elferrni a lapon? a jelenlegi csatlakozokkal biztos szep lesz.
megint csak az lesz a vege, hogy lehet ujabb kort futni a lapokkal, tapokkal, stb, ha mar az rgb lufi kipukkant.
mar latom is a plecsnit: pcie 4.0 ready -
Abu85
HÁZIGAZDA
A 400-500 wattos értékekre nem tudom a választ. Ezt mondta a PCI-SIG alelnöke. Mást nem írhatok.
A 100-200 watt egy példa, mivel a legtöbb mai VGA ebben a tartományban fogyaszt. Ha ilyen kártyák jönnek PCI Express 4.0-ba tápcsati nélkül, akkor azok csak PCI Express 4.0-s slotban tudnak üzemelni.
-
westlake
félisten
"Az eddigi 75 wattos maximum helyet az új PCI Express 4.0 a 300 wattos energiaátvitelt célozza meg, amit 400-500 wattig lehet kiegészíteni az adott bővítőkártyára helyezett tápcsatlakozók által. Erre majd figyelni kell, mivel ilyen formában olyan PCI Express 4.0-s bővítőkártyák építhetők, amelyek szimplán az új aljzatból szerezhetik a működéshez szükséges, akár 100-200 wattnyi energiát"
Ez így elég érdekesen van megfogalmazva. Ha egyszer az új PCIe portból 300 watt is felvehető, akkor miért csak 400-500 wattig lehetne azt feltornászni plusz tápcsatlakozókkal? És miért csak 100-200 wattnyi energiát lehetne az új aljzatból nyerni, ha egyszer a 300 wattot célozzák meg? Ha a 300 wattot célozzák meg, akkor minimum 300 wattot ki kell szolgálnia minden PCIe 4.0-ás potnak. Nyilván a megfelelő alaplapra csatlakoztatott PCIe tápcsatlakozókkal. A PCIe 3.0-ás portnak is kell tudnia minimum 75 wattot.
Egyébként ennek az egésznek csak annyi az értelme, hogy nem a fogyasztón (pl. VGA) lesz a tápcsatlakozó, hanem az alaplapon.
-
TTomax
félisten
Elnézést,tegnap már nagyon későn értem haza,és hullafáradt voltam.Akkor a témához:Még olyan egy kártyás rendszerről nem tudok ahol limitálna a PCI-E 3.0/8X,bár az új Titan XP jól megrángatva már nem lehet messze a határtól.Jelenleg inkább a több kártyás rendszereknél lehet ez probléma,ahogy látom talán majd a nagy Volta lehet majd egy olyan kártya ahol akár már a 3.0 16X-os is kevés lehet,(és mivel az sincs olyan messze így nem gondolom hogy túl hamar jött a 4.0,egyébként pedig 7. éve van kinn a 3.0 az előd 2.0 eddig sem húzta)szerintem az már a 4.0val fog jönni.Az sem véletlen,hogy az nV már régóta nem enged 16x/4x lapban SLI-t, (ha jól tudom az AMD még igen),mert habár technikailag menne,csak hát skálázódási/stutter/jitter gondokat szeretnék elkerülni.Amit én tapasztaltam,az hogy bizonyos játékoknál hol a teljesítmény nincs meg,(alacsony min. fps)hol pedig microlaggol.Ilyenek pl a Rainbow6,The Witcher,Division,Doom(2016). Erről itt is egy érdekes videó [link]. Egyébként a PCI-E limit nehezen kiszűrhető,lehet úgy limited hogy az MSI AB végig 99%-os kihasználtságot mutat, a teljesítmény mégsem jön.Sokszor persze megoldható,ha ilyen-olyan opciókat kikapcsolsz,de van amikor nem,illetve mondjuk egy 1080SLIvel az emberek jellemzően minden csuszkát el szeretnek húzni jobbra.
Látom itt írtátok az új SLI hidat is,igen ez is benne lehetne a pakliban de nálam a Z97röl történő váltás megoldotta a problémák nagy részét,tehát én kizárnám. -
-=MrLF=-
senior tag
válasz
wattafaka #37 üzenetére
Ezt a gigatranszfer/másodperces mértékegység valami elméleti érték [Definition of: MT/sec, GT/sec]
"For "gigatransfers," substitute the M with a G (GT/sec, GT/s). For example, at a double data rate, an 800 MHz clock yields 1.6 GT/sec."(#36) bambano linkjéről:
"Míg a PCIe 2.0 egy sávon 5 GT/s (500 MB/s) átviteli sebességet kínált, addig a 2011-ben megjelent 3.0 "csak" 8 GT/s-re (985 MB/s) emelte a tempót. Utóbbira a 4.0 már rádupláz, a PCI Express busz legújabb verziója ezzel egy sávon 16 GT/s-re (1969 MB/s) növeli az átviteli sebességet, ez a legnagyobb kiépítésű, 16 sávos csatlakozó esetében 31,51 GB/s-os sávszélességet jelent." -
keIdor
titán
De itt megint fps alapján mértek, de amit te a monitoron változást érzel, az megint más.
Várjátok meg a linkjét. Mint írtam is a renderidő és mikrolag-ot egyik teszt sem méri meg, mert nem is lehet, vagy nagyon nehezen.A PCI-E 1.1 x4 meg hasonlók számomra marha hihetetlennek tűnnek.
-
djculture
félisten
Aki ért az elektronikához az tudja hogy 300 wattot az életben nem fog elviselni a pciex port ha csak át nem tervezték az egészet, az érintkezőket eleve átkell tervezni akkor meg már nem lenne visszafele kompatibilis.
A kialakítás már most is beégésre hajlamos. Jó darabig nem lesz ebből semmi... -
AusWolf
őstag
Na de várjunk, többkártyás rendszerek elvileg máshogy skálázódnak a PCI-E sávszél változásával. Olvastam egyszer egy cikket arról, hogy az x8-x8 felépítés sokkal jobb a frametime szempontjából, mint az x16-x4. Egy kártyával nem számít olyan sokat a dolog, legfeljebb 1-2 fps-t veszít az ember, de attól még folyamatos marad az élmény. Ráadásul úgy emlékszem, hogy a Radeonokat nem zavarja annyira a kevesebb sávszél, mint a Geforce-okat. Mondjuk a cikkben HD 7970 és GTX 680 volt, azok nem mérhetőek a Titan X-hez. Megpróbálom megkeresni...
Szerk.: Itt van a dolog Fury X-szel. x16 2.0-val, vagy x8 3.0-val 5%-on belül van a veszteség, ami szerintem nem annyira rossz.
-
Lacok
őstag
Az alaplap gyártók nem biztos, hogy fognak örülni a 4.0-s szabványnak.
-
TTomax
félisten
Még dolgozom éppen,nem akarom mobilról kifejteni.Több játék is érintett,és van ahol már 1440pben is limitet kaptam.Nálam a két TitanXhez bizony kellett 3.0 16X,Z97röl visszamentem X79re.Késöbb hozok néhány érdekes linket,videót is.Nem minden játék érintett,és beállitásfüggö.Sok játék csak kisimult,de van ahol jelentösen gyorsult is,noha a gpu usage rendben látszott.
-
berVi
senior tag
Akkor az uj alaplapokon lesz valami plusz tapcsati (meg a tapegysegen is)? Vagy hogy fognak leadni 600W-okat?
-
Praston
tag
1-2 gyors teszt játékokban. Sok külömbség nincs. Ha munkáról van szó ott már lehet eltérés, de az más. [gtx1080 pci-e 3.0 x8 vs x16]
-
wattafaka
senior tag
Ha jól értem, akkor 1 GT/s = 1 Gbit/s?
-
keIdor
titán
Némi fps, de inkább "kisimult" neki több cím. Ugye ezek azok, amiket nem mérnek a tesztek, ott csak fps-t mutatnak, de se renderidőt se mikrolag-ról nem számolnak be. Persze azzal én is tisztában vagyok, hogy ezeket nem könnyű/nem lehet mérni.
MK VII: Ez rendben van, én csak otthoni átlag gépekre értettem. Sima gamer gépekre, még az ésszerű két GPU-ig.
Valdez: Nem, a Maxwell amúgy se támogatja a HB-t még.
-
JColee
őstag
az új PCI Express 4.0 a 300 wattos energiaátvitelt célozza meg
-
zedeRIP
tag
Még csak a PCI-E 2.0 határait soroljuk.. De minket a 4.0 akkor..
-
keIdor
titán
Én 3840x2160-ra azért vennék GTX-1080 SLi-t, mert oda szerintem még az új Titan XP sem az igazi egymagában, viszont a többiben egyetértek veled.
tibaimp: Egy új csatlakozót is kitalálhatnának egyébként már ezek helyett, mert én alaplapba meg videókártyába bedugni meg kihúzni is rühellem ezeket. A 8 pin meg a 24 pin-t se szeretem. Eleve annyira szoros is, hogy a pöcök fölösleges rá.
-
tibaimp
nagyúr
Veled értek egyet, akkor már jobb lenne, ha tennének a lapokra mondjuk egy újfajta 30-36 csatis (vagy akár 2x24) tápcsatlakozót, ami elég lenne az összes plusz áram felvételre egy darabig.
Persze ahogy írta is gyiku kolléga, lehetne egyből új tápokat is eladni. Egy darabig biztos menne mind a két szabvány.szerk: jó pár éve az AT és az ATX is jól megfért egymás mellett...
-
keIdor
titán
A 3-as és 4-es CF lehet skálázódik, mert ezt +5%-ra is rá lehet mondani, de ennyi. Nagyon magas felbontású multi monitornál használnak maximum hármat, négyet senki szinte. Én most a 99,99%-ra gondoltam.
Nincs már sok értelme otthonra 1000W+ tápoknak szerintem. Amit meg az AotS tud nagyon gyerekcipő még és más nincs is. Ott is vannak anomáliák vele. YT-n van példa.
-
AusWolf
őstag
Nem csak hogy nem támogatott, de nem is kell. Egy GTX 1080-ban annyi kakaó van, hogy eszembe se jutna SLI-t építeni vele. Most laptopom van, de a következő gépem tuti, hogy egy mITX rendszer lesz. Egy darab PCI-E bőségesen elég játszani. NVMe és társai sem indítanak be különösebben.
-
-
törölt tag
Nem az áteresztő képesség a kevés, hanem a késleétetés sok, ezt kellene csiszolni
A táp kérdés: teljesen felesleges 300W-ig bővíteni a rajta elérhető teljesítményt, mert az alaplapon bonyolultabb megoldani a vezetékezést, mint a külső csatlakozásból, nem lesz olcsóbb...
Az érintkezőkön 0,8..1A fér át probléma nélkül, ez azt jelenti 2x25db (12V és GND) dedikált érintkezőt emésztene fel a 164-ből, a mostani ~10 helyett
Szóval egy 4 csatlakozós lapon 1200W-nak kell átférnie gond nélkül. Értem hogy "kell" de ne keljen 8-10 db pci-express tápcsatlakozónyi helyet hagyni feleselgessen rajta -
törölt tag
Alaplap felől nem. [link]
#6 gyiku: ami azért is jó lesz, mert jelenleg relatíve kis fejfájással lehet VGA upgradet végrehajtani egy nem top kiépítésű lapon is. A jövőben viszont a le akarom cserélni a középkategóriás VGA-t egy csúcskategóriásra majd alaplap cserével fog indulni? A kártya cseréje meg fizikálisan a komplett gép szétrobbantásával indul. Valóban zseniális elképzelés.
-
keIdor
titán
De már elég lesz az 500W is. Terhelve a gépem 280W-ot húz csak ki a falból, ami viccesen kevés. 300-ig biztos el lehetne még vinni valamivel.
Egy HEDT és tier1 nV-vel is elég lenne egy akkora táp ma már, de ez nem is baj.Max 600W hogy legyen több tartalék benne, de több tényleg nem kéne.
-
ledgeri
nagyúr
Ha a szabvány '17-ben érkezik akkor a kártyák lapok '18? Vagy lehet korábban is?
-
Fred23
nagyúr
"Az eddigi 75 wattos maximum helyet az új PCI Express 4.0 a 300 wattos energiaátvitelt célozza meg"
Mintha elvileg lehetett volna korábban is talán 150W-ot is felvenni, de aztán a gyártók nem éltek a lehetőséggel. Remélem, eljön majd a külön tápcsati nélküli erős kártyák kora!
-
gyiku
nagyúr
jelenlegi tapokkal el lehet majd hagyni a gpu 6, meg 8 pin tapkabelt? vagy majd kell abbol is ujat venni, ha ez a cel?
-
Szükség is volt rá, hogy ha SLI híd helyett az új API-kkal (pl. DX12) a PCIe-n keresztül akarnak kommunikálni.
De ha így megnövelik a teljesítményfelvételt a csatlakozón keresztül, plusz a kártyák teljesítményfelvétele is csökken a fejlesztésekkel, nem lesz szükség a tápokon egy csomó plusz kábelre, megoldható majd minden energiaátvitel az alaplapon keresztül. Kérdés persze, hogy az alaplapokon milyen (esetleg költséges) változtatást kell eszközölni, hogy elbírják azt, hogy rajtuk megy keresztül a több száz watt.
-
Akula
őstag
Mi az az adattoló?
Amúgy ez azt jelenti, hogy teljesen új architektúra lesz és az összes hardvert a 4.0-ra kell majd optimalizálni?
Új hozzászólás Aktív témák
ph A 0.7-es verziójú specifikációt még mindig nem sikerült lezárni, de az év végétől felgyorsul a fejlesztés.
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest