- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
Anno elvállaltam egy optimalizációs munkát egy weboldalra mert "nagyon lassú" volt és a tulajnak elfogyasztotta pár megnyitás után a mobilnet keretét (ezt úgy 2012-14 körül)..
A kód minőségét hagyjuk (bár megérne egy külön sztorit) ... csupán a képek maguk is katasztrófa volt, egy hideg oldal betöltés kb. 120Mb-nyi képet töltött be ... ezt valamennyi képet újratömörítve, megvágva, ahol lehetett "ismétlődővé" vágva 2Mb-3Mb környékére tudtam ledogozni kb. fél napos munkával ... amire kimondottan emlékszem csak az oldal háttérképe valami 5000x6000 körüli valami lehetett közel 30Mb mérettel ... gondolt a jövőre biztos -
btprg
senior tag
"Igazából már most sincsenek a programozól a helyzet magaslatán, sok mindenbe sz.rnak bele, majd az erősebb hardver megoldja, 'jóvanazúgy..."
Ami valószínűleg azért alakult ki, mert a legtöbb helyen csak azt várják felülről is, hogy gyorsan "dobjanak össze" valamit. Még gigacégeknél is simán átmegy, hogy igénytelen szemét kerüljön ki az ügyfelekhez.
A BME VIK-en 15 éve is már az ment, hogy a wiki-re 5 MB-os JPEG-ként töltögették fel a lefényképezett dolgozatokat (közvetlenül az okostelefon által kiadott képet), amit 1 perc IrfanView mókolással 200 kB-ra lehetett információvesztés nélkül csökkenteni. Amikor ezt szóvá tettem, hogy f*szság és nem kéne, akkor az volt a válasz, hogy úgyis végtelen tárhely meg sávszélesség van, nem számít (
ahogy az se, hogy igénytelen szar mérnökjelölt vagy, hülyegyerek). -
Sinesol
veterán
Szerintem az AI pont ebben lesz jó, van bőven elég ideje/erőforrása, hogy megoldja az olyan komplex problémákat, mint párhuzamositás, így a relative sz.r programok is jok lesznek, csak vegyél 8-12 magos procit meg 64gb memóriát...belépőnek..
Eleve másként "gondolkodik" az ai, nemrég terveztettek vele egy chipet, ami sokkal hatékonyabb az eddigieknél, de a mérnökök sem értik miért. [link] -
hapakj
őstag
Jah, jogos amit írsz, de azért vannak előrelépések is.
A legnagyobb gond, amúgy hiába a sok mag a többszálasítás nem egy egyszerű feladat. S a user experience szempontjából fontos egy szálas teljesítmény nem nő olyan gyorsan.
BTW egy jól optimalizált game engine azért igyekszik kihajtani a maxot a GPU-ból és a CPU-ból is.
-
Sinesol
veterán
Igazából már most sincsenek a programozól a helyzet magaslatán, sok mindenbe sz.rnak bele, majd az erősebb hardver megoldja, 'jóvanazúgy...
Valamikor jó optimalizációval remek dolgokat hoztak ki egyszerűbb hardverekből is, ma meg úgy vagyunk sokszor alig előrébb, hogy nagyságrendekkel lettek erősebbek a cpu-k, gpu-k, jóval több, gyorsabb, jobb a memoria, háttértár, stb..
Ahogy olvastam 12 magos lesz a Zen 6 CCD, az Intel is belengette a 12 P-core procitját, tuti, szóval esélyes, hogy a következő években 2-4 maggalfeljebb lépünk mainstream szinten. Szóval lehet az ai-al támogatott dolog sem lesz jobb, mint egy mai átlagos középszar progi, de majd a plusz magok megoldják a dolgot, nincs itt semmi látnivaló... -
aprokaroka87
nagyúr
Nem tudom, én kb 0 programozói tudással próbáltam már használni a chatgpt ilyen célra, maradjunk annyiban hogy vannak gondok.
Én html, css, javascript oldalon próbáltam de... -
DraXoN
addikt
...és az eredmény az lesz, hogy még kevesebben fognak tudni programozni (ténylegesen)... már ezek a composer, node és társai se segítenek a helyzeten, hogy értsék is a juniorok "mi is történik".
Az AI tud ügyes lenni, de addig ér a tudása amit már egyszer valaki megcsinált és maximum "mixeli"... új dolgot kitalálni nem tud (egyenlőre?) ... persze mivel messzire érnek viszont a forrásai eléggé innovatívnak tűnhet... tény, a ritka dolgokat is megtudja találni és építeni belőle...
...de olyan ez mint egy kézifegyver vagy atombomba ... csak egy eszköz ami nem bánt, csupán egy feltétele van ennek, hogy ne kerüljön rossz kezekbe... öntudatra még egy AI se ébredt, nem is valószínű, hogy ez megtörténne... a munkát is annyira veszi csak el amennyire majd ezt akarjuk (akarják a döntéshozók).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- PlayStation 5
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest