Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Timer

veterán

válasz Depression #181 üzenetére

Nem látom az összefüggést, vagy épp az ellentmondást a kiragadott mondatom, és az általad leírtak között. Nem írtam olyat, hogy ez nem így van a világban másutt. Azt írtam, hogy erősen kontraproduktív már rövid távon is a mennyiséget a minőség elé helyezni, mert ezzel csökken az egyedre vetített tanult képességek köre, ezzel együtt pedig az értékteremtő képesség. A frissen munkába álló korosztály alapszintű írási és olvasási képességei is erősen korlátoltak a legtöbb esetben (kivétel természetesen mindig van, de itt most az arányok eltolódásáról a "rossz" irányba tendenciájára utalok), a kötelezettség vállalás, felelősség vállalás pedig olyan szinten idegen a legtöbb egyedtől, hogy az példátlan. Előtérbe kerülő ego, hedonizmus, yolózás, a funkcionális teljesítmény meg egy nagy nulla. Ilyenekből lesz egyre több, ezért írtam, hogy alapvetően hibás a családpolitika, szerintem. Az értékteremtő képességét nem vizsgálja sohasem, csak a születések számát, ami a megtermelt javak mennyiségét tekintve totál irreleváns adat önmagában, pláne mert nem mutatja meg azt sem, hogy a megnövekedett egyedszám a közszolgáltatások körét mennyiben terheli majd túl, miközben a termelékenység nem nő exponenciálisan, vagy akár csak lineárisan az egyedszámmal együtt. Összegezve: hiába vagyunk többen, ha a hatékonyság lóf@sz. Erre egy megoldás van, pont mint az iparban: a lehető legkisebb beruházással a lehető legnagyobb értékben termelni. Ehhez viszont nem a nyakra-főre, eszetlen módon bevállalt, majd a nevelésbe, tanítottásba fikarcnyi energiát sem invesztáló rétegek fellegekbe tolásán át vezet az út, különösen nem a dolgozni akaró és tudó réteg kárára (ide értve a már 50-es éveiket taposó korosztályt is, nem csak a gyermektelen fiatalokat).

Basszus, jó messzire mentünk. Ha valakinek a lábára tapostam, elnézést kérek, nem személyeskedés volt a célom.

Új hozzászólás Aktív témák