Új hozzászólás Aktív témák
-
waccamár
senior tag
Kíváncsi lennék mondjuk előfizetéses modellben dolgozó vállalatoknál, hogy mit mutat egy olyan táblázat, ahol vezetik azt, aki fizet előfizetési díjat de inaktív user.
Én nem vagyok egyáltalán az előfizetés ellen, amire szükségem van és úgy gondolom megéri, arra előfizetek, de rendszeresen átnézem és mindig tudom éppen mire vagyok előfizetve.
Fizetek a munkámhoz szükséges szolgáltatásokért, valamiért havi 20k-t, valamiért évi 70k-t, de ezekről tudom és vezetem és elfogadom - de ezek pl. mint olyanok, hogy library-hez férek hozzá, ami folyamatosan frissül, vagy olyan alkalmazáshoz, ahol tényleg vannak mindig új feature-ök.
Szóval megvan ennek a helye bőven
De telefonra pl volt egy csomó olyan alkalmazás, amit leszedtem és irreális előfizetési díja volt. Nem fogok évi 15k-t fizetni egy fotószerkesztő appért pl.
-
-
waccamár
senior tag
Ez is tök igaz, éppen PS-em van, és PS csoportokban tényleg rendszeresen feljön.
Egyszer végignyomtam a folyamatot úgy, hogy direkt figyeltem hányszor írja ki egyértelműen. Talán 3X megjelenik a folyamatnál, hogy ez előfizetés és nem egyszeri díj, és az is le van írva talán, hogy hogyan kell lemondani. De azzal nem tudsz mit csinálni, ha a user csak nyomogat hogy next-next-next és nem olvassa el vagy fogja fel, hogy mit csinál.
Ráadásul kb. 3 emailt is küld, hogy hééé figyelj, lejár az előfizud, automatikusan meg lesz hosszabbítva. Magyarul.Az viszont tény, hogy a PS-nél bonyoltabb lemondani - de azért ha végignyomogatod a menüt, hamar meg lehet találni, ha meg beírod google-be akkor is megvan másfél perc alatt.
Akit ahogy te is írod nem érdekel, azokat sorry de nem tudom sajnálni.
-
Pikk-pakk meg van egy olyan előfizetőnek, aki egyáltalán foglalkozik ezzel a kérdéssel. De nagyon sokakat egyszerűen nem érdekel. Megint csak a PlayStation-t tudom felhozni példának. Hányan beírtak az évek alatt a topikjába, hogy levonta a következő esedékes előfizetési díjat a Sony, és most mi lesz. Pedig ha kicsit rejtve is, de világosan le van írva, hogy az előfizetés az ezzel jár. De kit érdekel, le van tudva és el van felejtve. Mások, akik pedig észre sem veszik mert nem kapnak róla értesítést a banktól, csak fizetik mint a katonatiszt. Azután is, hogy már nincs is meg a konzoljuk mert eladták.
-
-
válasz
aprokaroka87 #40 üzenetére
Pont, hogy nekik nem érdeke. A Google érdeke az, hogy minél többet és minél tovább fizess. Az ő részükről minél egyszerűbb legyen előfizetni, elrejtve azokat a részleteket, hogy ez mivel jár, és minél bonyolultabb legyen az előfizetések kezelése és lemondása. Tudom hogyan megy ez, látom pl. a Sony PlayStation előfizetései esetén.
-
forumpista
aktív tag
Igazából itt két dolgot is érdemes figyelembe venni:
1, sok appot nem (csak) pénzért fejlesztenek, egyszerűen szereti csinálni a fejlesztője és ha jön belőle némi pénz, az sem baj. Ez főleg kisebb appokra igaz.
2, Google Playen nem triviális nevet váltani, a Nova-nak egy jó pozíciója és bejáratott neve van a gplayen, amikor rákeresel arra hogy launcher, vagy hogy nova, őket fogja kidobni az elején a listának.
Ha ők most abbahagynák a Nova fejlesztését, és csinálnának egy xzy másik launchert, azt a kutya nem töltené le, mert a találati lista 622. helyén lennének.Egy szó mint száz, kényszer pályán vannak, aki egyszer már megvette, még 1x nem fogja, az új feature-ket pedig nem tudják belerakni egy újabb launcherbe, mert azt senki nem töltené le (vagy legalábbis borzasztó sok pénzbe és időbe telne ugyanoda feltornázni a találati listában).
Ez az üzleti modell addig működik, amíg vagy nem annyira fontos a pénz (1-es pont) vagy amíg az újonnan piacra lépő felhasználók elég sok bevételt generálnak, a sok régi - bevételt már nem adó - felhasználó mellett.
Amennyiben valamelyik pont sérül, na akkor jön az hogy magára hagyják az appot, aztán utána már se frissítés, se új feature, megy amíg megy, aztán megdöglik.
Ilyenből is van borzalmasan sok. -
Minél több dologra fizetsz elő, annál átláthatatlanabb és követhetetlenebb. Az emberek pedig lusták és hanyagok. Az pedig, hogy tizen-huszon applikáció előfizetését észben tartsd, az már azért egy kis erőfeszítést igényel. Az átlagnak majd jó esetben ritkán eszébe jut, hogy átnézze ezeket, hogy mire nincsen már szükség.
-
waccamár
senior tag
A customer lifetime value-val elfelejtetek számolni - bár sok vállalkozó is
Előfizetéses appokat sem örök életig használ az ember - a CLV-vel számszerűsíthető, hogy egy user 3 vagy 30 hónapig lesz előfizető és ez idő alatt mennyit lehet rajta keresni.
Sok pro és kontra feljött már de nem fekete-fehér a történet.
Sokan leírták már azt is, hogy az alkalmazástól és a kínált szolgáltatástól (meg persze a célpiactól, stb) függ az, hogy egyszeri vagy előfizetéses konstrukcióban éri meg eladni.
Nem jobb egyik a másiknál, hanem más.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nyilván ilyenkor az is kérdés hogy az adott alkalmazással mennyi új vásárlót tudsz be vonzani.
Egyáltalán mennyire van rá vásárlói igény.
Nyilván a jó minőségű alkalmazásoknak híre megy, az userek elkezdik egymásnak ajánlani, valamilyen szinten meg lesz hozzá a " marketing is "
Szerintem vannak olyan speciális cél szoftverek, amikkel nem biztos hogy be tudsz vonzani sok új vásárlót.
-
válasz
forumpista #28 üzenetére
Mást jelent a hibajavítás, és az, hogy elkészíti az applikáció azon verzióját ami fut az újabb Androidon. Az egy önhibáján kívüli dolog, simán mondhatja rá a fejlesztő, hogy itt a 2.0-s verza ami működik, és fizess érte egy upgrade vagy teljes árat. A lényeg, hogy amiért egyszer fizettél az a célplatformon úgy működjön ahogyan az reklámozva volt. Hogy másik rendszeren is használni szeretnéd, azért naná, hogy fizetned kell. Ezt senki nem vonja kétségbe.
-
aujjobba
addikt
Volt errol egy cikk regebben, elemzessel.
Az jott ki, hogy az appok legnagyobb resze a megjelenes kornyeken tud magas bevetelt elerni, kicsivel kesobb akciozaskor de mar kisebbet, majd kb. semmit.
Az akcios bevetel utan marad a fejlesztonek valamennyi penze uj funkciokra, javitasokra, de kesobb mar nem. Marad a boltban zombinak, vagy idovel torlik.Olyan is van, ahol az app egy adott verziojat kapod meg teljes aron, de azt egy ido utan nem tartjak karban, es az evente kijovo ujabb foverziokat se kapod meg.
Tudsz esetleg mondani olyan appokat, amit megvettel teljes aron evekkel ezelott, es tovabbra is fejlodik, ami fejleszteseket te is megkapsz?
-
válasz
aprokaroka87 #27 üzenetére
Úgy értem, hogy attól, hogy csak egyszer kell fizetni érte, még évekig lehet bevétele belőle, mert sokan meg fogják vásárolni ahogyan múlik az idő. Ergo érdeke lesz neki, hogy működjön, mert csak akkor szerez új vásárlókat. De ha magára hagyja és a következő évben, a következő Android verzióval már nem működik, akkor elesik a potenciális vásáróktól, és a bevételtől.
-
forumpista
aktív tag
"nem abban, hogy kijavítja amit elcseszett"
Mármint hogy az 5 évvel ezelőtti szoftverét nem készítette fel az 5 évvel későbbi telefonokra és android verziókra?
Nem tudom mit dolgozol, de remélem ott is ezt az elvet képviseled, a cég fizet neked 1 havi munkabért aztán bármit amit elkészítettél az 1 hónap során, azt köteles vagy a következő 10 évben ingyen karbantartani a cégnek, lévén egyszer már fizettek érte... -
Egy appot nem csak egyszer lehet eladni, hanem ha tényleg jó, akkor folyamatosan fogják vásárolni.
De ennyiből akkor az is megoldás, hogy meg tudod venni az applikáció pillanatnyi állapotát, majd minden egyes apró frissítésért felárat fizetsz. Szóval nincs semmi garancia és szavatosság, hanem ha kell a javítás, akkor fizess. Na ez az ami nem normális, max a nagyobb frissítésekért, az új funkciókért szokás csak pénzt kérni. Abban van a fejlesztő extra munkája, és nem abban, hogy kijavítja amit elcseszett. -
forumpista
aktív tag
Nem járnak ingyen a hibajavító frissítések. Ez úgy működik, hogy a gyártó meghatározza a szoftver életciklusát kiadáskor, és azon belül kapod meg ingyen a hibajavító frissítéseket.
Azzal kevered, hogy vannak hosszú támogatottságú szoftverek (mint pl. Windows), ahol az életciklus akár 10 év is lehet és ezért úgy tűnhet hogy egyszer fizetsz aztán örök élet +1 nap (persze ez sem igaz, lásd Win Xp, Win7 stb)
De a legtöbb szoftver közel sem rendelkezik ilyen hosszú életciklussal.É nyugodtan hozhatjuk a routereket is példának, a legtöbb router esetén örülhetsz ha a megvételt követő egy évben belül kiadnak hozzá 1-2 hibajavítást, aztán soha többet semmit. Sok száz millió (ha nem milliárd) "IoT" eszköz fut úgy hogy soha életében nem látott semmilyen szoftver frissítést.
Egy szó mint száz, nagyon kevés olyan szoftver van, ahol te egyszer megveszed, majd utána ingyen és bérmentve kapod hozzá 5-10 éven keresztül a frissítéseket. Ahol igen, ott pedig általában elkérik ennek az árát a megvételkor.
és ebből a szempontból az előfizetéses modell még jobb is tud lenni, mert ha te egy év után megunod a szoftvert vagy már nincs rá szükséged, akkor nem fizetted ki előre a 10 éves költségeket egy egyszeri de 10x-es vételárral.
-
aprokaroka87
nagyúr
Azért az sem teljesen igaz, hogy miután megvásároltad az alkalmazást, akkor a fejlesztő érdeke az hogy utánna ne foglalkozz vele.
Van olyan alkalmazásom amit 3-4 éve vettem meg, és azóta is kap új dolgokat, komolyabb gond sem volt vele.
Nyilván az már más kérdés, hogy ezzel a módszerrel hosszabb távon a fejlesztő mennyit " nyer " rajtam.
Ez az előfizetési modell szerintem inkább valami féle vissza jelzésnek is jobb.
-
aujjobba
addikt
Amint megveszel egy appot vagy barmit, a fejlesztonek nem erdeke onnantol, hogy azon tobbet dolgozzon. A penzt megkapta erte, a karbantartas neki kerul penzbe.
Gondolkodj uzleti szemlelettel.Jo pelda erre valamelyik nagyobb kozulet (nem emlekszem melyik es hol pontosan) vilagitasi koltsege.
Regen gyartotol vasaroltak vilagitotesteket, amikor tonkrement hazon belul csereltek, beszereztek ujat, stb.
Kesobb atalltak szolgaltatasi modellre, amikoris nem izzokat vettek, hanem 'kozvilagitas szolgaltatast'.
A gyartonak megszunt az az erdeke, hogy rovid eletu izzokat adjon, mert sajat maga vallalta a szolgaltatast, az lett az erdek, hogy a cucc tartos legyen es ritkna kelljen kimenni cserelni.
Vegeredmenyben a megrendelo koltsegei is csokkentek, a gyarto tartos izzokat gyartott, stb.Csak ugy a gondolkodasmod miatt irom ezt le, lasd mashonnan is a dolgot.
-
válasz
aprokaroka87 #21 üzenetére
De itt most nem is arról van szó, hogy aminél egyértelmű és működik az előfizetéses modell, az rossz lenne. Hanem, hogy mindenre ráhúznák, mert azzal a fejlesztők és a Google jobban járna. Bár láthatóan ezt a legtöbben felhasználói szemszögből is szívesen fogadják, szóval valószínűleg ez lesz a jövő. Mindenért is fizetsz, folyamatosan, és majd nyilván átláthatatlanul. Hadd csorogjon szépen a lóvé, a végén pedig már majd azt sem tudod miért fizetsz, csak szépen vonogatják havonta.
-
aprokaroka87
nagyúr
Van amikor nem is lehet másban gondolkodni mint az előfizetéses modell.
Nekem pl a Google one ( havi 100gb felhőtárhely ) is ilyen módszerrel megy, havonta vonja a 690ft-ot.
Nekem megéri, nyilván mondhatná azt is a Google hogy figyu, ki fizetsz mondjuk 100 000 forintot, most itt egy összegben, és tiéd lehet örökre a 100gb tárhely :) + Adunk mellé neked örök életet is :) -
válasz
aprokaroka87 #19 üzenetére
Úgy értem, hogy azért amiért előfizetsz, csak addig éred el és használhatod, amíg él az előfizetés. Legyen az a teljes applikáció, vagy csak egy résszolgáltatása. Tehát az nem megoldás hogy lemondod. Csak akkor jársz jobban, ha az előfizetés esedékes díja az kisebb mintha egyszeri teljes árat fizetnél, viszont rövidebb ideig használod.
-
válasz
forumpista #15 üzenetére
Itt szoftverről van szó, és nem az autó alkatrészeiről meg szereléséről. A sima hibajavító frissítések rendszerint ingyen járnak. Pl. veszel egy játékot, ahhoz pedig manapság folyamatosan adnak ki patch-eket. Természetesen a DLC-ért már fizetned kell, mert az új tartalom. De legyen pl. egy router. Hosszú évekig támogatják, félkész hibás szoftverrel adják ki, majd pofozgatják és megkapod firmware frissítés formályában. Ezért sem kell fizetni, benne van az egyszer kifizetett árában.
-
aujjobba
addikt
Megvettem egy lejatszo app teljes verziojat 8ezer forintert.
Mindenki ajanlotta, nalam is jol mukodott sokaig, de aztan azt tapasztaltam BT fulhallgatoval sokszor akadozik a hang lejatszas kozben (mas lejatszo appoknal ez nem jelentkezik).
Ez annyira zavaro dolog (este szoktam filmet/sorozatot nezni fulessel), hogy nem is hasznalom mar az appot. Kiadtak azota javitasokat, be is jelentettem ezt, de a problema megmaradt megis.Ugyanennek az appnak a havi elofizetese 300 forint lett volna.
Egy evig hasznaltam kb, szoval mar igy is duplajat fizettem ki a teljes verzioert, mint elofizetve lett volna.Masik dolog: rengeteg appot/jatekot megvettem anno, ami nem is sokkal kesobb egyszeruen kikerult a boltbol, sosem frissitettek tobbet, ahogy jottek az ujabb droid verziok.
Nekem is vannak ellenerzeseim az elofizetessel kapcsolatban, de a hasznos oldalat is meg kell emliteni, ha ezzel segitek a fejlesztonek, az kozvetve nekem is jo. -
válasz
aprokaroka87 #14 üzenetére
Nyilván, de egy előfizetéses appot csak addig tudsz használni amíg él az előfizetés. Ez a lényege neki. Úgy nem fog menni, hogy egyszer befizeted az árát, majd visszamondod és használod tovább.
-
forumpista
aktív tag
Nem kell havonta fizetned, ezt a fejlesztő dönti el (lehet akár évenként megújuló előfizetés is).
Egy bármilyen alkalmazás árába beletartozik a karbantartása is
Természetesen, én is tegnap voltam a BMW márkaszervízben a 20 éves kocsimmal és vertem az asztalt hogy az autó árába beletartozik a karbantartás is, mi az hogy pénzt kérnek érte, egyszer már kifizettem az autó árát 20 éve... (sajnos kiröhögtek...)"A legrosszabb esetben is új Android verziónként megvásárolod még egyszer"
Oké, tehát havonta nem fizetsz 200 forintot, de évente kifizetsz 2400 forintot? Mi a diffi? -
válasz
forumpista #12 üzenetére
Egy bármilyen alkalmazás árába beletartozik a karbantartása is. Ez nem indokolja azt, hogy ezentúl nem egyszer kell megfizetni az árát, hanem havonta. A legrosszabb esetben is új Android verziónként megvásárolod még egyszer, vagy az olcsóbb upgrade opcióért fizetsz. Ez lenne a normális, és nem az, hogy megállás nélkül fizetsz, miközben nem nyújt semmi újat.
-
forumpista
aktív tag
Félreértitek a cikket, ezzel a változtatással csak egyforma feltételeket biztosít a Google az előfizetéses és az 1x megveszem jellegű appoknak (mindkettőnél egységesen 15% lesz a "Google adó").
Az előfizetéses modell egyébként azért is terjed, mert a fejlesztőknek állandóan munkájuk van az appokkal, köszönhetően a Google és a gyártók állandó variálgatásának.
Az az app ami ment Android 11-en az egyáltalán nem biztos hogy menni fog Android 12-őn, mert ami engedély jó volt tavaly, az már nem jó az Android 12-ön, az az API ami még működött az előző verzióban már nem működik az újban és így tovább. És erre jön még rá az hogy a gyártók is belenyúlkálnak a rendszerbe ugyanaz a kód nem biztos hogy működik egy Samsungon meg egy Xiaomin, akkor sem ha ugyanazt az Androidot futtatják.
Egy szó mint száz, hatalmas a fregmentáció Android fronton amit a fejlesztőknek le kell kezelni, a felhasználó meg sok esetben úgy működik, hogyha nem működik az 5 éve 200 forintért megvásárolt app a legújabb telefonján, akkor egyből nekiáll sz@rozni az appot.
De hogy az az egyszeri 200 forint vajon futja-e a költségeket a fejlesztőnek, nem is olyan biztos. -
válasz
aprokaroka87 #9 üzenetére
Jó, de most ha pl. fejlesztek egy egyszerű zseblámpa appot, amivel ki-be lehet kapcsolgatni a vakut. Ezért elkértem eddig egyszeri 200 forintot, mert max ennyit is ér. Soha az életben nem fog többet tudni, vagy egyebet nyújtani. Szóval egyszerűen nem indokolt, hogy ezért havidíjat szedjek. A pláne viszont az, hogy ha telenyomom még reklámmal is, akkor van abból is lóvé, ezen felül is.
-
válasz
aprokaroka87 #6 üzenetére
Az előfizetéses modell az eddig is jobban megérte, mert azzal egyszeri helyett folyamatosan csorog a lóvé. A probléma az, hogy nem lehet mindenre ráhúzni. Viszont ha erre ösztönzik a fejlesztőket, akkor annak nem lesz jó vége.
-
waccamár
senior tag
válasz
szabi__memo #5 üzenetére
ahh oké jogos, többet kellett volna szánnom 5mp-nél az átgondolásra
-
Az előfizetéses modellt nem lehet ráhúzni bármilyen applikációra. Csak amelyik olyan szolgáltatást nyújt. Ha ezzel most tényleg arra akarnak ösztönözni, hogy legyen minden előfizetéses, akkor remélem, hogy bele fog törni a bicskájuk.
-
waccamár
senior tag
Azigen, akkor jól értem, hogy egyik napról a másikra a duplájára növekedett a fejlesztők/cégek árbevétele? Nice
Üzleti szempontból egyetértek az előfizetéssel, userként persze nem. Nyilván minden az ártól és a kínált szolgáltatástól függ. Számtalanszor volt már, hogy egy alkalmazás tetszett, de irreális havi/éves díja volt, így 10/9x más lehetőség utána nézek - és általában találok is.
Amiért fizetek ÉVENTE kb. 800 ft-ot, az egy autóköltség-nyilvántartó app (Drivvo). Ott megér évente ennyit, bár nyilván mondjuk 10 éve ez egy egyszeri 800 ft lett volna
Ezt csak azért írom, mert évi 800 ft reális egy ilyenért, havi már nem. Márpedig sokan hasonló appokért ekkora havi összegeket kérnek.De hát ezzel sincs baj, ha az adott cégnek ez így jó, és van elég ügyfél, akkor hülyék lennének olcsóbban adni
-
szabi__memo
nagyúr
Szegény Google miből fog megélni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az előfizetéses appok után 30 százalék helyett már csak 15 százalékos hozzájárulást kell fizessenek a fejlesztők.
- Politika
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Windows 11
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest