- TCL LCD és LED TV-k
- Egérpad topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- A GlobalFoundries kezébe került a MIPS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen széket vegyek?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- LG LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
zetecR
addikt
Félig off, de nem tudja valaki ennek a zenének a címét?
-
WillChi
őstag
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem küldeni Action Replay MK5-6-7 kapcsolási-, beültetési-, és nyák rajzot. Természetesen, ha valakinek van ilyen ketyeréje, amit ki akar dobni, akkor megbeszélhetjük azt is...
-
c64nandi
csendes tag
Nagyon jò cikk lett.
Hasonlò képpen tettem én is, mikor 2011-ben ùjra elkezdtem Commodore -hozni. Első gépem volt nekem is 1988-ban. Csak sajnos nem a mostani példàny, ezt tenyleg hàrom éve vettem. Kalandos volt a beszerzése az biztos. Azòta megint aktìv C64-es vagyok! Mindenkinek nagy aktivitàst kìvànok a témàban! -
Dyingsoul
veterán
válasz
kriszpontaz #168 üzenetére
Én így elsőre a tápra gyanakodnék. :S Bár az S videót is érdemes lenne megpróbálni,kábelt szerintem még könnyebb és olcsóbb szerezni mint tápot. A legjobb az lenne, ha alkatrészenként tudnád kitesztelni mondjuk egy haver commodore cuccaival.
-
kriszpontaz
veterán
Eléggé kihalt a topik, de megpróbálok ide írni, és a segítségeteket kérni C64-II (C64C) javítás ügyben.
RF jellel van a gond. Amikor úgy tetszik neki ad képet és hangot, aztán egyszer csak fokozatosan elmegy, és nem jön se kép se hang, hiába kapcsolod ki 100X. Aztán lerakod pihenni, 1 nap múlva előveszed megint vagy működik, vagy nem, ...egy ideig.
Amikor nincs se kép se hang, a LOAD parancsot szépen beveszi, a kazettás egység működik, a lemezmeghajtót vezérli, valószínű be is tölti a dolgokat, csak semmit nem látok.
Nem tudom tesztelni az S-video jelet rajta mert nincs DIN kábelem hozzá. A műszerem meg nincs meg, így a tápot sem tudom tesztelni hogy megfelelő feszkót ad-e le.
Egy pincében volt 20 évig, de szinte gyári állapotban van, csak beadta az unalmast.
Nem tudjátok hogy ki javítja ezeket a régi gépeket Nyíregyháza környékén?A válaszokat előre is köszi!
-
Dyingsoul
veterán
válasz
idkfaiddqd #166 üzenetére
Nem tudom, hogy volt-e már de ezt a cikket én is megtaláltam azóta, de azért köszi!
-
idkfaiddqd
tag
ha volt már akkor bocs
[sárgaság ellen] -
Inhuman01
tag
Jó cikk lett. Street rod nagyot ütött akkoriban, talán az egyik legtartalmasabb játék volt anno. Még 286-s gépen is kipróbáltam :-) Felejthetetlen élmények. :-)
-
dfdfdf
őstag
valaki nem tudna segíteni nekem? C64 szervizelésben jártas embert keresnék mert a gépem kihalt vásárlás után. Pedig van egy rakat lemez kazettameghajtó és joyok.
-
-
3.Aragorn
addikt
Jó cikk lett.
Régi szép idők. Annak idején én is Commodore-ral kezdtem pc-s karrieremet. viszont nekünk sajnos nem volt. Volt viszont helyette a jó öreg "lengyelpiacos" "sárgakazettás" TV játék.
Amúgy nem rég édesapám előtúrt (szerzett) valahonnan egy Enterprise 128-at. Elvileg 2x gyorsabb a Commodore-nál.Valamint van egy olyan joystick, amilyet te is moddolgattál. + egy eredeti Commodore monitor. Durva darab. Ezen még mindent külön gombbal lehetett szabályozni. Beépített hangszórók is vannak...
Ha valakinek kell ilyen szóljon, mert lassan szétszedődnek alkatrésznek. -
-
KAMELOT
titán
még 6 éves voltam amikor édesapám hazhozta Bécsből az első commodore 64-et
imádtam vele jáccani később programoztam is rajta!jó cikk nagyon tetszik!
-
vanhalen
senior tag
Ku**ajó ez a cikk, élvezettel olvastam
-
usane
csendes tag
Azok bizony. Mikor a basic kód vagy éppen a karakterek ascii kóódjai között matattunk egy kis cheat-elés miatt
Grat a cikkhezjav: oppsz egy kicsit lemaradtam a válasszal
-
iday
aktív tag
Rám egy Commodore 128D vár hogy megtisztogassam.
Van hordozó fogantyúja, billentyüzet az alljábd tehető.
Igazi personal computer.
[link] -
Értekeztem faterral, fejből nyomta a joy csatiban a tűk kiosztását
Igen, testelni kell ha valamelyik irányt akarom nyomni. A +5V pedig ahhoz kell, egyes joyokon van autó tűzgomb és annak a chipjét hajtja meg.
-
smithi19
csendes tag
Hehe, de rég is volt, már legalább vagy 14 éve nem láttam ilyet. A cikked nagyon jól sikerült, grat.
-
Bithunter
tag
válasz
Dyingsoul #144 üzenetére
Azért inkább óvatosan, mint bátran a próbálkozással! A JOY portok közvetlenül a CIA chipekre vannak kötve, ami a SID mellett a leggyengébb pontja a C64-nek.
Egyébként eléggé általános szabály, hogy a vezérlő vonalakat földre kell húzni. Így van ez a joy vonalak esetében is. Vagyis az adott irány (ill. a tűz) vezetékét a joy a GND-vel kapcsolja össze.Szerk:
Ja, már látom, hogy időközben pontosítottál te is. -
fabko
tag
Valamelyik ősrégi SEGA konzol gamepad 100% kompatibilis volt a c64-el, a végén már azzal nyomtuk. Még a dugója is egyezett. Sok játékhot jobb volt gamepaddal játszani joy helyett.
Jó cikk, köszi! -
Daneeka
senior tag
Valaki nem akarja eladni a hangchipet belőle nekem?
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Dyingsoul #147 üzenetére
Húúú de jó vagyok! Már meg is találtam a választ!
Szóval ha jól értelmeztem a kérdésedet, azt nem tudod, hogy az irány vagy tűz érintkezői mivel érintkeznek (1-9 ig számozva belinkelted az érintkezőket illetve a csatlakozó részeit).
Íme a megoldás: LINKKiemelném az alábbi mondatot a joystick interface-ről:
"U1 also controls the joystick. Parallel port A accepts inputs from the B joystick connected to control port 2. Parallel port B accepts inputs from the A joystick connected to control port 1. When the joystick is moved up, down, left, right, or the fire button is depressed, a ground potential is applied to the appropriate input of U1. "Vagyis ha megnyomjuk a fel, le, jobbra, balra, tűz gombok valamelyikét, akkor a föld-del zárja össze.
-
Dyingsoul
veterán
hogy érted hogy mi hova van kötve a joystickban? Az ábra tökéletesen mutatja, hogy mi hova van kötve, ha a vezetékek színei kellenek, azt tudom, hogy mi it vezérel. Csak arról kéne vmi infó hogy mi mivel érintkezik. Ugye mior én szereltem a joy-t megvolt a 4 irány meg a tűzgomb +a fő érintkező. Azt nem tudom egyedül, hogy az mi volt, de lehet neten van vhol manual vagy nemtom, de utánanézek.
-
törölt tag
hű de rég volt.
-
válasz
Dyingsoul #144 üzenetére
Szerintem bátran próbálkozz, tesztelgess, elrontani úgy gondolom nem fogsz semmit
Sajnos az C64 egyik gyenge pontja pont a joystick vezérlés. Mivel a bekapcsológombot is oda rakták elég gyakori volt hogy a statikus feltöltöttség kisütötte az IC-t. Ez a gép is átesett egyszer egy IC cserén, mert a kettes joy csatija megadta magát. Szóval nem szeretném próbálkozásokkal tönkretenni a gépet. Inkább egy szétberhelt joy kellene és belenézni multiméterrel, mi hova van kötve.
-
Dyingsoul
veterán
Hali!
Szerintem egyértelmű, hogy mondjuk az up-ot nem zárja össze a down-al! Én úgy gondolom, hogy a +5VDC-vel zárja össze az összes többit, vagy a reserved-del esetleg! Ha otthon lennék simán megmérném neked, de most jöttem vissza Debrecenbe, 2-3 hét még mire hazamegyek. Ha rosszul írtam akkor félreérthettelek, bocsi, próbáld meg jobban körülírni a dolgot! Máskülönben ha van biztos infód a dologról, mindenképp tájékoztass légyszíves!Egyébként nagy thx ezért a képért! Faterom most azon tanakodik, hogy csinálhatnánk a commodore-hoz valami vezeték nélküli kontrollert... Ki tudja mi lesz belőle..
-
Sziasztok!
Nemrég vettem egy USB-s gamepadot abból a célból hogy rakok rá sima joystick csatlakozót. Ezzel nincs is baj, megtaláltam a joy csatlakozó kiosztását, de perpillanat nemtudom egy adot iránynál mit zár össze, stb.
Ki tudná valaki mérni multiméterrel? Csak egy működő joy kell hozzá
1.up
2.down
3.left
4.right
5.reserved
6.fire button
7.+5VDC
8.ground
9.not connected -
aquarius962
tag
Hahó!
Na megkerestem...ilyenem volt a C64-hez!
http://www.old-computers.com/museum/hardware/final-cartridge-III_1.jpg
Final Cartridge III.:
A Final Cartridge III (FC3) C64 és C128-hoz egyaránt használható modul, amelyben a menük és almenük segítségével több mint 60 új parancs és funkció közül választhatunk. Különböző nyomtató választási lehetőségek, BASIC toolkit, kényelmes gépi kódú és disk monitor, szövegszerkesztő program, kétféle lemezes gyorstöltő (tizenötszörös vagy huszonötszörös sebesség), magnós gyorstöltő, FREEZER, ami lehetővé teszi egy aktív program tetszőleges helyen megállítását, majd kazettára vagy lemezre mentését, vagy a képernyő kinyomtatását. A program később az FC3 nélkül is visszatölthető és futtatható. (Ezért használják a crackerek is.) A befagyasztott képernyőről hardcopy készíthető. Visszatöltéskor a program a befagyasztás helyétől folytatódik. A játékosok dolgát megkönnyítheti a sprite-sprite, vagy a sprite-háttér ütközések kikapcsolása, vagy az autofire, ami gyorstüzelő funkcióval ruházza fel az egyszerűbb botkormányokat. Ezenkívül előprogramozott funkcióbillentyűk, programtömörítés, beépített óra, naptár, számológép és még rengeteg más funkció, ami egy 30 oldalas leírásban van részletezve. Az FC3 a számítógép tárolóját nem használja, így a teljes RAM terület szabad marad. Ez a 64 Kbyte-os külső operációs rendszer 2 db 27256-os epromba van égetve.
-
Gabir
aktív tag
Üdv, a sárgulás eltüntethető valami súrolóporral...+ munka
Ha egyátalán megér annyit... -
szalai56
senior tag
Jó cikk lett.
-
dabadab
titán
válasz
pincehely #132 üzenetére
"Tudtommal az LCD tévék is hajlamosak erre a beégésre."
Azok igazából nem, mert a klasszikus beégést a foszfor "elfáradása" okozza, az meg nincs LCD-ben, csak CRT-ben meg plazmában. Az LCD-n is előfordulhat viszont egy hasonló jelenség (vagyis hogy ami sokáig rajta van, az ottragad), viszont ez jóval nehezebben alakul ki (a taskbar sem szokott ottragadni, pedig az irodai gépeken szinte állandóan ott van) másrészt nem feltétlenül végleges.
-
EczkE
veterán
Nagyon jó írás lett, köszi.
Nekünk is van elfekvőben egy. Régen én is bátyámmal játszottam sokat. Pár joy-t mi is hazavágtunk.
Emlékszem egyszer itthon voltam, talán beteg lehettem. Játszani akartam, de csak apu tudta a kódot. Kinnt dolgozott a reptéren és anya hívta fel telefonon, hogy mi a kód, mert a kissebbik fia játszani akar.Még ma is felemlegetjük.
Még valami: ez a színes tévé mítosz. Mi színes tvn használtuk és nem lett tőle semmi baja. -
kovy79
őstag
-
kovy79
őstag
válasz
pincehely #124 üzenetére
Az Simson volt. A Simpson valami rajzfilm, vagy micsoda! Már megint a média butító hatása...
Mod, h ON is legyek. Nekem is van egy Vaterán vett komplett C64 szett szépen eldobozolva, de ha elfog a retro érzés, inkább a kis C64 DTV-t veszem elő. Egyébként kölyökként C16-on nyomtam, a Timeslip volt a legbaróbb játék (ha valaki tud valami infót a játék jelenlegi játszhatóságával kapcsolatban, ne tartsa magában!). Meg a Fire Ant-tal is mennyit nyomattam...
Ren Hoek: a Krakout-tal szomszédnál játszottunk rengeteget. -
pincehely
addikt
Faterom 2db motorjától vált meg anno, hogy megvehesse nekünk a Commodore-t.
Egy 350-es Jawatól, meg egy 250-es Simpsontól.
utólag azért bántam egy kicsit a dolgot! -
Ren Hoek
veterán
Bocs a dupláért lejárt:
Maniac Mansion, ez volt a másik.... kissé befostam amikor jött az alien felém
Eh de sajnos anyu eladta 5000 Ft-ért mert kaptunk új gépet. Akkoris fájt a szívem... bátyámtól örököltem -
Ren Hoek
veterán
Jézusúristen de piszokjó nő
Commodore előtt nőttem fel én is. Sajnos sok gém nevére már nem emlékszem, de volt egy űrös-robotos-ufós, meg egy eléggé borult alternatív (valami macsekkal kellett menni), az autóversenyzős verdatuningolós is állat volt... Újra gyermek akarok lenni
-
uridium, boulder dash, david's nidnight magic........
-
Titan44
tag
Eszembe jutott végre az egyik legűberebb játék címe: Krakout
Egész család ezt nyomta nálunk, felváltva gémeztünk vele, szülők és gyerekek. Link, ha a nevéről nem ugrik be: Krakout -
dabadab
titán
-
pincehely
addikt
PH apróban nincsen eladó Commodore?
Lehet beruháznék egyre, habár akinek meg van még tuti ragaszkodik hozzá.mod.:
Találtam
vegyétek, vigyétek! -
G_P
tag
válasz
Realradical #6 üzenetére
nagyon tetszik a cikk!!
"A szerelgetés-tesztelés ideje alatt állatok nem sérültek meg, Pókékat áttelepítettük egy szimpatikus, kietlen sarokba." <-ez nagyon tetszett -
ZEN1TH
őstag
hehe jo volt olvasni, nekunk is volt commodoreunk, csak mar nem emlekszem ra
-
Yaye
őstag
válasz
pincehely #109 üzenetére
Wizard of WOr, emberek, Wor! Jegyezzük már meg, muszáj, készpénz, egyelőre, wizard of wor. Nna.
vitko: éppen hogy az UV sárgítja meg a műanyagokat. Ha megnézel egy régi monitort vagy fénymásolót, mindig az ablak felé eső oldala sárga, és ehhez még csak közvetlen napfény sem kell. Furcsa ez a szelektíven sárgulás jelenség, nekem a munkahelyi fénymásolóm egyik műanyag burkolati idoma sárgult meg durván, miközben a körülötte lévő többi ugyanolyan műanyag fehér maradt.
-
pincehely
addikt
Wizzard of War!!Ohh, apámat le se lehetett szállítani róla.
Nagybátyám, aki akkor még csak anyukám testvérének pasija címmel rendelkezett éjjel-nappal a Boulder Dash-t tolta. Alig tudtuk elküldeni -
Penyus
senior tag
Nekem anno hozott haza volt baratnom olyat hogy egy szetrugdosott c64 ami mar hetek ota egy parkban hevert darabokban. Ismert milyen vagyok hazahozta nekem. Televolt folddel rothado levelekkel hangyakkal(!) De durvan. Az egeszet kiaztattam/kisikaltam a kadban, osszeraktam, megragasztottam ahol szet volt torve a haz tobb helyen is. Osszedugtam, es tokeletesen mukodik azota is! Szal strapabiro joszagok ezek.
-
doc
nagyúr
otcsillagos cikk, grat
-
j2345
csendes tag
Milyen lesz ha a Play Station 3-at is így fogjuk előszedni a padlásrol.
-
Gabir
aktív tag
válasz
Realradical #6 üzenetére
Ugyan nem volt C64-em, de játszottam velük.
A Wizard Of War-t és a Commando-t kihagytad -
hemaka
nagyúr
úúúristen, de régen láttam olyan joy-t
Mindig eltört az alja emlékszem, és a végén már szétszedve kézzel nyomogattam az érintkezőket xD
-
Penyus
senior tag
Nagyon jo cikk!
Viszont enis beallok a sorba, felteszem a kezem. Enis eladtam az eredeti c64emet amit 91ig nyuztam. Akkor tertem at PC-re. De azota retro gepek gyujtesere adtam a fejem szoval van mar c64en dogivel
Meg mindenfele 8 bites vasak meg amigak meg mindenfele retro josag
Es minden mukodo termeszetesen.
-
Sanyo77
tag
Jó cikk lett, gratula!
Remélem van egy poros Amigád is!
-
Zanik
addikt
Grat a cikkhez, szép emlékeket idézett fel bennem (nekem az első kiadású gépem volt, sajnos már nincs meg).
-
pechman8
tag
Hát ez igazán klassz! És még mindig működik Neked, nekem is volt ilyen... mikor is?... már nem is tudom, még Bécsből hoztuk Anyuval.... Gratulálok a RETRO PC-d hez! Jó a cikk!
-
onereborn
tag
Retro érzés... kb 10 éves koromba kaptam a c64-et. mindig üde folt marad az életemben.
-
Dyingsoul
veterán
Nagyon jó volt olvasni a hozzászólásokat, nem is gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a cikknek!
(#70) Titan44: A commando-t imádtuk, nagyon jó játék, a zenéje meg valami halálosan jól eltalált. A Wizard of War-t pedig nem tudom hogy végigjátszottuk-e testvéremmel, de azon ketten iszonyatosan sokat játszottunk, ha mindketten ráértünk, általában azt toltuk. Egyébként még sorolhatnám a játékokat, de az a helyzet, hogy fejből tizedére sem emlékszem, de majd ha meglesz a kazettákról a füzet!
( a kazettákon sztem legalább kétszer annyi játék van mint a floppykon.)
(#74) Yaye: Igen, érdekes, hogy voltak gombok, amik egyáltalán nem sárgultak be! Gondolkoztam azon, hogy még egy fehérítő eljárást kipróbálok a sárga gombokon, volt egy épp ilyen sárga műanyag dobókockám, fater beletette pár órára hidrogén peroxidba, de nem fehéredett semmit. Persze lehet, hogy ez a módszer csak UV fénnyel együtt lett volna hatásos.
(#75) pincehely : Ha sikerül "olcsón" szert tennem egy amigára vagy egy spectrumra, tuti, hogy lesz belőle cikk!
(#83) leyo76: Hát persze, hogy jóval idősebb a masina! Én csak azt írtam, hogy 10-15 évvel ezelőtt kaptuk rokonoktól, ők akkor már megunták, elavultnak számított.
(#88) Skodry: Az ACE nekünk is megvan, persze, hogy nagy szerepet játszott az a játék is a joystickok leamortizálásában!
-
Cyno
tag
De jó volt olvasni, bár kár a matricákért. Én az ilyen dolgokat kincsnek tartom.
Még a mai napig megvan anyumnál a kétkazettás magnóm, aminek a két oldalán Arnold feszít, mint barbár.
Nekem még mindig megvan. Mondjuk nekem a klasszikus gömbölyded formájú volt/van.
Szerintem csak legenda, hogy tönkre tette a színes TV-t. Én sokat nyomtam anno az első színes VIDEOTON tévénken.Bár ha belegondolok kellett a szerelőnek néha dolgoznia rajta, mert a 3 közül valamelyik alapszín néha elment. Szóval...
-
dabadab
titán
válasz
leonejoci2 #89 üzenetére
"Mondjuk figyelembe kell azt is venni hogy a 4000T és az 5000 Amiga veri a mostani gépeket sebességben."
?...
-
raskolnikoff
őstag
C16...az volt az első
-
leonejoci2
tag
Jááááá keressetek már az ebayen Amiga cuccokat mennyire drágák még most is!
Mondjuk figyelembe kell azt is venni hogy a 4000T és az 5000 Amiga veri a mostani gépeket sebességben.Lehet hogy a Motorola procik tudnak valamit? -
Skodry
aktív tag
válasz
WhiteWalker #60 üzenetére
Amikor az alien megindult felém akkor recscsent a mikrokapcs,meg mielött benzit tudtam volna felvenni az ACE nevü repülősjátékkal
Általában rotty lett a vége.
Grant amerkan C?emlékeztek ezekre!?!
-
alamuszi
senior tag
Gratulálok!
-
3arnus
csendes tag
-
zazahoho
őstag
Jó olvasni a régi idők hardvereiről
aki a múltat nem becsüli....alig vártam a péntek délutánokat,hogy menjünk játszani vasárnap estig.Ha jól emlékszem Ausztriából hozott hozzá haver magnót 10 ezer ft-ért
Lányom már 4 évesen a sokkal fejlettebb amigán játszott
gratulálok az íráshoz -
leyo76
senior tag
jó kis cikk, bár szerintem jóval több mint 10 évesnek kell lennie, egyébként az én c64 -em másképp nézett ki..
-
DarkByte
addikt
Hmm, Maniac Mansion
Hogy örült a lelkem amikor megkaptam az 1001-es végigjátszást és elküldhettem a gonosz meteoritot vissza az űrbe
Életem egyik nagy hibája volt hogy eladtam a C64-esemet gyakorlatilag fillérekért.Az írás nagyon jó, köszönöm a többiek nevében is hogy van mindig valaki aki tartja a lelket ennek a fantasztikus masinának a Prohardver-es rajongó táborában.
-
^Clown
addikt
Már régóta filózok azon, hogy kéne venni egy C64-et, és kipróbálni. Nagyon szerettem volna egyet, de sosem kaptam
-
-
afterburner_
őstag
street rod...áááá
isteni volt
-
Nekem is megvan a C64-em, tokkal-vonóval, én tavaly nyáron durrantottam be, kicsit furcsán nézett ki az LCD tévén
-
Yaye
őstag
válasz
pincehely #75 üzenetére
Ugyan, nem tudnék én semmi érdemlegeset mondani róla. Pucolni nem kell mert eredeti dobozában pihen valahol, valószínűleg még működik, talán pár játék is életre kelthető a porladó szalagokról, ennyi. Akit érdekelne, az beizzít hirtelen egy emulátort, az többet mond neki 100 "cikknél".
-
TraderSystem
csendes tag
Ez....
xd
-
Yaye
őstag
Érdekes, hogy egyes gombok hogy megsárgultak, mások fehérek maradtak.
Nekem sose volt c64-em, Spektrumos voltam
Kicsit(?) mindig irigykedtem, mert azért a c64 grafika és hang mindenben ütötte a 48k-t. Utóbbi még mindig megvan valahol egyik dobozom mélyén, magnóval, kazettákkal, kockás füzettel
-
Dr. Romano
veterán
Egyébként jó kis írás. Nekem az hagyományos VIC féle C64-em volt. Hihetetlen mit ki tudtak hozni abból a gépből. Emlékszem anno megnéztük a Last Ninja 3 intróját... hát kerestük az állunkat utána és még vagy 10x megnéztük minden nap
Egyébként annyira jó zenéi voltak egyes játékoknak és az előtte lévő "loadereknek", hogy néha csak ezek miatt töltöttünk be egy játékot
-
derapo
tag
Nagyon jó írás lett,grat hozzá!
Felidézte zsenge gyermekkorom,mikor még holmi peek,poke-ok meg sys-ek voltak a használatos számtech fogalmak.Volt nekem is anno természetese,majd Amiga 1200,mekkora überzsírkirálygép volt. Azt egysze átfestettem,a jászfényszarui Samsung gyárban,hivatalos samsung tv szürke lett.Imádtam. sys64738 foreva -
Jo sikk, nagyon tetszett. A ZX81-hez kepest maga volt a csoda.
-
LÁZ
addikt
A dizzy sorozat mekkora rajság volt
-
geoff
tag
Régi idők legnagyobb tévedésének tartom, hogy eladtunk a C64-et annó... többszáz lemezzel, tucatnyi kazettával, szakirodalommal. A mai napig fáj érte a szívem.
Én emlékszem, '88-ban kaptunk egyet, kizárólag kazettával (szép kis fejállításos idők, ha a havertól kellett másolni, aztán később jöttek a lemezek, volt gyári "lemezlyukasztóm" is a kétoldalassá tételre
)
-
pincehely
addikt
válasz
Dr. Romano #62 üzenetére
Akkor is..Akkor is!
-
kukee
csendes tag
Nagyon jó cikk....grat.
Gyerekkoromban ismerősöknek is volt ilyen,de nekem sajnos nem, és annyira irigy voltam.... -
JanR
addikt
Nagyon jo cikk, azt hiszem en is elovakarom a sajatomat a szekreny aljarol
-
Dr. Romano
veterán
válasz
WhiteWalker #60 üzenetére
Nálam is az Atari 2600-as zabálta fel a joy készletet. Később szerencsére a C64-esre már egy Sega Master System gamepadot tudtam csatlakoztatni, azzal tökéletes volt az irányítás.
pincehely
Giana vagy Gianna (ki hogy írja) 1987-ben jött ki Márió pedig 1985-ben. -
WhiteWalker
nagyúr
nekem az atari 2600as ette a joyt, és az amiga 600-as, MK1 és a Street Fighter, anyámék kiakadt mikor kéthetente kellett új joyt venni....irány a helyi piac
-
Ygg
senior tag
C=64 rulez!
Kösz a cikket, jó volt visszaemlékezni. -
atkahun
tag
Kár hogy már manapság nincs ilyen jellegű tartósság!
-
atkahun
tag
Frankó kis írás, és up strapabíró c64-nek!
-
Skodry
aktív tag
Esküszöm én is előszedem!
3darab van abból egy üzemel 2kazmeghajtó egy átvevő,illetve egy atx gépház méretü nagyfloppykergető!!! -
Milan86
tag
Street Rod
amikor a fél utca összegyűlt nálunk egy jo kis partyra.
-
Angel1981
veterán
-
Solten
őstag
Kiraly...
C64-en "nottem fel" (gondolom vagyunk igy egy paran), meg mindig megvan szepen becsomagolva, matricak nelkul...
-
Djuree
félisten
fasza
nekem plus4-esem volt
nekem nem volt nagyfloppy meghajtóm, az luxus volt, nagy luxus
-
nonoka74
tag
köszönöm a cikket,elfogott a nosztalgia!gyerekként imádtam játszani c64-el!ott fertőződtem meg(35évesen is játszok mint állat),persze mindig újabb és újabb gépeken és játékokkal!köszönöm
-
Dyingsoul
veterán
Köszi a javítást, szerkesztettem a cikkben!
leonejoci2: Én szívesen csinálnék Amiga cikket sajnos olyan gép nincs és nem is volt a birtokomban, de ha sikerül egyet beszereznem, minden bizonnyal hasonló cikk lesz belőle!
(nem akarom reklámozni tesómat és magamat, aki kíváncsi a retro-gyűjtési akciónkra, az nézzen be az apróhirdetéseinkbe)
Vakegérke: Sajnos nem tudom melyik játékra gondolsz, de van még ismerősöm, akinek volt C64-e, ha ki tudom deríteni a nevét, megírom neked itt és PÜ-ben is!
sptkyle: Rengeteg játék van, amit beleírhattam volna a cikkbe, de úgy gondolom ez így egy lélegzetre egyelőre elég, talán később még csinálok egy C64 Gamer cikket is.
-
sptkyle
senior tag
Óóó.. Grat a cikkhez. Szép emlékeket idézett fel. (mint sokunkban
)
Jo lett a takarítás is.. sőt.. olyan jol csináltad, hogy odaadom az én gépemet is takarításra, ha kényszert érzel még rá.(bár sajnos a nagyfloppy meghajtómat még anno behuzták.. már csak a kazettás van.) Ja és még valami. Nekem ha minden igaz, van még hozzá zöld-fekete monitor (nekem az az igazi autentikusság
) És igazi C64-es mátrixnyomtató
Személyes kedvenceim anno a Giana Systers (nagyon jo mario klón.. állítom jobb, mint az eredeti) , a Boubble Boubble (sárkányos, buborékköpködös game. párosban verhetetlen) Test Drive (az igazi szimulátorok atyja), és természetesen a tuningolós NFS-ek atyja a Street Rod. Ja és ha valaki emlékszik még a magyar fejlesztésű RPG-re , az Időrégész-re.
Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezeket. -
Vakegérke
félisten
Mennyi szép emlék...
Anno C16-ossal kezdtem számítógép tulajdonosi pályafutásomat, aztán sikerült vennem egy C64-et.
A gép már rég nincs meg, de van egy "vadi új", egyszer sem használt joystick-om hozzá, eltettem emlékbe.Ami a mosást illeti, a mosógép jó ötlet. Belekötöm egy törölközőbe a cuccot, nem sajnálom a mosószert, és hurrá, győzelem.
Köszi a cikket, nagyon tetszik. Azt hiszem emulátorhoz folyamodom, és kikeresek valami finomat a gyüjteményes CD-ről.
Volt egy reptér irányító játék. Gépek jöttek 5.000 feet magasan, le kellett őket terelgetni, az indulókat meg 5.000 feet magasan kikergetni a légtérből útiránynak megfelelően. Ez jó lenne, csak a címét nem tudom... -
capulet75
addikt
válasz
zsirfecske #40 üzenetére
Remek cikk,jó visszaemlékezni a hőskorra.C64 best gém a Pool of radiance volt nálunk.4 floppy mindkét oldalát megtöltötte,1 hónapig nyomattuk a haverommal mire végig vittük.
-
Mr.Csizmás
titán
úúúú mióta vártam egy ilyen cikket!
grat! c64 rulz!
ja és a pók szakszervezet nevében köszönjük a humánus áttelepítési akciót
-
gamerkiller
senior tag
Jó tesz lett, de sajnos nekem soha nem volt ilyen gépem..
Pedig emlékszem nagyon szerettem volna egyet..
-
zsirfecske
addikt
szeretem a vicces cikkeket, grat!
-
dabadab
titán
válasz
Dyingsoul #32 üzenetére
A C64 gyartasa 1982-ben kezdodott, de neked C64C van, ezt 1986-tol gyartottak. A chipeken viszont MOS logo szerepel, amit 1989-ig rakott a chipekre a MOS (utana CSG lett). Sot, jobban megnezve, latszik a chipeken a gyartasi datum is: 1386, vagyis 1986. 13. hete, szoval ez az elso C64C-k egyik, 1986-bol.
-
jimhun
senior tag
Sziasztok,
Örülök hogy még mindig van ennyi C64 fanatikus. Azok voltak a szép idők. Éjszakákat játszottam az Elite-tel, pedig aztán ott nem a grafika volt a lényeg.
Emlékeztek még a Cov-ból Covboyra
? Mekkora fej volt
Itt egy interjú vele: [link] nem sokat változottItt egyébként van fent pár Cov szkennelve ha érdekel valakit: [link]
-
cudar07
senior tag
-
"Azzal magyarázták az egészet, hogy a képcsőben kárt tehet a Commodore."
szerintem meg egyszerűen nem akarták, hogy befoglaljátok a main TV-t
-
pincehely
addikt
válasz
leonejoci2 #34 üzenetére
Engem is érdekelne, mert Amigával még sosem volt szerencsém személyes tapasztalatra
-
leonejoci2
tag
Nagyon jó a cikk!Nekem is van egy gépem itthon valahol csak nem tudom merre.Azok még szép idők voltak! 1986-ban kaptam asszem a Commodore 64-em.
Majd valaki csinálhatna egy AMIGA cikket is! -
Zoli-206
senior tag
Szép lett, régi szép idők.. ezen nőttem fel
-
Dyingsoul
veterán
Igen, de az alaplapra 84-es dátum volt írva, ezért bátorkodtam én is ezt a számot feltüntetni. Egyébként a C64-ek gyártása a 80as évek elején kezdődött, szóval sztem ezt mégiscsak 84-ben gyártották, 85-ben már jött a commodore 128.
davenport: Szerencsére nekem is birtokomban van egy Cov évkönyv!
Bárcsak több száma is meglenne.
-
Minden Commodore 64-es cikk öröm lelkemnek.
Főleg mert ha jól számolom akkor 25 éve hozta apum.
Amikor még ott kuporogtunk a magnónál a csavarhúzóval, hogy a fej rendesen menjen, vagy a Bombázd le Moszkvát nyomattuk :-))).
Na meg a szomszéd akinek floppy lejátszója is volt, és mikrokapcsolós joystickja :-))))
Aztán később pedig a Cov magazin, basszus az is 20 éve jelent meg :-))
-
mikado
tag
válasz
Realradical #6 üzenetére
Egészen pontosan ez egy C64 II. Az első széria még jó kis kerekded volt...
-
Dyingsoul
veterán
Örülök neki, hogy cikkemmel sikerült több embert is ösztönöznöm a Commodore-uk elővételére!
Remélem a továbbiakban több, hasonlóan régi rendszert is bemutathatok majd!
-
hobizoli
nagyúr
Ez a gep szerintem nem 84-s, hanem 88-89 koruli, a 84 koruli ugy nezett ki, mint a korabeli C-16 VIC-20 stb, ez meg mar az Amiga-ra hasonlit
Eloszor igy nezett ki:
Aztan kesobb mar tejesen bézs szinu volt, a haz is meg a billenytuk is.
Aztan jott 88 korul ez a kivitel:hobizoli
-
LackoMester
addikt
Jó kis írás, jó kis gép
.
A cimborám agyát már legalább 2 éve rágom, h. rakjuk össze az övét, retrozzunk egy kicsit, 1-2 üveg bor mellett, eddig még valami végett sosem jött össze.Nagy kedvet kaptam én is, megyek is felhívom, mi a terve honap délutánra.
-
JanFe
aktív tag
Jo cikk,
Regi szep idok...
-
iSonic
addikt
Nagyon jó cikk
C64 <3
-
MPowerPH
félisten
Szép kis cikk, grat hozzá.
Asszem én is előtúrom valahonnan a szekrény mélyéről.
-
nekem egy kazettás magnó volt hozzá.
mennyit b@sztattuk a fejet állító csavart,mert haveroknál más-más volt a fejbeállítás.
A kollégiumban, akinek volt, azon már floppys meghajtó dolgozott.
A Katakis istenem... 2-en, joyyal a gép által özönlő űrhajók ellen.
Na meg a Last Ninja 1-2 vááá...
Sokat nem aludtunk ilyenkor.A trafója nekem is tönkrement,de sikerült megreparálni.
Ilyenkor úgy működött a gép, hogy bekapcsoláskor se kép, se hang.
De bekapcsolt állapotban kihúztam a duglajból a tápdugót, és rögtön vissza is dugtam úgy életre kelt.
Gondolom kaphatott kis áramlökést és utána már tartotta a megfelelő feszt.Régi szép idők.
Természetesen gyűjtöttem egy turbo cartridgre.
Az sem volt olcsó dolog anno. -
Dyingsoul
veterán
Az általad leírt billentyűtakarítás végén is muszáj lett volna egyesével megtisztítani, szóval inkább már alapból úgy kezdtem. A joy kompatibilitásról nem tudtam, köszi, hogy említetted! Bár otthon nem volt több ilyen szintű retro kütyüm, ezért azt használtam, ami kéznél volt!
Köszi, hogy írtál a képcső romlásról!
dfdfdf: Köszi a bíztatást!
DeltaPower: Egyértelmű, hogy nagyobb hőmérsékletnek vannak kitéve a mai hűtőpaszták, így a hőingadozás is sokkal nagyobb (miután kikapcsoljuk a gépet, teljesen lehűl), de azért mégis ennyi időn át a levegő nem szárította be, azért ez már valami!
TomBennet: Gondolkoztam is, hogy mi legyen velük, de az a baj, hogy a matricák alapból kopottak voltak már és nem kevés szenny rakódott rájuk, ha viszont rajtahagytam volna nem tudtam volna normálisan megtisztítani. Viszont éppen ezért készültek a képek, bármikor meg lehet tekinteni újra!
Hunter2: Ha lenne, tuti kipróbáltam volna!
Ez ügyben felajánlásokat várok 107cm-es plazmatv téren!
-
Hunter2
addikt
Poén lett volna ha a Commodore-t egy 107cm-es plazma TV-re kötöd rá.
-
TomBennet
tag
A gépen lévő matricák és tetkók eltávolítása szerintem halálos vétek. Úgy volt autentikus.
-
Gabor970
addikt
és kiderul, hogy jot lehet jatszani akkor is ha a grafika C64 szintu. En sem feledem el a railroad tycoon elso reszet, ami egy db 1.44-es floppy-n volt. Kis kocka vonatokkal, 2d szinterrel, jelkepes gyarakkal, allomasokkal. A lenyeg a termeles es szallitas szervezese volt, es ez nem a szuper grafika miatt lett volna elvezetes
-
Császárság
!
Ezen tanultam programozni, és némelyik játék tényleg eszméletlen hangulatos volt, az általad említett Street Road is, bár a személyes kedvencem a Thunder volt
!
Van 2 féle nekem eldobozolva. 1. az Ausztriából kapott a 2. szerintem Magyarországon vásárolt, nem kell mondanom melyik a jobb (természetesen minőségre)
Megvan még a kazettás egység is, és van floppy egységem is kb 100-150db lemezzel.
Azok a régi szép idők
-
Szivacsrobi
csendes tag
a cikket olvasva döbbentem rá, hogy nekem is van egy c64-em bedobozolva. majd a hétvégén elő is veszem
-
DeltaPower
addikt
szépen helyreraktad a gépet
amúgy a hűtőpaszta nemcsak jobb minőségű lehetett, a mostaniakban azért is keményedik mert nagyobb hőterhelésnek van kitéve, a c64 viszont alig fűt. -
pincehely
addikt
Nekem is ottlent csücsül még egy régebbi fajta C64, csak trafó nincsen hozzá
Nagy kár. Addig is marad az emulator, hogy játszhassak a régi kedvenc játékaimmal.
A Gianna Sisters a very best off nálam. -
Angel1981
veterán
Köszönjük a beszámolót, szép munka!
Nekem bátyámmal szintén C64 volt az első gépünk, még 1986 tavaszán, amikor nem volt még elterjedve idehaza...
A trafója és kazettás része már rég tönkrement, csak az alapgép van eltéve, mint családi ereklye...
Kellemes emlékeket ébresztett bennem a cikk, még egyszer köszi! -
ThaBoss
senior tag
C64 rulez!
A cikk pedig tetszik, jól tetted, hogy megírtad! -
gfefe
őstag
Jó kis gosztalgikus írás. Grat!
-
Doki-HUN1978
senior tag
A Commodore sokunk gyermekkorának meghatározó élménye volt.
A cikk olvasása közben eszembe jutottak az ezzel kapcsolatos élmények.
Milyen jó is volt...
-
bbandi
tag
Jó cikk, csak két gondolat hozzá:
Billentyűtakarításra nekem nagyon bevált, egy korsó vízbe beledobáltam az összeset, és kevergettem egy darabig. Utána már csak néhány helyen kellett lemosni a tartós mocskot.
A C64 Joystick kompatibilis az atari2600 és a sega mega drive kontrollerével (és a piaci "sárgakazissal"), azokkal is lehet használni.Mod: A képcsőromlásról:
Annó mi is ezért nem játszhattunk színes tévén
Szerintem az alapja a képcső beégése, ami valós veszély, ha mondjuk úgy felejted a welcome screenen (de hasonlóan az, ha egy monoszkópon hagyod a tévét), csak mivel ez szájról szájra terjedt, még az értelmesebbek se tudták a valódi okát. -
Realradical
őstag
De szép idők is voltak!
-
Dyingsoul
veterán
Köszönöm a pozitív véleményeket! Bevallom, kicsit félve vágtam bele a cikkírásba, ugyanis ez az első komolyabb cikkem, remélem a többi fórumozónak is tetszik majd!
-
Silentfrog
veterán
Annak meg határozottan örülök,hogy a pokok nem sérültek meg!
-
remek cikk
-
]Phobos[
senior tag
-
rekid
addikt
Nagyon jo cikk lett!
Gratula hozzá szép munka!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- BestBuy topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Xbox Series X|S
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest