Aktív témák
-
utax
aktív tag
látom itt hozzáértők vannak :)
egyik kérdésem, hogy lehet-e különböző méretű vinyókat stripe-olni, vagy csak azonosakat ?
másik pedig, hogy ezekkel az integrált raid vezérlőkkel az is megoldható, hogy 4-nél több IDE egységet kötsz az alaplapra ? mert azt hallottam, linux alatt lehet, de win alatt nehéz
thx -
Szeni
aktív tag
válasz
CsendPenge #29 üzenetére
Halihó!
Még egy pár napig rontom itt a levegőt, addig is megpróbálok értelmes válaszokat adni!
Egy kicsit off voltam...
Szóval, visszatérve az alaplapi RAID-ekre. Már régen kiábrándultam belőlük, másra szvsz nem jók, csak a több meghajtó lehetősége miatt. Komolyabb munkára nem szabad ilyeneket használni! -
Szeni
aktív tag
-
-
Szeni
aktív tag
válasz
CsendPenge #23 üzenetére
A tipp - sajnos - nem jó!
Ugyanis az alaplapi RAID vezérlők valójában nem 100%-ig hardveresek, tehát kell hozzá az oprendszer alatt is valamiféle driver. Ez ált. van win és linuxok alá is. (Kivéve a többprocesszoros gépeket, mert ott nem műxik linux alatt; amit már korábban máshol ki is fejtettem). -
CsendPenge
őstag
Nem írtál pontos típust. Én ugyan nem tudom a választ, mert hiába van ilyen cucc az alaplapomon, még nem volt két u.allpra vinyóm, hogy kipróbáljam. Amúgy konkrét oprenccert sem írtál, mert linux alatt biztosan más, mint pl. win98 alat :) Szerintem dos alatt nagyon nehezen lehetne megoldani, amúgy meg win alatt valszeg csak az egyik vinyót fogod látni - de ismétlem, ez csak egy tipp részemről!
-
Ahhoj
aktív tag
Szóval lenne az a kérdésem, hogy ha a raid vezérlő bios-ában (most egész konkrétan integrált vezérlőre gondolok) beállítok két vinyót 0-s módra, akkor onnantól kezdve az alaplap már csak egy vinyóként látja, vagy kell az oprendszer alá vmi driver?
szóval a probléma az lenne, ha nincs fent semmilyen prndszer, a két vinyó 0-s módba kötöm, akkor onnantól lehet kezelni, oprendszert felrakni, stb? mert végül is akkor lehetne igazán kihasználni a plussz sávszélességet, ha az oprendszer is egy ilyen füzérbe kötött rendszeren lenne.
nos? -
guest
veterán
Hmm...hát, végül is eredetileg én csak egy jó, stabil, és megbízható alaplapot akartam, a raid az ''jött'' vele. Gyakorlatilag semmi olyanra nem akarom használni a gépemet, amit a raid biztosít. De nem baj, majd kipróbálom, ha lesz időm.
-
karib
addikt
Az alaplapodon egy IDE RAID egység van, IDE cuccokat tusz rákötni. A Win azért ismeri fel SCSI vezérlőnek, mert vagy nem tud jobbat kitalálni rá, vagy úgy van megcsinálva a cucc, hogy kifelé egy SCSI eszköznek nézzen ki. A végeredmény a lényeg azonban: IDE cuccokat tudsz rákötni, és azokat a megfelelő driver feltelepítése után Win alatt tudod használni.
Megoldásfüggő, hogy mit enged a RAID vezérlő. Az integráltak általában nagyon egyszerűsített darabok, néha pedig túlságosan is. Jobbik esetben akár plusz két IDE csatiként is tudod használni a RAID vez portjait, rosszabb esetben csak HDD-k RAID-elésére. -
guest
veterán
Hi all!
Na, ettől sajna nem lettem eléggé okos. Nekem egy Asus A7V266E lapom van, Promise chippel, elvileg a 0,1, illetve ezek kombinációját tudja. De akkor most tudom úgy használni, mint egy IDE kiterjesztést? Vagy mint SCSI kiterjesztést? Ezt csak azért kérdezem, mert Win ME (és 98 is) SCSI vezérlőként (is) ismeri fel.De akkor most mi van az alaplapon? És mire is tudom végül felhasználni? Sajna csak ködös elképzeléseim vannak, hogy jó dolgokat lehetne vele megvalósítani, csak először tisztában kellene lenni a rendszer részeivel. Várom az ötleteket:)
Üdv mindenkinek -
lotht
csendes tag
Vajon miben különbözik a Promise megoldása (pl. a TX2) és a Highpoint (ez van az Abit alaplapokon, a Kouwell önálló PCI kártyát is készít vele)?
Melyik végez nagyobb munkát önállóan, melyik igényel kevesebb CPU törődést? -
guest
veterán
csusza@fw.hu; Én a szintekről egy kicst többfélét találtam, mint amit Te emítettél a cikkben: http://www.acnc.com/raid.html
-
RiCS
csendes tag
Hi !
És az milyen király, hogy pl az ASUSA7V133-on a Promise RAID chip lite verzió, azaz mindössze egyetlen raid tömböt hagy létrehozni, az is csak két lemezből... :) Ill, remekül le tud kezelni egy winyót egy tömbnek, hát nem remek ? Ha van egy két vinyóból álló tömböd, ami lehet stripe v. mirror, akkor a többi tömb már csak egyetlen vinyóból állhat... Höhö...
HPT-370-el mi a tapasztalat ? -
guest
veterán
A másodikból is elszállhat 3 winyó csak az a lényeg, hogy mindegyik tükörben maradjon egy jó.
Habamu -
Igen, tiszta. És tényleg, a visszatöltések szempontjából marhára nem mind1, és persze a második verzió szimpibb is, annak ellenére, hogy az elsőből a tükör egyik feléből mindhárom winyó elszállhat.
No, szerintem mindenki mindent ért, köszi az értékes hozzászólásokat :) (azért lehet folytatni, nem megölni akartam a topikot) -
guest
veterán
Egy kis belekotyogás részemről a tükör és a stripe esetéről.
1. A RAID 10, 1+0, 1/0 ugyanazt jelent, valamint a RAID 01, 0+1, 0/1 (a RAID 1 nem !!!) is. Azért figyelni nem árt mert még a controller gyártók is keverik néha :)
2. Mintapélda 6 darab tökegyforma diszkkel:
RAID0+1
Az 1,2,3 disk RAID0 lesz a stripe "A". A 4,5,6 disk RAID0 lesz a stripe "B". Ezek után A és B stripe-ok RAID1 tükörbe rakva kész a RAID0+1. Ha pl. tönkremegy a 1-es disk akkor az egész stripe "A" száll mivel nincs a RAID0-ban redundancia. Vársz a cserére és közben elszáll pl. a 6-os disk a stripe "B"-nek is vége, adatok elvesztek, lehet visszatölteni. (ha van miről). Ha mégsem szállt el a 6-os akkor is az egész stripe "A"-t vissza kell nyomnod a "B"-ről csere után.
RAID1+0
1,2 disk mirror "A"
3,4 disk mirror "B"
5,6 disk mirror "C"
Ezek után összerakjuk őket RAID0-al stripe-ba. Na ha most elszáll a 1-es a RAID1+0 megy tovább hiszen a 2-es dolgozik helyette. Ha ezek után még elszáll a 6-os, az 5-ös dolgozik tovább helyette. Ha kicseréled az 1-est csak ennek a diszknek a tartalmát kell visszaraknod, nem 3-t mint a RAID0+1-nél.
Remélem érthetően írtam le a dolgot.
Habamu -
Ha 20 winyó van stripe-ban, és a stripe tükrözve, akkor nem ugyanaz a helyzet, mint ha 20 tükör van stripe-olva? Akárhogy is van (spare-t leszámítva), egy tükrözés mindig a tükör egyik felét "meghalhatóvá" teszi. 2 x 20-nál ez ugyanúgy 20 winyó (1 x 20), mint 20 x 2-nél (20 x 1).
Másik guest: köszi, bár kivételesen a cikk nem saját szerzemény, de azér' mi is igyexünk alternatívát nyújtani a mammut vertikális portálokkal szemben :D:D -
guest
veterán
Imadom az igenyes cikkeket!
Csak igy tovabb!
Khiraly az oldal! -
Adi
senior tag
Nincs valakinek egy eladó, működő Mylex PCI-os RAID kártyája 20k körül? :D
-
guest
veterán
bocsi elolvastam amit írtál
de ha mondjuk 20 lemez van stripe-ban akkor már más a valószínűség főleg ha online spare is van
A RAID kettőt nem használják már mert ahhoz spéci disk is kellett -
guest
veterán
amikor a tükröket stripe-olod akkor kieshet a lemezek fele
amikor a stripe-okat tükrözöd akkor egy-egy lemez eshet csak ki oldalanként -
guest
veterán
yoo :)
-
Igen, igazad van (nem mind1, hogy stripe vagy tükör van előbb). Bár ha a stripe-oltak tükrözöd, akkor a tükör egyik fele totál kieshet (mindkét winyó), míg a tükör stripe-olásánál max 1 az egyik, 1 a másik tükörből eshet ki, ugyanabból az oldalból 2 nem.
A kettő tehát valószínűségi alapon megegyezik (4-ből mindkét esetben 2 winyó hibásodhat, csak nem ugyanaz a kettő).
Az összes RAID-et használják, azért lettek kitalálva, de tény, némelyek sokkal jobban elterjedtek (0,1,0+1 vagy 1+0,5). -
guest
veterán
A RAID 0+1 és a RAID 10 nem ugyanaz, ha a stripe-olt meghajtót tükrözöm akkor csak egy lemez eshet ki, míg ha tükröt stripe-olom akkor tükrönként egy-egy lemez eshet ki.
A RAID 4-et és 3-at is használják, a RAID 4 nagy méretű streaming adatoknál hasznosabb, illetve némelyik controller RAID 3/5-öt használ egyszerű RAID 5 helyett.
Aktív témák
ph Az Abit lapoknál már must-have feature, de gyakorlatilag minden high-end lapon található RAID vezérlő... de pontosan miért is jó ez nekünk?
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- 2x Kingston SATA SSD 240GB (480GB)
- Western Digital Elements 750GB HDD alig használt!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest