Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
lujó55
addikt
válasz barack1997 #62 üzenetére
-
pulcsi
tag
És mi a nehezebb 1 tonna falevél vagy 1 tonna vas?
''A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny áítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak, mkénit rdeeőzndenk el a btűek'' " Ezért a megrendelése teljesítése legkésőbb a hétfői (január 06) napon 15:00 - 18:00 óra között"
-
OPiiPO
veterán
"Utóbbi esetben természetesen teljes a biztonság, hiszen az adatok csak jelszóval érhetők el"
- Megnyugodtam, hogy _teljes_ a biztonság a felhőben ha van jelszó. Még soha nem hallottam arról hogy jelszóval védett adatokhoz hozzájutottak volna, soha de soha denem."Ezenkívül a termék a narancssárga gumiborításnak hála ellenáll a hőnek és a fagynak,"
- ha _narancssárga_ akkor ellenáll"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
spanyoll
addikt
Azért valamilyen szinten szerintem bele van kombinálva a technikai dolgokba, hogy egy mértékig elviseljék a becsapódást. Az én régi HTC Legendem ami ugyi nem arra van kitalálva, hogy ütésálló legyen szintén landolt már egy emelet magasról, vágtam földhez és tapostam meg (ne kérdezzétek ) , mégis működik, a képernyőn van csak egy 1cm es nem zavaró karc, meg a szélein, oszt' annyi
Szerintem ez a pendrive parasztvakítás számba megy, akkor lenne értelme ha amolyan felrobbantjuk is és sósavba martva is megmarad kategória lenne, de ez az átmeneti megoldás, hogy ráhúzunk egy műanyag kotont ... No mindegy, valakinek biztos megéri
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
frescho
addikt
Csak a joindulat sutott az enyhen ironikus hozzaszolasaitokbol. A Ph.D-t pl. erosen tulzonak lehet erezni sima gimnaziumi tananyaggal kapcsolatban.
Igaz nem 100, de 40 meterrol ejtettem mar le tobbek kozott telefont es pendrive-ot is. Az elso meg egy 6150 volt, amit kis legozassal sikerult ujra mukodesre birni.
https://frescho.hu
-
-
mpioca
tag
Ne személyeskedj! 3 éve vagyok regisztrálva az oldalon. Nem igazán látom, hogy mi motiválhatna, hogy most egyszer csak nekiálljak ontani magamból a felesleges kommenteket a rangom feltornászására.
Nem sokszor járulok hozzá egy-egy téma kivesézéséhez, de ha hozzászólok, akkor azt általában produktív formában teszem. Ebben az esetben azért offoltam a "lefutott" kb. 12 órával ezelőtti társalgásba való bekapcsolódással, mert zavar, ha valaki félrevezető/hamis dolgokat ír. Sajnálom, de nem az én hibám, hogy sértett, amit írtam.
-
ddekany
veterán
Neil Poulton által megálmodott... mert ehhez a dizájnhoz hozzá kellett tenni egy nevet, mert annyira zseniális...
-
[edy]
tag
Mivel olyan szinten ki lett vesézve a fizikai rész , hogy Newton ezekből a hozzászólásokból tanul , ezért felteszek egy másikat : melyik az a momentuma az életnek , mikor egy 100méter magas épületen/sziklán/akármin állsz , ezzel a pendrive-al a kezedben , ami nincs bedugva gépbe ( mivel akkor ugye nem lehet rajta a narancs burkolat) szóval csak simán tartod a kezedben és jajjjj!!!! megtörténik a baj , elejted , de nem magad alá ejted hanem hopp , mondjuk 2 méterrel arrébb ( feltételezem senki nem szokott a sziklának a legszélén álldogálni, főleg nem pendrive-al a kezében ) ahonnan majd az leesik és elnyeli a sötét mélység... Ezt válaszolja meg nekem valaki zseni.
[ Szerkesztve ]
Edy
-
lujó55
addikt
válasz Ł-IceRocK-Ł #40 üzenetére
simán PhD-nál tart a fél PH!
-
spanyoll
addikt
Zseniális, hogy mindenki mekkora fizikazseni lett hirtelen
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Alpinisták előnyben.
"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper
-
frescho
addikt
100 meternel nem hanyagolhatsz. Nem vesztesegekrol van szo, hanem legellenallasrol, ami miatt nem szamolhatsz sima energia egyenlettel. A kozegellenallast befolyasolo tenyezok valtozasa kevesbe okoz gondot, bar kanikula eseten nagyjabol 5%-al nagyobb lesz a becsapodasi sebesseg, mint normal szobahomersekleten.
Gy.k.: Mikozben setalsz nem erzed a legellenallast. Normal bicikli temponal sem zavar, inkabb husit. Ha tekersz, mint allat, akkor mar feltart. Ha egy 130-al halado auto ablakan kidugod a fejed, akkor mar erosen kellemetlen.
-
lujó55
addikt
ott a pont.
de itt a kérdés az ütközés volt. amit az ütközés pillanatában mért sebességgel jellemzünk. próbáltam egy közelítő megoldást adni (hangsúlyozom közelítő!!!) a maximális sebességre egy energiaegyenletből ami konzervatív erőteret feltételez. itt nem kell diffegyenletet megoldani, mert elhanyagoltam a veszteségeket. ha pontosabban akarjuk, akkor lehet számolni azzal is hogy párás időben más a levegő sűrűsége, mézben még nagyobb a sűrűség, aztán ott van a pascal nyomás is ami a felső légkörben elhanyagolható, szóval nem ilyen bonyolult ez. földhöz kell vágni és ha kibírja akkor okés. -
Madn!ght
addikt
Jópofa a kinézete. Ha már ilyen gránát formájú, jobb lenne, ha 100m-ről leejtve inkább robbanna.
-
CYBERIA
senior tag
Ki mit lát benne.
APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
frescho
addikt
válasz gy-daniel #26 üzenetére
Egy zuhano testnel tobb ero is van. A levego kozegellenallasa adodik surlodasbol stkes torveny, sebesseggel, alaktenyezovel es kozeggel aranyos), az orvenyles miatti (Bernoulli torvenybol levezetheto sebesseg negyzetevel, kozegallandoval es alakkal aranyos) erobol. Nagyobb magassagnal van egy pont, ahol a gravitacios ero (tomeg es gravitacios gyorsulassal aranyos) egyenlo lesz a ket elozo erovel.
Mivel csak az egyenlet gravitacios oldalan szerepel egyedul tomeg, ezert az allandosult allapot fugg a tomegtol.
Szobai korulmenyek kozott nem tud elegge felgyorsulni a ket (olom vs aluminium) test, hogy erzekelheto legyen a kulonbseg, ezert szokas elhanyaglni (9. osztalyos fizika).
-
gy-daniel
tag
Segítek.. pilótának van igaza (tömören: ha felírjátok az erőegyensúlyt, akkor az egyik oldalon m*g-lesz, míg a másikon nem fog minden tagban szerepelni a tömeg, így nem egyszerűsíthetsz vele.) Egyébként eddig még 1 pendrivot sem törtem össze, szóval nem én vagyok a célközönség
-
Attilu
csendes tag
Tènyleg leejtették 100 m-ről, íme a videó:
-
nagyúr
De ki akar hangsebességhez közeli áramlási helyzethez hasonlítani bármit is? Hogy jön ez ide?
Arról volt szó, hogy ez a nyamvadt pendrájv olyan könnyű, hogy hiába ejted le 200 méterről, akkor se lesz semmi baja, mert a légellenállása miatt nem tud felgyorsulni olyan sebességre, hogy baja legyen.
Egyáltalán nem kell egyébként sűrű közeg, és nagy sebesség a kísérlet elvégzéséhez. Elég mondjuk egy 8-as anya meg egy papírgalacsin, amik kb. egyforma nagyok. Felemeled a fejed fölé mindkettőt, az kb. 2 méter. Már onnan leejtve sem fognak egyszerre leérni...Aki él és nem boldog, az téved!
-
lujó55
addikt
tudod mit?
legyen igazad, csak fejezzük már be.
amit te mondasz az mind igaz, de a különbség valós méréséhez nagy sebesség és sűrű közeg kell. ha ez nincs, akkor Newton 2. törvénye és be van mostmár fejezve. össze sem lehet hasonlítani egy emeletről leejtett golyót egy közel hangsebesség körüli áramlási esettel... -
nagyúr
Mit nem látok át teljesen bakker? Ez nehogy egyetemi professzori szint legyen már, hogy a légellenállás befolyásolja egy tárgy esési sebességét! Józan paraszti ész kell hozzá meg némi megfigyelőképesség, semmi egyetemi diploma, de még érettségi se kell.
Emberek ez általános iskolai szint! Ott tanítják fizika órán.
Vákuumban egyszerre fognak leesni a tárgyak függetlenül a tömegüktől és a felületüktől. Bármilyen közegben meg nem. Ez ennyire egyszerű...Aki él és nem boldog, az téved!
-
D.Orion
veterán
válasz pusszycat #18 üzenetére
Egyszerre fog leérkezni. De csak azért, mert ha te ezt otthon elvégzed, akkor elég limitált a magasságod ahonnan elindítod a két tárgyat. Így nem fogod tudni érzékelni a különbséget szabad szemmel. Bocsesz, de szakközépben nyugdíjas atommag fizikus volt a fizika/kémia tanárunk és belemerültünk rendesen mindkét tárgyba. Így szeretek trollkodni ebben a témában, mert az öregúr valami kitétellel mindig megszívatott minket is.
pilóta: Attól, hogy értesz a repüléshez ezt még nem látod át teljesen. Bocs, nem akarok nagyon kötekedni, de ez így van.
lujó55: Na jó, ennyire tényleg nem akarok belemenni. Ez már tényleg trollkodás lenne. De ebből meg én nem értem mindent.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
NEM LÉGELLENÁLLÁS, HANEM A LEVEGŐ MOZGÁSÁBÓL KELETKEZŐ FELHAJTÓERŐ. Zárt térben szél nélkül ejtsd el. Egyszerre fog leesni. Ez a szép a fizikában, azt hiszed, hogy érted, közben pedig csak a felszínt kapirgálod.
Ú bakker, ez nagyon gáz... (Amúgy szerinted miért az a nicknevem, ami? Bár már jópár éve vizsgáztam aerodinamikából, azért még rémlik pár dolog )
A labdás példád meg nagyon rossz, mert hasonló tömeg, hasonló légellenállás: egyszerre fognak leesni. Próbáld meg ugyanezt egy medicinlabdával és a gumilabdával...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
Zárt térben szél nélkül ejtsd el. Egyszerre fog leesni.
Szerintem vákumban esik egyszerre le.Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.]
-
lujó55
addikt
hosszú.
fáradt vagyok a vitához.
felület, CW tényező, sebesség, környező közeg sűrűsége. ennyi kell hozzá. mivel a tollpihe CW-je többszöröse a golyóénak, fel se tud gyorsulni ugyanakkora sebességre, márpedig annak négyzetes a hatása a légellenállásra. ha össze akarod hasonlítani, a hajított testeket, akkor legyen mindkettő pontszerű. és akkor az inercia se zavar be.(#16) D.Orion: és az a legszebb, hogy erre már Newton rájött a XVII. században Mondjuk nem is fészbúkkal baszta el a drága idejét...
fú, jó messzire kanyarodtunk a témától. kérdés, hogy rövidre zárjuk: kell a fideszes cucligumi, vagy kamu?
[ Szerkesztve ]
-
D.Orion
veterán
Vagy a kedvedért vegyünk egy 10 cm átmérőjű ólomgolyót és egy szintén 10 cm átmérőjű balsafa golyót, amiknek értelemszerűen teljsen egyforma a felülete. A légellenállás miatt bizony az ólomgolyó jóval hamarabb fog földetérni 200m-ről leejtve.
NEM LÉGELLENÁLLÁS, HANEM A LEVEGŐ MOZGÁSÁBÓL KELETKEZŐ FELHAJTÓERŐ. Zárt térben szél nélkül ejtsd el. Egyszerre fog leesni. Ez a szép a fizikában, azt hiszed, hogy érted, közben pedig csak a felszínt kapirgálod.
De ha ennyire bele akarsz merülni, akkor teljesen megbolondítalak: Fogj egy foci/vizi/kézi labdát és egy gumilabdát. A kettő tárgynak annyi köze lesz egymáshoz, hogy mind a kettő gömb alakú. Mégis egyszerre fognak leesni.
Szerk.: Azért írtam gumit, mert ha panelban laksz, akkor a csapágygolyónak az alattad lakó nem biztos, hogy örülni fog.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ú bakker, ennyire nehéz ez? Tegyük fel, hogy egy tolpihe 1 négyzetméter felületű, valamint egy vasgolyó is 1 négyzetméter felületű. Szerinted melyik fog hamarabb leérni 200m-ről leejve a föld nevű bolygón, nagyjából 1024 mb nyomású, nagyrészt nitrogángázból álló légkörben? Egyáltalán nem lehet eltekinteni a légellenállástól, igazából főleg attól nem lehet eltekinteni. A holdon el lehet, mert ott nincs légkör, ezért tök minegy mekkora tömegű vagy felületű tárgyat ejtesz le, de a földön meg tökre nem mindegy, pont a légellenállás miatt. Láttál már falevelet leesni ősszel? És gesztenyét?
Ennyire gáz már az oktatási rendszerünk, hogy egy ennyire egyszerű dolgot nem képes megfigyelni valaki?És mielőtt a totálisan lényegtelen részletekbe kötnél bele, igen, tudom, hogy nincs egy négyzetméteres tollpihe, és azt is tudom, hogy nehéz kiszámolni a pontos felületét, de bakker, ez egy példa. De a te kedvedért legyen 0,01 mégyzetméter, tökmindegy... Vagy a kedvedért vegyünk egy 10 cm átmérőjű ólomgolyót és egy szintén 10 cm átmérőjű balsafa golyót, amiknek értelemszerűen teljsen egyforma a felülete. A légellenállás miatt bizony az ólomgolyó jóval hamarabb fog földetérni 200m-ről leejtve.
-
D.Orion
veterán
A légellenállástól el lehet tekinteni. A levegő mozgásából(alias szél)adódó felhajtóerőtől nem lehet. Ha már okoskodunk és matekozunk, akkor érdemes azt rendesen végiggondolni.
"Vagy szerinted egy azonos felületű tollpihe meg egy ólomgolyó ugyanolyan sebességre gyorsul fel 200m-ről leejtve?"
Ez meg a másik... Ki látott már azonos felületű tollpihét és vasgolyót? Magyarul: Olyan tollpihét ami fizikailag ugyanúgy néz ki, mint a vasgolyó, vagy fordítva. Azonos nagyságú felülettel rendelkező, na olyan már van. De valójában még sincs, mert elég nehéz lenne kiszámolni egy tollpihe pontos felületét mivel esés közben (kivéve a Holdon) a tollpihe mozgásban van és mivel a kicsi kis pihék mozognak(hol egymáshoz tapadnak, hogy eltávolodnak) így változik a felület nagysága. A vasgolyó felülete meg állandó nagyságú szerintem(persze ha esés közben eltalálja egy mikrometeor...). Na, de egyébként ez full komoly.
[ Szerkesztve ]
-
Csirk
csendes tag
A holdon mindenképp egyszerre érnek le, ott eltekinthetsz a légellenállástól.
Egyébként valószínűleg arra gondolt, hogy nagyon magasról (a holdról) leejtve is maximum ennyire gyorsul: terminal velocity.[ Szerkesztve ]
-
FlekkeN
aktív tag
Nem voltál fizika órán mikor a vas és a fa golyót leejtette a tanár azonos magasságról és ugyan akkor értek a földre? Azt sem mesélte, hogy Galilei dobálta a cuccokat a pisai ferde toronyból bebizonyítva, hogy szabadesés sebessége független a testek tömegétől.
Így a holdon is ugyan akkor érkezik mindkét tárgy a felszínre, ha azonos az alakjuk függetlenül a tömegüktől.[ Szerkesztve ]
-
A képletedből kimaradt a puffanási faktor nem mindegy h betonon vagy füvön landol.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.]
-
nagyúr
-
lujó55
addikt
akkor máris megvan az ötlet:
a gyurmát beletesszük egy szütyőbe ami ejtőernyőként kinyílik a zuhanáskor. Na? Levédjük?
A tömegnek nincs köze a légellenélláshoz. felület, alak, miegymás, de sehol a súly. -
lujó55
addikt
m*g*h = 1/2 m*v^2 (légellenállástól eltekinthetünk)
v=sqrt(2*g*h)
nincs köze mekkora a tömeg. viszont az elért sebesség mellett nem mindegy milyen ütközést szeved. ha csak egy könnyű műanyag borítása van, tutira széthullik, esetleg túléli az elektronika, bár kétlem. ha egy fém tokozást kap, a burkolat nem esik szét, viszont ideálisan rugalmas-hoz fog közelíteni az ütközés, az elektronika tutira meghal, egy ilyen gumiborításnál meg még elképzelhető, hogy visszapattan, ez meg az előzőeknél mindenképpen rosszabb az elektronikára nézve. a legjobb az lenne, ha betennénk gyurmába. az tuti elnyeli az ütközési energiát. -
-
nagyúr
A földművesek szemevilágával meg mi lesz így?
-
Szerintem meg a Holdról is leejthetjük akkor sem lesz semmi baja ilyen kis súlynál a magasság már nem mérvadó ez a 100 méter is csak egy olyan valamit írni kell.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.]
-
D.Orion
veterán
továbbá víz- és porálló is, amiről az IP-54-es minősítés tanúskodik. Mint a pendrive-ok 99.9999%!
Ellenben a 100MB/sec szép adat számomra. Az ára már kevésbe, de a titkosítást(vagy a desing-t?) meg kel fizetni.
TROLL OFF.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 99.000.-
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest