- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Gaming notebook topik
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veleczki77
csendes tag
Remélem jó sokat vettek belőle a bányászok,lehetőleg csúcsáron.
-
KROK640
nagyúr
válasz
fatpingvin #29 üzenetére
A Forkot nem tartom valószínűnek, mert az ha az eredeti design mögé bújik, akkor kettős értékkel destabilizálahtja a lánc értékét, amennyiben pedig full forking lesz, nem fog igazán többet érni mint bármelyik shitcoin.
Szerintem is komoly változások lesznek, bára legrosszabb forgatókönyvem szerint az alapok nem fognak változni, tehát gondolok a magas energiafogyasztásra (mennek majd a tömeg után a bányászok csak bányászni lehessen), adott esetben továbbiakban is komoly VGA hiány meg a többi. Viszont ugyanakkor lehet, hogy lesznek olyan pontok mikor teljesen új embernek is érdemes lesz beszállnia.
-
KROK640
nagyúr
Egy valamiben biztos vagyok : Akik nagy farmokat üzemeltetnek majd megpróbálnak átállni valami más bányászható coinra, ami lehet, hogy még "térképen" sincs azóta. A BTCre váltás meg bölcs dolog, mert az tűnik az egyetlen criptonak amiben meg lehet bízni (már amennyiben nem paradoxon ez a mondatom
)
Vagyis szomorú, de ezzel a postoddal egyet kell értsek, bármennyire is nem tetszik -
koko52
nagyúr
válasz
Krugszvele #42 üzenetére
Nekem melléképületben vannak az inverterek. Évente kifújatom a port belőle (minimális mennyiség van benne). Invertert nyugodtan túl lehet méretezni napelemekkel 10%-al, mert a csúcs évente 2 hónapban lesz napi pár percet. És normális invertert kell felrakni, nem gagyit amit szeretnek a forgalmazók rásózni, hogy a legolcsóbbak legyenek. Nekem Fróniusok vannak amik javíthatóak. A legöregebb amit tudok az 10 éves. A telepítőm pár ezret felrakott, erre esküszik meg az ABB-re. Growattot meg Huaweit cserélt már garanciában.
Ja és panelokat nem mosunk, max ha qrva sok a szabadidőnk és akkor is csak este vagy hidegben. Ellenkező esetben az üveg nem 1db-ban lesz hanem pár ezerben.
-
Krugszvele
senior tag
Néha nem árt lecsapatni a paneleket vízzel, hogy ne legyen poros, de az nem fontos. Ami fontos, az az inverter. Ha sikerült a telepítőnek rossz helyre tenni, plusz esetleg hűtés sincsen benne, akkor meg fog főni.
Jó tervezéssel, jó hűtéssel el lehet érni, hogy az életciklusa végéig kitartson (15 év), de az általános tapasztalat az, hogy 5 éves koruk után kezdenek megdögleni.
Jelek, hogy meg fog dögleni: amperhang, ami előtte nem volt. furcsa kattanó, pattanó zajok, amikor maximálisról esik a teljesítmény (például tűző nap elé begurul egy felhő) nagy melegedés, ventilátorzaj hiánya.Amit még erőltetnek, hogy a 2,5-ös csúcsteljesítményű panelcsoportra rakatnak egy 2.5-ös invertert. "úgyse éri el a max teljesítményt" Az igaz, de ez is hasonló, mint a számítógép tápegysége. Amikor 200 wattos egy gémer gép csúcsáramfeltvétele, akkor nem fogsz 250-ös tápot rakni bele. Ugyanígy a 2,5-ös panelcsoporthoz ajánlott egy 3-as, de inkább 3,5-ös inverter. Jó hűtéssel!
-
koko52
nagyúr
válasz
fatpingvin #39 üzenetére
Milyen karbantartási költség? Én 5 éve nem nyúltam hozzá.
-
podtibi
senior tag
Engem az a 84 memória hőmérséklet lep meg. Azt hittem hogy a 3090ti jobb eredményekkel fog rendelkezni, a 3080ti-al szemben.
-
koko52
nagyúr
válasz
Krugszvele #35 üzenetére
Nekem 4 év volt, mert a fűtést is kiváltotta és a kocsit is megtankolja. Most 50% államival ez 2 évre csökkent.
-
haxiboy
veterán
válasz
Krugszvele #35 üzenetére
Hmm...változatlan termeléssel nem érdemes számolni, mert a napelemrendszerek hatékonysága idővel csökken, plusz a karbantartási költségek. 15 év? Inkább veszek még riget és költök az amperbővítésre
-
Krugszvele
senior tag
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
Egy témán kívüli kérdés: szerinted ha ma, teljes áron felrakatsz egy napelemet a családi házadra, ahol a havi fogyasztás 15 ezer és a napelem ezt pontosan lefedezi 2,5 millió forintból, akkor hány év alatt térül meg ez neked? [változatlan áramárral, feltételekkel, és termeléssel számolva, hogy egyszerű legyen]
-
-
C64
őstag
Nem értem a címet, két 3070 6-700k, hoz 120-125 mhash-t 220-240w-on. Hol itt a bitangjó 900k-ért 340w-on a 134 ethash??
-
haxiboy
veterán
válasz
fatpingvin #29 üzenetére
esélytelennek látok egy ETH forkot ha mégis lenne, gyakorlatilag 0 közeli értéke lenne, ott az ETC (az eredeti lánc) mégis nagyon le van maradva mind árban, úgy technológiában is. A DeFi-k miatt pedig úgyis a mostani ETH lesz az elsődleges, őket nemigazán mozgatja hogy PoW vagy PoS...
Alternatíva sok van, majd megyünk a tömeg után...
-
fatpingvin
addikt
hogy mire lesz az átállás az jó kérdés, de én azt se tartom kizártnak hogy simán egy ETH fork lesz, ugyanabból a last blockból folytatva. de lesz folytatés, valami kinövi magát harmadiknak a BTC és az ETH mögé.
akármi is lesz, erősen meg fog borulni a jelenlegi status quo. legalábbis én ezt sejtem. -
koko52
nagyúr
Nem tudom (senki se) mi lesz helyette. De én biztos vagyok benne, hogy leváltja valami más, nem feltétlen azok közül amik most vannak. Amíg lehet gyűjtöm és váltom BTC-re, mert én ETH árában sem bízom POS után.
Akkora cégek állnak a bánya mögött mint bányász farmok és gyártók (NV biztosan), hogy nem fogják elengedni. Eleinte beszakad a bányászható coinok jövedelme, amíg fel nem pumpálják az árát, vagy jön valami más. -
opr
nagyúr
Kivancsisagbol kerdezem, mert tudom, hogy Te rendesen benne vagy a dologban, ertesz hozza, nem bullshitelsz:
Ha az eth atall POS-re, mi a terv? Melyik az a crypto, ami nem shitcoin, mint pl a doge, hanem van neki konkret haszna/ertelme, es lehet/van ertelme GPU-val banyaszni?
Marmint, tudom, hogy az ethereum mindig jovo nyaron all at vegre POS-re, ilyen szempontbol olyan, mint a fuzios eromu, az is mindig az adott datumtol 50 evnyire van, de ha tfh iden nyaron tenyleg megtortenik az atallas, mi a hosszutavu terv? -
fatpingvin
addikt
válasz
Krugszvele #22 üzenetére
" a bányászokat nem igazán érdekli a fogyasztás, inkább a bekerülési költség."
ez nettó f*szság már bocs. a bekerülési költség az egyszeri kiadás ami amúgy csak a becsült resale értékkel együtt érdekes.
a fogyasztás sem egy önmagában releváns dolog, ugyanis pl egy Matrox G550 bár baromi keveset fogyaszt, senki nem fogja bányászatra használni mert gyakorlatilag alkalmatlan mátrixműveletek végzésére.
a fogyasztás egyéni kártyánként valóban nem érdekes önmagában, csak a hashrate-vel együtt, azaz hogy egységnyi teljesítményfelvételből hány műveletet tud elvégezni (Mh/W) -
haxiboy
veterán
Ampere architektúra már kitaposott vonal, nincs mit nagyon tovább optimalizálni, eth esetén meg a memória sávszél a legfontosabb, GDDR6x pedig már jóideje a piacon van tudjuk hogy mik a határai. Dual miningnél a nyers erő, bár közrejátszik ott lehet alakítani a fogyasztáson egy kicsit, de körülbelül ennyi.
A bererülési költség a legfontosabb, minél előbb megtérül a gép annál előbb vehetem ki a pénzem és/vagy forgathatom vissza a következőbe.
Az áramköltség bár fontos tényező, csak a megtérülés idejét tudja kitolni de nem annyira jelentősen mint maga a bekerülési költség, ezért is népszerűek a mai napig az RX500 és GTX1000 széria.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Krugszvele #22 üzenetére
Pedig főleg a fogyasztásnak kellene őket érdekelnie, mert a bekerülési költség az egyszeri tényező, míg az áramköltség állandó.
-
Krugszvele
senior tag
-
haxiboy
veterán
Sajnos nem, minden esetben a ROI az elsődleges így már nem olyan jó az összkép.
RTX 3090 -> 0.32 - 0.36 Mh/w RTX 3090ti -> 0.26 - 0.28 Mh/w
Az A2000 viszi a prímet de gyakorlatilag egy LHR mentes 3070 is hatékonyabb mint az új 3090 ti, sőt még egy LHR v2 3060 ti is
AMD-nél a leghatékonyabb kártya sorban (ha a kifejezetten bányász kártyákat kihagyom) az 5700 XT, 5700, Radeon VII , a modernebb kártyák közül pedig az RX 6600 és 6600 XT, még ezek is jobbak mint a 3090 ti
.
Ez a kártya csak annak lehet érdekes aki kis helyre szeretne bitangnagy teljesítményt bezsúfolni. Bár kíváncsian várom a teszteket, illetve a hozzám érkező kártyákat hogy hogy sikerült megoldani a vram hűtését. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
fatpingvin #16 üzenetére
Igen. Minden hardvernek van egy hatékonysági görbéje. Azok a legjobb hardverek, amelyeknél az optimális hatékonyság a legmagasabban van. A teljes GeForce RTX 30 sorozatból a 3090 Ti ebből a szempontból a legjobb, nem véletlen, hogy 300 wattra korlátozva mindent mást lever házon belül perf/wattban. Ugyanez igaz az AMD-nél is a 6900 XT-re. Az is minden mást lever -50%-os power limitből hatékonyságban.
Az oka annak, amiért visszafogott fogyasztással a leggyorsabb modellek a leghatékonyabbak, a magas órajelre való törekvés. Ugyan alapértelmezett órajelen a hatékonyságuk nem jó, a 3090 Ti-nek különösen pocsék, de ahhoz, hogy egyáltalán stabil legyen egy hardver magas órajelen, magasan kell lennie a hatékonysági pontnak. Aki tehát bányászik, ezt a pontot keresi, és ebből a szempontból a 3090 Ti a legjobb alternatíva, mert itt tud beállítani olyan paramétert, amivel elérhető a legjobb perf/wattot. Ehhez persze sokat kell tesztelni, nem fog két hét alatt menni, de ahogy a többi hardvernél, úgy ennél is meg fogják majd találni az optimális határokat, és jönnek majd ennél jobb eredmények is.
Ha pedig elkezdik válogatni a hardvereket, ahogy egyébként szokás a bányászoknál, akkor akár 220 wattra is levihető a fogyasztás, miközben a teljesítmény nem változik jelentősen. A 3090 Ti-ről annyit tudni, hogy 210 watt az a minimum, amivel érdemes próbálkozni, mert minden más a hatékonysági maximum alatt van.
-
Vigyék csak a bányászok a többit meg hagyják békében, most , hogy elkezdtek az árak végre csökkenni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Krugszvele #11 üzenetére
a LHR egy vicc, nem is igazán kell már vele érdemben foglalkozni. kb az összes Ethash algót tekerő szoftvert felkészítették már rá.
-
koko52
nagyúr
válasz
Krugszvele #11 üzenetére
LHR már 95%-ban meg van kerülve, így nem releváns.
-
válasz
Krugszvele #11 üzenetére
0.25.12-es T-Rex miner
-
Fú de clickbaitszagú tenyérbemászó egy cikk címet adtatok neki!
-
FLATRONW
őstag
Én azt nem értem, hogy a -100 W hogy eredményezhet 15 százalékos teljesítménynövekedést. Azt még megértem, hogy elhanyagolható teljesítményvesztés mellett javul a MH/w, de a MH/s növekedést nem.
-
M@cika
őstag
-
SAS107
tag
Úr isten. Nagyon nagy butaságokat ír ez a cikk. Ez a 3090TI minden szempontból rosszabb választás a simánál. Az én 3090 FE-m 124Mhs-t megy 302 wattal. És láttam már ennél jobb eredményeket is. De a legjobb a 3060Ti, 62mhs/120 watt.
Aki ezt a cikket írta tényleg nem valami jártas a bányászatban. -
Pioneer
őstag
VGA ügyben végre valami jó hír.... a bányászoknak...., de még nekik sem....
-
Krugszvele
senior tag
Aki írta/fordította a cikket se bányászott még egy percet se
800 ezerért 130 Mh az nem túl jó ajánlat. Ráadásul 350+ os fogyasztás mellett/miatt nem is lehet, érdemes sok kártyás gépet építeni belőle, így az egy kártyára eső gépköltség is magas marad.
Ahogy haxyboy írta, vannak ennél sokkal jobb ár/teljesítményű kártyák, még akár a sima 3090 is. -
haxiboy
veterán
3090-ek 120mhs körül mennek (már ha nem throttlingolnak), az a +10mhs ilyen áron...nem mostanában fogunk erre rigeket építeni. Vannak sokkal jobb ár/teljesítményű kártyák.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Motion F5te Tablet - Intel i7-3667U I 4GB I 128GB SSD I 10,4" XGA Touch I Cam I W10 I Gar!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest