- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bluetooth hangszórók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Milyen asztali médialejátszót?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #31 üzenetére
Bocs, de elég sületlenségnek tűnt abban a megfogalmazásban. És amúgy is tévedés, hogy a CD és a 192kbps MP3 egy kutya. Egy jobb rendszeren ég és föld a különbség, a CD javára.
Továbbá az sem igaz, hogy a CD gyenge minőségű. Ez a felvételtől, masteringtől, stb. függ. Egy kiválóan elkészített CD high-end igényeket is ki tud elégíteni!
A lossless alatt az esetek (pl. a neten FLAC-ok, stb.) nagy részében CD-ről rippelt anyag lossless tömörítését értik, és csak ritkábban DVD-A v. Blu-ray lemezekről szedett eredeti lossless adatot.
Pizzafutar: Szerintem a DVD-A (v. Blu-ray Disc-ekre rakható hasonló hanganyag) a jobb. Hiába az SACD relatíve nagy mintavétele, ha csak 1-bites. A mai SACD lejátszók már nem is az eredeti elgondolás szerint működnek, mert az zajos, hanem DSP-vel dolgozzák meg a hangot (noise shaping, stb.). Sokszor egyenesen PCM-re alakítják, és egy normál D/A-val konvertálják analógra (ha máshol nem, a receiverben).
-
Dave™
nagyúr
válasz
Jim Tonic #31 üzenetére
A CD kb. egy 192kbps mp3-nak felel meg
De miért is? Magyarázd már el. Ez a bitrate 1/7-e az eredeti 1411-nek. Mp3-ból nincs CD minőség. A lossless az, amit a CD-ből csinálsz.
mod: és mi a jobb minőségű forrás? A bakelit? Ott meg az A/D átalakítással meg az analóg forrás miatt lesz bukta.
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
"A CD minősége 192kbps körül van, és a CD és a loseless közti különbség sem nagyon jön ki egy 200e-s felszerelésen."
Hát te totál össze-vissza beszélsz...
Témához: szerintem itt egy nagy félreértés van! Mégpedig a Blu-ray (mint név!) blue-ray, azaz kék-sugár, mint kék lézerként értelmezéséről. Pedig itt a press-release tanusága szerint (bár elég kacifántosan van megfogalmazva, igazi marketing-szöveg) arról van szó, hogy a korábbi alapanyag helyett a Blu-ray lemezek gyártásához használt új polimert használják fel, ami sokkal hűebben veszi fel a prés-forma lenyomatát.
Illetve az is lehet még, hogy a fenti mellett a présformát is kék-lézerrel vágják, így az is pontosabb lesz.
-
tdd587
őstag
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
Nincs igazad, én is ott kezdtem anno és volt különbség és szerintem nincs jó hallásom, abszolút meg aztán főleg nem (az ugye teljesen mást jelent...).
Senkit nem megbántva (a hifi egy másik hobbi, másik fórum stb.) én sok év hifizés után azt vettem észre, hogy az emberek nem tudják mit kell figyelni, ezért gondolják, hogy az mp3 CD minőségű. Ha szólnak és szépen egyesével megmutatják, hogy mik a hibák, akkor már egyértelmű. Én egyszerű kérdéseket szoktam feltenni segítségképpen. Az ugye nem egyszerű kérdés, hogy "ugye milyen jól szól?". Az viszont az, hogy "hol ül Ákos a szobában? Meg tudsz egy pontot jelölni a szobában, hogy ott?". Ha nem, csak halljuk két oldalról a hangját a hangfalakból (mp3 dual-mono feeling...) akkor próbáljuk meg ugyanezt CD-ről. Majd Ákos beköltözik a szobába, a hangfal pedig eltűnik (azaz kialakul a sztereo tér).
A másik dolog a CD-knél a felvételek egyre gyatrább minősége. Normalizálnak, hangosítanak, kompresszálnak, tehát a legtöbb CD eleve túlvezérelt, sávhatárolt, torz, valóban PC-s hangszóró szettre készült. Sajnos. Így az mp3 már nem is ront sokat mondjuk egy eleve recsegő maszlagon.
És a sort lehetne folytatni. Igény viszont nincsen rá. Szerintem ezért indul lassan a blu-ray szekere is. Pedig azt elindítod, megnézed, aztán tényleg szebb, mint a DVD, a loseless hang meg lenyomja a CD minőséget is. Ami jó, mivel ha lesznek blu-ray koncert lemezek, akkor a CD verziót már meg sem kell majd venni...
-
zsiga667
addikt
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
320-as mp3 és 320-as mp3 között is óriási különbségek lehetnek codectől függően.
Pl.: [link] és [link], nézd meg 16kHz felett. Persze hallgatva nem ilyen markáns a különbség, de ott van, és nem kell hozzá high-end cucc. Egy 200k-s cuccon pedig átlagnál kicsit jobb fülekkel simán észrevehető a különbség egy jó rip és az eredeti CD között (az már egy másik kérdés hogy meg tudod-e mondani hogy melyik melyik, de hallható hogy nem ugyanaz megy).
(Az abszolút hallás meg nemtom hogy jön ide, köze nincs a témához.)
Új hozzászólás Aktív témák
ph Már karácsony előtt megjelenhetnek az új technológiával készülő lemezek.
- WD Red Pro 6TB 2027-ig garanciás!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- Western Digital Elements 750GB HDD alig használt!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest