Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Hat vasarnap reggel 7-kor jartam trolival egy utcaban. Mi ketten mentunk, semmi robbanomotor a kornyeken...
Amugy Csillaghegynel arra gondolsz ahol nincs jarda, az ut szelen kell gyalogolni? De ott meg gyalogos suruseg nincs, tehat eleg a duda tipusu, amikor van tenyleg kinek szoljon. -
Blizzardking
őstag
Amúgy ha belül nem hallatszik akkor mi a probléma? Tisztán érzékelhető hogy az e-autó sofőrök csak a maguk szemszögéből nézik a dolgot. Akkor ha ők nem hallják mi a baj vele?
-
asdf_
veterán
A trolival az van, hogy olyan helyen kozlekedik, ami kb. kivetel nelkul lampas keresztezodessel ellatott. A troli nem fog neked csillaghegy kertvarosi reszen fraszt hozni rad, mert nem kozelekedik arra. Belvarosban, nagy forgalomban jar, ahol a kornyezo jarmuvek (motor)zaja ad iranymutatast, a forgalom meneterol, abban veszik el a troli suhanasa, a gyorsitasa meg fekezese viszont motormeretebol adodoan tisztan hallhato (marmint Ikarus tuti, Solaris-t a franc tudja, arra nem emelkszem, szokoevente trolizom).
-
axioma
veterán
válasz
Blizzardking #89 üzenetére
A gondolataidba melyedve gondolom nem az uttesten setaltal, a jardara meg nem hajtok fel autoval.
Az meglatszik hogy mi a velemenyed az elektromos autosokrol (en peldaul csak tesztelesi cellal toltottem eddig az enyemet ingyen, otthon nappali aramrol szoktam... es kogazdag se vagyok egy 2.25M erteku autoval), es nem az a baj hogy valami hangot fog adni, hanem az, hogy ez a szabalyozas az eredeti problemara nem megoldas.
Vakokra meg 5+ eve lattam egy tevemusort, akkor a zebra elott lefekezo elektromos autot valoban csak az utolso metereken, gumihangbol hallotta. De mi van akkor, kerdezem ujra, a trolikkal? Azt se igazan hallani. Az autos ha veszelyt lat, tud dudalni. A sok automatizmus eloirasaval pont az veszik el, hogy a resztvevok figyeljenek egymasra... A cel inkabb az lenne, hogy alkalmazkodjunk az uj allapothoz.
Amugy vicces hogy az ellenzok neha arra panaszkodnak, hogy mar mennyi "ilyen szar" van, neha meg azzal ervelnek, hogy "ez csak 500 leszarhato ember". [Jegyzem meg gyorsan a mol limo es hasonlo zold autos kolcsonzes pont jo alternativa lenne a varosban, es azok se trillaznak mikor kozlekednek. Most sem. Sot a soforjuk is - altalaban - gyakorlatlanabb, mint aki sajat e-autoval megy.]
Amugy nem mindenaron tiltakozom en a hanggenerator ellen, bar a szelektiv (gyalogosduda tipusu, a bringas is csak akkor csonget ha problemat lat) szerintem jobb. -
kelly416
veterán
Ha már itt tartunk, akkor egyrészt 50-re állítanám a határt, másrészt ha nem is tiltanám a gyalogosoknak a fülessel zenehallgatást, baleset esetén vastagon súlyosbító körülménynek venném, mint autósoknál az ittasságot.
De ma szembe tekert velem egy biciklis az én sávomban, ketten behajtottak elém elsőbbségadás nélkül autóval, a kombájnos nem húzódott le, biciklis az orrom előtt csellengett elengedett kormánnyal telefont nyomkodva, kb. csak gyalogos nem veszélyeztetett. Pedig csak egy 280km-t mentem ma (Szentes, Mezőtúr, Mezőhegyes, Szentes). Úgyhogy a villany autók egyelőre szerintem kisebb veszélyt jelentenek, mint az emberi hülyeség.
-
asdf_
veterán
Ez szép és jó, de ott vannak az olyan halál egyszerű dolgok, mint pl. a látássérültek.
Egy vagy két nyomorult hangszóró be lesz építve a kocsiba, nem lesz hangosabb, mint egy sima autó, nem nínózni fog, hanem vélhetően lesz eszük a gyártóknak és sima fehérzajt fog nyomni, és olyan hangerővel, hogy bentről, felhúzott ablakkal úgysem hallani. Nem értem a világvége hangulatot emiatt. Ez egy kb. ki nem szarja le kaliberű történet.
Kb. egy dolgon lehet vitatkozni, hogy jó-e a 20 km/h, vagy 30-nak (esetleg 35-nek) kéne lennie. -
kelly416
veterán
válasz
Blizzardking #89 üzenetére
Nekem meg az a véleményem, hogy hang ide vagy oda, aki balek (majdnem más "b" betűs szót írtam), úgyis elé fog menni az autónak. Egyrészt mert zenét hallgat, mert el van mélyedve a gondolataiban, mert az autó 22-vel megy... másrészt mert a teészetes szelekciót akárhogy próbáljuk kivédeni, a Föld túlnépesedése ellen próbál tenni a sors is, és sokszor sikerrel jár. Ha nem figyelsz, úgy vág apró darabokra egy Flirt vagy IC is, hogy szinte fel sem fogod. Ehhez képest elenyésző probléma az autók hangja 20km/h alatt.
-
Blizzardking
őstag
Nézd, azon töprengtem, próbálva több oldalról körüljárni ezt a kérdést, hogy előfordult már, hogy a gondolataimba mélyedve sétáltam, és mikor egy ismerős rám köszönt, meglepetten pillantottam fel. Nem vagyok egy suta életképtelen geek, de ne kelljen már háztömbről háztömbre kommandózva élniük az embereknek az életüket, mert néhány hipster, miközben ingyen töltőről ingyen töltőre vándorol, megrövidítve érzi magát ha nem teljes csendben osonhat a jövőbe. Ötszázezer gyalogos biztonsága legyen már fontosabb mint 500 vitmájer akusztikai csalódása. Szvsz
-
axioma
veterán
válasz
Blizzardking #86 üzenetére
Szerintem ezekkel a parameterekkel NEM lesz biztonsagosabb. Ijesztgetni fog (nekiall lassitani es mellette sikerul pont 20 ala csokkennie), valamint nem fog kotodni az auto kozeledtehez a hang, mert teljesen szabadon valasztott.
Mondjuk az teny, hogy kisebb gond ez az e-autosoknak mint peldaul a kamu zold rendszamos hibridek. -
SzunaP
csendes tag
válasz
noPublicFG #2 üzenetére
Bocs, ha a gyalogosoknak ovitól azt tanítod, hogy nézz jobbra aztán nézz balra, akkor elég sokat elcsapnak majd. Mire balra néznének.
Angliában lesz csak túlélési esélyük. -
Blizzardking
őstag
-
axioma
veterán
válasz
Blizzardking #84 üzenetére
Na de pont az lenne szerintem a vegcel, hogy halkan kozlekedjunk, tehat a tarsadalom keszuljon fel arra, hogy halk az auto-bicikli-akarmi. Tenyleg, a trolikkal mi van? 1970-es evekben (talan) irodott ifjusagi konyvben volt az kulon kiemelve hogy baleset tortent mert "papucsban jar a troli", nem hallani hogy jon, szoval nem ujkeletu hogy ilyen jarmuvek is vannak. A mesterseges hangot most bevezetni nem tartom jo dolognak, mert pont el fog mindenkit lustitani. Abban igazad van, hogy amikor csond van, akkor eleg lenne kisebb hangero is, de ha a szomszedban markologep van, akkor a gyalogos a normal autok miatt _is_ korulnez, nehogy mar meg hangosabb legyen a generalas hogy tulkiabalja...
Amugy a 20km/h tunik nekem tul alacsonynak. Ha annal lassabban megyek, akkor csak gurulgatok, talan epp a gyalog miatt. Azzal nem fogom megijeszteni, hogy megyek 30-cal, lefekezek, erre meghallja egybol maga mogott a zajgeneratort? A gumihang lehet hogy hallhato lenne neki, de ugyanugy nincs osszekotve a fejeben az auto kozeledesevel. Akkor mar inkabb kis frekivel csipogni kene, de 40-50km/h-ig.
Persze full szvsz. Es meg egyszer: legyen, de az utaster fele semmi ne menjen ebbol. (Tudom, van ahol a motorhangot jol leszigetelik aztan rageneralnak az utasterre valami sokkal "durvabban" szolo motorhangot... raadasul atlagusernek kikapcsolhatatlanul, zenehallgatas kozben is kotelezoen - az eszem megall.) -
Blizzardking
őstag
Itt az a baj, hogy az általunk megszokott utca forgatagához képest nagyon halkak az elektromos autók. Ha csak elektromos autók léteznének, nem is lenne probléma mert a csendben lehetne hallani a gördülés zaját.
Én úgy oldanám meg, hogy mérné a környező zaj szintjét, és ahhoz képest adna ki hangot. Este a kihalt lakóövezetben lehetne valami halk tompa sípolás, délben a Körúton meg hangosabb, hogy ne nyomja el a 3 utcával odébb lévő markológép. így mindenki jól járna szvsz. -
-
kelly416
veterán
Az iromány második felével tök igazad van. X5, X6 és kategóriatársaik mind úgy viszik a hülye pilótáikat, hogy kezükben a telefon. Jobb esetben fülükön is, rosszabb esetben írnak éppen.
Az első felében is van igazad, legyen némi hang, de ameddig egyre nagyobb körökben bedugott füllel közlekednek az emberek, ez teljesen felesleges törekvés. Akkor tényleg lehetne minden autónak üvöltő Lambó hangja, mert azt legalább meghallanák.
-
e-newsee
addikt
Az a baj, hogy a tolatóradar sem teljes megoldás, mert egy 20-szal guruló autónál a radar hatótávja már bőven féktávon belül van.
Én még mindig tartom azt, hogy kell valami zaj az elektromos autóknál, mert arra nem lehet alapozni, hogy mindenki nézzen körül. Ha mindenki figyelne az utcán, és a közlekedésben, akkor nem lennének balesetek. Max ha valami műszaki hiba miatt esik le az útról az ember. Szóval sajnos muszáj a nem figyelő emberekre (és a speciális esetekre) igazítani a szabályokat. Annak idején a biztonsági övet is az eszetlen hülyék miatt tették kötelezővé, hogy őket, és a szerencsétlen másik felet is megvédjék. Ha akkor lett volna internet, ugyanez ment volna, mint most. Hogy minek, meg zavar, meg az én életemmel játszok, stb-stb. Nálunk is itt a cégnél hiába írjuk elő utasításban, meg oktatjuk ki, hogy ne fogd az alkatrészt préselés közben, ha nem lenne fénykapu, meg kétkezes indítás, akkor minden másnap valaki megrövidülne egy ujjperccel. Aztán akkor magyarázhatnánk, hogy de hát hülye, miért nem figyel. Egyszerűbb másik oldalról megelőzni a problémát.
És, mint fentebb is írtam, nem lehet egyértelműen a gyalogos a hülye, ha elütik, amikor napi szinten látok pár éves felső kategóriás autókban embereket telefonnal a kezükben vezetni, meg tekeregni kocsival a parkolóban a délutáni bevásárló csúcsban. És azért emelem ki az autó kategóriát, mert ezekben biztos, hogy benne van a gyári kihangosító. De ahhoz is hülye, hogy használja, inkább jobb kézzel telefonál, ballal meg átnyúlkál váltani. Rosszabb esetben a kormányon átnyúlva irányjelzőt kapcsolgatni. -
axioma
veterán
Elektromos autot nem tudsz fekpedal nelkul inditani, igaz a kuplungot se tudod nyomkodni
Egyebkent elhiszem, hogy alacsony lenne a zajszint, de szerintem az elore meg tolatoradar csipog nekem annyira a kocsi belsejeben, hogy azt mar kint is meghalljak pont olyan erovel. Nem lett volna egyszerubb azt kotelezove tenni, esetleg ugy hogy kifele is hallatszodjon szandekosan? -
kelly416
veterán
-
-
kelly416
veterán
Bár [nagyon rizikós] volt, megnéztem az adatlapod.
Ok, csak azt írtad, "lehet, nem megy 20 felett". Nem tudtam, hogy tudod-e, vagy csak tippelsz, ezért írtam, hogy sajnos bőven mennek felette.
-
kelly416
veterán
válasz
samujózsi #64 üzenetére
Gyere, ülj fel a '82-es KTM országúti drótszamaramra, tekerj egyet Szentesen, és meséld el, hányan hallottak Téged, és hányszor haltál meg a látványtól, ahogy a többiek közlekednek. Alárendelt utcából biciklivel, villany biciklivel úgy kanyarodnak ki jobbra, hogy el sem néznek balra, nem hogy elsőbbséget is adjanak.
(Egyébként a bringának nincs hangja, ha nem tekersz, még a láncon sem csicsog a kenőanyag, totál hangtalan.) -
kelly416
veterán
Egyébként tévedés. Azok a villany biciklik igencsak megcsípik, vagy meg is haladják az 50-et, de kis bütyköléssel (amit nem ellenőriz általában senki) a 80-at is állítólag, csak drasztikusan csökken a hatótáv. Mindezt jogsi nélkül szinte hangtalanul. De a négykerekű EL-GO-ban csücsülő mammer és tatter is repeszthet 20 fölött elméletileg, és amelyik nem is tud gyorsabban menni, az is ennyivel megy járdán, zebrán, boltban is (ha befér az ajtón).
-
kelly416
veterán
Egyrészt igen bosszantó az a hang, másrészt az azért kell, mert két tükörből igen nagy holttér marad az autó mögött, amit akarva sem tud belátni a vezető. Egy előrefelé közlekedő autóban ez ahol a pilóta is előre les, ez igen kétséges dolog.
Otthonról nem tudsz elindulni csendesen, felvered a családot mindenképpen, hogy utána a szomszédokat már megkíméld, mert már nincs hanggenerátor. Ehhez is sok ész kell. Nem Tőled, félre ne értsd, a kitalálóktól.
Mi értelme van 20km/h sebességnél a hanggenerátornak? 20-ról majdnem azonnal meg tudsz állni. Vagy minden zebrát kötelező lesz legfeljebb 20km/h-val megközelíteni a jövőben? És ha 20-al elütnek valakit, azért feltehetően sokkal kevesebb baja lesz, mint annak, akit 45-50-nel csapnak el halkan. Megint öngól. Megint nem Tőled, a törvényalkotóktól.
Tökéletesen egyet tudok érteni az előtted szólókkal, telefon zsebre, figyelem a forgalomra irányítva, fülekből a füles kiszedve, úgy tessék közlekedni bármilyen eszközzel. Mifelénk sok a biciklis, és ebből kifolyólag sok a biciklin közlekedést közben telefont nyomkodó. Még anyukák is a hátuk mögött a gyerekkel gyerekülésben, és úgy kell rádudálni, hogy vegye észre a forgalmat is, ne csak a telefont. Nem az a megoldás, hogy szegény embert (mert ha lenne pénze, nyilván autóval vinné a gyereket a legtöbb esetben) még jobban lehúzzuk, de az ilyenek megérdemelnének egy olyan tarkón vágást egy jó kis csekkel a rend éber őreitől, hogy egy életre megjegyezzék a dolgot.
És azzal is egyet tudok érteni, hogy általános iskolában kötelező tantárgy legyen a KRESZ. Gyalogosnak, biciklisnek, görkorisnak, gördeszkásnak is tudnia kellene legalább néhány alapvető szabályt. Akkor nem hiszem, hogy szükségesnek kellene tekinteni a hanggenerátort villanyautókban.
-
hemaka
nagyúr
Azert az egesz kellemes lesz a fulednek, amikor a zebrahoz megerkezik 5-6 elektromos verda es mindegyik mas-mas szarsagot fog nyomni ki magabol. 😂
-
-
Zé.
tag
E-rolleremre szerelek egy nagy kamion kürtöt!
Azzal csapatom majd a csajokat...
Az öreg nyugdíjasok meg sorba kapnak szívinfarktust, kit érdekel...Óh wow! Ad Absurdum!
-
Solten
őstag
Aki nem erti mi a problema egy szinte hangtalanul suhano min. 1 tonnas jarmuvel, nos a problema vele van. Attol miert is hulye az ember ha sajat biztonsaga erdekeben hasznalja minden lehetseges erzekszervet? Engem is meglepett mar egy hibrid, parkolo autok kozott akartam atkelni egy mellekuton (rossz ralatas jobbrol-balrol), nem hallottam hogy jon valami, de mire korulneztem mar ott volt par meterre a "semmibol".
Ja igen, hasonlitas bringahoz meg rollerhez... Ne akarja senki tapasztalni hogy utkozeskor mi a kulonbseg a bringa vs 1 tonnas auto kozott.
Zajszennyezes meg hulyeseg, nyilvan 20 km/h a hatar, e folott a gumi surlodasa mar eleg zajt eredmenyez (50 decibel feletti). -
samujózsi
senior tag
Vagy a biciklisnek, amikor a gyalogos "elfelejt" félreugrani.
Hidd el, épp mert mindenhova bringával járnék, ha tehetném, jobban utálom a KRESZ-re nagy ívben szaró bicikliseket, mint az átlag. Csak a biciklik elég zajos jószágok az elektromos motorral működő járművekhez képest. Csörög, zörög a lánc, üresjáratban a racsni, a divatos terepgumi is elég hangos stb. -
eennyi
csendes tag
Dugóban pedig majd egy tejles araszoló kocsisor fog zenélni? Autópályán meg több szólamban...
-
e-newsee
addikt
Azért fordul elő velem kb havi szinten egyszer, hogy meglep a hang nélkül megmozduló kocsi mellettem. Pedig nem telefonozok menet közben, jó a látásom, és a hallásom is. Sőt, számítok is az ilyen esetekre. Legtöbbször azt is figyelem, hogy ülnek-e a kocsiban.
És nincs minden autóban tolatóradar. -
e-newsee
addikt
De nem mindenki lép le a sípoló teherautód mögé, aki a telefonját bújja. Azért a többségük hallja, hogy sípol, és lereagálja. Sajnos ez van, a hülyékhez kell alkalmazkodni. De ha csak a nem figyelő emberek fele már feleszmél a zajra, akkor megérte bevezetni.
És a bevásárlóközpontok parkolójában valóban lesz haszna, mert sokszor hiába nézek körül, sehol egy mozgó jármű, vagy járó motor, majd amikor épp mögötte vagyok a bevásárlókocsival, egyszer csak elkezd kitolatni a parkolóból mindenféle hátranézés nélkül. Mert ugye indítja a motort, és a slusszkulcsot még el sem engedte, de már tolat. Vagy egy csomó parkolóban lejt a parkolóhely. Aztán van, aki féket nem nyom, csak kuplungot, és gurul a kocsi, miközben indít. Ilyenkor hogyan hallod meg előre, vagy veszed észre a tolatólámpát, amikor az indítás és a kocsi megmozdulása között van kb. 1mp-ed? Annyi idő alatt ugorj félre egy megrakott kosárral, vagy akár anélkül! Egy elektromos kocsinál pedig ez hatványozottan érvényesül, mert a motorindítást sem hallod meg, csak azt veszed észre perifériából, hogy megmozdult melletted egy kocsi segge. Tükörbe/hátra nézni meg luxus, mert tolatás közben kell az övet becsatolni, vagy megenni a csokit, stb., és olyankor arra kell figyelni, véletlenül sem a mögöttes forgalomra. És ez szinte mindennapos egy parkolóban. Én pl ezért tolom a kosarat a parkoló közepén. Ha jön valaki, félrehúzódom. De az ilyen parkolóból kiugráló vadakra nem lehet máshogy felkészülni.
Plusz a zajszintjük elég alacsony lesz. A minimum kb a beszélgetés zaja. Azért azt egy lakó-pihenőben a csukott ablak is elnyomja, de még a nyitott ablakon is alig hallani be.
Emellett biztos vagyok benne, hogy (ahogy valaki itt említette), bele lesz építve a radarozás, és csak akkor "zenél", ha érzékel valakit. Bár ez sem segít egy házsarok mellől kilépő emberen, ha kitakarja a szenzorok elől. Neki viszont a felbukkanás előtt is hallható zaj segíthet előre tudni, hogy a sarok mögött egy autó közeledik. -
asdf_
veterán
...viszont akkor nézzük a másik végletet is: ugyan tegyenek már az ellen is valamit, hogy a két utcával arrébb lakó hülyegyerek II-es Golfjának olyan leszakadtkipufogó-hangja van, mint a békebeli F1-es autókénak. Na EZ speciel sokkal jobban zavar, mint bármely, tetszőleges, normális autó valós vagy szimulált hangja.
A rendeletet nem tudom idezn (plane nem a megengedett zajszintet)i, de az biztos, hogy a szgk-s vizsgabiztosnak rendelkeznie kell egy darabb hitelesitett hangnyomasmerovel. Szoval a Golfos hulyegyerek autojat sanszosan meg kellett volna vagni a vizsgan...
-
Gratulálok, megint adtak a szarnak egy pofont! Most hogy ezzel megszűnne a városokban a zajszennyezés, kihozzák, hogy legyen hangjuk az elektromos autóknak, csak mert néhány közlekedni nem tudó nem hajlandó körülnézni. Véletlenül se őket tájékoztassuk, hogy tanuljanak meg körülnézni...
-
feco99
csendes tag
válasz
noPublicFG #2 üzenetére
Pontosan.
Nézzen szét a gyalogos,meg a biciklis. Ne csak a fülére hagyatkozzon.
Nem hogy örülnének annak,hogy ezzel a nagyvárosok zaja valamelyest csökkenne. -
Keem1
veterán
Én is így látom. Mintha a bolti lopások visszaszorítása helyett minden üzlet előtt minden betévedőtől belépéskor elkérnének egy ezrest, hogy abból fizessék a tolvajok által okozott veszteséget.
Az elektromos autó egyik lényege az, hogy hangtalan. Pont. Ezen nincs mit feszegetni. Ha elérnénk végre azt, hogy az összes autó, busz, teherautó, stb. elektromos lenne, mindenki rögtön hülyeségnek gondolná a zajgenerátort, mert rájönne, a csend mennyivel megnyugtatóbb, pihentetőbb. Egyből más értelmet nyerne az utcai közlekedés. Nem csak egyszerűen letudni szeretnénk, hanem élveznénk is. Ez még sajnos messze van.
De ha lehet, addig is harcolni fogok (ha tudok) a mesterséges zajért. Van épp elég az utcán így is, ne fokozzák már... -
sfdrakex
nagyúr
válasz
samujózsi #45 üzenetére
Autóval járok mindenhova, emellett teherautóval dolgozom, van hangja, és azt se veszik észre. Kilépnek elé, belemennek oldalról bicajjal. Mögészaladnak mikor sípolva tolat, babakocsival, mert k*rvára sietnek. Ha pedig ezt leszarják, majd pont ez segít észrevenni az elektromos autókat? Hát nem. Akkor meg teljesen felesleges.
-
samujózsi
senior tag
Ki mondta, hogy azokat a szarokat szabad jogsi nélkül?
A pedelec-t igen, de az nem néma, a 20-nál gyorsabb elektromos meghajtású eszközökre minimum KRESZ vizsga kellene.
Aztán hogy hányan járnak "jogsi" nélkül ilyenekkel, az más kérdés.
Nem hallottam róla, hogy itthon sűrűn igazoltatnák őket. -
sfdrakex
nagyúr
Pontosan, azokhoz a barmokhoz, akik kisétálnak a mentő/rendőr/tűzoltó elé is. Nekik mindegy milyen zajos valami. Akinek van esze, annak nincs szüksége plusz zajra. Szóval feleslegesen zajonganak a villanyautók. Miközben a 2 kerekű, jogsi nélkül vezethető elektromos szutykokkal mehet bárki tökön-babon keresztül, gyalogosok közőtt, játszótéren át, bárhol.
-
axioma
veterán
válasz
samujózsi #38 üzenetére
Engem se mindig hallanak meg, de en kivarom, ha nem hall es ezert boklaszik elottem. Ha a ferjem kocsijaval vagyok hasonlo szituban, akkor azon van kulon gyalogosduda, ertelmesebb lett volna azt kotelezove tenni.
Azt meg _nagyon_ remelem, hogy ennek az utasterbe nem kell hallatszodnia! Es direkte valami villanyhangot, be nem ulnek dizelkattogast v benzinmotort utanzoba... -
samujózsi
senior tag
Ezzel nem értek egyet. Nem kell pihenőövezet, hogy össze legyen eresztve gyalogos és gépjárműforgalom. Legalábbis nem tudok róla, hogy lakótelepek köztelezően pihenőövezetek lennének. És ez csak Magyarország, honnan tudod, mi megy külföldön? Mert ugye ez EU rendelkezés.
-
samujózsi
senior tag
Pedelec-re gondolsz? Mert azokra kb semmilyen műszaki szabályozás sincs ismereteim szerint, kivéve, hogy a rásegítés 20km/h-ig működhet. Vannak elektromos robogók is, azokra meg elvben ugyanaz vonatkozik, mint a többi robogókra, amennyire tudom.
Hol itt a gond? Szabályozni lehet, kell, más kérdés, hogy mennyien tojnak a szabályokra... -
samujózsi
senior tag
Nem mindegy, hogy mekkora. Amennyire meg tudom saccolni, ennek alig hallható a hangja 10-20 méternél messzebbről. Ha valóban segít a balesetmegelőzésben vagy az ijedtség miatt kialakuló szívinfarktus kizárásában, akkor kell.
Valamiért úgy érzem, nem találkoztál néma csendben, 40 körüli tempóban suhanó rolleressel. Nem véletlenül mondják, hogy legalább bringán felejtsék már el a fülhallgatót. -
jbush
tag
Én gyalogosként nem lennék ellene ennek a szabálynak (ment már el mellettem közvetlenül olyan e-autó, aminél füleltem, hogy most akkor van-e benne motorhang-imitátor vagy nincs, mert túl lassan közeledett ahhoz, hogy a gumik zaja legyen, de azért hallható volt, hogy közeledik), viszont akkor nézzük a másik végletet is: ugyan tegyenek már az ellen is valamit, hogy a két utcával arrébb lakó hülyegyerek II-es Golfjának olyan leszakadtkipufogó-hangja van, mint a békebeli F1-es autókénak. Na EZ speciel sokkal jobban zavar, mint bármely, tetszőleges, normális autó valós vagy szimulált hangja.
Ugyanez igaz a hasonló hangú motorokra is. -
samujózsi
senior tag
Megnéztétek, mit jelent ez a zaj??? Halkabb, mint a Sziget, sokkal... saccra egy alapjáraton ketyegő dízel zaja lehet ilyen hangos, csak a minta nem kell, hogy ugyanolyan legyen -> sokkal kevésbé zavaró.
20-as övezetről meg elég kevésről tudok. Vagy lemaradtam a KRESZ-ben. Lakópihenő=max. 20km/h? -
sfdrakex
nagyúr
Láttam már szirénázó mentő elé sétáló gyalogost, vigyorgott, intett és azt mondta bocsi. Majd sétált tovább. Aki hülye annak mindegy, hogy van hang vagy nincs. Viszont így az elektromos autók egyik előnyét szépen kinyirják. Majd pont a 20as lakópihenő övezetekben lesznek hangosak. Király . . .
-
Bevallom, nem vagyok a hanggenerátor mellett.
A villanyautókkal vártam volna, hogy beinduljon a város csendesedése és a jelenleg nagy zajszennyezettség csökkenèse.
Hát így nem megy.Az, hogy a kedves gyalogosok lusták szétnézni, a hang és az üvöltő sziréna nem segít aki leszarja nagy ívben a forgalmat.
-
Viszlát
addikt
válasz
samujózsi #25 üzenetére
Öö, egyrészt nem én írtam a vonatkozó közlekedési szabályokat, másrészt bár nem tartom magam különlegesnek, alapvetően igyekszem vigyázni a kis habtestemre (életemre), szóval szabály ide vagy oda, én bizony körülnézek, mert a józan ész is ezt diktálja.
Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy sok embernek nem ennyire fontos az élete és nekem kell vigyázni helyettük is. Már amikor sikerül, mert jónéhányszor nekitolták már a bevásárlókocsijukat az autónak, vagy mentek ők maguk nekik amikor körülnézés nélkül egyszercsak kiléptek az autók közül vagy csak elindultak keresztbe az úton.
-
Viszlát
addikt
Nehéz ügy, mert alapvetően nem kéne megtámogatni a szabálytalanul közlekedőket, másrészt pedig hibrid autóval is közlekedem, nagyon kell figyelni, főleg üzletek parkolóiban, ahol tolják a kosarat és csak a fülükre támaszkodva teljesen váratlanul irányt változatnak sokan...
-
Hány csengőhang közül lehet választani?
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
cinemazealot #17 üzenetére
Vagy csak "egyszerűen" át kellene dolgozni a lakott területen lévő sebességkorlátozásokat és/vagy szigorítani kellene az indokolatlan gyorshajtást. Persze ez kézabiliben kategória.
-
Azért a hanggenerátort a tolató teherautó sípolójával párhuzamba hozni egy picit extrém. Hiszen a teherautó sofőrje a legjobb esetben is legfeljebb egy kamerán keresztül látja a mögöttes teret, míg az elektromos autó sofőrje arra néz, amerre megy.
De ha már úgy is fejlődik az önvezetés és az ezt támogató érzékelők: mi lenne, ha az e-autó csak akkor adna ki hangot, amikor érzékel maga előtt/körül valakit (egy bizonyos távolságon belül), nem pedig állandóan? Még ha csak 20 km/h alatt is szólal meg a zajkeltő, mi szükség a folyamatos zajszennyezésre, ha éjszaka kong az utca az ürességtől?
Ugyanezt a rollereknek is kötelező kiegészítőjévé lehetne tenni: passzív infra vezérelte csengettyű. Még csak az ujjukat sem kell mozdítania a suhanó suhancoknak.
-
haxiboy
veterán
Na kapunk ide is kerregőt mint a bringákra?
Milyen macsós lesz egy Tesla Roadstert vezetni így -
vottokar
senior tag
Én mondjuk kisvárosban élek és itt nem igazán jön ki a ez az elektromos hajtás mizéria. Életemben egyszer fordult elő velem ilyen jellegű eset vagy 10 éve. Gyalogoltam ki az órámról az iskolából a parkolón keresztül (mivel járda oda ugyan minek..) és egyszer valahogy hátrapillantva láttam, hogy egy Lexus RX "lopakodik" mögöttem. Nem dudált, nem hangoskodott (gondolom hozzászokott, hogy nem hallják), és én is félreálltam miután észrevettem, hogy tudjon menni..
-
Apollyon
Korrektor
Azért nem 5 percenként tolat el előttem egy teherautó, hogy zavarjon a sípolása.
A rolleres dologgal egyetértek, ez az ámokfutás csak addig fog tartani, amíg nem lesz olyan eset ami után szabályozni fogják.
--------
Visszatérve az autókra,ahol én lakom az olyan zónában van, ahol csak gyök2-vel lehet hajtani az úton, meg is őrülnék ha ordibálva közlekednének ott az autók.
Btw ha vennék ilyen hanggenerátoros autót, az lenne az első, hogy kiüssem belőle ezt a hülyeséget. Ugyanis csak azt olvastam, hogy a gyártóknak kötelező lesz beszerelni, a hackelésről már nem esik szó.
-
vegyszer
addikt
Reméljük lehet moddolni a generátort. És előbb utóbb olyan hangom lehet, mint egy felszálló Tupoljev 154-es gépmadárnak.
És ha éjjel futikázok a telepen, akkor tekerhetem fel tökig, önkényesen.
-
Persze, végre mérséklődne a zajszennyezés, de generáljunk felesleges zajokat. Nem inkább az idiótán közlekedő gyalogosokat és bringásokat kellene kicsit fejben helyre tenni?
-
Halkan megjegyzem, hogy -át kellene írni a topik címét végre Alternatív hajtásra, az Alternatív hajásról.
Hacsak nem Hajmási Péter, Hajmási Pál .
És természetesen: kevesebb füldugó, több szétnézés.
Még halkabban megjegyzem, hogy igen nagy gondok vannak! Ha mi tegnap sikeresen kiemeltünk egy három piros lámpán folyamatosan áthaladó illetőt a forgalomból. Igazoltatásnàl jött a meglepetés, hogy közlekedési szakjogász!!!! No komment.
-
Blizzardking
őstag
Már csak az hiányzik a nirvánához, hogy az autók 20km/h-nál lassabban menjenek át a zebrán.
-
samujózsi
senior tag
Kedves előttem kommentelők! Felháborodtatok már a tolató teherautók és buszok csipogóján?
Mert ez a felháborodás kb. az a kategória. 20km/h sebességIG kell a zajgenerátor, felette már nem. Tehát a relatív zajmentesség nem vész el, mivel viszonylag ritkán mennek ennyivel az autók.
Én nem használok biciklizéskor füldugót, mégis rohadtul zavar, mikor nagyjából húsz km/h sebességkülönbséggel elhúz mellettem egy-egy e-ninja a kis rollerén. Szabályosan ijesztő. Szerencsére az említett limit felett az autók gumija kelt akkora zajt, hogy észrevehető legyen a közeledésük. A rollerekről ez nem mondható el. -
Apollyon
Korrektor
Ezzel a hanggenerátorral megint a gondolkodni nem tudó és/vagy akaró hülyéket védjük.
Inkább tanuljon meg mindenki közlekedni, az autós lassítson ha zebrához ér, a gyalogos meg szíveskedjen a külvilágba is kitekinteni az okostelefonjából, pláne, ha közlekedik...A biciklinek sincs egyébként motorhangja, akkor a jövőben a cangákra is fel kell majd szerelni hanggenerátort?
-
Imifej
senior tag
Én a benzines autómba is szeretnék egy hanggenerátort! Opel Corsa V8
-
válasz
PirosHello #1 üzenetére
(Nem válasz akart lenni, de úgy látom egyetértünk.
)
Elveszik így az elektromos járművek egyik előnye, a csendesség.
A gyalogosoknak pedig az oviban megtaníttatnám a "Jobbra nézek, Balra nézek, ha nem jön semmi átmegyek!" rigmust.
(Meglepő, de bizony van pár ország, ahol a gyalogosokat és kerékpárosokat is büntetik, a helytelen közlekedésért.) -
PirosHello
senior tag
Én azt gondolom, hogy kevesebb gyalogosnak, illetve kerékpárosnak kellene menet közben zenét hallgatnia a fülhallgatóján, mert az veszélyesebb, mint egy e-autó.
Így ha lesz hanggenerátor, azt sem fogják hallani.
Egyébként meg nem értem: azért szeme csak van mindenkinek? (a vakokat és gyengénlátókat nem ideértve). A KRESZ szerint nem a fülünk segítségével közlekedünk, hanem a szemünkkel (körülNÉZNI és meggyőződni arról hogy nem jön semmi).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Méghozzá nem csak a tisztán elektromos hajtású, hanem a hibrid autóknál is, legalábbis erről szól egy EU-s rendelet.
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest