Új hozzászólás Aktív témák
-
GeorgeV
aktív tag
Mondjuk én még egy fodrásztól, csontkovácstól, szabótól, ... nem kaptam számlát.
Azonban tudom, hogy ők a megélhetésükért küzdenek. Azért küzdenek, hogy ki tudják fizetni a számláikat és be tudják fizetni a rájuk kirótt adót. Amíg 15 éves autóval viszi a gyereket suliba, addig én nem zargatnám őket.Azonban ha Fordrász Béla luxusautójával begördül a szalonja elé, mert éppen most jött meg Baliról a nyaralásból, hogy tovább utazzon Hawaii-ra, akkor ott ellenőrizném a nyugtaadási kötelezettséget.
-
Ixion77
addikt
Ott a pont! Látni kell a határokat: irodai módszerekkel elkapni csak olyan tranzakciót lehet, aminek van papíron nyoma. Amikor Iván elad Muhamednek 100 MK47-est, akkor az eladó nem állít ki, a vevő meg nem követel számlát, a NAV szempontjából az egész ügylet láthatatlan ergo ÁFA és Adómentes.
Ott van némi esély ilyen módszerekkel észrevenni bármit, amikor a fekete/szürke gazdaságból a tisztességes adózó gazdsági személyek felé mozog az árú. Ez is csak akkor látható, ha a fogadó fél valamiért kénytelen azt lejelenteni. Ha pl. a fogadó fél magánszemély, akkor a láthatlatlan zónában maradt.
Sajnos mindez azt is jelenti, hogy azok, akik hivatalosan próbálják a vállalkozásukat futattni, sokkal több adminisztrációval, hivatali piszkálással és ráfordítással kénytelenek szembenélzni, mint azok akik nagy ívben lesz*ják az egész adórendszert. Minderre jön még a torz versenyhelyzet (egyesek egyenlőbbek ráadásul érinthetetlenek), plusz a társadalmi sztereotípiák, aztán küzd vállalkozóként M.o.-n paraszt ha tudsz... De ez már nagyon offtopic. -
GeorgeV
aktív tag
Utoljára kb. 20 évvel ezelőtt hallottam olyan szerencsétlen hülyékről, akik számlát vettek.
Mind meg is buktak a számlagyárral együtt.Viszont kb. 10 éve hallottam egy cégről, amelynek ügyvezetője gyorsulási versenyen összetörte a Lamborghini-jét. Pedig nagyon szép kocsi volt. Meg is nézte az APEH, hogy honnan is van ez a Lamborghini? Hát onnan volt, hogy csodaszép luxusautókat adtak el magánszemélyeknek ÁFA-s áron, az ÁFA-t meg nem vallották be, hanem luxus jachtot, luxus autókat, villákat vettek belőle. És az APEH csak akkor jött rá a csalásra, amikor a gyerek rommá zúzta azt a gyönyörű autót. Ilyenek a véletlenek.
-
cuebler
senior tag
noooooooormális?
ha magánszemélynek számlázok ÁFA-san, a befogadó bukja az ÁFA-visszaigénylést.
aki számlát vesz, általában ÁFA összegéért, néha ÁFA + x %-ért teszi. ki az a hülye magánszemély, aki számlát vesz mondjuk egy milláért, kifizeti érte az ÁFA-t és utána még vissza sem kérheti?
ügyvitel területén 30 év?szigorú számadásról hallottál már?
-
GeorgeV
aktív tag
Ha a vevő magánszemély, mindjárt nincs meg a két oldala az ÁFA-nak.
Nem lehet összefuttatni a dolgokat.Az ÁFA-t először elszámoljuk, "levonjuk" a fizetendő ÁFA-ból (ha van).
Ha a levonható ÁFA több, mint a fizetendő ÁFA, csak akkor igényelhetjük vissza egy adóellenőrzés után.
Tehát az ÁFA levonási joga és visszaigénylése két különböző dolog. -
GeorgeV
aktív tag
Csak a legutolsó mondatoddal tudok egyet érteni.
Szerintem az ÁFA csalásokat csak úgy lehetne megszüntetni, ha az EU bevezetné az USA-ban használatos ÁFA rendszert.
Ilyenkor a cégek egymás között nem ÁFA-znak (minek, hiszen az egyik befizeti, a másik visszaigényli), csak a végső fogyasztó (aki megveszi a hamburgert) fizet ÁFA-t, amelyet a hamburgeres befizet az államnak.
Tiszta sor. Nincs ÁFA csalásra lehetőség. Ez lenne a megoldás. -
Na most, ha nem jelenti le, akkor nem kap ellenőrzést, mert nem tudnak róla.
Dehogynem, a számlának mindig van 2 lába: kibocsátó, befogadó. Ha nem jelenti le, akkor nem tudja visszaigényelni utána az áfát.
akinek meg még vállalkozói engedélye sem volt, bevallást sem adott soha, úgy üzletelt, azzal nem tudtak semmit tenni, mert nem volt "nyoma" a dolgainak.
Ebbe az irányba pedig ne menjünk el, mert teljesen abszurd.
-
GeorgeV
aktív tag
Cégvezető vagyok, az ügyvitel területén dolgozom már több, mint 30 éve. A stiklikhez nem értek, de ránézésre megmondom valakiről, hogy milyen adózó. Rengeteg dolgot láttam már pályafutásom során. Ezért nem értem ezt a mondatot: "Ha nem jelenti be, akkor rögtön ellenőrzést kap." Na most, ha nem jelenti le, akkor nem kap ellenőrzést, mert nem tudnak róla. Sokszor láttam, hogy aki próbálta normálisan csinálni a dolgait, de valamit elrontott, azt jól meg bűntették, akinek meg még vállalkozói engedélye sem volt, bevallást sem adott soha, úgy üzletelt, azzal nem tudtak semmit tenni, mert nem volt "nyoma" a dolgainak.
-
bambano
titán
az ugye megvan, hogy záros határidőn belül a fogadó oldalra is rá fogják kényszeríteni, hogy lejelentsék a befogadott számlákat?
az ugye megvan, hogy mostanában csökkentették le a bejelentendő számlák áfa tartalmának értékhatárát 1 misiről 100 rugóra, és azt is megmondták, hogy ez tovább fog csökkenni?
tehát azzal, hogy egy ma, hivatalosan ismertetett álláspont szerint nem lehet elkapni a csalókat, az semmit nem jelent abból a szempontból nézve, hogy mi a tendencia. Amikor életemben először csináltam számlás munkát, akkor semmiféle ellenőrzés nem volt a számláknál, még a számlatömb vásárlás sem volt szigorítva vagy ellenőrizve. Most ott tartunk, hogy szorítják lefelé a plafont, aminél ellenőriznek, és a közeli jövőben el fogunk jutni oda, hogy olyan alacsony lesz a bejelentési kötelezettség határa, hogy nagyjából a 4 gombócos fagyit nem kell majd bejelenteni, minden mást igen. oh wait, a fagyit már most is be kell...
szóval aki nem teljesen hülye, az legkésőbb idén elhatározza, hogy megjavul, és jövőre ezt meg is oldja, mert komolyan hiszek benne, hogy legkésőbb 2020-tól az ilyen trükköket el fogja kapni a nav. a türelmi időszak szűkül és rövidül.
másik oldalról nézve azzal lehetne legjobban hátráltatni az áfacsalást, ha ez valakinek hirtelen erős érdekévé válna ott fent.
-
GeorgeV
aktív tag
Na és azt hogy véded ki, ami velünk történt?
Egy cég neki állt a mi nevünkben és a mi számlaformátumunkkal nagy mennyiségben számlákat kiállítani.
Kaptuk is az ellenőrzést, de szerencsére a csalókat tetten érték, így bizonyítható volt, hogy gazemberek.
Az tűnt fel a NAV-nak, hogy a csaló cégnél hirtelen mindenkinek luxusautója lett.
Azóta egy rejtett jelet is használunk a számláinkon, így azonnal látható, ha nem a mi cégünk bocsátotta ki. -
Ha nem jelenti be, akkor rögtön ellenőrzést kap. Aztán bírságot, és lebukik. Kolléga, te amúgy vállalkozó vagy? Tisztában vagy vele, hogy havonta ÁFA bevállást kell készíteni már most is?
(#88) GeorgeV
Ez az online bejelentő rendszerben rögtön feltűnik majd, mivel oda csak ügyfélkapu regisztráción keresztül vihetsz fel adatokat.
-
GeorgeV
aktív tag
És ha az ÁFA lovag nem olvasta a cikket?
Azért mert előírják, hogy be kell jelentenie, akkor be fogja jelenteni?
A csalásnak ez a lényege: nem tartja be a szabályokat, mert csal.
Azért tépem itt a számat, hogy megértsétek, ez az online sz@rság semmire sem jó.
Maximum a gyetva hülyék buknak le. Online. -
GeorgeV
aktív tag
Most jött ki a felmérés eredménye: Magyarországon fele akkora az adó csalók aránya, mint más országokban.
Magyarországon az adócsalók zöme hajléktalan. Megoldás: ha megszűnne hazánkban a hajléktalanság, megszűnne az adócsalás is. -
Olvasd már el a cikket, okoska!
A kézi számlázásról az államtitkár elmondta, hogy a számla adatait, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb a kiállítást követő nap egy webes felületen rögzíteni kell. Ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa összege, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak.
-
GeorgeV
aktív tag
Szerintem a számlán szereplő szöveg lényegtelen. Az a lényeg, hogy mennyi rajt az ÁFA és mi a teljesítés dátuma. Az ÁFA visszaigénylés már rég nem játszik, mert adóellenőrzéssel jár. Az ÁFA be nem fizetésével viszont sokat tudnak a lovagok keresni.
Azért elgondolkodtató, hogy a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek tulajdonosai között sok a hajléktalan.
Na itt kell a dolgokat megfogni, nem pedig a semmire sem jó online számlázással. -
cuebler
senior tag
hát azért 1000 db ilyen "kis összegű" számlát elpasszolni
most indulnak majd az igazi számlagyárak
amúgy a mostani bevallásokban is van olyan, hogy ha egy számla ÁFA-ja nem éri el az egy millát, de egy partner felé egy időszakban van három, akkor jelenteni kell, hogy három db számlából pl 1.456 eFt ÁFA lett számlázva... gondolom, így lesz az új rendszerben is
-
GeorgeV
aktív tag
Ezek szerint nem értem a dolgokat.
Aki becsületes módon dolgozik, ugye ott semmi gond, mert minden stimmel. Pipa.
Aki viszont csalni akar, az szerintem nem olyan hülye, hogy online számlázót használ, mert akkor azonnal lebukik. Offline számlázót használ, a NAV nem látja a forgalmát. Erre mondod, hogy 100 000 alattiakkal nem érdemes foglalkozni. Ha készítesz 1000 db 100 000 ÁFA alatti számlát, akkor az már szép summa, tehát megéri vele foglalkozni.
Szerintem semmilyen módon nem lehet kiszűrni azonnal csalókat, még akkor sem ha MINDEN számlát le kellene jelenteni. Amíg van éves ÁFA bevallás, addig nem. -
cuebler
senior tag
istenem...
arra nem gondoltál, hogy aki csalni akar, az jellemzően visszakéri/minimalizálja az ÁFA-t a bevallásában? aki visszaigényel, annak nem érdeke, hogy a számla kibocsátását követően akár 12-13 hónapra kapja vissza az ÁFA-t, aki pedig minimalizál, az jellemzően nagy forgalmú, nagy tételekkel dolgozó cég? arról nem is szólva, hogy a 100e alatti tételekkel nem érdemes csalni, mivel abból még az ügyvédet és a jó könyvelőt sem tudod megfizetni, nemhogy a megfelelő állami tisztviselőket megkenni... jó ez a rendszer, akárki akármit is mond. két, megyei szinten top100-as cégünk van. amióta bevezették a tételes jelentést, nem volt adóellenőrzésünk. a minap találkoztam kisvárosunkban egy revizorral, rá is kérdeztem, készítsem-e ki a whisky-t? azt válaszolta, szívesen jönne, de most ráállították őket a kicsikre... gondolkodj el ezen. plusz adminisztráció, de a törvényesen működő, nagy forgalmú cégek gyakorlatilag minden lényeges adatot megküldenek a nagytesónak, ha azok stimmelnek, minek ellenőrizgetni, rá tudnak menni a kisebb halakra -
GeorgeV
aktív tag
Nem értem, hogy ez az online szarság mire jó. Nem lehet ezzel kiszűrni semmit.
Ha egy olyan számlázó rendszerrel állítanak ki számlát, ami nincs bekötve a NAV-hoz, akkor nem látják a csalást. A csalók meg nem hülyék, hogy bekötött számlázóval csaljanak. Mire kiderül a csalás, a csalók már régen leléptek. -
tibcsi0407
félisten
Természetesen arra szükség lesz, sőt, nagy projekteknél a megrendelő meg is követeli néha.
2 évem van addig, míg a kamara megadja a Tartószerkezet-tervezői jogosultságot. Hála az elszabott rendszernek csak az MSc után gyűjtött szakmai évek számítanak bele..(#67) KEndre
Ahogy most az építőipar pörög, nagyon nehéz a 12-ből kijönni. Még pár évig fenntartható ez az állapot, ezért jobb gondolkozni kiegészítő lehetőségeken is.
Könyvelőmmel januárban átrágom magam minden opción. -
cuebler
senior tag
válasz
tibcsi0407 #66 üzenetére
szakmai felelősségbiztosítás?
(#65) bambano: pedig de
egyik barátom és üzletfelem a napokban figyelmeztette a NAV, hogy katás egyéni vállalkozóként fizessen 50 helyett 25-öt, viszont a kft-je ügyvezetőjeként tessék szépen megfizetni a hiányzó járulékokat a ki nem vett jövedelem után. a szaldója így -2.3mFt. ennyiért már a nagytesó is lehajol, úgy látszik. állítólag van valamiféle rangsorolás, hogy milyen jogviszony után kell elsősorban fizetni a járulékokat. a napokban behozza a levelet is, hátha van benne valamiféle jogszabályi hivatkozás, mert én bizony ilyesmiről az életben nem hallottam, pedig erős húsz éve vállalkozgatok
-
KEndre
HÁZIGAZDA
-
tibcsi0407
félisten
Nem, az lenne a terv, hogy párhuzamosan futna a kettő, különböző ügyfelekkel, hogy ne kelljen leállnom, se feketézésen törni a fejem, ha esetleg a 12 milliót is átléphetem EV-ként.
Nem azért, mert telhetetlen vagyok, de nem mondhatom azt az ügyfeleknek X hónap után, hogy bocsi, most januárig ne keressetek.
Az pedig, hogy később számlázom ki nem megoldás semmire, mert csak tolom magam előtt a bajt.Egyébként nálunk oly mindegy, hogy milyen cégformám, ha pl statikusként dolgozom az adott projekten, akkor semmilyen KFT nem véd meg attól, hogy engem, mint magánszemélyt vegyenek elő egy esetleges vagyoni (neadjisten' emberi élet veszélyeztetése) kár miatt.
-
bambano
titán
válasz
tibcsi0407 #64 üzenetére
nem érthetem pontosan, ami máshol elhangzott, de:
- én nem tudok olyan szabályról, hogy egy ügyvezető igazgató más témákban ne lehetne kata-s ev. persze előfordulhat, hogy van ilyen szabály, csak nem tudok rólaaz lehet a kérdés, hogy a kártérítési kötelezettség hogyan alakulhat, ha két irányból is megterhelik. mostanában van egy-két szabály, ahol a kft ügyvezetője a magánvagyonával is felel az okozott kárért (ami egy kft-nél szerintem nonszensz), az egyéni vállalkozó is, így lehet probléma.
- ha az lett volna a terv, hogy a kft. ügyvezetéséért járó fizetés és annak közterhei helyett a pénzt katás ev-ként veszed ki a kft-ből, azt csak ipari mennyiségű vazelinnel, mert az munkaviszony leplezése ev-s szerződéssel, arra nagyon utazik a nav.
-
tibcsi0407
félisten
A cégformát még nem tudom milyen legyen, de az adózás már nem lehet KATA.
Ha jól tudom KFT ügyvezetője nem lehet KATA-s EV is, bár erről mindenki mást mond. Mert két cég vállalkozás lenne a legegyszerűbb.
BT kültag viszont lehet KATA-s EV is közben, mert a felelősség a beltagot terheli. Legalábbis az alapján, amit eddig a könyvelőmmel történő beszélgetésekből leszűrtem. -
bambano
titán
válasz
tibcsi0407 #62 üzenetére
ne keverjük, ne keverjük.
a bt meg a kft egy vállalkozási forma, a kata meg egy adózási mód.
a kettő között nincs összefüggés.az emberek fejében a kata úgy működik, hogy választja az egyéni vállalkozást, mint vállalkozói formát, és hozzá a katát, mint adózási formát. De az egyéni vállalkozást is lehet más adózási formákkal csinálni, és a katát is lehet más vállalkozási formákhoz választani. tehát lehet katás kft-d.
egyébként ha kinőtted a katát, még lehetsz evás. csak a csajokkal mindig baj van...
-
azbest
félisten
válasz
tibcsi0407 #59 üzenetére
"Benyújtanak az EU-nak egy kérelmet, hogy 12 millió legyen az alanyi adómentesség határa"
nyugi, ez két évig most nem érint téged. Legközelebb akkor lehetsz megint alanyi adómentes
(#61) tibcsi0407
csak cukkollak azzal kicsit, hogy mivel átcsúsztál, így hiába férnél bele, a szabályok miatt büntetésből (rosszul mérted fel a szükséges keretet és menet közben kellett váltani) nem tudod igénybe venni még két évig.Egyébként szánalmas, hogy csomó ilyen "szak" oldalon valami "szak" jogász szerint már jövőre így lehet... pedig...
-
tibcsi0407
félisten
Nemrég kerültem át ÁFA-körbe a KATA vállalkozásommal. Eléggé bonyolulttá válik ilyenkor a helyzet a korábbi egyszerű ide-oda küldöm a számlákat biznisz után.
Elég sok dolog van például, amire figyelni kell. Megváltozik az adószámod, havi ÁFA-bevalló leszel, míg az adószám nem változott meg, addig megjegyzést kell írni az összes kiadott számlára, stb.
Erre mi történik? Benyújtanak az EU-nak egy kérelmet, hogy 12 millió legyen az alanyi adómentesség határa.
Egyébként mérnöki tevékenységnél például jobb vállalkozási formát elképzelni sem lehetne. -
bambano
titán
dikk, és pont 10% volt az adó...
az eredeti kata szabályok szerint havi 500-ig volt kedvezményes, a havi adó 50 rugó volt. ami pont 10%.
ha kevesebbet kerestél, mint 500, akkor is be kellett fizetned az 50-et, tehát az általad emlegetett "burkolt adótámogatás" nem áll meg, mivel többet fizetett a katás, mint amennyit te javasoltál.Az alanyi adómentesség nekem nem tűnik kata specifikusnak. (2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról, XIII. fejezet)
ezt módosították a választási évre való tekintettel 500-ról 1 misire.
-
bambano
titán
miért lenne a kata burkolt adótámogatás?
inkább látom benne a feketemunka elleni harcot, a gazdaság fehérítését. azoknak a vállalkozóknak és cégeknek nyújt ésszerű adózási formát, amelyek bevétele nem elég ahhoz, hogy hagyományosan mindent leadózzanak, ezért egyéb esetben feketéznének. -
gekkoXT
senior tag
Hátha azok csinálják mint a konzultációs kérdőív beküldő online rendszert
-
KEndre
HÁZIGAZDA
A kata egy burkolt adótámogatás a kishalaknak (könyvelni sem kell, bankszámlát sem kérnek, van biztosítási jogviszony, etc.). Azért kellett, hogy nehogy elkezdjék véletlenül kóstolgatni az ev-k a cápák eledelét. Az eu becsukja a szemét, nem akar a zavarosban kotorászni, úgy hogy inkább hallgassunk róla és használjuk... az eva komcsi találmány volt (vagy soros) a mai urak számára, azt meg ki kell irtani. Ekho pedig kell a labdát kergetőknek, tao-kedvezmény is inkább sportbarát, mint kkv-s help.
A legnagyobb torz-szülemény (zagyvalék) a kiva, kerülik is a könyvelők ahogy tudják.Azt meg sosem értettem (csekély észbeli képességeim okán), hogy tud egy vállalkozás milliárd/százmilliós visszaigénylést/kiutalást elérni a magyar államtól belsős nélkül... van még tennivaló.
A papírszámláknál gondban lesznek a minik, persze a könyvelőjüktől fogják elvárni, hogy a nav felé bemenjen az infó, de jelzem: a könyvelők kapacitása is véges... egyre drágábbak lesznek.
-
Ixion77
addikt
Plusz gumi jelleggel vannak alkalmazva a szabályok. Kellően bonyolult a rendszer, hogy bárkit meg lehessen valamire bűntetni, bármilyen szabálykövető próbál is lenni (ld. pl. tűzvédelmi szabályzat vagy munkavédelmi oktatás hiánya két személyes rendezvényszervező vállalkozásnál) Ugyanakkor bármit megtehetnek azok, akik tudják, hogy sose lesznek ellenőrízve...
A gazdaság alapja a bizalom. Ha a rendszer tagjai elkezdik elveszteni a bizalmat (mert pl. látják mire/hogy van felhasználva az adójuk), akkor semmilyen intézkedéssel / paranccsal nem lehet azt helyreállítani. Ez olyan, mint megcsalni az asszonyt, majd ráparancsolni hogy szeressen és legyen kedves veled mert te úgy akarod.
-
bambano
titán
nem az áfa rendszert kellene átláthatóbbá tenni elsőre (ez se rossz, csak nem ez az egész probléma oka).
az állami kiadásokat kellene erősen csökkenteni, akkor lenne esély az állami bevételek csökkentésére, aminek eredményeképpen lehetne áfát csökkenteni. most egy felfelé ható spirálban vagyunk, sok az elvonás, mindenki trükközik, hogy kevesebbet fizessen, ezért még több lesz az elvonás, hogy ugyanannyi zseton bekerüljön a központi költségvetésbe.
-
cuebler
senior tag
erre van a tételes jelentés, a gyorsított feldolgozás, az ekáer, az online pénztárgép, a bankszámlák bejelentése, az 1.5mFt-os készpénzfizetési korlát és még sorolhatnám...
ha adócsaló vagyok, kiállítok egy kamu számlát és...
a) nem jelentem le, hogy ne kelljen befizetnem az ÁFA-t. a befogadó viszont le kell jelentse, mivel csak így tudja elérni, hogy levonhassa/visszaigényelhesse az ÁFA-t. mivel a két bevallás legkésőbb egy negyedév alatt összevezetésre kerül, kibukik, hogy kamu a számla
b) lejelentem, hogy ne keltsek gyanút, de befizetni nem akarom/tudom az ÁFA-t. öt nap alatt inkasszó, végrehajtás és benne van a pakliban az is, hogy ezek alapján kamuügyletnek minősítik az egészet és a befogadó sem kapja vissza az ÁFA-t.
c) gyorsan sztornózom és elfelejtem az egész csalósdit
mint fentebb is említettem, jó az irány, csak finomítgatni kell és biztosítani azt, hogy az adatok adótitoknak megfelelő módon legyenek kezelve. mondhatnám úgy is, hogy szakmailag jó, csak megen a fránya politika... -
csak a kisebb, csalni szándékozó réteg
Tehát arra az elhanyagolható 30-40%-ra gondolsz?
Minél fejletebb egy adórendszer, annál bonyolultabb, Nyugatra még sokkal komplexebb, mint nálunk.
Amihez egy jó lépés a KATA-s adózás
A KATA azért népszerű, mert elképesztően alacsony a kulcsa.
-
okmaci
csendes tag
Nem vagyok adószakértő és könyvelő sem, de azt azért látom, hogy ez a túlszabályzott rendszer nem ideális, bonyolult még az előbb említett szakmabelieknek is. A hatalmas ÁFA tartalom sokakat csábít trükközésre.Nem lenne jobb egy egyszerű, átlátható rendszer?! (Amihez egy jó lépés a KATA-s adózás) A nagy többség üdvözölné, csak a kisebb, csalni szándékozó réteg elkapására/átnevelésére kellene az erőforrásokat költeni!
-
azbest
félisten
-
Az adófizetési morált pedig a hazai lakosság tanulhatná el az ottani társadalmaktól, és akkor win-win helyzet lenne, nem? Vagy szerinted miért kellenek ilyen szigorú szabályok hazánkban?
(#44) bambano
Ők nem közülünk valóak? Ha mostantól egyetlen politikus sem lopna, akkor szerinted megváltozna egy évszázados társadalmi jelenség? Hát persze! Kifogásokat mindig lehet találni.
BTW a politikusok mindenhol lopnak.
-
okmaci
csendes tag
Azokkal az eszközökkel nem is lenne nagyon gond, ha kicsit a NAV kitekintene a haldokló nyugati kapitalista országokba és megnézné, hogy ott a cégek milyen szoftvereket használnak számlázásra. Aki jár-kel Ausztriában vagy Németországban az nem fog meglepődni, ha azt hallja, hogy az MS WORD az egyik legelterjedtebb.
Amikor hivatalos úton voltam Bécsben és számlát kellett kérnem a szállásról, akkor kerekedett nagyon a szemem, amikor word-ből kinyomtattak egy egysoros kis doksit, még jó, hogy a dátum és a végösszeg rajta volt, aztán ennyi. Hívtam is nyomban a könyvelőt, de mondta, hogy az OK. -
cuebler
senior tag
na még csak egy "kütyü" kéne...!
nem lesz, képtelenség is. ha tudnád, hány helyen használnak még dos-os, 486-os pc-t mátrixnyomtatóval fiatalabbak: guglizzátok ki mit jelent
számlázásra. ilyen esetben kütyü -> driver -> szopacs a könyvelőnek vagy annak, aki jelenteni fogja
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Tudja valaki, hogy a kapcsolathoz lesz-e valamilyen kütyü is beiktatva? Vagy simán megy az adat a számlázóból a sima neten az adóhivatalba? Az adóbevallásoknál - titkosítás után - rá kell kattintani a küldésre, csak úgy indul el a folyamat...
Bambano felvetése abszolut jogos, ezek az adatok nagyon sokat érhetnek a konkurenciának.
-
M3
kezdő
tállai a nagy adószakértő... LOL
Minek tervezgetnek áprilison túlra? Hol lesztek ti már júlisban?! Álnéven pekingben,ankarában vagy moszkvában esetleg.
"""Aki befizeti az adót, az annyit is ér!""" -l.j.
-
bambano
titán
szerintem nem vagy eléggé paranoiás.
azt a verziót kiveséztétek, hogy valaki hatalomközelinek megtetszik egy cég, és hatékonyabban rá tudja tenni a kezét, ha látja a számlákat.
de olyan verzió is lehet, hogy adott cégre nincs igénye senkinek, viszont egyik nagy multit érdekli a másik nagy multi megrendelése, mert abból sok mindent megtudhat, és ezentúl ehhez elég most már csak a navnál szivárgást előidézni. így a cég hiába csinál a saját háza táján magas szintű infóbiztonságot, akkor is elhordják az adatait.példa: valamelyik autógyártót érdekli, hogy példa a ford milyen eladást csinál. akkor megszerzi a navtól az akkumulátor beszállító fordnak kiállított számláit, és máris pontosan tudni fog mindent.
ezzel minden navos hátára felszögelltek egy céltáblát. ahova először aprópénz repülhet, másodszor meg ólom.
-
azbest
félisten
ja értem. Egyébként szerintem a különböző kényelmi extrák miatt sem fognak az emberek váltani, ha használták. Azért nem olyan magas költségei vannak a legtöbb mai számlázónak. Akik eddig sem akartak fizetni, azok valami minimál ingyenes megoldást választottak a csomagok közül.
-
dabadab
titán
"Én sem értettem - a NAV eddig is hozzá kellett férjen a számlákhoz."
Nagy különbség van aközött, hogy úgy fér hozzá, hogy ha valakit behívnak ellenőrzésre, ott az adóellenőr átnézi az adott cég számláit, meg aközött, ha ott van az adatbázisban az összes számla, gépileg olvasható formában, kényelmesen adószámokkal összelinkelve és persze ott figyelnek a konkrét tételek is.
-
cuebler
senior tag
persze, hozzá kellett férjen, de csak célzott vagy random ellenőrzések során került részletes adatok birtokába, ott is jellemzően manuális adatrögzítés révén.
eddig tételes jelentésre az 1 millió ft feletti ÁFA-t tartalmazó számlák mentek - de nem kellett jelenteni azt, hogy pl 1 tonna aranyércet adtam el 5mFt/to áron, csak azt, hogy xy-nak számláztam 5mFt + ÁFA-t. az új szabályok szerint ezt meg kell tennem, még a 100eFt és az 1mFt közötti összegű ÁFA-t tartalmazó számlák esetében is, plusz mellé kell írnom hogy mit, milyen egységáron és milyen mennyiségben. innen már csak egy sima lekérdezés az, hogy teszem azt, mennyi aranyércet számláztak le, milyen egységáron, kik voltak a vevők és az eladók. ilyen információk birtokában pedig igencsak meg lehet forgatni egy piac (pl az aranyérc) működését is.
hogy azbest kolléga is választ kapjon: én konkrétan arra gondoltam, hogy használom továbbra is a kis saját számlázóprogamomat és nem jelentgetem az apró-cseprő (100eFt ÁFA alatti) tételeimet a NAV-nak. szerintem semmi köze hozzá, ha rendben leadózom utána. viszont aki a NAV-os online számlázóprogramot fogja használni, óhatatlanul is odaadja ezt a kis információt a NAgytestVérnek, kvázi heti egy kávé áráért... egyébként sok barátom most hozta/hozza haza szlovákiából a cégét, mivel már nem jelent akkora adóelőnyt.
-
Nagyon kíváncsi leszek én erre a NAV által fejlesztett számlázóprogramra. Ugyanis sehol sem olvastam még róla, pedig hát foglalkozom a témával.
Pláne, hogy felvet jó pár kérdést a kereskedelmileg elérhető számlázóprogramok fejlesztésével foglalkozó, illetve online számlázást biztosító cégekkel kapcsolatosan.
-
cuebler
senior tag
magyarán aki akarja, rábízhatja a 100.000 Ft ÁFA-összeg alatti számláinak adatait is a Tállai "Üzemanyagárcsökkentő" András által vezetett, cseppett sem kétes hírű szervezetre
kösz, simán lemondok napi egy kávé áráért erről a lehetőségről
amikor komplett üzletágakat játszanak "haveri" kezekbe (dohány-nagyker, számlázórendszerek auditálása, pénztárgépek adatcsomagjai) egy-egy ilyen információs adatbázis aranyat érhet - csak nem az egyszeri polgárnak vagy kisvállalkozónak... csak tessék hozzájárulni nyugodtan -
-=MrLF=-
senior tag
Én is csak adatküldésre gondoltam a cikk és a honlap alapján, egyenlőre csak arról van szó, de ....
Érdekes olvasnivaló: [HUP - NAV online számla adatszolgáltatás - 2018]
linkről részlet:
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
( nydn | 2017. október 12., csütörtök - 13:38 )Voltam tegnap egy előadáson a témával kapcsolatban, amelyen a NAV-ot Czöndör Szabolcs képviselte és elhangzott pár infó, ami mások számára is érdekes lehet:
- November közepe felé várható a véglegesített XSD séma, amelyet ezután nem sokkal angol nyelvre is lefordítanak majd.
- jogszabályi változás lesz a beküldéssel időpontjával kapcsolatban, mert sokan félreértelmezik a 24 órás határt. Az az elképzelés,hogy a számla kiállítást követően automatikusan beküldésre kerüljön az xml, nem pedig tömbösített formában, nap végén pl, ami még benne van a 24 órában.
- hamarosan (a végleges XSD-vel nagyjából egyidőben) elindul az OSZI (online számla interfész)
- még nincs végleges ötlet,hogy mi alapján fog történni a hitelesítés, több elképzelés is van
- a kommunikációt és infrastrúktát az EKAER rendszerhez hasonlóan képzelik el, de még mindkettő csak elméleti szinten van meg
- szintén november közepén-végén jön ki egy jogszabály tervezet, amelyet az még EU-nak jó kell hagynia (~4 hónap). Azaz végleges, hitelesített XSD és jogszabály csak április körül várható
- a tavaly bevezett xml adatexport záros határidőn belül meg fog szűnni
- az online számla adatszolgáltatás bevezetése után nem sokkal terveznek kiadni egy NAV által fejlesztett, mindenki számára ingyenes elérhető, web-es számlázó szolgáltatást.Egyébként még rengeteg nyitott kérdés van.
szerk: még annyi, hogy 3 féle response lesz. OK, amikor minden rendben. WARN, ha struktúra ok,az xml-t befogadták, de az xml tartalmában van valami nem megfelelő. És ERROR, amikor az xml hibás és nem került befogadásra.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
A kiemelés szerint majd valamikor lesz számlázó szolgáltatás is. -
Akkor légy olyan kedves, és mutass linkeket, amelyek szerint a NAV saját számlázó programot csinál. A NAV oldalán nem találtam ilyet, pedig sűrűn nézegetem, lévén számlázással foglalkozok a cégünknél, és próbálok naprakész lenni.
De akkor ezek szerint én bizony tudatlan vagyok a témában...
-
bambano
titán
így van, *TUDOMÁSOD* szerint.
de ha más cikkeket, portálokat, hírforrásokat is nézel, akkor tudhatod, hogy lesz."No problemo, lehet, hogy a cikk lett félreérthető, de a linken ott van az információ": nem, a linken csak a számlázóprogramok navos bekötéséről van szó, arról a projektről, hogy a navnál lesz saját navos számlázóprogramjuk is, nem.
-
válasz
tibcsi0407 #19 üzenetére
Akkor még 1x: Tudomásom szerint nem lesz NAV-os számlázóprogram.
Az Online számla azt jelenti, hogy csak olyan számlázóprogramot használhatsz, amely automatikusan beküldi a NAV-hoz a számlák adatait.
Ha kézi számlát állítasz ki, egy NAV-os weboldalon 5 napon belül teljesítened kell az adatszolgáltatást.
Szerk.: No problemo, lehet, hogy a cikk lett félreérthető, de a linken ott van az információ, és ott feketén-fehéren le van írva a lényeg.
-
tibcsi0407
félisten
Azért, mert ingyen is használhattam volna a NAV-os megoldást. Ami szintén NAV-álló.
Nem mintha az a 16k annyira nagy összeg lenne, de ettől függetlenül lett volna helye máshol is.(#18) Cifu
Na, akkor tényleg jogtalan a felháborodásom. Valamit csúnyán félreértettem, köszi az eligazítást.
-
Bocsi, de utánanéztél annak, hogy miről szól a hír?
Nem a NAV fog saját online számlázóprogramot biztosítani, csak előírja, hogy köteles vagy 2018 július 1-től adatot szolgáltatni a 100 000 Ft adótartalom feletti számlákról. Ha olyan számlázóprogramot használsz, amely nem teljesíti ezt, számlánként 200 000 (magánszemély adózó) illetve 500 000 Ft (egyéb adózó) bírsággal sújtható 2018 július 1-től.
-
válasz
tibcsi0407 #5 üzenetére
És ez most miért is fáj neked?
Ez arról szól, hogy az adott határidőtől kezdődően csak olyan számlázóprogramot lehet használni, amely be van kötve a NAV-hoz. A Számláz.hu eleve internetes program, szóval feltehetően nem fog neked semmiféle problémát okozni az egész, "csak" 2018 július 1.-étől a szolgáltatód automatikusan küldi a NAV adatbázisába is a számlák adatait.
-
bambano
titán
szerinted ki tehet arról, ha a trénél elkövetnek akkora ordas hibát, mint amit, majd pár hétre rá megint, és ha bejelented nekik, három hét alatt se mozdulnak meg, és a bejelentésed után három héttel még mindig pontosan ugyanolyan lyukas a cég másik weboldala is, mint a bérletes?
november 10-én volt itt cikk az új trés mobilinternet csomagokról, az új csomagokat reklámozó oldal csak egy kicsivel lyukasabb az egyszeri halászhálónál, és azóta is csesznek rá, hogy megjavítsák.
az a cég, amelyik 17 nap alatt egy kib.szott replyt se képes küldeni a hibabejelentésedre, megérdemli, hogy a közvélemény elkenje a szája szélét. lehetőleg minden héten.
-
Ok, átfogalmazom: szerintem nem az adott szoftveren dolgozó szakemberek tehetnek a hibáról. Ahogy a piaci pletykákból értesültem, tarthatatlan határidők miatt lett olyan a rendszer, amilyen. Persze a reakciókért jár a pofon nekik, főleg a feljelentgetésért. Voltam kisebb cégeknél az utóbbi időben, ezek alapján mondom azt, hogy akkor már inkább valami multi!
-
bambano
titán
-
-
cuebler
senior tag
a NAV-os szoftver-háttérrel nem sok baj van, bár minden kormányzati körbe tartozó szervezetnél így működne. az EKÁER tényleg kicsit nehezen indult, de egy év alatt kb 2x12 óra karbantartási leállás belefér.
az EKÁER az országhatáron túli dolgokra b@ssza rá a kertkaput, az "online számlázás", ami valójában nem online, pedig a számlázási láncok felderítését fogja segíteni.
lehet csak az én paranoiám, de bizonyos körök sokkal könnyebben hozzáférhetnek viszont ahhoz, hogy a partnerhálózatomban milyen árakat alkalmazok, üzletpolitika, engedmények, stb... -
osztraksajt
őstag
Tömören összefoglalva, pontosan ugyanannyi munka lesz kitölteni egy áfa bevallást mint eddig, csak mellette még szolgáltass adatot minden szarról. Ja, meg prompt adatuk lesz arról melyik cégért érdemes "lehajolni".
-
tibcsi0407
félisten
Nincs 2 hete, hogy a számlázz.hu-ra előfizettem egy évre.
-
Syl
nagyúr
öööö, valaki nyugtasson meg, hogy ezt az online számlás rendszert nem a tészisztems fejleszti
-
bambano
titán
"a hivatal hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban": oszlassák fel magukat...
-
kurtuzov
senior tag
Eddig sem érte meg "szétdarabolni " sok számlára. Ugyanis bevallási gyakoriság (pl havi) szerinti összesítés is számít. Tehát ha van 100 db 80eFt-os számlád ugyanonnan egy hónapon belül arról is kell adatot szolgáltatni.
De az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy nem is ez a gond hanem a kínai piacos fecnikre írt több milliós fiktív számlák.Amit nem old meg ez a rendszer az az országhatárokon átnyúló céghálózatok számlázásai. Lásd nemrég egyik mall.hu beszállító. De az EKÁER és a többi szépen szűkítik a lehetőségeket.
-
-=MrLF=-
senior tag
"Az online számlázás a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti" ezen felröhögtem.
Ők fizetik azt az embert aki a papír számlákat majd feltöltögeti, az új számlázóprogramot, gondolom a könyvelő is jön majd hogy kevesebbet fizessek mert már online megvan.Egyébként szuper meg minden támogatom hogy fehéredjen a gazdaság, ha többen fizetnek lehet adót csökkenteni stb., de ezt is így eladni, nem semmi
Ha 100 ezer forint áfa tartalom alatt nem kell, így csak a számlák darabszámát növelik
Új hozzászólás Aktív témák
ph Júliustól a vállalkozások igénybe vehetik az adóhivatal segítségét, hogy csökkentsék adminisztrációs terheiket.
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest