- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- eGPU tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
B.i.L
senior tag
Bocsáss meg nekem - indulatos voltam
Nem szokványos módon fejezik ki a tudósvilág szereplői,a kifejlesztett eszközt - magyarul dicsérik orbaszájba...
Ez nagyon felháborít,amikor a szemészeten a : nincsen gyógymód ! - hangzik el...de mégis van...!
Persze nem elérhető,de ha mégis igen,akkor horror összegekért,és a média sem hirdeti.
Nos hát akkor,mit is gondoljak a dologról?
Azt meg végképp elvetem,hogy más mondja meg a pénzemért,hogy mit gondoljak....Dühít,hogy alapvető funkcionalitás hiányában,mint a színtévesztés,nem végezhetek gyakorlatilag olyan szakmákban,amit szeretnék - ez hiányosság,vele született rendellenesség!Ezt neveztem el a magam módján
Nézz utána,hogy mit nem lehetne szakmai végzettség szintjén csinálnia egy szintévesztőnek...meg fogsz lepődni . -
kcsa
veterán
Első guglis találat, ráadásul egy vidéki, hévízi optikából. Szerintem van rengeteg helyen, de még én sem próbálkoztam vele.
-
B.i.L
senior tag
Azt hiszem a fiztőképes emberek 2 százaléka,aki színtévesztő a világon...nem lenne rossz biznisz.
Pláne,hogy 20 éve is készítenek hasonlót.Érdekes-piacon* nem találkozni ilyennel.
* úgy értve nem mehetek el az optikusomhoz,hogy a lencsét hasonlóval egészítse ki.
Ami a szín talulását illeti,ha nem tudod milyen színt látsz,vagy tévesztesz,nehezebben tanulod meg-szvsz.Mundjuk kipróbálnám a világot látni színhelyesen -
kcsa
veterán
Úgy húsz éve jártam egy teszten a BME-n, ahol ezt a szintévesztést korrigáló szemüveget (pontosabban egy lencsebevonatot) fejlesztették.
A helyszíni, különösebb előkészület nélküli két teszten valami 60%-os javulást értem el, a faterom 80 felett, ha jól emlékszem.Igen, tanulni kellene a színeket, amit mások ovisként megtesznek, de ott és akkor engem ez meggyőzött.
-
B.i.L
senior tag
Lehet javítani a színtévesztésen,un.:korrigálással,televíziózás közben.A televízión a színtelítettség és egyéb beállításoknál a legkellemesebb képig kell állítgatni.Aki akarja töltsön le(android blind test)tesztet és a tv kariblálás után megközelìtőleg 1 hét után jelentkezhet a javulás.Természetesen nem mindenható és csak részleges az végkifejlet,már amennyiben jeletkezik javulás.Ez a saját tapasztalatom.
Nekem a nagyon halvány zöld-kék régió olvad össze...a piros szürő kihozza a különbségeket avagy ábrákat.Kb 10 ábrából láttam 2-tőt.Samu plazmámat bas..tattam és véletlenül megint a tesztet néztem meg,erdmény 8...ne akkor hajrá.Aki átjött hozzánk,el volt ájulva,hogy színesebb a tv-m mint neki.
Amit viszont fentebb olvastam a Klárásat...mese habbal és babbal,ha engem támogatna olyan eszközzel,ami a jobb színlátást erdményezne,én is viszont támogatnám.De fikciókra nem lehet alapozni.
Nem érzem hátrányát,hogy színtévesztő vagyok....pedig kevertem bútorfestéket "RAL"skála alapján.Az is csak 99.99÷ -os lefedettséggel bír.
Hivatásos jogosítványom ezér nem lehet,semmilyen korrekciós eszköz nem fog segíteni.
A programot megnézném,de nem fűzök hozzá sok reményt,ugyanis honnan a fészkes macskából tudná,hogy milyen régiót kellene erősíteni a többi rovása nélkül.Ugye : R-G-B azaz alapszínekből keveri ki a végleges színt,ami közel sem lehet tökéletes.Sárga nincs helyesen kalibrálva-ezt kifelyezetten hiányolom minden tv-n (ez is az én hibám)
Viszont az eredénytől függhet több millió ember vásárlási szándéka a Samsung tv-re.Higgyétek el az emberek információinak 90 akárhány százalékát a szemén keresztül kapja,ennek tudatában fog vásárolni is ...A véleményem hogy én is ebbe a kategóriába tartozok,így nem kérdés a döntés sem.Ami jó,az jó: UHD,nagy kijelző,színek -
törölt tag
válasz
scarabaeus #43 üzenetére
Én mindegyikben csak pi...t látok.
Dr. Rorschach
-
törölt tag
Nem mindegyik szám, gondolom ez egy ilyen vakteszt ellenörzés.
Pl. itt is van egy teszt
http://www.webbeteg.hu/tesztek/47/szinteveszto-tesztMindegyiknél van olyan pont hogy nem látok számot, és nem is mind szám (van 1 kivétel), ezzel gondolom azt szürik ha a delikvens random tippelgetné a számokat, akkor ott mindenképp kiesne.
-
apatyas
Korrektor
Nyugi. Az eredeti weblapon a feladvány trollkodás.
A színtévesztéshez vagy akármelyik féléhez: ha eddig két árnyalat, vagy teljesen különböző szín megkülönböztethetetlen volt, most pedig megkülönböztethető úgy, hogy más nem tűnik el, akkor nyeremény.
A fekete-fehér filmes példára: ott is volt elég gond, ha véletlen két külön szín/arnyalat épp ugyanolyan szürkévé vált, és eltűnt. Akkor is figyelniük kellett ilyenekre.
-
MZperX75
addikt
válasz
scarabaeus #43 üzenetére
Nem lett jobb nagyobban pixelben sem a feladvány ,az első kettő az egyértelmű,a többiben belelátok sok mindent,kifolyik a szemem,de nem egyértelmű. Utolsó egy kis kutya,a 4. egy nyúlnak néz ki ,de hiányos,5-öst számnak nézem 12-vagy 17,a 3. az kakukk lehet szám 7-4-de akármi is.
De lehet szívatás is,senki nem látja.
Az egyik szakmám 601sz elektronika műszerész,felvételi alapkövetelmény színtévesztés,színvakság kizárva,azóta lehet vakultam már sokat ennek vizsgálatnak már 27-28 éve 14.évesen volt....Na most ,valaki különböző árnyalatokat egymás mellett nem észlel,érzékel ,a világunkat így szokta meg,azt nem kell piszkálni,ha őt nem zavarja ,akkor semmi gond.
Tehát ennek a programnak korrekciónak annyi az értelme,mind döglött lónak a beöntés.
(#46) Kobak 27
"A Samsung kifejlesztett valamit, amire persze lehet írni, hogy minek, meg mi lesz a többiekkel, de evvel együtt szerintem ez egy nagyszerű dolog."
A Samsung semmit sem fejlesztett ki,egy magyar kis csapat írt egy alkalmazást színkorrekcióra ami Samsung xy TV hardverén fut és pont.
-
Kobak 27
tag
Halkan mondom, hogy Wenczel Klára az egyik legnagyobb szaktekintély a színtévesztéssel kapcsolatban. Én tanultam tőle, egy végtelenül kedves, normális és nagyon okos hölgy.
Amihez ő adja a nevét, az nem igazán lehet gagyi.
A Samsung kifejlesztett valamit, amire persze lehet írni, hogy minek, meg mi lesz a többiekkel, de evvel együtt szerintem ez egy nagyszerű dolog.
Amúgy van színtévesztőknek szemüveg, amit szintén Wenczel Klára és a csapata dolgozott ki. Én nem vagyok színtévesztő, de szerintem ez egy jó dolog, örülni kell neki, nem lefikázni...
Valószínű, hogy a szoftver miatt nem lehet olcsóbb tévékre letölteni, de lehet, hogy lassan azt is megoldják. Nézhetjük azt, hogy pl a forma 1-ben van Kers és lehet leszólni, hogy miért csak ott, de már kijött olyan autó, amiben benne van. Onnantól meg csak egy ugrás, hogy még több autóba belekerüljön. Ez egy innováció, amit támogatni kell, főleg, hogy magyarok találták ki. -
scarabaeus
őstag
válasz
cinemazealot #44 üzenetére
Az első kettő az interneten külön is megtalálható kép (a 74-es nincs elforgatva alapból), a többi átalakított.
-
cinemazealot
addikt
válasz
scarabaeus #43 üzenetére
B@$$zus, egészen biztos nem vagyok színtévesztő, de a 6 ábrából csak az első kettőn tudok kivenni értelmes számokat. A maradék 4 csak $z0p@tá$ból van?
-
scarabaeus
őstag
Az az utolsó kettő kép itt van 12 MP-ben is.
Két másik humoros cikk között.
Egy humoroldalon.
-
Apollyon
Korrektor
Azért a színtévesztést ne úgy képzeld el hogy megvan nyomorulva az ember élete és folyton nekimegy valaminek az utcán
Magam részéről inkább bizonyos tartományokban fakóbbak a színek, mint ahogy elvileg kellene látszódnia. Ezzel is csak akkor találkozom inkább (tudatosan) amikor elémnyomnak egy ilyen kör alakú tesztet.
-
tecsu
addikt
válasz
cinemazealot #35 üzenetére
Az pont fordított. Itt az van, hogy bemutatjuk nekik, milyen szép lenne a valóság, ha jó lenne a szemük, de a valóság ugyanolyan marad számukra. Nem egy nagy tragédia, de nem is nagy kunszt sőt.
-
tecsu
addikt
Ennek nem sok értelmét látom. A színtévesztő már megszokta a valóság színeit tévesen látni, minek kell összezavarni? Ki tud úgy végignézni egy filmet, ha fel- vagy kicserélnek néhány színt? Szerintem kevesen.
Annak viszont, hogy a valóság nézése közben lááson helyesen, már sokkal több értelme lenne, például egy színkorrekciós szemüveggel, de ahhoz is hozzá kellene szoknia.
-
kcsa
veterán
válasz
Tigerclaw #24 üzenetére
A szín valószínűleg eleve szubjektív dolog, de a színtévesztő nem lát mást, mint a többiek, az árnyalatok megkülönböztetésében van nehézségük. Nehézségünk
Úgy óvoda óta, bő 30 éve magyarázom ezt ha szóba kerül, de attól még mindenki elém tartja a ceruzát hogy "hö és ezt minek látoood?" minek bazeg... ceruzának.
-
sagifer
újonc
Kb 15 eve volt ehhez kapcsolodoan egy elfogadott szabadalmam. Baromi egyszeru az algoritmus, de ahogy olvasgatom ezt, ez is csak a szinprofilokkal manipulal, ami messze nem nyujt teljes megoldast. En anno eleve a PC piacot celoztam volna meg vele, de nem nagyon marketingeltem a dolgot, es egy ido utan feladtam.Ma mar a videokartyak shader-bol siman meg tudnak oldani.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem igazán értem. Ha eleve úgy szokta meg a színeket, ahogy, akkor miért jó hogy a tévén más színeket lát?
Szóval ha máshogy látja mondjuk a fű zöldjét, akkor gondolom a tévén is ugyanúgy látja a fű zöldjét, ergo nincs miért elállítani a színeket...sőt elvileg akkor lesz fura, nem?
-
bogyo74
tag
Színtévesztő vagyok. A tv-n nem azt szeretném látni, amit a nem színtévesztők, hanem, amit látok a valóságban. Ott sincs korrekció.
Egyszerűen ugyanazt a "hibás" képet, amit mindenhol máshol. Szerencsére eddig így is történt 😀.
Nekem ez egyelőre nem ér így semmit, nincs valós haszna. -
törölt tag
Nekem a bal szememnél pár árnyalattal lentebb lát a jobb.
Párszor elkértem a festőktől a színmintasort, így sok próba után azt mondom valamennyire már mérhető mértékben.És minden színre.
Vicces...
(Rejtett subscribe. )
-
szente
addikt
Bár nem tudom milyenek a helyes színek, mert ugye szerintem ahogy látok úgy helyes, azèrt megnèznèm.
-
Razenhell
tag
Gratulálok!
kár hogy nincs 2 ugyanolyan mértékű szintévesztés, és általában nagyon kis mértékű 2. világháborúban keresték a szintévesztőket mert hamarabb meglátták a távolban rejtőző mesterlövészt
most meg alkalmazást gyártanak nekik... ha 4 szintévesztő nézi a tv-t és mindenki más árnyalatot téveszt, akkor mi lesz? kő papir ollóval sorsolják ki állitja be a szineket?Vicc komolyan, amugy átlag ember nem téveszt ennyire, én is szintévesztő vagyok de csak nagyon minimálisan, szomorú hogy ezáltal nem lehetek űrhajós de ha veszek samsung suhd tv-t akkor tudom kalibrálni a dolgokat, ami annyi boldogság hormont szabadit fel mintha felvennének ürhajósnak.
Ja és a tv nem szintévesztőknek hanem szinvakoknak készült , a kettő nem ugyanaz.
Attól hogy valaki babos könyvből 10ből 2t lát attól még lehet csak nagyon minimális a tévesztése.
Szemészeteken raknék ki a babos könyv mellé egy samsung tv árlistát, és a szemészeteknek részesedést eladásonként -
apatyas
Korrektor
De akkor mar kivancsi lennek, hogy a cikkben levo pelda fenykepen milyen kulonbsegeket latsz? Van olyan reszlet, ami az egyik oldalon nincs meg, a masik oldalon meg igen?
szerk: #12: eddig nem tudtam rola, hogy lenne ilyen problemam, a jogositvanykor minden ok volt.
De az utolso kepen a hat egyuttes abrabol a felso jobb, illetve az also harom mintanal, latom hogy vannak kulon szinek, le tudnam rajzolni a kozepso resz mintajat, de az agyam semmit se mond ra, hogy az a forma mit akar abrazolni. Szerintetek? Inkabb a Rorshach-tesztet buktam el itt? -
MZperX75
addikt
A felmérések Európában 8%-ka színvak 100emberből 8színvakság egyik fajtájával "küzd"
Egy kis teszt
Az utolsó 2db nem egyszerű -
ALBY
senior tag
Amúgy nem írta már meg ezt valaki PC-re, driver mellé betolva, vagy valami?
Hogy megvariáljuk a színeket, egy kövér mátrixxal átszorozzuk a video ramot ahol az akuális képkockák ülnek. Jó, valószínű komplexebb a leképezés, de biztos rá lehetne kergetni valahogy a képre. -
cinemazealot
addikt
Tök jó, hogy magyar vonatkozásban ilyen egyedülálló lehetőséget kaphatnak azok, akik eddig nem látták teljes pompájában a világot.
A dolog egyedüli szépséghibája, hogy a SeeColors csak (elég drága) csúcstelefonokkal és Tizen alapú smart tévékkel kompatibilis. Jó volna, ha lenne az alkalmazásnak egy olyan, nem készülékhez kötött változata is, ami
1. megállapítja a felhasználó színtévesztésének fajtáját (még ha csak hozzávetőlegesen is),
2. lehetőséget biztosít néhány fénykép átkalibrált színtérben történő megtekintésére (mint egy galéria alkalmazás a színtévesztő személyére szabva),
3. elérhetővé tenne egy olyan felületet, ami egy kalibrált (és már létező ICC profillal rendelkező) megjelenítő profilját a színtévesztés típusának megfelelően átkonvertálja, így a felhasználónak lehetősége volna már meglévő eszközén is élvezni a látottakat akár típustól, márkától, operációs rendszertől függetlenül is.Még ha ebben a Samsungnak nem is nagyon lenne érdekeltsége, akkor is komoly segítséget nyújthatna azoknak a színtévesztőknek, akik (1) nem tudnak a színtévesztésükről vagy annak milyenségéről, illetve (2) akik nem engedhetnek meg maguknak S-szériás vagy Note mobiltelefonokat.
-
Tutu7030
veterán
Az lg-nek is van hasonló megoldású monitora, csak ők "color weakness mod" vagy "Color Wizard" néven emlegetik.
-
Ez azert eleg erdekes mivel a TV-ket gyarilag elore bealitott preset-ekkel szallitjak, amiknek mar onmagukban kozuk nincs a valosaghoz.
Ennek akkor lenne ertelme ha a korrekcio egy mar korabban vegrehajtott pontos kalibraciot modositana... es igen csak Single Pista elvezheti
-
atike
nagyúr
Ez olyan nesze semmi fogd meg jól dolog...
Valakihez átáll, a másik másmilyen irányba színtéveszt, a család maradék 3 tagjának meg jó a szeme... Hova is fog állítódni a tévé...?
-
NoMagix
addikt
Ez f@sza, én színtévesztő vagyok!
Akkor mi a szitu, ha a család többi tagjának nincs problémája a színlátással és egyszerre ülnénk le a tv elé!?(#3) gerii:
így mindjárt más!
-
Sinesol
veterán
Mondjuk a tv elég gyakran nem egyszemélyes dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Samsung SUHD televíziókra letölthető SeeColors egy teszt után úgy módosítja a beállításokat, hogy a színtévesztők is lássák az árnyalatokat.
- eGPU tapasztalatok
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik
- Adobe Photoshop
- Filmvilág
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpársportok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest