Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cigam

titán

LOGOUT blog

válasz belaazallat #47950 üzenetére

Mi fut a Pi-n? Milyen fájlrendszert használ az új lemez? A régit automatikusan mountolta, vagy ti adtátok meg, hogy hova csatolja fel? Tippem szerint ez utóbbi történt. A
    sudo lsblk -f
    paranccsal listázd ki, hogy melyik esküzni mi, azonosítója (UUID)
    Jegyezd fel, másold vágólapra az új lemez. azonosítóját, és nyisd meg szerkesztésre az fstab fájlt.
    sudo nano /etc/fstab
    Itt keres meg azt a sort ami a régi lemezhez tartozik, pl.
    UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f /home/share ext4 nofail,defaults 0 2
    A vastagon szedett részt cseréld le az új lemez azonosítójára. Ha a fájlrendszer nem változott, mentsd el (CTRL-O, XTRL-X)
    Végül a
    sudo mount -a
    paranccsal újracsatolod a fstabban leírt eszközöket. Ha nem ad hibaüzenetet, a /home/share alá felcsatolta az új lemezt.

• Vasti74

senior tag

válasz belaazallat #47950 üzenetére

Helló!
    Nem tudom, milyen rendszer fut rajta, de gondolom valami linux.
    Akkor az /etc/fstab fájlban van felsorolva, hogy mit hová csatoljon fel a rendszer.
    Gondolom benne van a régi vinyó is, és hogy hová volt felcsatolva.
    Van annál a bejegyzésnél egy UUID szerintem.
    De az egy véletlenszerű katyvasz, minden meghajtón más, egy újraparticionálás is megváltoztatja! ;-)
    Hogy a mostani külső vinyón lévő particiónak mi a UUID-je, azt a blkid parancs mondja meg: ha pl. a partíció a Pi-re dugva sda1 lesz, akkor ezt írd be:
    sudo blkid /dev/sda1
    Aztán az ott látott UUID mehet az fstab-ba a régi helyére.
    Én úgy szoktam, hogy pl. sudo blkid /dev/sda1 >> /etc/fstab, ezután már csak szerkeszteni kell az fstab-ot, copy-paste, és kész. De előtte csinálj másolatot az fstab fájlról, hátha véletlenül egy kacsacsőrt írsz csak a parancsba, és kinyírod ;-)
    Üdv: Vasti

Új hozzászólás Aktív témák