- Vezetékes FEJhallgatók
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Videós, mozgóképes topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DUNE médialejátszók topicja
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segítséget szeretnék kérni attól aki már össze rakta az ambipi-t.
Szóval összeraktam, a teszteknél látszólag minden rendben, mert szépen tudom változtatni a színeket (sudo boblight-constant 00FF00), de itt ki is merül a tudomány. Mikor elindítom pi-t, felvillannak a fények, majd elalszanak, és ennyi. Kb ugyan ez történik amikor elindítok egy videót is.
De hogy egyértelműbb legyen csináltam róla videót:
http://www.youtube.com/watch?v=aFX_-2rlf5U -
akkor még egy kérdés.
Hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy ne írja mindig felül az adatokat ha lefut a script, hanem mindig az utolsó sorba kezdje írni?
-
köszi, közben ilyen lett, és így most megy:
timestamp = time.strftime("%Y-%m-%d-%H-%M-%S")datafile.write(str(timestamp) + "\n")
-
pythonba hogyan tudok időt kiíratni?
from datetime import datetime
def idomost():
now = date.today()
full = "-" + str(now.month) + "-" + str(now.day) + "-" + str(now.year)
return fullaztán később mikor meg van nyitva a file beiratnám vele így:
datafile.write(str(idomost) + "\n")
És hegy hexa kódot kapok a filebe:
0xb6cd96f0
mit rontok el? -
válasz
peter9228 #5280 üzenetére
felmásolod a pi-re a zip-et:
http://live-tv-stream.googlecode.com/files/plugin.video.LiveTVv1.4.zipPi elindít, Rendszer, Kiegészítők, Telepítés zip fileból, és megkeresed a letöltött file-t
Ha tudtál rajta nézni műsort szólj, mert nekem nem sikerült -
Tárgytalan, megoldva
-
Hogyan tudok pythonba több GPIO portot deklarálni?
Tehát
GPIO_PIN=11
és után van egy if else vizsgálat, ettől függ a 11-es kimenet. De mi van ha szeretném a 12-es pint, és a 13-ast is használni, aminek egy másik if else vizsgálat függényében függ a kimenete. -
ez az új sorozatból van?
-
köszönöm mindenkinek, crontab lett a nyerő
-
hogy tudok egy python scriptet időzítve (fusson le minden percben egyszer) futtatni?
-
válasz
sanchomuzax #5267 üzenetére
A másik irányból (Hongkong) nagyon sokat rendelek, és igen, minden átmegy a vámon, csak mindig "bontják fel" így nem kell vámot fizetni.
-
rendelt már valaki a http://www.adafruit.com/ oldalról cuccot? Én most megtettem, csak kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt ért ide a cucc. tényleg NewYork-ból küldik a motyót?
-
pl itt a fórumon
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/keres.php?stext=raspberry+pi -
válasz
peter9228 #5135 üzenetére
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
rootfs 7.3G 1.3G 5.6G 19% /
/dev/root 7.3G 1.3G 5.6G 19% /
devtmpfs 188M 4.0K 188M 1% /dev
/dev/zram0 9.7M 188K 9.5M 2% /tmp
tmpfs 38M 496K 38M 2% /run
tmpfs 76M 0 76M 0% /run/shm
/dev/mmcblk0p1 69M 6.0M 63M 9% /boot
tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock
/dev/sda1 466G 176G 291G 38% /media/stor1ez most lefutott, de ugyan az a hiba.
-
közben rátaláltam a lehetséges hibára.
ez a sor nálam kimaradt:
sudo easy_install -U distribute
oka pedig, hogy szintén azt írja, hogy nincs elég hely. De mennyi hely kell ennek? -
válasz
peter9228 #5128 üzenetére
persze.
A neten találtam. Elvileg villogtatja a ledet, ha jött új mailimport RPi.GPIO as GPIO, feedparser
USERNAME="username@gmail.com"
PASSWORD="password"
GPIO_PIN=12
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
GPIO.setup(GPIO_PIN, GPIO.OUT)
newmails = int(feedparser.parse("https://" + USERNAME + ":" + PASSWORD + "@mail.google.com/gmail/feed/atom")["feed"]["fullcount"])
if newmails > 0:
GPIO.output(GPIO_PIN, True)
else:
GPIO.output(GPIO_PIN, False)a teljes hiba futáskor pedig ez:
pi@raspbmc:/$ sudo python gmail.py
Traceback (most recent call last):
File "gmail.py", line 5, in <module>
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
AttributeError: 'module' object has no attribute 'setmode'de próbálkoztam egy egyszerű led villogtató program kóddal, és ott is ez a hiba volt. Szóval szerintem nem a kódban van a hiba, hanem a pythonomba.
próbáltam felrakni a RPi.GPIO-0.5.2a-t, ott meg a telepítés leáll azzal, hogy:
IOError: [Errno 28] No space left on device
ami azért érdekes, mert több mint 2 Giga hely van még a mem karin. Vagy az nem lenne elég neki? -
semmi. csak bekacsolom a tv-n a CEC-et, és már megy is.
más: python kérdés. Ez mit jelent? mi lehet a baj?
AttributeError: 'module' object has no attribute 'setmode'
-
szeretnék csinálni rpi-re egy progit, aminek egy fizikai kapcsoló lenne a vezérlése. Tehát ha a kapcsoló be van kapcsolva, fut a script, ha nem akkor nem. A kapcsoló közvetlen rá szerelhető a gpio portra, vagy kell egy ehhez hasonló board hozzá?
-
ja, már 32 dodó megint
-
válasz
sanchomuzax #4988 üzenetére
olcsóbb, mint egy settopbox, de egyébként lehet kapni már usb-s conax olvasót is.
-
válasz
wassermann #4962 üzenetére
nekem bordával 69 fokos most. Fut rajta smb és transmission éjjel nappal. Nameg 3g-vel ntfs.
más: raspbmc alá valaki lőtt már be vpn szervert? Az smb által megosztott mappát szeretném főleg vpn-elni
-
válasz
sanchomuzax #4862 üzenetére
mert ezt a hibát kapom:
-
rasbmc alá nem lehet feltenni a pistore-t?
-
ezt adja vissza:
The following packages are only half configured, probably due to problems
configuring them the first time. The configuration should be retried using
dpkg --configure <package> or the configure menu option in dselect:
transmission-daemon lightweight BitTorrent client (daemon)
autofs kernel-based automounter for Linuxa sudo dpkg --configure transmission-daemon sem fut le, mert a leírt hibával megáll
-
Lenne még egy bajom. Bármilyen csomagot akarok telepíteni apt-get-el mindig a következő hibát kapom:
update-rc.d: error: insserv rejected the script header
dpkg: error processing transmission-daemon (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
transmission-daemonÖtlet?
-
ivjoe: ezeket végig csináltam, csak nem ezekkel a port számokkal, de az lényegtelen.
Laptopon megy mindez és természetesen nem ezekre a portokra van beállítva.
tomzi1: Igen, átírtam *.*.*.*-ra
nem fut a raspbmc-n alapból valami tázfal amit konfigolni kéne?
-
még egy bajom lenne. Bárhogy állítom be a transmission daemon-t mindig azt mondja, hogy a port zárolt. Már szét "hekkeltem" a routert, de nem akar jó lenni. Van akinek sikerült?
-
ez a 3g ez valami démon?
-
válasz
sanchomuzax #4789 üzenetére
köszi, jó link
korcsi: köszi -
pontosítok a kérdésemen
sikerült bemountolni így:
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/usbhdd
hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy autómatikusan mountolja be? -
Köszi a válaszokat. Ma beszereztem egy aktív hubot, azon keresztük dobtam össze a pi-vel, de nem látja. Mit ronthattam el? fstab-ba beírtam, hogy:
/dev/sda1 /media/STORENGO1/ ntfs defaults 0 0 -
válasz
sanchomuzax #4752 üzenetére
FireLord, sanchomuzax:
Köszi, nem értem miért kevés, mert egy 2A-es tápra van rádugva a pi. Vagy az USB nem ad ki elég delejt neki? -
rádugtam ma a wincsit miután rámentettem, de nem látom a wincsit a pin, és csak kattog... tik-tik-tik.. gyorsan, végtelenségig. Kevés lenne a táp neki?
-
válasz
wassermann #4738 üzenetére
wan linuxos gépem itthon, szóval az nem akadály
de most már mindegy, mert vagy 100G anyag átvándorolt rá.
-
köszönöm mindenkinek a választ, htfs lett
sanchomuzax: Köszi, ismerem az eljárást, igaz nem rég óta -
rá szeretnék csatlakoztatni a pi-re egy küldő 2.5-es wincsit. Mit javasoltok, mire formázzam? Videó és adat tárolására szeretném csak használni.
szerk. rasbmc van a pi-n
-
válasz
wassermann #4699 üzenetére
ja, értem. Először még én egy bétát vagy RC-t raktam fel, és az nem frissítette magát, a mostaninál meg már nem is néztem, de akkor így más
Köszi
-
lehet valahogy úgy frissíteni a raspbmc-t, hogy ne kelljen újra telepíteni?
-
A GPIO protal próbált már valaki AVR-t programozni? elvileg alkalmas lenne rá?
-
akkor marad a laptop cipelése egynlőre
De azért köszönöm a segítséget -
válasz
sztanozs #4532 üzenetére
telemetriás adatokat fogad, és azokat jeleníti meg, és menti le.
de hogy konkrét legye, ez a hardver:
http://www.eagletreesystems.com/OSD/EagleEyes.htmés ez a progi hozzá:
http://www.eagletreesystems.com/Support/apps.htm -
nem játszani akarnék. Egy terepi hardver ami adatokat vesz, és USB-n keresztül kommunikálna egy PC-vel. Szóval nem kell erőmű, mert csak USB-n adatokat rögzítene.
-
próbált már valaki raspbian alatt wine-t működtetni? Aggályom az x86-ra írt progik hogyan fognak futhatnak rajta? Laptopon szépen megy amit akarnék, de az igazi az lenne, ha pi-n is futna. (Most rapbmc van fent, nem gyalulnám addig le, amíg nem mondja valaki azt, hogy halvány remény, de van
)
-
Valaki neki vágott már egy Ambilight projectnek a pi / xmbc -vel?
-
válasz
wassermann #4498 üzenetére
nekem is az van most
-
hát nem drágák az tuti. De wmv-t szerintem le tudtam már vele játszani anélkül is. Vagy az kizárt?
-
válasz
lord.lakli #4493 üzenetére
ja, hogy ez erre jó? Mert még nem találkoztam olyan tartalommal, amihez kellett volna a két licens, így nem is nagyon foglalkoztam vele. De jó tudni, köszönöm
-
válasz
lord.lakli #4490 üzenetére
kb erre akarom én is használni
a média tár már be van izzítva és nagyon tetszik. Bár most éppen egy iso DVD-vel harcoltam, mert mint audio elem lejátszotta, de mint videó még nem -
válasz
lord.lakli #4487 üzenetére
És tényleg.. mekkora király, köszönöm
-
válasz
lord.lakli #4487 üzenetére
hm, na ezt akkor kipróbálom
-
válasz
wassermann #4482 üzenetére
Hát Panasonic TV-m van, és Viera linkes.
Ehhez kell a pi-re rakni valamit, vagy beállítani? -
Azt a TV mely paraméteréből tudom eldönteni, hogy alkalmas arra, hogy a Pi-t irányítsam vele?
-
válasz
wassermann #4467 üzenetére
igen, két féle telepítési lehetőség van. Az egyiknél egy pár meg file-t kell elszedni, felmásolni az SD kártyára, és majd települ. Ezzel próbálkoztam először, és ennél megkerülhetetlen a billentyűzet megléte. A másik megoldás, egy img file, amit winimage progival felraktam a kártyára (ez már 400mega) és itt miután a rendszer feláll SSH-n már elérhető
SSH után meg már már pár parancs, és fut a VNC
-
Fel akarnám tenni a Raspbian-n, t de nincs billentyűzetem. Nincs erre valami megoldás?
-
-
egy rastart után nem indult el a pi-m azóta csak zölden villan 3-at, majd szünet, és megint hármat, és egy megy a végtelenségig. Mi van ilyenkor?
-
xbmc alá létezik valami értelmes torrent kliens?
-
válasz
lord.lakli #4355 üzenetére
ehhez kell még valami alkalmazás? Mert láttam sok screenshotot xdmc-ről, és ott voltak borítók, de nekem még nem jött elő egy sem
Illetve mik a megfelelő file nevek?
-
Sziasztok,
van egy ilyen pi-m, és egy XDMC fut rajta. Az RCA kimenet mindig él? Milyen felbontás jön ki azon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming X570-PLUS GAMING Alaplap + AMD Ryzen 5 5600X
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Macbook White 13" unibody
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest