Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Egon

nagyúr

Üdv!
    Adott egy HP Gen8 microserver, amiben van 3 db 6 TB-os vinbyó, ext4 fájrendszerrel, Raid5-ben (Xpenology alatt létrehozva). Ezt a tömböt bővítem egy újabb 6 TB-os lemezzel. A tömb újraépítése a jelek szerint elég sokáig tart (ahogy nézem, jó ha holnap estére kész). A kérdés az, hogy ez alatt az idő alatt, lehet-e használni a tömböt? Olvasás menjen csak, vagy esetleg írni is lehet rá ilyenkor?

• Egon

nagyúr

válasz HUfantom #10203 üzenetére

Köszi az infót.
    A végén a kérdést nem teljesen értem. Ha arra célzol, hogy a 2 db 3 TB-os lemezre mentsek le mindent ideiglenesen, amikor majd a raid tömböt összerakom, az a válaszom, hogy szeretném eladni a NAS-t és benne a diszkeket, szóval az sajnos nem megoldás.
    Olyan kompromisszumot pedig nem szeretnék kötni, hogy mondjuk állandó 3 vagy 4 TB-on tartom a Filmek mappa méretét (a kevésbé nézettek törlésével): tudom, hogy elvileg könnyen hozzá lehet jutni, de nagyfelbontású (fullhd) alkotásokat gyűjtök, nem szeretném újra letölteni, egy idő után már nem biztos hogy elérhetők régebbi anyagok, stb.

• Egon

nagyúr

Üdv!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék tanácsot.
    Adott egy NAS, benne 2 db 3 TB-os vinyó, jelenleg "individual disk"-ként használva. Az egyik lemezen van a filmgyűjtemény, a másikon "minden más" (családi fotók, videók, doksik stb.). Az első lemez dugig van, a második pang. Gondolkodtam rajta, hogy összefűzöm a két diszket egy Raid 0 tömbbe, de mivel bármely lemez meghibásodása esetén ugrik az összes adat, ezt inkább elvetettem. Mivel a NAS kétlemezes, túl sok variációs lehetőség nincs.
    Beszereztem egy HP Gen8-as microservert, amin XPEnology fut, és beraktam 4 db 4 TB-os, céges vinyót, Raid 5 tömbbe (azaz nettó 12 TB tárhelyem van így). Mivel munkahelyet váltok, vissza kell adnom a céges vinyókat, viszont perpill. nem akarok hatszámjegyű összeget költeni tárhelyre. Azt gondoltam, veszek egy 8 TB-os vinyót, egyelőre csak azt az egy diszket használom, aztán ha lesz fölös pénzem (és persze remélhetőleg idővel lejjebb mennek az árak), veszek mellé még kettőt, és csinálok megint Raid 5 tömböt.
    Aztán eszembe jutott, hogy ha addigra lesz 6-7 TB adat a lemezen, problémás lehet a tömb építés (addig hova teszem az adatokat). Jelenleg kb. 4 TB-nyi adatom van, amit azonnal el kell tárolnom.
    Kérdések:
    1. Raid 5 tömb építése esetén elvesznek a vinyókon tárolt adatok? Csak egy plusz merevlemez közbeiktatásával lehet megoldani adatvesztés nélkül?
    2. A fentebb vázolt probléma megoldására van valami jobb ötlet, mint az 1 db 8 TB-os vinyó beszerzése?
    Nem feltétlenül akarok plusz biztonságot (offline mentem a fontosabb dolgokat egy külső merevlemezre + a klienseken is rajta van a NAS-on kívül) vagy sebességet: egész egyszerűen azt szeretném, hogy egyben lássak minél nagyobb tárhelyet, oly módon, hogy azért a Raid 0-nál vagy JBOD-nél hibatűrőbb legyen a történet.

Új hozzászólás Aktív témák