Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pepe091

    MODERÁTOR

    Főbb adatok, specifikáció

    A Sony Xperia Z a 2013-as CES (Consumer Electronics Association) kiállításon került bejelentésre 2013 január elején. Három színben kapható: fekete, fehér és sötét lila. Itthon február vége óta megvásárolható a készülék, most már mindhárom nagy szolgáltatónál is.

    A Sony az idei zászlóshajóját egy négymagos, egyenként 1,5 GHz-en működő 28nm csíkszélességű processzorral látta el. A kijelző 5" FullHD (1080x1920) megjelenítésű TFT, amely így 441 PPI-t jelent a pixelsűrűség tekintetében. A grafikus gyorsító Adreno 320-as. Mindezek mellett 2GB RAM-ot kapunk, 16 GB belső tárhellyel amiből a felhasználónak ~12 GB áll rendelkezésre, és bővíthető microSD kártyával 32 (a gyakorlatban valójában 64) GB-ig. A hátlapon találunk egy 13 megapixeles Exmor-R technológiájú kamerát, LED villanóval, valamint az előlapon egy 2 megapixeles kamerát, előbbi FullHD-ban képes videót rögzíteni.
    Az Xperia Z talán legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy IP57-es tanúsítvánnyal rendelkezik, melynek értelmében 1 méteres mélységben 30 percig képes a víznek ellenállni, valamint por nem tud a készülékbe jutni. Ezek érdekében minden nyílást (microUSB,microSD, SIM) kis ajtócska véd. (Itt jegyzem meg, hogy az ajtók alatt található egy kis fehér indikátor, amely ha elszíneződik, akkor a garancia elvész)
    A hátlapot Gorilla Glass2, míg az előlapot Dragontrail üvegborítás védi.
    A mobilhálózat tekintetében GSM/UMTS/LTE képes a telefon.
    Ami a szoftverezettséget illeti Android 4.1.2-vel debütált, a frissítésekről később.
    A készülékház Unibody, tehát megbonthatatlan.

    Részletes specifikáció

    Minden részletre kitérő, bővebb teszt

    STAMINA mód teszt

    A doboz tartalma

    A dobozban megtalálható egy EP 880-as típusú töltőfej, egy adatkábel, valamint egy MH-EX300AP típusú "agybadugós" fülhallgató.
    A mi régiónkban a cikkben említett DK26 típusú dokkoló valamint memóriakártya nem jár a készülékhez.

    Szoftver frissítés

    Az Xperia Z Android 4.1.2 Jelly Beannel került piacra, amely Európában várhatóan április-május környékén fog a 4.2.2-es verzióra frissülni, ami jelenleg a legújabb Android szoftver.
    A frissítés szolgáltatótól, és régiótól függően csúszhat. A szolgáltatók az esetek nagy százalékában később adják ki a frissített szoftvert.
    A szoftverfrissítést célszerű a SonyUpdateService-el (SUS) végezni, melynek előnye, hogy teljesen tiszta telepítést végez, magyarán letöröl minden addigi adatot a telefonról, így később nem okozhatnak problémát, az előző rendszerből visszamaradt fájlok. Itt fontos megjegyezni, hogy az ilyen frissítések előtt célszerű lementeni a személyes dolgainkat. A frissítés elvégezhető PC Companion (PCC) programmal is, mely szintén a Sony tulajdona, viszont ezzel csak ráfrissíthetünk az előző rendszerre, nem végez előtte törlést, az adatok, telepített alkalmazások megmaradnak. Viszont néha emiatt bug-os maradhat a rendszer.
    A PCC frissítésen kívül, szinkronizációra és biztonsági mentésre is használható.

    Update 1:
    A Sony március 25-én kiadott egy frissítést amely build száma 10.1.A.1.434, ez a frissítés itthon csak független készülékekre érhető el, reméljük hamarosan a szolgáltatók is jóváhagyják. Ez a frissítés apróbb hibajavításokat tartalmaz, meg nem erősített információk szerint a hirtelen halált is elhárítja, valamint a kijelző fehéregyensúly színmegjelenítésén javít. Egy ilyen angol régiós rom elérhető a Flashelés bekezdésben.

    Update 2:

    A Sony május 15-én kiadott egy újabb frissítést, 10.1.1.A.253 buildszámmal, az Android verziószáma továbbra is 4.1.2 maradt. Ez rögtön elérhetővé vált mind független, mind T-mobile függő készülékekre.
    Ez a frissítés már nagyobb horderejű változásokat hozott magával: Az értesítési és a navigációs sáv háttérszíne feketére változott (sötét szürkéről), ezzel sokkal jobb megjelenést biztosítva. Elérhető a Beállítások/Megjelenés menüpont alatt a Fehéregyensúly, amely segítségével tetszés szerint beállíthatjuk a képernyő optimális színmegjelenítését. Immáron Stamina mód alatt is működik az értesítésre használt LED, ha be van kapcsolva a Beállítások/Megjelenítés menüpontban a "Lüktető világítás értesítéskor", valamint itt ki is tudjuk kapcsolni, ha nem szeretnénk látni az értesítéseket. Az egész rendszer gördülékenysége és teljesítménye jobb lett. Javult a kamera minősége, valamint a kamera indítási sebessége. Új NFC firmware érkezett. A gyári Xperia launcher gördülékenysége javult. Jobb lett az akkuhasználat. A Sony mini alkalmazásainak ikonjai módosultak. Az Albumban címkéket adhatunk a fényképekhez. Megszűntek a WIFI dobálási problémák (akinél voltak). A világóra widget is frissítésre került.
    Tapasztalatok alapján a frissítés óta kevésbé melegszik a telefon.
    Ha valaki bármi oknál fogva, még nem tudta volna frissíteni, és szüksége lenne a Flashtool-hoz szükséges ftf fájlra, akkor megtalálja a rom-ot a Flashelés bekezdésben.

    Linkek:
    PC Companion for Windows
    Sony Update Service for Windows
    Bridge for Mac

    Gyakran ismételt kérdések

    A készülékben sok olyan alkalmazást találok, melyek gyakran futnak a háttérben de nem használom őket, mit tehetek?
    Egy részük törölhető. Amelyik nem, azt a beállítások/alkalmazások/mind opción belül az alkalmazásra lépve letilthatjuk. Amennyiben a letiltás gomb helyén frissítések eltávolítása felirat van, előbb el kell távolítanunk a frissítéseket, azután le tudjuk tiltani az alkalmazást. Ezután a menüből is el fog tűnni és nem fut a háttérben, így sok RAM-ot spórolhatunk.

    Nem tetszik vagy akad a gyári felület (launcher). Mit tehetek?
    Az igények sokfélék e téren, szerencsére azonban rengeteg felületből válogathatunk Google PLAY-en, a Launcher szót beírva. Mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt. Legnépszerűbbek a Nova launcher , Apex, Launcher, Launcher PRO, stb.. Ezeknek nagyon nagy előnye, hogy a kinézet így szinte 100%-ban testreszabható.

    Nem mennek a Facebook appon keresztüli fotó feltöltések. Mi a gond, mit tehetek?
    A hiba nem a készülékben és nem is az applikációban, hanem a Facebook webes oldalon van.
    A webes felületen lépj be az adatvédelmi beállításokhoz átmenetileg rakd át „mindeki”-re. Tölts fel így egy fotót. Majd visszaállíthatod a neked tetsző beállításra. Az esetek 90%-ában megoldja a problémát.

    A Google Chrome, vagy más böngésző nem tudja szinkronizálni a könyvjelzőimet. Mi a teendő?
    A hiba nem a telefonnal, és megint csak nem az appal van, hanem a Google fiókod beállításaival.
    Google fiókodban menj a Beállítások- Szinkronizálás beállítása- Titkosított adattípusok. És ne a minden titkosítását válaszd, hanem csak a jelszavak titkosítását. Ezután a szinkronizálás működni fog.

    A telefonon nem tudok FLASH-t lejátszani, hogyan orvosolhatom a problémát?
    Hivatalosan megszűnt az Android támogatása 4.1-es rendszerektől. Az Adobe hivatalos oldaláról le lehet tölteni az Androidhoz való flash player alkalmazást, amely segítségével Boat Browserrel megtekinthetőek a flash videók Xperia Z-vel is.

    Valami mindig felébreszti a képernyőt akkor is ha nem nyúlok hozzá? Mi okozza?
    Tipikus android hiba. Egy telepített program okozza. Ha az utóbbi időben nem telepítettél új progit akkor az egyikbe egy frissítés útján kerülhetett be a bug. A hibás alkalmazást kétféle módon találhatod meg. Beállítások/energia/akkumulátor használat itt megnézheted melyik app fogyasztott gyanúsan sokat.
    Avagy, töltsd le Google PLAY-ről az S2 Premission Checker nevű appot. Nyisd meg, várd meg míg betölt, majd válaszd a Premission list opciót, keresd meg a „Wake lock” engedélyt, nézd meg mely alkalmazások jogosultak erre, azaz a lezárás ébren tartására/felébresztésére. Ha egy app itt és a magas fogyasztók közt is szerepel, nagy eséllyel megtaláltad a ludast.

    Mindig reklámok jelennek meg az értesítési sávban. Mit tehetek?
    Ha éppen látod a hirdetést, akkor hosszan rányomsz, ezután az alkalmazásinformációkra lépve, vagy törlöd a programot, vagy egyszerűen kikapcsolod a program értesítéseit. Ha jelenleg nincs kint ilyen reklám, viszont néha megjelenik, akkor egy Air push detector programot érdemes feltelepíteni.

    A készülékem alvó állapotban is gyorsan merül. Mitől lehet ez?
    Amennyiben a készüléked új, vagy éppen nagyon frissítés után vagy a dolog természetes, pár hét alatt beáll majd a fogyasztás.
    Ha sok, rendszeresen online frissül alkalmazásod, widgeted van, és sokféle szinkronizáció van bekapcsolva, akkor szintén természetes, hiszen ezek alvó állapotba is futnak, adatforgalmat generálnak. Az energiával továbbá úgy tudsz spórolni, hogy a beállításokban az energiagazdálkodás menüpontban bekapcsolod a Stamina üzemmódot, ezzel ha a kijelző nincs bekapcsolva 15 percig, akkor kikapcsol minden háttérben futó szinkronizálást egészen addig, amíg a kijelző újra be nem lesz kapcsolva.

    Mik azok a SmartTag-ek és mire használhatóak?
    A SmartTag egy kis korong amely NFC chippel van ellátva. Ezeket fel lehet programozni a legkülönfélébb dolgokra, például ha hozzáérintjük, akkor kapcsolja le a wifit, a mobiladatforgalmat engedélyezze, azonnali hívást lehet vele indítani, stb. Bővebb információ itt.
    A Tag-ek használatához ajánlott program a gyárin kívül például: NFC Task Launcher

    Használható az Xperia Z-vel USB OTG?
    Igen. Pendrive, egér, billentyűzet, stb csatlakoztatására szükséged lesz egy USB-OTG kábelre, amely már 1000 Ft alatt beszerezhető a boltokban. Ha TV-re szeretnéd kötni HDMI kábellel ahhoz MHL kábel szükséges.

    Hol találom a gyári szervizet, avagy hova vihetem a készülékem ha gond van vele?
    Ha GSM boltban, bolti garanciával vetted, akkor az aktuális boltba
    Ha szolgáltatónál, akkor leadhatod az adott szolgáltató bármelyik boltjában ahol szerviz van, vagy közvetlenül a gyári szervizben is: Cordon Eletronics
    Ha Sony Centerben, vagy gyári Sony Webshopban vásároltál, vagy bárhol máshol, gyártói garanciával, akkor bármelyik Sony Centerben, márkaboltban, vagy megint csak a gyári szervizben adhatod le készüléked.

    Ha nem tetszik egy frissítés, vagy nem szeretnék várni a szolgáltató frissítésére mit tehetek?
    Bár nem hivatalos program, de ezek a problémák orvosolhatóak a flashtool programmal. A telefonra bármikor felrakható ezzel a módszerrel gyári szoftver garanciavesztés nélkül.

    A Sony logo tényleg a fólián van?
    Igen, ám ez a fólia rendkívül masszív és rendkívül precízen van felrakva, eltávolítani is csak elég nehezen lehet. Ha bármikor karcos lenne, és le kellene emiatt venni, akkor a Sony szerviz ezt díjmentesen elvégzi, és rak rá egy új Sony logoval ellátott fóliát. (Megjegyzésként, a hátlapon is ugyanilyen keménységű fólia van, az ottani Xperia felirat viszont a telefonon van.)

    A készülék hátoldalán van egy matrica, ez micsoda?
    Az a matrica, csupán az NFC helyét jelöli, semmi funkciója nincs, nyugodtan eltávolíthatod.

    Lefagyott a készülék, nem reagál, mit tehetek?
    A bekapcsoló gomb és a hangerő + gomb egyszerre történő nyomva tartásával 1 rezzenés után újraindul a telefon. Ugyanezen kombináció 3 rezzenés után a telefon kikapcsolását eredményezi.

    Flashelés, root, mókolások

    Először is leszögezném, hogy ha bármilyen kár keletkezik a rendszerben illetve a telefonban, azért senki nem vonható felelősségre, mindenki a saját szakállára foglalkozzon ilyesmivel!

    Flashelés

    Ha más régiós vagy módosított ROM-ot szeretnél feltenni, ami megvan FTF fájlban, akkor a Flashtool nevű programot kell használnod, vigyázat(!!) nem flash tool, mert a két program nem ugyanaz!

    Az Xperia Z-hez jelenleg csak EZ a verzió felel meg, a régebbiek nem jók hozzá.
    Mielőtt nekikezdesz, olvasd végig figyelmesen a lépéseket!

    A lépések:
    1. Feltelepíted a flashtool-t.
    2. A C:-n létrehozott Flashtool mappában találsz egy drivers nevű mappát, és az abban található drivert is feltelepíted, a telepítés során kiválasztod az Xperia Z-t (C6603)
    3. Mindent bezársz különösen ügyelve arra hogy a PCC és a SUS ne fussanak a háttérben.
    4. Elindítod a flashtool megfelelő változatát, ha 64bit-es az op.rendszered akkor a FlashTool64-et kell elindítanod.
    5. A villám ikonra kattintasz, majd betallózod a flashelni kívánt ROM-ot.
    6. Bepipálod mindhárom wipe mezőt (Figyelem! Ezzel minden adatod törlődni fog a telefonról!), bepipálod az Exclude mezőben a TA-t (ha van, nem minden ROM tartalmazza) valamint a no final verification-t is bepipálod.
    7. Ezután az OK gombra kattintasz, majd a gép elkezdi előkészíteni a flashelést.
    8. Mikor kiírja, hogy kikapcsolt állapotban csatlakoztasd a telefont, akkor a hangerő LE gomb nyomvatartásával csatlakoztasd USB-n keresztül a telefont. Ezután el fog indulni a flashelés.
    9. A flashelés néhány perc alatt lefut, majd kiírja, hogy most már lecsatlakoztathatod a telefont, és indítsd el. (Az első bekapcsolás hosszabb időt vesz igénybe!)
    10. Ha a rendszer elindult, akkor minden sikerült.

    A flasheléshez ROM-okat itt találsz:

    10.1.A.1.350 T-mobile-HU Magyar T-Mobile függő ROM.
    10.1.A.1.434_UK Unbranded Független, angol régiós ROM.
    Xperia Z_10.1.1.A.1.253_C6603 Független,, Global ROM.
    C6603_10.1.1.a.1.253_ceu.ftf Független, Közép-európai ROM.

    Hogyan készíts FTF fájlt, ha PCC-vel vagy SUS-al frissítettél:

    Darvinya fórumtárs leírásából megtudhatod.

    Továbbiak:

    XDA-Xperia Z Android Development

    Root

    A rootolásról Itt olvashatsz, ahol pontról pontra leírják annak menetét, valamint videón is megmutatják a lépéseket.

    Ezeken felül rengeteg mókolási lehetőség van, mindezekről ezekben a topikokban olvashatsz.

    Ha bármi problémád, vagy kérdésed esetleg tapasztalatod van nyugodtan oszd meg a velünk!
    pepe091

    Utolsó módosítás: május 25.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák