Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bodor

    veterán

    Az SSD kondíciója, tények és tévhitek.

    Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk és gyakorlati tapasztalatok.

    [PAGE:1]Bevezető[/PAGE]

    Ez a cikk elsősorban azért született, mert a Flash SSD topikban egyre sűrűbben születnek olyan hozzászólások, amelyek az SSD-re írt adatok mennyisége miatti aggodalommal vannak tele.

    Az aggodalomra az a legtöbbek fejében élő információ adja az alapot, hogy az SSD elhasználódik, ha sok írás történik rá. Ritka kivételektől eltekintve ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok, ezért szeretnék az alábbiakban megosztani pár gyakorlati tapasztalatot, és információt. Mi számít soknak, és mi az amire valójában figyelnünk kell.

    ***

    Alapinformációk

    Az SSD-kben alkalmazott NAND chipek, a technológiából adódóan csak bizonyos mennyiségű írást képesek elviselni, ezért valóban nem mindegy, hogy hogyan bánunk az SSD-nkkel. Ezt a mennyiséget sok minden befolyásolja, amelyre később fogok kitérni.

    Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás! Akit érdekel, erről részletesebben az Átfogó elemzés az SSD-k természetéről című cikkben olvashat.
    Egy 10%-os kondíciójú SSD is ugyanolyan teljesítményű (helyes beállításokkal annak kell hogy legyen) , mint egy teljesen új. Aggodalomra csak az adhat okot, ha az írási mennyiség az átlagostól eltér, erre a későbbiekben 1-2 példát be is fogok mutatni és az eddigi tapasztalatok alapján a lehetséges okokra is kitérek.

    [PAGE:2]Diagnosztizálás[/PAGE]

    Először is lássuk, hogy miképpen tudjuk az SSD-re írt mennyiséget meghatározni.
    A topikokban mi két programot szoktunk ajánlani erre a célra, az egyik a már sokak által ismert Hard Disk Sentinel (továbbiakban HDS), egy alapvetően merevlemez ellenőrző és felügyelő alkalmazás, de az SSD-k diagnosztizálásában is jeleskedik.
    Fontos, hogy mindig a program legújabb változatát használjuk, mert a régebbi verziók esetleg nem fogják felismerni az újabb típusú SSD-ket!

    (Klikk a képre a nagyobb méretért)

    Itt szeretném megjegyezni, hogy a kondíció nem keverendő össze a teljesítménnyel, mely utóbbit a HDS akkor szokott 80%-osnak mutatni, ha nem működik a TRIM szolgáltatás, erről a helyes beállítás résznél részletesebb információk találhatóak.

    A másik program pedig a kifejezetten az SSD-k monitorozására alkalmas SSDOK, melynek fejlesztője a már sokak által ismert fórumtárs, Fire/SOUL/CD.

    (Klikk a képre a nagyobb méretért)

    Mindkét program az SSD által küldött S.M.A.R.T (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology - azaz Önellenőrző Értékelő és Hibajelentő Technológia) értékekből számolja az SSD kondíciójának csökkenését.
    A HDS program S.M.A.R.T fülén ez a legtöbb SSD-n a #177 Wear Leveling Count alapján történik, de pl. az Intel SSD-knél a #233 Media Wearout Indicator (továbbiakban MWI), az Adata típusainál pedig a #231 SSD Life Left attribútum utal rá.
    Az említett attribútumokat az SSD vezérlője közli és gyártó által meghatározott garantált írás mennyiség alapján az értéket folyamatosan csökkenti, azaz számol visszafelé 100%-tól. Ez a mennyiség típusonként és gyártótól függően teljesen változó, és természetesen szoros összefüggésben van az alkalmazott NAND típusával, és azzal is, hogy milyen csíkszélességgel készültek a cellák, minél kisebbel, annál kevesebb írást képesek elviselni.
    SLC, MLC, TLC – Mit jelent?
    Napjainkban már nem nagyon, vagy csak nagyon drágán kaphatóak az SLC-vel szerelt meghajtók, jelenleg az MLC-s SSD-k az elterjedtebbek, de egyre több gyártó tér át az olcsóbb TLC-re, illetve a Samsung bevezette a 3D V-NAND technológiát, amely többek között a lecsökkent csíkszélesség miatti alacsony írási terhelhetőségen hozott változást.
    Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a SSD-nk kondíciója lecsökkent 1%-ra, az nem azt jelenti, hogy már teljesen elhasználódott, csak a gyártó által megadott garantált és beállított írás mennyiségét értük el!
    Ettől még az SSD tovább használható, mert egyrészt a gyártók is biztonsági tartalékkal dolgoznak, másrészt általában jóval több írást viselnek el,mint a garantált írásmennyiség, erről meggyőződhetünk ebben a tesztben is.

    Viszont tudnunk kell, hogy ha az SSD elérte a gyártó által garantált írásmennyiséget,azaz a kondíció 1%-ra csökken, akkor már nem kérhetünk garanciális ügyintézést sem, legalábbis az adatvesztést illetően.
    Természetesen ha teljesen elromlott egy meghajtó (és ez általában a vezérlő meghibásodása miatt következik be, nem pedig azért mert túl sok adatot írtunk rá), nem látja a BIOS és egyetlen alaplapban sem működik, akkor lényegtelen, hogy a kondíciónak mennyi az értéke, azt cserélik a garanciaidőn belül.
    Az írási terhelhetőséget (TBW azaz terabytes written = összes írott adatmennyiség) egyes gyártók belefoglalják a garanciális feltételekbe, más gyártóknál csak megadnak egy becsült élettartam értéket, vagy napi írási terhelhetőséget.
    A TBW meghatározása Jedec szabvány szerint történik, de ennek is van több változata, ezért sajnos nem egységes mindegyik gyártónál, illetve fel sem tüntetik, hogy melyik szabványt használták.
    Pl. a HyperX egyes típusainak (Fury, Savage, Predator PCIe) és a Kingston KC300 adatlapjain olvasható kimagasló TBW értékek szerintem nem összehasonlíthatóak a többi SSD-vel, de legalább leírták, hogy ezeknél a típusoknál a TBW értékét a JESD219A szabványt szerint adják meg.

    Nem árt tudni, hogy egyes régebbi SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak.

    [PAGE:3]Használat és beállítások[/PAGE]

    Vegyük sorba a napi használatból, és a rossz beállításokból adódó okokat, melyektől nőhet az írási terheltsége az SSD-nknek.

    Tejesen természetes, hogy operációs rendszernek használva az SSD-t, a rendszer telepítése és annak frissítése után a vadonatúj meghajtónkon sok írás keletkezik rövid idő alatt. Ez a mennyiség a rendszer fajtájától, és az egyéb felhasználói programok számától függően változó, általában 70-140 GB közötti szokott lenni, de ennél több is lehet.
    Ilyenkor nem kell megijedni, hogy " még nem is használtam a rendszert, és már ilyen sok írás van rajta" , érdemes 1-2 hét múlva, miután már "beállt a rendszer", megnézni a napi írás mennyiséget, és ha akkor is kirívó számokat látunk, akkor kutatni a lehetséges okok után.

    Tudnunk kell azt is, hogy a topiban ajánlott CrystalDiskMark sebességmérő program használata is írást generál az SSD-re, ez 3X1000MB -os beállítással kb. 20 GB-ot jelent. Aki sokat tesztel, ne lepődjön meg az írási mennyiség növekedésén.

    Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha még nem is telepítünk naponta új programokat, az oprendszer napi használata (frissítések, letöltések, böngésző használata, háttérfolyamatok) is jár némi írással.

    A naponta írt mennyiség természetesen függ a felhasználótól is. Ha valaki virtuális gépeket futtat, professzionális grafikai programot használ, videókat vág, esetleg nagyobb fájlokat, videókat (torrent) tölt le az SSD-re, annak nem kell csodálkoznia, ha az átlagosnál ( évente 3-6 TB) nagyobb írási mennyiséget lát.

    Mivel a fentebb linkelt átfogó elemzésben kielégítő információt kaphatunk a technológia sajátosságairól, ezért én itt ezeket nem részletezném.

    Ahhoz, hogy ne terheljük feleslegesen írással az SSD-t, a partícióeltolásnak rendben kell lennie, működnie kell a TRIM szolgáltatásnak és nem szabad töredezettség-mentesíteni az SSD-t.

    Az ezekkel kapcsolatos helyes operációs rendszer beállításokról a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? és a Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak! cikkeimben olvashattok, ezért most itt nem írnám le újra.

    [PAGE:5]Egyedi esetek és végszó[/PAGE]

    Elég ritkán találkozunk a topikban az átlagostól sokkal magasabb írási terheléssel, és ennek sokszor nehéz kideríteni az okát, de szerencsére vannak rá eszközök.

    Az egyik felhasználó egy Samsung 840-es SSD-n 7 virtuális gépet használt, ezért is lett 55 TB írással "gazdagabb" az SSD másfél év használat alatt. Több mint 2 év használat után 1%-nyi kondícióval, 140 TB írással még mindig működik, de van, hogy lefagy a rendszer és újra kell indítani.

    A másik érdekesség az volt, hogy egy Asus strix tactic pro egér szoftvere írt 12 nap üzemidő alatt 2.5 TB-ot az SSD-re.

    Ez utóbbi eset alkalmával az okot úgy sikerült kideríteni, hogy a Windows feladatkezelő, részletek fülén engedélyezni kellett az I/O írások oszlopát, ezek után már látható volt, hogy melyik folyamat írt az SSD-re, így könnyen kiszűrhető volt a bűnös program.

    A másik alkalmazás a Windows Erőforrás-figyelője, mellyel a lemez fülön szintén nyomon követhetjük az írásokat.

    Ha szerencsénk van, akkor ugyanezzel a módszerekkel utánanézhetünk annak is, hogy nem-e valami vírus-/malware-/spyware-féleség írogat folyamatosan az SSD-re, de természetesen erre sokkal jobb megoldás egy megbízható vírusirtó.

    Találkoztam egy furcsasággal is a topikban.
    Mindkét SSD ugyanolyan típusú, ugyanolyan méretű, azonos firmware van rajtuk, azonos program verzióval vannak diagnosztizálva, csak annyi a különbség, hogy más driver hajtja őket, és más a partíció típusa. Mégis a rájuk írt adatmennyiséget összehasonlítva nincsen arányban az, amit az MWI mutat százalékosan. Én most csak arra tudok gondolni, hogy a gyártó változtatott a vezérlőben, hogy MWI mennyi írás után mit mutasson.

    Remélem, hogy sokak számára világossá vált, hogy nem kell annyira félteni az SSD-t, mint azt eddíg képzelték, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem árt ha az említett beállításokra odafigyelünk, hiszen gondolom mindenki szeretné, ha minél lassabban használódna el a meghajtója.

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

Új hozzászólás Aktív témák