- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Apple asztali gépek
- Dell notebook topic
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
akopacsi
csendes tag
Szeretnék segítséget kérni az alábbi feladathoz. Van egy űrlap, rajta két legördülő lista. Azt szeretném megoldani, hogy az első listát egy php lekérdezés töltse fel egy mysql táblából (megyék). Majd amikor a felhasználó kiválaszt ezen egy értéket, akkor a második legördülő lista ez alapján töltődjön fel egy másik mysql táblából (városok). A php lekérdezés eredményét be tudom tölteni egy legördülő listára, de javascriptben még nem csináltam ilyesmit. Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni.
-
akopacsi
csendes tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy jó ötlet-e egy felhasználónév és jelszó megadásával elérhető oldalakat kezelő rendszernél a belépett felhasználó azonosítóját egy $_SESSION[userid] változóban tárolni és az egyes oldalak megjelenítésénél ebből kiolvasva ellenőrizni a jogosultságot?
Arra gondolok, hogy a $_SESSION változók a böngésző alatt tárolódnak egy fájlban... Mi történik, ha valaki ebbe belenyúl és módosítja a $_SESSION[userid] értékét?
Mi a login felületeknél a best practice a LAMP rendszereken? -
akopacsi
csendes tag
Sziasztok. Kellene egy kis segítség. Van egy tárhelyem, ahol egy php alapú alkalmazás fut - nagyon sok feladat megoldásához használtam $_SESSION-ben tárolt változókat.
Szeretném megcsinálni, hogy az egész weboldal elérhető legyen egy új url alatt is. Ehhez a címhez nem tartozik tárhely, hanem az eredeti tartalmat jeleníti meg egy frame-ben.
Viszont... amíg az eredeti helyen és a régi url alatt tökéletesen működik az alkalmazás, addig frame-ben megjelenítve egy másik oldalon mindig új session_id-t generál, amikor átlépek egy php oldalról egy másikra és ezért a $_SESSION alatt tárolt változókat így nem lehet használni. Mit lehet itt tenni? -
akopacsi
csendes tag
Köszönöm. Egyébként ti milyen szerkesztőt vagy fejlesztő eszközt használtok? Az Eclipse-t azért használom, mert megszoktam. Biztos van jobb is php-hez...
-
akopacsi
csendes tag
Sziasztok. Eclipse-ben készítettem egy html (utf-8) oldalt, amiben van egy php blokk is. Ugyanezt szeretném felhasználni egy másik oldalon is, de amikor a php kódrészt egy külön állományban lementem és include()-dal próbálom beilleszteni, akkor az ékezetes karakterek nem jelennek meg. Gondolom, hogy a include()-os beillesztésnél valamilyen más character set-et használ. Hogyan lehet ezt is utf-8-ra állítani? Köszönöm, ha segít valaki.
-
akopacsi
csendes tag
Kérdés törölve. Rájöttem a megoldásra.
-
akopacsi
csendes tag
válasz
DeltaPower #3872 üzenetére
Köszönöm. A jelszóra nem is gondoltam... de a tovább post-olás nekem sem tűnt elég elegánsnak.
-
akopacsi
csendes tag
Szükségem lenne egy kis segítségre. Szeretnék egy regisztrációs űrlapot készíteni, ami rögzíti a nevet, jelszót, életkort, települést, stb. Azt szeretném elérni, hogy az űrlap ellenőrizze a megadott adatokat (ütközés már foglalt felhasználónévvel, speciális karakterek kiszűrése) és ha helyesek az adatok, akkor irányítsa át a felhasználót egy következő lapra, ahol képet is tölthet fel. Ha helytelen valamelyik adat, akkor pedig erre hívja fel a figyelmet és újra jelenítse meg az űrlapot.
A kérdésem nem az, hogy hogyan lehet ezt megírni. Azzal nincs baj. Inkább az érdekelne, hogy ilyen feladatnál mi a "best practice" megoldás? Érdemes külön-külön html lapot és egy feldolgozó php scriptet készíteni vagy egy ötvözött oldal elég? Érdemes bevonni a játékba a session változókat ("összeszedni" minden adatot és a képet és csak a legvégén rögzíteni az adatbázisban) vagy a csak post változókkal szoktátok megoldani?
-
akopacsi
csendes tag
Miért lehet az, hogy a mysql_num_error simán megszámlalja a sorokat, ha vannak. De ha nulla értéket várnék, akkor egyszerűen semilyen eredmény nem ad. 0-át sem. Mi okozhatja ezt?
-
akopacsi
csendes tag
válasz
DeltaPower #3669 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam. Köszönöm.
-
akopacsi
csendes tag
Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy űrlapnál szeretném azt megoldani, hogy érvényes input esetén az adatokat írja be egy adatbázisba, hibás input esetén viszont szólítsa fel a usert, hogy írja be újra az adatot. Kitaláltam egy módszert, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb:
Az űrlap megjelenítése előtt isset-tel ellenőrzi, hogy kapott-e adatot. Ha nem, vagyis ez az első futás, akkor megjeleníti a form-ot, kitöltés után pedig saját magának átadja.
Ha kapott adatot, akkor ellenőrzi, hogy helyes-e. Ha igen, akkor beírja az adatbázisba. Ha helytelen, akkor újra megjeleníti a form-ot.
A gondom az, hogy valami szép megoldás kellene arra az esetre, amikor több inputtal kell dolgozni. Itt nem megoldás a fenti, hiszen egyes mezőket hülyeség lenne beírni az adatbázisba, amíg nincs meg minden mező hibátlanul.
Mi erre a standard megoldás? -
akopacsi
csendes tag
Sziasztok. Két PHP programozási kérdésben szeretnék segítséget, tanácsot kérni.
1. Van egy űrlapom. Szeretném ellenőrizni a beírt adatokat, mielőtt rögzítésre kerülnek egy adatbázistáblában. Ha valami nem stimmel (hibás érték, típus, stb.), akkor szeretném valamilyen módon javításra felszólítani a felhasználót. Viszont szeretném, ha a már jól beírt adatokat nem kellene újra begépelni a felhasználónak.
Mi erre a standard módszer?
(Tippem szerint az űrlapot kellene olyanra megcsinálni, hogy érzékelje, hogy első alkalommal nyitották meg vagy már visszairányítás történt és ekkor valahogy vissza kellene töltögetni a jól beírt adatokat.) Szebb lenne, ha már a beíráskor lehetne ellenőrizni, de az javascript vagy ajax, ugye?2. Képek feltöltésénél szeretném, ha az ideiglenes tárolóból úgy kerülne másolásra a végleges helyre a fájl, hogy adott szélesség és magasság korlátok közé lenne méretezve, helytakarékosság miatt. Tudom, hogy sok plugin létezik ehhez a php-ben. A kérdésem itt csak annyi, hogy szerintetek melyikkel a legegyszerűbb megcsinálni?
Előre is köszönöm, ha válaszol valaki.
-
akopacsi
csendes tag
Ez nem technikai kérdés lesz, csak egy késő esti morgolódás. Elég sokféle programozási nyelvet kipróbáltam már, de eddig először a PHP-nél érzem úgy, hogy "szedett-vedett" a kódom. Ti nem éreztek ilyesmit?
-
akopacsi
csendes tag
Egy oldalról egy másik oldalon lévő php kódnak szeretnék két paramétert átadni. Az egyiket egy form-ból veszi, a másikat pedig hidden paraméterként szeretném továbbítani. Utóbbit már az első oldal is paraméterként kapja az url-ben. Az alábbi megoldást alkalmazom:
<form action="megrendeles_hozzaadasa.php" method=post>
<input type="hidden" name="megrendeles_termek_azonosito" value="<?php print $_GET['termek_azonosito']; ?>">
Megrendelt mennyiség:<br>
<input type=text name="megrendeles_termek_mennyiseg" size=75><br><input type=submit name="submit" value="Megrendelés">
</form>A kód működik, de az Eclipse, amivel írom mégis szintaktikai hibát jelez. Miért?
-
akopacsi
csendes tag
Sziasztok, Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy űrlapot készítek, ahol egy termék szabadon beírható neve mellett szeretém megadni a kategóriát is, amit egy legördülő listáról kellene kiválasztani. A választható lehetőségeket szeretném egy kategoriak nevű táblából feltölteni. Hogyan lehet ezt megoldani?
Előre is nagyon köszönöm, ha valaki segít!
Eddig eljutottam:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<title>Insert title here</title>
</head>
<body><form action="termek_hozzaadasa.php" method="post">
<p>Termék név:<br>
<input type=text name="termek_nev" size="75"><br>
Kategória:<br>
<select name="termek_kategoria">
<option value=""></option>
<option value=""></option>
</select>
<input type=submit name="submit" value="Hozzáadás">
</p>
</form></body>
</html> -
akopacsi
csendes tag
Sziasztok! Szükségem lenne egy egyszerű webáruházra. (Nincs vevő regisztráció, hanem csak egy katalógus, egy bevásárlókocsi és egy megrendelő űrlap, ahol a megrendelő neve, címe bevihető.) Az OSCommerce messze túl bonyolultnak tűnik a feladathoz, egyszerűbb lesz valami nagyon primitív, saját php kód megírása. Azt szeretném megtudni, hogy milyen megoldást célszerű választani a bevásárlókocsi kezeléséhez? Arra gondolok, hogy érdemes egy külön táblát csinálni, ahol a session azonosítója az elsődleges kulcs, szerepel a sorban a termék neve, a rendelt mennyiség és egy időbélyegző vagy menet közben nem érdemes az egyes tételeket rögzítgetni, hanem egy globális változóban tárolni és a legvégén beírni az adatbázisba? Mi az elterjedt gyakorlat?
(Egyébként azt is megköszönöm, ha valaki tud olyan egyszerű webshop programot, ami erre képes.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- Asus ROG Strix XG27ACDNG - Újszerű
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Gamer / irodai szék noblechairs EPIC bontatlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest