Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peter Kiss

őstag

válasz cucka #11808 üzenetére

Tudom, hogy a PHP script nyelv, de az is baj, hogy ebből nem bír kinőni, pedig egyre komolyabb dolgokra képes, illetve a Zend is próbál mindig jobban arra sarkallni, hogy objektumokkal dolgozzunk. Ezt annyira komolyan gondolom, hogy hobbiként fejlesztett rendszeremben a super global tömböket se kell használni.

Emellett nem is szeretek úgy gondolkodni, hogy van egy feladat, aztán azt a lehető legegyszerűbb, legrövidebb módon oldjuk meg, mert mi történik akkor, ha jön egy hasonló? Duplikálás. Nyilván a fenti kérdés egy kis dologra vonatkozott, de, ha esetleg van valami cifra folytatása, már megérhette, illetve abban az esetben, ha több helyen kell valamit használni (itt például a táblázatos történetet, a parser sántít).
    Azt mondom, nem érdemes kicsiben gondolkodni.

Mikor van hatalmas előnye annak, ha mindent a lehető legabsztraktabb módon írunk le? Akkor, ha tesztelni is akarjuk a kódunkat! Ha valaki fejlesztett már TDD módon úgy, hogy nem csak a covarege-et nézte, és gyártott a smoking test-eket, akkor tudhatja, hogy a jó tesztek kikényszerítik a fentebb látható kódstruktúrát, mert egyszerűen kell.

Mindenki elindulhat a saját útján, én megmutattam egyet, én hogyan csinálnám, akinek tetszik, használja, akinek nem, az ne (csak nehogy egyszer én legyen a projektvezetője :DDD ).

---

"amennyiben valaki már érti" - ez a varázsgondolat :R
    Ha jó a kód, ordít magáról, hogyan kell használni. Nyilván, a PHP-nak itt vannak korlátai, de azért nem olyan rossz a helyzet. A fenti kódra szerintem senki sem tudná azt mondani, hogy nem tudja használ (a parser itt is kivétel, annak még bőven alá kellene dolgozni).

---

Nem vagyok programozó, szoftverfejlesztést szeretem, illetve az architect jellegű kérdésekkel, megoldásokkal foglalkozni.

---

Egyik tervezési mintát sem kell vakon követni, hiszen nem előírások, csak megfigyelt jó fogások, vagy épp rosszak. Amit mindig be kell tartani: egy osztály/metódus egy problémát oldjon meg, mindig mondja el, mire van szüksége a működéséhez, és minden a lehető legabsztraktabb maradjon. Ha valaki ezeket szemmel tartja, nagy baj nem történhet.

Új hozzászólás Aktív témák